![]() |
wiecie ze żeby ktoś był bogaty ktoś musi być biedny
i to ten bogaty ma parcie aby żyć lepiej i na wyższym standardzie innym pasuje brama i 4 zmiana bo poco się trudzić życie to sztuka wyboru i konsekwencje w działaniu |
Cytat:
Amerykanin zechciał mieć pałac - zatrudnił więc włocha, żeby ten mu pałac postawił. Włoch zrobił, zarobił, wrócił w ojczyste strony i stwierdził, że gorszy nie będzie, chce mieć wille - zatrudnił więc niemca - tem mu wille pobudował. Germańczyk wrócił do siebie i mówi: chałupa by się jakaś przydała - zatrudnił Polaka ten mu chałupe zaraz postawił. Polak wrócił do wsi patrzy, myśli - chatka by się jakaś zdała! Zatrudnił mongoła, co by mu chatke zribił. Wszystko by się Pany pięknie kręciło, tylko kto teraz amerykańca namówi, żeby mongołowi szałas sklecił? |
I jak tu nie chcieć wyjeżdżać z tego "wspaniałego" kraju...
|
Cytat:
|
Jak mogą podnieść średnią płacę ? To przecież pojęcie abstrakcyjne. Minimalną mogą podnieść ale wtedy rzeczywiście szara strefa się powiększy i pracodawcy nie będą chcieli zatrudniać legalnie. Nie ma złotej recepty na poprawę zamożności i sytuacji gospodarczej. Niby można obniżyć podatki i koszty pracy przez co zwiększy się tempo rozwoju gospodarczego i w dalszej perspektywie prawdopodobnie i zamożność obywateli ale nie ma takich odważnych coby się na to porwali w chwili kiedy są takie dziury w budżecie i co chwile jakaś grupa zawodowa wychodzi na ulicę i chce podwyżek a te możliwe są właśnie z wpływu z podatków i z kasy ZUS'u (emeryci, renciści). To takie gówno przykryte gazetą którego nikt nie chce ruszać i woli przykrywać kolejnymi gazetami.
|
Siwy ale np taka Szwecja ma podatki po zbóju i jakoś źle nie jest a i socjal na poziomie takim, że sąsiedzi zza Odry to mogą tylko pomarzyć.
Myślę, że jest to wynikiem jakiejś nieumiejętności, możliwości, kwestii poukładania * rządu bo tak naprawdę, panowie w sejmie i senacie zachowują się tak jak by grali w grę komputerową. My jesteśmy na samym końcu tego łańcucha pokarmowego, bez względu na to jaki zawód wykonujemy lub jaką mamy średnią * do wyboru Panowie i Panie oczywiście, co tam paliwo ;) tu się kolejny pasztet szykuje http://finanse.wp.pl/gid,14186239,galeria.html?T[page]=1&ticaid=1dcee |
Stare kraje unii nie miały komuny i prawie pół wieku blokowania przez ZSRR więc mogli coś wypracowywać latami. Na przykład emerytury mogli odkładać rzeczywiście na konto które procentowało i potem z tego czerpać na starość i żyć w dostatku a w PL zagwarantowano wypłacanie emerytur a po komunie i przekształceniach lat 90 okazało się że nie za bardzo będzie z czego wypłacać więc finansuje się z bieżących wpływów nie odkładając nic na przyszłe emerytury. W Szwecji jako ciekawostkę słyszałem to że mimo wysokich podatków oni to płacą bez większego marudzenia bo wiedzą że te pieniądze będą dobrze spożytkowane. A jak jest w PL to wszyscy wiedzą i nic dziwnego że każdy najchętniej by nie płacił albo zarejestrował firmę za granicą.
|
Ja przestałem płacić zus 15lat temu, opłacam tylko składkę zdrowotną (mam wolny zawód więc mogę) wiem, że niektórzy nie mają takiej możliwości, ale to jest problem a nie to czy blokujemy orlen czy bp?
W jednym oddziale zusu siedzi kilkuset urzędasów, i pomimo "komputeryzacji" dokument z parteru potrafi dotrzeć na 1 piętro po tygodniu. (dlatego noszę sam, jak mam cokolwiek do przedstawienia) Takich instytucji generujących bezsensowne etaty jest tysiące w naszym kraju. Dlatego biblioteka, to naprawdę jedna z niewielu, miła pamiątka z PRL;u Cieszymy się z euro2012 (niektórzy się nie cieszą ;)) a ta impreza, wbrew wszystkim huraopoiniom, nieźle nam się odbije :( |
Cytat:
|
przy u. o dzieło nie ma składki emerytalnej, tylko zdrowotna
|
Cytat:
|
a kto powiedział , że ludziom w szarej strefie jest źle? jak się dobrze zakręci to lepiej zarabia niż ten na legalu, i nie musi tych absurdalnych składek płacić. Ja płace składki , a i tak leczę się cały czas prywatnie. A na emeryturę trzeba będzie samemu pogłówkować, bo za głodową nie przeżyję....jeśli w ogóle dożyję....
ale ktoś może powiedzieć, że jak duża szara strefa to przychód z podatku nizszy..no tak, ale gdzie są teraz nasze pieniądze z podatków i co się z nimi dzieje? ile by tego nie było to i tak nic mądrego z tym nie zrobią. Poza tym ludzie z szarej strefy odpadają automatycznie z emerytur i publicznych świadczeń zdrowotnych, więc państwo niech się cieszy , że mniej kasy będzie pompować w te publiczne absurdy |
Cytat:
|
Jakby sobie nagród nie przyznawali co miesiac po 100000 to by nie brakowalo
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Polecam poczytac nieco informacji zawartych na tej stronie,
moze w koncu znajdzie sie drugi Wałęsa... http://miziaforum.wordpress.com/2012...rzebujemy-cie/ |
Cytat:
a "PRAWIE" dlatego, że nie musi się płacić nawet zdrowotnego. Płacę zdrowotne, bo jeden pobyt w szpitalu szybko zweryfikował mój stosunek do NFZ ;) (doba w szpitalu kosztuje 1200pln) Szymon a wcześniej p.Kopacz obcina 500mln pln służbie zdrowia. Gdyby ktoś szukał kasy to podpowiem, że wystarczy wycofać te dwatysiącekilka wojaków z Afganistanu. Zapewne wszyscy wiedzą, że to obciąża budżet, ale czy wiecie jaka to kasa? Rocznie ta wojenka nas kosztuje 1.5 MILIARDA pln I tak te pieniądze się rozpierdziela a później się szuka oszczędności lub wymyśla się podatki, akcyzy, podwyżki |
No dokladnie... nic z tej wojny nie mamy... Jestem zolnierzem, a i tak jestem
za wycofaniem naszych wojsk z afganistanu i przede wszystkim za skroceniem wszystkich przekretow jakie sa w wojsku. Tych o ktorych kazdy wie a nikt z nimi nic nie robi... |
I jak by się tak poszukało, troszeczkę w urzędach, w instytucjach państwowych. Może warto zastanowić się nad istnieniem różnych instytucji państwowych (np. IPN czy ZUS itd) Może warto zastanowić się nad istnieniem senatu? Może partie kanapowe nie powinny dostawać kasy? Może ogromne partie powinny dostawać dużo mniej kasy z naszych podatków?
I jak widzicie, niektórzy koledzy, pieniądze na podniesienie średniej krajowej, czy podniesienie płac, znajdą się szybciutko. I zaczniemy zarabiać jak przystało na prawdziwych europejczyków. |
Cytat:
|
VAT to podatek ściągalny w 99% więc nie zdziwcie się podniesienia tego podatku w najbliższym czasie... a w zasadzie już się to robi likwidując wiele ulg odliczeniowych :)
|
Cytat:
|
Naczelny odpisz mi proszę na maila o ile doszedł?
|
To zrobimy tak - założę partię, której będę szefem i w przyszłych wyborach jak wszyscy na mnie zagłosujecie to wygram i zostanę premierem i wtedy też ja was wszystkich zatrudnię na odpowiednich stanowiskach (wojak - szef MON, naczelny - ministerstwo kultury albo sprawiedliwości, Lepi - gospodarka, Baba - infrastruktura ...) no i zrobimy porządek z tym burdelem, skończymy z neokolonizmem, wytniemy w pień korupcję, urzędasów zreformujemy, zamkniemy ZUS i NFZ i jeszcze parę innych ciekawych pomysłów zrealizujemy.
Co wy na to? |
Cytat:
Cała "budżetówka" głosuje na PO. Bo PO nie robi reform i urzędnicy mają się dobrze. Budżetówka musi zaganiać rodziny do głosowań bo co jak przyjdzie jakiś Rząd i zacznie robić prawdziwe reformy i obcinać przywileje??? Tusk ma TVN i umie ogłupiać jakąś głupią część społeczeństwa. Przekaz jest cały czas prosty. PO to klasa mądra, obeznana. Bądź z nami! A PIS? Przedstawiają jako zacofanie i berety. Wszystko idzie ku temu żeby ludzie NIE Głosowali. A resztę załatwią stałe głosy elektoratu PO. Gdzieś czytałem mądry tekst że paliwo musi tyle kosztować ile kosztuje. Bo ceny paliwa na rynkach miedzynarodowych idą w górę. Tyle że: rafinerie Lotos czy Orlen one mieszczą się w PL. I pracownicy takiej rafinerii nie zarabiają tyle co ich koledzy w Irlandii czy Niemczech. No to jak koszty pracy są 3 razy niższe w takiej rafinerii to czemu paliwo nie jest tańsze? Baryłka ropy 130$? Jak i tak kupujemy ropę od ruskich zakontraktowaną po 100$? Teraz pytanie czy to prawda czy tylko wymysł plotkarski? |
Nie wiem czy to prawda ale wiem, ze koszty pracy mają minimalny wpływ na całkowite koszty w tak zautomatyzowanym procesie.
|
Ropy nie kupujemy po stałej cenie. To prawda, że większość z Rosji (a właściwie z Białorusi), ale cena uzależniona jest od cen na rynkach światowych. Inaczej jak w 2009 ropa była po 60 USD, my byśmy dalej płacili 100 USD, a nie płaciliśmy.
Dodatkowo ważny jest kurs PLN do USD, a nasza złotówka nie jest ostatnio najmocniejsza (w ostatnich tygodniach ciut lepiej). |
Naczelny na premiera!!!!:)
A serio: Czy to PO czy PIS- ten sam burdel. Ani pierwsi ani drudzy nie obniżą nam podatków tylko będą je podnosić. Trzeba by faktycznie wepchnąć na Wiejską kogoś spoza układów, kto wprowadzi konkretne i mądre zmiany- a to są takie same szanse jak na wygranie w Lotto:Sarcastic: Może mam słabą pamięć- ale przypomnijcie mi rząd z ostatniego 15 lecia, który można było nazwać dobrym, który faktycznie coś zreformował i zmienił na lepsze?? Zakładajcie partie i róbcie z tym porządek- macie mój głos choć jestem z "budżetówki":D |
|
a pewnie że tak, ja se tam mogłabym za wszystko sama zapłacić, i nawet wolę..lekarzy już opłacam, a gdyby więcej kasy mi w kieszeni zostawało, to ewentualne szkoły i szpitale tak samo bym mogła: Wink:, na emeryturę juz w tym momencie jestesmy zmuszeni sami odkładać, a ten proponowany mały podatek niech tam będzie dla wojska i policji i tej skromnej administracji. Tylko, że jest mały problem...... wzrosnie bezrobocie, bo zabraknie stołków do pierdzenia, a Ci co teraz je zajmują chyba nie bedą potrafili nic innego robić w życiu.....
ps. zgadzam się zostać ministrem infrastruktury, ale pod warunkiem, że wasil zostanie ministrem rolnictwa:D |
A ja proszę bardzo GTW oraz moderatorów, aby takie wątki jak ten bez ostrzeżenia wywalała w kosmos!
Kiedyś nie było tu polityki, religii, koloru...i z tego jako forum byliśmy dumni. Było to miejsce bez podziałów, uprzedzeń i zbędnego ględzenia. Liczyła się podróż, otwarty umysł i wytrzymałość wątroby. Życzę sobie powrotu do podwalin tego miejsca. |
Raporty bardzo pomagają w takich sytuacjach.
Temat jest już dyskutowany. |
Sam temat ok. Ale oczekiwał bym raczej przykładów (ku przestrodze oczywiście) obejścia zaporowej ceny paliwa np: (zupełnie wymyślone)...:można kupić koncentrat do szyb "Pan samochodzik" i wydestylować z niego paliwo, albo ... rozszerzyć działalność firmy o wypożyczalnie samochodów i rozliczać paliwo na firmę , wystawiając raz na jakiś czas fakturę za wypożyczenie auta...
|
ja nie widzę niczego złego w tym, że taka dyskusja się toczy , to jest jeden z nielicznych wątków o czym innym niż podróżowaniu, itp. i nie chce mi się wierzyć, że aż tak bardzo drażni większość forumową
|
Kilka osób nawoływało do wyjścia na ulice - bo tak nie może być. Wielu piętnowało przerost zatrudnienia w sektorze państwowym w tym w administracji, podkreślając że należy to ukrócić.
Grecy właśnie wyszli na ulice przeciwko planowanym zwolnieniom w administracji :) |
Widział ktoś jak pewien jegomość jeździ Mieciem od 8 lat "na wodę"? Oszczędność paliwa ok 60%.
Tak myślę sobie co by było gdyby do afry zapodać podobną prostą instalację. :confused: Butelka pet na gmolu, rurka miedziana owinięta parę razy na kolektorze wydechowym, a potem skierowana do krućców airboxa. Gdyby rabotało to zwiedzanie świata "za darmochę" :) Kufa..... ale się rozmarzyłem :D |
|
Cytat:
- kto nie lubi będzie omijał, a kto lubi to będzie mógł zrzucić z wątroby swoje żale :) proponuję tematy przyklejonych wątków: - kto nas okrada i co o tym myślisz - kondominium - czy na to zasługujemy - prawo jazdy dla kobiet - czy to przesada - brzoza - najnowszy środek obrony przeciwlotniczej (zwłaszcza w odniesieniu do bombowców) - referendum, czy w Polsce mają być podatki - czy jesteś za - dalej już pójdzie samo :) |
Kącik dla Trolli, HYDE PARK
-wejsćie na własną odpowiedzialnośc:D taki dział mógłby powstać podr. |
U nas na forum TA taki utworzyliśmy i cieszy się niemałym powodzeniem.
Zaleta jest też taka, że można wyrzucać tam od razu wszelki offtop, powstający w merytorycznych działach. |
odświeżając temat taka ciekawostka:
http://englishrussia.com/2013/07/29/...or-motorcycle/ http://media.englishrussia.com/02201...wered001-5.jpg |
motór na gaz , kierownik na gazie :D ..... i jak tu jechac :D
|
Odkopie stary temat bo i ceny w piwnicy, a stacje benzynowe musza zarobic. Zacycatuje zanajpierw:
Spośród 243 urządzeń, jedynie 40 (16,4 proc.) nieprawidłowo wskazywało ilość tankowanego paliwa I teraz pytanie, do ilu procent uzywa sie JEDYNIE a od ilu AZ? Jest na sali jakis prof. Miodek? reszta tu: https://uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=12139 No i te wskazania zawsze sa na + nieprawidłowe wskazania wahały się od +0,14 proc. do +7,2 proc. http://vader.joemonster.org/upload/r...ek_nie_sdz.png |
w Gdyni na hutniczej można było kupić za 3.40~zł ON
Właściciel stacji, w sumie właściciel firmy przewozowej posiadający sporą flotę ciężarówek oraz warsztat tłumaczy się tym, że w porównaniu do stacji paliwowych on nie zajmuje się głównie sprzedawaniem paliwa i nie potrzebuje ludzi konkretnie do tego ponieważ robią to niby ludzie z warsztatu :P Przebitka 40-50gr na litrze, ciekaw jestem jakiej jakości jest paliwo. Historia zasłyszana od ludzi którzy tam pracują więc tak na 50% prawdziwa :P |
Ilu ludzi straciło pracę w przemysle naftowym i stoczniowym nie wspominajac drobnych przedsiębiorców przez tak tanie paliwo a ceny towarów i tak szybuja do góry.Paliwo powinno kosztowac tyle ile kosztowało.
|
Cytat:
|
zawsze tankuję za stówę i mam wywalone po ile i na ile styknie
|
Nic nie powinno mieć stałej ceny. Wszystko ma być regulowane rynkiem. Nie stać cię na coś = nie kupujesz lub starasz się zarobić więcej.
Tanie paliwo sprawia, że zostaje mi deczko więcej w kieszeni. Cen klientom nie zmniejszam, oni też mają tańsze paliwo. To, że ktoś stracił prac nie jest argumentem... ja tez miałem problemy gdy branża budowlana praktycznie stanęła w miejscu na długi czas. |
No tak, ale jak paliwo drożało to wszyscy podnosili ceny produktów bo paliwo podrożało, a to transport, a to produkcja, a to energia.
Jak paliwo kosztowało koło 5zł~ to pamiętam w TV mówili, że chleb podrożeję bo paliwo poszło w górę, a jak tanieje to faktycznie, chleb dalej kosztuje tyle co kosztował, a cena paliwa od euro2012 spadła o nawet 2.5zł. Albo działamy w 2 strony albo w ogóle. Ale nie mi o tym decydować, jestem nikim na rynku bo czym jest 100l paliwa i jedzenie za 500zł na miesiąc dla rynku ? Swoją drogą byłem w Toruniu teraz, tam mają ceny w porównaniu z trójmiastem o około 50gr niższe ... masakra hehe |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:13. |