![]() |
|
Panowie doradźcie coś. Nie chcę zakładać nowego topicu więc wpiszę tutaj. Ogólnie nie chodzi o Mitasa ale chodzi o sam fakt zakupu opony z lekkim uszkodzeniem. Jest na allegro oponka która akurat mi pasuje na asfalt ale ma lekko uszkodzony rant. Czy ma to znaczenie jeśli latam z dętkami?
Tutaj aukcja: http://moto.allegro.pl/item634138572...150_70_17.html |
Nie powinienes miec problemow z lataniem na tej gumie stopka (czy jak to sie zwie) jest cała a ona trzyma gume ja bym na takiej latał :) coponiektórzy pewnie nie :)
|
Noo OK zakupiłem E09 przód. Hmmmmmm nauczony poprzednią opona wziąłem ją na boczna asfaltówke na przytarcie. Masakra- asfalt czysty, pozamiatany nawet ( tak tak jeżdziłą 2 godziny wczesniej zamiatarka) a opona przód ma poslizg eee tam poslizg ma mega poslizg. Podocierałem troche ale powiem wam ze takiego poslizgu(poslizgów) przodu jeszcze nie zaznałem. Po kilku ostrych hamowaniach troche sie uspokoiła ale jak zajrzałem na klocki to:
wyglada na to ze po 30 ostrych hamowaniach będzie po oponie. Czy to tak ma wygladac opona Mitas? |
Ja zrobiłem coś ciekawszego. Mam z przodu mistrza czyli TKC80 co pozwala czuć się bezpiecznie i hamować przodem bez problemów. Mitas 09 z tyłu przy lekkim depnięciu w hamulec blokuje się na asfalcie momentalnie.
Nie narzekam bo zestaw mam typowo pod teren więc na asfalcie śmigam 80-100 km/h :):) |
E09 na przodzie
A moja po ok 1500 km więcej asfaltu niż piochu wygląda tak:
http://lh6.ggpht.com/_Zmsk4M3rEJM/Sh...60-c/Mitas.jpgmitas" http://africatwin.com.pl/%3Ctable%20...3E%3C/table%3E |
witam jestem nowy na forum a chce zapytac o opony ... bo widze ze temat schodzi na cos innego ... dobra ... Wiec jezdze od bardzo niedawna moja africa i mam opony pirelli scorpio mt 90 ... dobre na asfalt ale w blocie utonalem ...chcialbym dostac jakas alternatywe ... bo zdania sa podzielone miedzy E09 a 08 ... bo zrozumialem ze 07 odpada ... Wiec prosze o pomoc ... chce podobne opony jak te ktore mam ... jednak teren to swietna zajawka i tez chce tam sie sprawdzic ... tylko ze wiekszosc trasy wykonuje do pracy i z powrotem a to jest sam asfalt .... wiec jaka obrac alternatywe??
|
Wątek wielowątkowy, u mnie w tym momencie siedzi TKC 80 ( na przodzie), tył niestety już się wysłużył (ok 9000km + kilka ostrych hamowań, co by nie zaparkować w tzw. minibusie). Na chwilę obecną Mitas E-09, lubi ślizgnąć ale tj. kwestia przyzwyczajenia. Lżej tyłem hamować i jest git ! Natomiast na przód bym nie założył :) Lubie uślizgi ale kontrolowane :) I maly off-top -> TKC w połowie życia swego zaczyna "buczeć" czy mam szukać innych przyczyn ?
|
zeby móc wypowiadac sie o loponach trza zjezdic ze 4 komplety w sezonie :)
a nie jeden komplet w 4 lata :) ja tam z mitasa jestem zadowolony mimo ze miałem figure na asfalcie niezła :) ale teraz mam fajna kierownice :) i klawe lusterka :) |
Pałeł, a Ty latasz na C-02? Bo właśnie taką chcę zamówić sobie do transalpa.. Tylko czasem muszę wyskakiwać na asfalt, jak to się sprawuję ? Może ktoś lata jeszcze na nich?
E-09 są ok, tylko jak już Ramires zauważył w mocniejszym terenie sprawują się tylko jak są jeszcze całe. ..ale za to na asfalcie sobie radzą..ciężko znaleźć złoty środek, chyba go nie ma..coś za coś :) |
I na błotku rewelacja? Są opony niemieckie Mitas, kolega mi je bardzo rekomenduje są bardzo twarde długo bieżnik trzyma, i robią też bardzo podobne do TKC 80. Może by wypróbować, a TKC na asfalcie długo żyją?
..sorki za off topic, ale jak na razie latam na Mitaskach E09 cały czas myśle co założyć bo tył mi już się kończy.. Dzięki za rady :) |
Grabsztyk... przeglądnij pozostałe 23 strony tego wątku, wyciągniesz z tego informację, że są różne fajne oponki ale jednak E09 używa potężna większość ludzi którzy jeżdżą na kościach. Jeśli nie dzidujesz jakoś specjalnie ostro to nie ma nic lepszego w teren co by dawało jeszcze możliwość ostrego polatania po asfalcie. Hołk
czy TKC długo żyje? A E09 długo żyje? Zajechałem juz sporo E09 i wszystkie tyły żyły od 3 tys do 9 tys i za ch*j nie wiem co mam powiedzieć w tym temacie... tak jak będziesz użytkował tak długo bedzie opona działała |
Staram się mocno dzidować :) Nawet bardzo intesywnie myślałem nad zmianą moto na lżejszy ale cholernie się zżyłem z moim Trampim znamy się już na wylot :) No i ciągnie mnie jednak do dużych moto w terenie, stąd i moja obecność na tym forum :)
Moje E-09 na tyle poszły dość szybko, ciekawy jestem jak C02 by się sprawdziły na asfalcie czy da się w miare podrózować, bo w teren na pewno lepsze od E09 . Pozdrawiam A jak już założe C-02 na tył to co na przód byście zaproponowali? to samo? |
C-02 rzeczywiście śliska, na przód chyba nie najlepszy wybór, podróżowania raczej sobie nie wyobrażam, no ale krótko na niej jeżdżę, wcześniej miałem anaki, może się oswoję z czasem. Ja na przodzie mam motoza, w terenie ten zestaw miodzio cud malina, po asfalcie da się jechać ale szału nima. Ja się zdecydowałem na takie oponki jako, że nie planuję dalszego wypadu w tym sezonie więc bawię się w terenie.
|
Cytat:
nie łamiesz przepisów bo wolniej jedziesz przelotowa spadła guma sliska na mokrym ale za to na luznym i na błocie miodzio i dlatego nastepna tez taka bedzie tkc to tylko na szutrze daje raade :) zjezdziłem kompleet :) schodzi podobnie jak co2 razy 2 :) |
Ok to zamawiam sobie tez taki komplet i dzida, muszę walczyć bo latam z TT600 tką i lc4 jak wlatujemy ba błotko to na E09 ja zostaję i źle mi z tym :)
|
Panowie a z Mitasa na asfalt cos moze polecicie ? Potrzebuje pokonac jedynie 5000km po asfalcie, a niestety na Anaake-i nie mam :/
|
Cytat:
na asfalt raczej shinko e 705, e 703. na razie jeżdżę na mitasie e07(ok 10kkm,klocki bieżnika u podstawy zaczynają pękać) i na asfalt spoko, tyle, że wtedy kiedy sucho:) na mokrym taniec na lodzie;)a i gwiazdy przez to dwa razy widziałem;) |
Cytat:
przy zakupie uważaj na datę produkcji, nie kupuj starsze niż 2-3 lata, i zdecydowanie profil jest lepszy niż E07 |
Cytat:
|
na przodzie ac 10 michała :) ale ja cały czss szukam sobie idalnego przodu :)
a rozmiarowo 80/100 -21" tez sie nada :) |
Cytat:
..no widzę ją, trochę wzmacniana guma.. mi się wydaję że trzeba znaleźć twardą kostkę żeby się nie zdzierała szybko i tyle, na mokrym asfalcie na wszystkim trzeba uważać i tak. Mitas to dobre rozwiązanie,bo tanie, ciekawi mnie tylko jeszcze Mefo, mamy tu na mazurach chłopaków którzy latają KTM adv,Viaradero!!!i kilka innych po lasach i mocnym offie i jeżdżą na Mefo, mówią że nie ma lepszej gumy ;) |
kurde miałem kende melwila czy jak się to pisze na przodzie i to była ekstra guma ale małe przebiegi ja zdyskwalifikowały :) ale do lekkich sprzetów mega wypas mieka mieszanka i rzadka kostak daj sobie zajebiscie rade w terenie :)
prawda jest tak ze mieka guma i rzadka zawsze jest lepsza w terenie niz twarda a gesta :) ale zato scodzi jak wsciekła ale lepiej zminiać czesciej gume i miec ekstra trakcie niz meczyc sie w błocie czy glinie :) bo tu tylko niekture opony sobie radza dobrze :) |
pałeł sprobuj Kende Trackmaster , ja mam teraz na przodzie i jestem b. zadowolony. Opona ma DOT.
|
Jeżeli piszemy już o typowo offowych oponach to Kenda Millville o które pisze pałeł jest faktycznie bardzo dobra i miękka. Wytrzymuje max 1500-2000 km. przy asfaltowych dojazdówkach w proporcji 30/70. Na tyle grzebie ekstra przy niskim ciśnieniu. Jako przednią gume testowałem niemal wszystkie dostępne Majtasy czyli od C-15 przez C-17 aż do nowości 2008 czyli C-19. Wszystkie dają rade ale wytrzymują niskie przebiegi, chyba najwięcej wytrzymała C-17. Majtas C-02 to opona na twardy teren więc żywotność ma sporą jak na gumę „C” jednak w błocie daje znać o sobie gęsty bieżnik i gruba kostka. Generalnie przy TA i AT nawet w wersji odchudzonej zanim stracimy przyczepność z uwagi na słaby dobór opony sama masa nie pozwoli nam na jazdę na krawędzi przyczepności. Dlatego po wielu próbach stwierdzam, że na tył C-02 jest oponą optymalną pod warunkiem, że nie będziemy Szkotami i wymienimy ją przed zużyciem 2/3 bieżnika zaś na przód jest dobre wszystko co kosztuje poniżej 150 zł. /wymiana średnio co 1500 km./. Moja ostatnia C-19 zeszła prawie do zera /opone-kostki wycina w kierunku jazdy na ostro czyli w postać prostokątnego trójkata/ po przejechaniu właśnie 1500 km. Jak czytam posty w temacie opon to mam czasem wrażenie, że wielu Afrykanerów myli pojęcia tzn. pytając o opone offowa tak na prawdę oczekują informacji o oponie uniwersalnej a takie rzeczy to „tylko w erze”. Panowie, niemal wszystkie opony o których pisał ostatnio pałeł w tym C-02 są oponami TERENOWYMI więc proponuje ograniczyć wyobraźnię i nie pytać czy na takiej oponie da się jeździć po mokrym asfalcie – pewnie, że się da, nawet na samej feldze można, tylko po co ?? Każdy z nas zanim kupi opone musi wiedzieć gdzie będzie jej używał i czego od niej w związku z tym oczekuje – pełeł wie!! ale boję się, że kilku pytających po zakupie i założeniu polecanych gum powiesi go za jaja:vis: /skoro komuś ślizga się E-09 to mam nieodparte wrażenie, że Kenda Millville czy C-02 również niemile na czarnym go zaskoczy:haha2:
Ps. To co pisałem o przebiegach na poszczególnych oponach odnosi się do Afri, w każdym lżejszym moto przebieg należy przemnożyć razy fafnaście czyli powiedzmy razy dwa. |
..ja na dzień dzisiejszy po przeczytaniu kilku postów na tym zacnym forum doszedłem do wniosku, że moim nowym zestawem będzie: tył C-02, a przód Motoz Desert :) i zobaczę jak te błotko będzie brało. Te C-02 są cholernie tanie, można sobie wymienić co jakiś czas ..Pozdrawiam serdecznie
|
Cytat:
Jak zrobić żeby : " Zjeść ciastko i mieć ciastko " Uniwersalne opony to te dedykowane dla GS-owców , bo przecież mając uniwersalny motocykl , muszą też robić do niego uniwersalne opony . Jeśli nadal ktoś ma poważne dylematy odnośnie wyboru odpowiedniej opony , to proponuję wymienić AT na Virago 535 :haha2: Ps. Jeszcze nie straciłęś motywacji do tłumaczenia ? :) |
Moje luźne spostrzeżenie: jeździłem trampkiem na komplecie mitasów e-09 . Opona fajna, na mokrym asfalcie nosiło momentami ostro i myślałem że tak ma być. Przesiadłem się na xr650r, mam po poprzednim właścicielu jakieś opony terenowe, nie pamiętam marki ale chyba nie są dostępne w polsce (postaram się sprawdzić następnym razem ich nazwę). Opony o kostce bardziej terenowej niż e-9 (podobny bieżnik do c-02), moc xr większa, masa co prawda sporo mniejsza ale na mokrym asfalcie, ba nawet gdzie było po kostki wody opona trzyma się całkiem w porządku i kontrola nad nią jest o niebo lepsza niż przy mitasach e-09. Pewnie guma jest miększa albo masa motocykla robi tu swoje.
znalazłem, to chyba ten model mam u siebie: http://www.veerubber.co.th/web/300r.html |
Adaggio takiej fajnej riposty nie czytałem już dawno :)
|
Jak mawiał Nasz były Prezydent "nie kcem ale muszem" więc jeszcze kilka uwag. Od Mitasa E-09 jest kilka lepszych kapci typu "twinduro" np. TKC czy Dunlop D-606 /jeśli Xr-ka była z USA to mógł być właśnie Dunlop który w UE jest ciężko osiągalny/ jednak "ziemniaki mnie gniją" jak czytam, że E-09 wytrzymuje max 5.000 km., że jeździć się na tym nie da, że na mokrym to zabija, że ta guma to jedno wielkie gówno ... itd. Majtas E-09 jest oponą która pozwala na w miarę komfortowe latanie po szutrach i lżejszym terenie oraz na rozsądne poruszanie się po asfalcie przez co dla osób z wyobraźnią i nieco mniejszą zawartością portfela jest godną polecenia alternatywą na dłuższy wakacyjny wyjazd w nieznane. Kompletów E-09 zjeździłem kilka w różnych warunkach i wydaje mi się, że moja ocena jest dość obiektywna. Kilka przykładów na szybcika z pały: Maroko - Sahara - Al Dahla czyli razem spoooro więcej niż 5.000 km. w dwie Afri po czym obie na tych samych kompletach E-09 zawitały do Rosomaka na zakończenie sezonu Afri w Bieszczady, Ukraina - Rumunia - Bułgaria pod granice turecką w Rezowie w dwie Afri kole 5.000 km. po kamienistych Urdelach, dzikich Rodopach i błotnistej Bukowinie, jesienne Bałkany w deszczu kole 4.000 km. no i zeszłoroczny wypad tam i nazad w 24 h. nad Balaton non stop w ulewie. Jak widzicie jeszcze żyje a co więcej nigdy nie zaliczyłem asfaltowej gleby /w terenie wstyd się przyznać ale czasem więcej leże jak jade/. Na E-09 już nie latam bo uznałem je za zbyt mało "terenowe" ale miło je wspominam bo były ze mną w różnych "okolicznościach przyrody" i zawsze, przy zachowaniu rozwagi oraz wyobraźni pozwoliły bezpiecznie wrócić do domu. Jakiś czas temu, gdy na forum było sporo mniej użytkowników a Afric w Polsce może z dwieście zajmowałem się "pokątnym" rozprowadzaniem wśród forumowiczów Majtasów E-09, które były wtedy dla nas "hiciorem w najostrzejszym hardcorowo-offowym wydaniu". Kilka osób, które za moim pośrednictwem zanabyły te opony było rozczarowanych ale zdecydowana większość "użytkujących je zgodnie z przeznaczeniem" wracała do tej gumy wielokrotnie. Ot i tyle mojego wystąpienia w obronie Majtasów.
Ps. Tak po prawdzie to wielokrotnie obiecywałem sobie w ten wątek nie zaglądać ale "nie dało" zaś na koniec mnie Adagio vel XRV Rally sprowokował :oldman:hehehehehe |
Lejesz Pan miód na moje uszy bo czekam na wypłatę i komplecik zamawiać chciałem. Teraz już się nie wycofam.
A rozsądnie i z głową to nie tylko na kostkach ale NA WSZYSTKIM trzeba jeździć. A do tego dochodzi fakt że jeżdżę jak renta. Poprostu gumy dla mnie. |
Cytat:
Jak sam symbol wskazuje jest to enduro wiec i na asfalt i na teren w samym założeniu konstrukcyjnym powinna sie nadawać. Stopień przydatnosci na poszczególne nawierzchnie siedzi w modelu w tm przypadku off-70% asfalt 30% albo cos koło tego więc do terenu mozna dojechać(ostroznie). Cały szkopuł tkwi w tym jednym dodatku "ostrożnie". Poważna i uczciwa ocena opony powinna zawierac jej wszystkie własciwości. Tutaj mamy zarzut ze na suchym (nie mokrym) asfalcie leci jak narta przód przy hamowaniu od 50km/h. To niestety fakt a takowy należałoby w jej ocenie umieścic,po prostu po to aby niedoświadczonych i slepo ufajacym w słowo pisane przyszłym uzytkownikom ostrzec aby uzywali jej z wielką rozwaga i ostroznością. Wolniej jechac, wczesniej i delikatniej hamować, przewidywac zawczasu sytuacje i ogólnie jechac po emerycku. Niestety jak sie spojrzy na stosunek powierzchni kostek do całkowitego pola styku opony z podłożem asfaltowym to jasno widac że mamy do dyspozycji raptem połowe opony np Metzeller Endurance, więc nie mamy czego sie dziwić ze opona nie łapie przyczepności przy ostrym hamowaniu. No tak ale nie kazdy musi byc alfą i omegą w oponach. Wiekszość z nas opiera sie na ocenie kolegów- po to jest to i inne fora. Niestety ja musiałem sie o tym przekonac na włąsnej skórze, dobrze że zrobiłem wogóle próbe przed wyruszeniem w wieksza trasę. Wobec tego mówię: faktycznie E-09 jest niezła w terenie , ładnie sie na kole ukłąda co świadczy o klasie wykonania, dobrze sie wgryza w miekkie i kamyki ale jedno pamietajcie:: UWAŻAĆ na asfalt przy ostrym hamowaniu- przód wyjeżdża jak cholera . Przebieg tutaj uważam za mniej istotny - jesli wytrzymuje 5000 to wystarczy, cena jest dobra a nawet bardzo dobra. Do tej pory nie rozumiem dlaczego moja konstruktywna badz co badz krytyke uznano za zamach na Mitasa? |
Czytając ten temat i chcąc kupić opony do AT miałem więcej dylematów niż przed przed przystąpieniem do czytania :D
3 miesiące temu jednak padł wybór na E-09ki i jak do tej pory jestem zadowolony. Czytając o małej przyczepności na mokrej nawierzchni mam do nich wielki respekt przy takich warunkach, aczkolwiek wydaje mi się, że bez zbędnego szaleństwa nie jest to aż taki hardcor jeździć nimi w deszczu. W ten weekend testowałem je w Kotlinie Kłodzkiej i na suchym zapominam, że to są kostki nawet na bardzo krętych drogach górskich. Na mokrym po prostu zwalniam. Podsumowując nie zdarzył mi się jeszcze uślizg na tych gumach i jestem spokojniejszy niż przed zakupem. Dla mnie okazały się dobrym wyborem, ale ekonomia też przeważyła bo marzyły mi się TKC. |
z tymi mitasami (miałem tylko e07) i ich możliwościami na mokrym asfalcie w porównaniu do np: Anakee jest podobnie jak w możliwościami na asfalcie pomiędzy transalpem a hornetem :) Można tylko po co, skorą są lepsze rzeczy!
|
Chciałem brać MITASa ale padły tu stwierdzenia że na asfalt lepsze SHINKO e705. Dziś podczas deszczu spotkałem kumpla na TA. Miał na tyle właśnie SHINKO e705. Powiedział że ślizga się jak głupia nawet na suchym. Jaki wniosek wyciągnąłem? OPONY TO INDYWIDUALNA SPRAWA KAŻDEGO CZŁOWIEKA. Byćmoże się mylę ale tyle wersji jest że pozostaje mi tylko testować na sobie.
|
Każda kostka na mokrym asfalcie leci. Wracałem z Chińskim z Ukrainy, On na Mitasach ja na T63, jechałem za Nim i widziałem, że czasami coś niedobrego się dzieje, cieszyłem się, że Michałki ładnie trzymają. Ale to ja przyłożyłem o glebę przy przejeżdżaniu przez mostek, który drogowcy zrobili na czas remontu z desek, w deszczu nie zauważyłem. Nic nie robiłem, nie hamowałem, nie odkręcałem, trójka, 60-70 km/h. Żadnego sygnalizowania, że dzieje się coś niedobrego. Po prostu tył wyleciał spode mnie. Dodam tylko, że przedtem hamowałem przodem na tyle mocno, że doprowadzałem do blokowania koła i oponka dawała się kontrolować. Chinol przeleciał przez mostek bez problemów, czy to oznacza że Mitas na mokrym lepszy niż Michelin? Pewnie nie i w pełni zgadzam się z Pawłem, to opony w teren i do tego nie za ostry bo w błocie się zapycha - tu akurat mnie zawiodła ale pewnie w błocku nic nie działa :) A na suchym można ją prawie domknąć i teraz sobie przypomniałem, że raz na wilgotnym (nie lało ale nie było sucho) przytarłem butem na T63, głównie dlatego, że się na jakieś lalunie na chodniku zagapiłem i spóźniłem hamowanie przed zakrętem ;)
pozdr, laska |
Cytat:
Zachowanie opony jest lepsze niż kilkuletniego Dunlopa Trailmax'a. No ale to stary kapeć był... Dunlop na zablokowanym przodzie sie ślizgał na asfalcie. Mitas piszczy. Nie wiedziałem że motocyklowa opona tak piszczy jak samochodowa :) Odbyłem testy w deszcczach i drogach mokrych. Myślałem że bedzie tragicznie ale do normalnej jazdy taka opona mi wystaczy. Na wiosne kupie 07 na tył :) |
Dobry kierowca napewno poradzi sobie z e705 jak i z e07/e09. Tylko po co się męczyć. Ja tam wole czerpać przyjemność z jazdy, jak się zastanawiać czy da się czy nie da się, nie mówiąc już o udowadnianiu sobie i innym czegokolwiek.
|
Rambo moim zdaniem to nie o to chodzi ... Jeśli ktoś oprócz jazdy po asfalcie lata ostrzej w terenie to musi znaleźć jakiś kompromis. Mi się zajebiście lata na Anakach ale wracam na jakiś czas do TKC żeby polatać w terenie. Może kiedyś ktoś wymyśli opony, które po naciśnięciu magicznego guziczka będą zmieniały swoje właściwości terenowo/szosowe i założę się że jako pierwszy zastosuje je BMW :D
|
mówiliśmy o mitasie C-02, a dzis przypadkiem zobaczylem w sklepie C-04, ma mniejsze kostki i ma środkowo rozłożone może mieć lepsze toczenie na on. Jeździ ktos na tym?
|
Mitas C-04
1 Załącznik(ów)
ale że niby masz 18" na tyle?
C-04 nie jest dostępna w 17" Jakbyś miał to mogę napisać, że jej przeznaczenie to raczej średnio miękki do pół twardego. Występuje tylko w rozmiarach:
|
ja miałem założoną c04 na ktm-e exc 350 i mogę powiedzieć tyle, w błoto idze z tak lekkim motorkiem elegancko, ale na asfalcie znika w tempie natychmiastowym :(
|
Cytat:
no tak nie doczytałem ja mam 17' z tyłu |
Właśnie szukam oponek do xr 650r. zastanawiam się między c-04 a c-16 na tył + c-17 przód. W temacie crossowych opon jestem zielony. Dodam że oprócz terenu sporo jeżdżę po asfaltach więc dobrze by było żeby guma wytrzymała parę tys km chociaż cudów się nie spodziewam. Jakby ktoś miał doświadczenia w tym temacie i mógł mnie jakoś nakierować byłbym wdzięczny.
pozdro c-04: http://www.motormann.hu/images/MITAS%20C_04d.jpg c-16: http://www.motorcycletyres.net.au/sh...C-16-large.jpg c-17: http://www.motormann.hu/images/MITAS%20C17d.jpg |
witam,
Tak przeglądam i przeglądam różne tematy o kapciach i troszkę się zakręciłem. Chciałbym założyć na rd04 jakieś kapcie w miarę uniwersalne (tak wiem jak coś jest do wszystkiego to jest do du....y) tzn tak aby się dało po mieście polatać i w jakąś małą traskę skoczyć, a jednocześnie polatać troszkę po terenie. Na razie doświadczenie w terenie to mam tylko jeżdżąc Samuraiem, ale wszystkiego można się nauczyć =) Afri kupiłem na jakiś Bridgestonach ale dedykowanych na asfalt, praktycznie na każdej nawierzchni poza asfaltem moto skacze wszędzie tylko nie jedzie do przodu .... a na asfalcie spoczko można i butami trzeć ... Tym przydługim wstępem chciałem chciałem nawiązać do pytania Tył Mitas E09 przód E07 czy może coś innego radzicie ??? Pytanie jaką żywotność (w km) może mieć taki zestaw zakładając jazdę powiedzmy 60/40 czarne/off pozdrawiam Szaman |
cos innego... powiadasz? - w tym, wątku to tylko Mitas.
|
Hi. mozecie mi wyjasnic czym sie różni E09 w wersji Dakar od poprzedniej wersji tego modelu - konstrukcją , składem mieszanki gumy? i jak to w praktyce sie spisuje , która lepsza ? Pozdrowionko.
|
Też chodziło mi to mocno po głowie? Z tego co pamiętam to chyba twardsza guma? tylko gdzie to mozna kupic? u kolegi ramiresa?
|
Ja to weszłem na strone , opony pl. maja tam komunikator GG i zaytałem o te dakary gosc tez powiedzial ze maja twardsza gume ale to chyba na asfalt i kamieniste podłoze gorzej , mieli 130tkę dakar , przyszła nowa dostawa poprzedniego modelu 140/80 - 17 E-09 69T TT Enduro 191 zł
|
Z tego co pamiętam, E09 mocno gubiły kostki, nie wytrzymywały obciążenia afri. Dlatego jest Dakar, wersja wzmocniona. Jeżeli się mylę, prosę mnie poprawić:)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:52. |