Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Mongolia 2011 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7741)

Lupus 04.11.2010 18:56

Nie przejmuj się, zawsze można inaczej. 22 tkm, 58 dni, 0 hoteli, 0 mandatów, prędkość podróżna 70, 80, często 30. Średnie spalanie 5,5l, średnia cena wachy 1E. Kraj docelowy Mali. Zabrałem 2000 euro, przywiozłem z powrotem 300. Powodzenia :)

czosnek 04.11.2010 19:14

Do Tadżykistanu i nazad 12 500km w ok 30 dni, koszt ok 3000zł bez jakiegoś strasznego oszczędzania po drodze. (nie licząc wiz i przygotowania moto)

Lepi 04.11.2010 19:27

No wschód wychodzi podobnie, powiedziałbym 0,25 pln/km :)

barman 04.11.2010 23:14

Cytat:

Napisał Lepi (Post 141714)
Trampek palił 8-10 litrów? Niesamowite :)
W Rosji wydałem 10000 rubli na każdą stronę, w Mongolii prawie milion tukrików. Ale można było wydać połowę tego omijając hotele w Ułanbator.
Czyli też wyszło koło 5000 pln. Przejechałem około 18 tys kilometrów.
Do tego należy doliczyć (w moim przypadku) dwa komplety opon, jeden napęd i dwa razy olej/filtry.

Palil,palil. Musial nadazyc za duzymi stromami:)czasem nawet byl szybszy..

Lepi 04.11.2010 23:36

No to nieźle. Przynajmniej miałeś radochę :)

sebol 05.11.2010 16:59

oto odpowiedź ze spedycji :

" przesylam kalkulacj na przewoz koleja kontenera zaladowanego motocyklami do Rosji
cena nie obejmuje kosztow odprawy celnej czasowej cennik na dzis to PLN 150 /za zgloszenie
012700/10/0318 do 30/11/10
20ft dv MPS wynajety
towar motocykle
relacja: FCA Warszawa Praga - CPT Batareynaya
cena: USD 3510,-/20ft ladowny < 22 to gross incl tara
w cenie
wynajecie proznego kontenera
wystawienie na plac na terminalu w Warszawie pod zaladunek
obsluga terminalowa
czynsz za wynajem
przeladunek na wagon szerokotorowy w Brzesciu
deklaracja tranzytowa
sledzenie przesylki
ochrona na terytorium Rosji
zakladany czas tranzytu 28 dni maks - kontener bedzie nadawany w systemie ruchu rozproszonego tzn ze bedzie korzystal z roznych pociagow towarowych na terenie Rosji "

W kontener wchodzi 6 motocykli zatem pełen kontener mniejszy koszt na głowę

Koszt przelotu na dzień dzisiejszy z Berlina lub z Warszawy do Irkucka ( bilet na koniec lipca 2011 ) ok 1400 zł.

Ceny paliw znalazłem na tej stronie

http://gasoline-germany.com/internat...ml?changeto=EN

może ktoś potwierdzi kto był w tym roku czy się zgadzają ceny paliwa .

Od naszej granicy z Ukrainą do granicy Ukraina-Rosja ok 1000 km.

Spalanie liczę 7l/100km ( myślę , że przez UA i Rosję to trochę na wyrost )

Na Ukrainie literek 0,71 euro czyli ok 2,9 zł. to przy 1000 km wyszło by trochę ponad 200 zł.
Po Mongolii powiedzmy w ciemno ok 3000 km. przy cenie za 1 l 0,76 euro wyjdzie ok 600zł.

Nie wiem ile jest od granicy UA do Irkucka. Paliwo w Rosji podają na stronie 0,59 euro

Próbowałem wytyczyć na google trasę przez Rosję ale nie bardzo to wychodzi podaje nie mogę wytyczyć trasy ( nawet odcinka np. z Penza - Samara ) . Czy ktoś wie gdzie na necie znaleźć dokładną mapę Rosji z możliwością wytyczenia trasy .

Jak na razie nie ma co chyba dalej planować . Próba będzie jak trzeba będzie na początku roku kupić bilet do Irkucka . Wtedy decyzje będą musiały być konkretne .

Pretor jeszcze raz dzięki za podanie namiarów na spedycję.

Pisałem też do innych spedycji ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi .

bukowski 05.11.2010 18:56

Cytat:

Napisał sebol (Post 142074)
Od naszej granicy z Ukrainą do granicy Ukraina-Rosja ok 1000 km.

Spalanie liczę 7l/100km ( myślę , że przez UA i Rosję to trochę na wyrost )

na takim dystansie musisz doliczyc opony, olej, filtr, noclegi, jakieś awarie.
ja wstępnie na coś takiego się piszę. W przyszłym roku będę miał ok. miesiąca do wygospodarowania a marzy mi się duża podróż na Wschód.

sebol 05.11.2010 19:12

opony ok bo nie każdy na klockach jedzie natomiast olej, filtr i kilka innych rzeczy to i tak trzeba wymieniać nawet jak u nas przelecisz 6-7 tys km to pewne koszty eksploatacyjne i tak musisz ponieść

sebol 05.11.2010 19:16

dodam ,że nawet jeśli ludzie się zgadają i nie będą chcieli jechać mafią 6 moto to można 2 ekipy po 3 szt zrobić

Lepi 05.11.2010 19:20

Weź tylko pod uwagę, 6-7 tysięcy to w Polsce robisz być może przez cały sezon na takim wyjeździe kilka razy tyle w miesiąc. Mongolię da się przejechać na szosowych oponach i ile będzie sucho. Ja oczywiście nie polecam jednak. Ja zostawiłem szosówki na granicy a w terenie dosłownie zniszczyłem kostkę :) Na niektórych gliniastych kawałkach po deszczu była niezła jazda. No ale wtedy to trzeba wracać tym samym przejściem.

Chętnie wybrałbym się jeszcze raz do Mongolii i mógłbym nawet pokazać fajne traski. Gdyby transport w obie strony był w kontenerze, pisałbym się na 100%. Ale chętnych na taka imprezę niestety nie mogę znaleźć.

Jak masz jakieś pytania to wal śmiało.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:02.