![]() |
W moim 17 tys km i wszystko jak nowe
|
Cytat:
|
Wetnę się w dyskusję. :)
W moim XCh padł licznik. Włącza się i wyłącza, szaleje, kontrolki jak lampki na choince. No i nie działają kierunki w momencie tych szaleństw. Ktoś coś może podpowiedzieć? Dodam że instalacja przegrzebana trzy razy. Nie mam już pomysłu. A może ktoś ma zapasowy, co by podmienić? |
Cytat:
|
O dzięki za trop. Do tylnego koła nie doszedłem. Grzebałem tylko w tej wiązce co dochodzi do licznika.
|
Cytat:
|
ej, a to co za kosteczka jest, ta czerwona, pod siedzeniem:
https://drive.google.com/file/d/0BxF...ew?usp=sharing |
Najprawdopodobniej zasilanie ABSu bo u mnie ta kostka tez jest luźna .http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...76a6d78e4f.jpg
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Zamiast Scorpiona doszedł inny...także nófffka:drif:
IXIL Xtreme Competition :D Oczywiście dedykowany, dwa db killery, pachnący i świeżutki - w weekend wkleję zdjęcia (jak zrobię). Różnica jest na razie w wadze i wymiarach (in plus oczywiście), jeden killer jest "cichy" a drugi "głośny" - zastanawiam się, czy (i jaki?) mają wpływ na cyrkulację spalin a tym samym czy w ogóle coś zmieniają w charakterystyce moto czy tylko głos...nie wiem - na pewno jak zrobiłem rundkę kolo domu to "psychologicznie" na głośnym jest BESTIIIIA!!!! :haha2::D |
W weekend to wpadaj do mnie i polecimy go przetestować a nie zdjęcia będziesz wklejał. :at:
|
hehe - no właśnie w weekend już się umówiłem :( Po ostatniej jeździe z Tobą nie zdążyłem wyprostować felgi hehe Jak tylko śnieg nie spadnie, w październiku jeszcze polatamy ;)
Takie fotkie na szybko http:// https://lh3.googleuserconten...c=w801-h452-no |
Cezarus, dzięki za odpowiedź, ale ja mam wersję bez ABSu.
|
Ofca, ja takiej wtyczki nie mam w ogóle...tyle, że u mnie jest minimum elektryki ;)
|
Integracja ukrainska
1 Załącznik(ów)
Ukrainie jeszcze nie dziekujemy, ciagle jezdzimy :)
Niski błotnik przedni nie utrudniał czorania po błocie i krzakach, śniegu i wysokiej trawie. Dzieki moto był kilka razy mniej ujebany i chłodnica mniej zaklejona niż drugi xch z oem blotnikem. Do tego rox podwyższenia robią świetna robotę. Po naprziennej jazdzoe bergi fe390 i xch stwierdzam że moj tylni ohlins jest ok ale przod wymaga interwencji... |
Panowie - mam zagwozdkę i prośbę do Was jednocześnie...
Ostatnio zakładałem nowy wydech...i niby nic ale po założeniu parę razy odpaliłem, parę kółek wokół domu (dosłownie) i niby wszystko grało ale po ostatniej wycieczce a właściwie na niej miało miejsce to...qwa - przy odpalaniu jak nie pierd...nie w wydech! no qwa - takiego strzału to nie słyszałem:dizzy: tak dwa razy i odpalił (chodził normalnie)...myślę - zimno (około 5 stopni) i duża wilgotność - może dlatego? Zaśmierdziało delikatnie paliwem...polatałem trochę i znowu JEB! przy odpalaniu...no się wqwiłem i myślę, co może być...no i sprawdziłem klemy, styki, gniazdo modułu - wszystko gra. Myślę - może świeca - co prawda założona 6 k km temu (Irydowa DENSO) ale zacząłem już się zastanawiać, że może ją niedogrzałem...myślę - zmienie. No i w związku z tym mam prośbę: Czy możecie mi powiedzieć (a najlepiej wstawić zdjęcie), czym qwa odkręcacie świece? Bo z rurkowego musiałem "boszem" uciąć tak długości 3 cm i odkręcać na zasadzie "pukania":mur::mur::mur: tam jest 18 i nie mam takiego klucza u siebie w warsztacie (oczkowego lub podobnego) a miejsca tam jest dla rączek japońskiego dziecka (choć to bmw):mad: Po wymianie świecy (tamta niby kolor ok, nie była mokra, bez nagaru) strzelanie zaniknęło (zrobiłem na próbę jakieś 100 km), chodzi równo i wszystko gra...tyle, że zapala "nie od strzała", tzn. z raz musi rozrusznik zakręcić...może aku też wymienię na wiosnę ale ładowanie 14,2 a napięcie na aku pokazuje 12,8 więc niby gitara... Jakieś pomysły? Podkreślam - jak już zapali, obroty na równo (na jałowym) 1480, później nic nie szarpie, idzie ładnie, spaliny (temperatura) w normie , nic nie kopci, nie czuć ani paliwa ani oleum...Wydech nowy, IXIL Xtreme, dedykowany do modelu. |
U mnie właśnie na normalnej trochę długo kręcił , a na irydowej pali od razu, ale nie ma strzała takiego jak u Ciebie (miałem podobne problemy , że kręcił długo i nie odpalał jak padał już akumulator)
|
Dzięki Czarek - tak właśnie myślałem - zmienię również aku na wiosne :)
Panowie - gadałem z Michałem Mertą - podejmie się zrobienia stelaży pod kufry/sakwy za 390 PLN za sztukę a i gmole wystruga (jeszcze nie wiem, jakie koszta) ale...jako iż nasz X to rzadkie bydlaki - trzeba by mu wstawić moto do "modelingu" - ja jestem w Kielcach a więc do Bielska mam kawałek...jest ktoś z Bielska z X Challengem i miałby ochotę/możliwość wstawienia do Michała motóra jako wzór no i przy okazji zrobienia stelaży/gmoli? :umowa::D |
Namówię Wojtasa on mieszka pod Krakowem (nie jest zapisany na forum) to podstawi swojego Xa. Założenie stelaża wydatnie odciąży subframe ponieważ obniża się punkt przyłożenia siły na nim.
|
Super! Ja gadam dalej z Michałem w sprawie gmoli i będę dawał znać.
|
A tak z ciekawosci bo w kilku miejscach w sieci sie z tym spotkalem - w g650x tez sa problemy z obreczami jak w f800gs? ludzie wymieniaja na exele dla szpanu czy ma to jakis glebszy sens? bo wydatek jednak spory.
|
Felgi w Xie wyprodukował Behr czyli nie są tak wytrzymałe jak Excel. Ja mam zmienione zawieszenie przód i tył i podczas niezbyt mądrej jazdy ;) zagiąłem przednią ..... Zmieniam na lepsze Excele ponieważ kosztuje poniżej 500 zł , a nie 1000 zł oryginał . Ogólnie felga w 800 też nie jest tragiczna .....ale jest dość szeroka i wystaje poza oponę .... ześlizgniesz się przednim kołem z kamienia i masz przygiętą felgę (ludzie zakłądają od razu węższego Excela tz. 1,85 cala zamiast 2,15 i między innymi dlatego jest lepiej).
|
Pany, napiszcie czym odkręcacie świece i gdzie takowy klucz zanabyć ;) najlepiej pokażcie
|
W zestawie narzedzi nie ma? Na stronie bmw powinien byc jako czesc zamienna.
|
Ja używam zestawu kluczy HANS zakupionego w INTERCARSIE (nr arykułu u nich to 46335-6) te klucze mają cienką ściankę i bez problemu odkręcam nimi świece w Xie i 1200GSA.
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/...plonowego.html |
Cytat:
|
No a oczkowe nie odgiete 18 nie da rady? Tam jest jedna swieca czy dwie? Swieca jest w jakims kanale? Musi byc klucz-rurka? W f650gs plaski oczkowy dawal rade. Tu glowica jest inna?
|
Cytat:
|
No to wizyta w sklepie i 18 o waskiej sciance na grzechotke 3/8 cala. Blaszanej rurki nie polecam bo sie z czasem obrobi. Klucz dobrze jak z gumka w srodku.
|
Dokładnie tak jak piszesz .... te z zestawu są właśnie na 3/8.
|
Zakupione - piękne dzięki!
Czarek - powiedz mi, kiedy będziesz coś wiedział na temat wstawienia X Twojego kumpla do Merty? Pytam, bo mam na "podorędziu" kandydata, który mieszka w okolicy BB i ma X ale nie będę na razie do niego pisał, póki u Ciebie się sprawa nie wyklaruje...ale jak coś to mogę napisać tylko potrzebuję od Ciebie sygnału ;) No i nie wiem, czy się zgodzi ;) Mam jeszcze jednego producenta, którego zapytam czy sie nie podejmie i w razie czego za ile jest w stanie wykonać zadanie (koło Lublina). Temat stelaży i gmoli nabiera rozpędu - jak się na tyle "rozpędzi", że będzie czas na konkrety - założę temat bo być może jak się zbierze jakaś ilość, będzie taniej/lepiej/w ogóle możliwe ;) qwa - poprawiłem literówki bo coś ich dużo...chyba za dużo wody z chlorem z pływalni ;) |
Mirek , ja mam stelaże (sam je dorobiłem) , ale ma mi się określic Wojtas (mieszka pod Krakowem) czy on robiłby i czy podstawi motocykl do MERTY. Jutro da odpowiedz ....
|
Czarek - napisałem Ci PW ;) Gadam z drugim producentem i ten ma się określić w tym tygodniu, wraz ze wstępną wyceną - może będzie jeszcze lepiej, zobaczymy. Rozmowy idą w kierunku gmoli, stelaży i bagażnika.
Jeśli ktoś jest wstępnie zainteresowany, proszę o sygnał, wzmocni to pozycję do negocjacji ;) |
Czyli podliczmy. Kupuje nowe g650x za 40 tys i zaczynam wymieniac...zawias tyl i przod, zbiornik, siedzenie, subframe, felgi, owiewke. A crf1000 kosztuje po targu 50 tys. A tajwanski skuter KYMCO/BMW tyz 50!
Wielka jest Wasza wiara koledzy. Chinska rama i silnik za 40 tys. Zerknijcie na OEM BMW ilu czesci juz nie mozna kupic. 3000 sztuk. Elita :) BMW pojebalo wyznawcow - nie oferuje czesci zamiennych. Bedziecie je strugac na CNC. A felgi dobre tylko ludzie zle jezdza. Co z Wami zrobil marketing BMW? CYRK. Za Wasza wlasna kase. Jeden jajcarz tu pisze ze wstyd we Wloszech skladac :) BMW podpisuje sie pod wloskim motorem od 1995 roku.teraz robi na tajwanie, w chinach, indiach z komponentow z polski, slowacji, brazyli, turcji itd. Pobudka sekto :) A no i koledze sie rozsypuje instalacja elektryczna ale koledzy twierdza ze nie. Ze sie nie rozsypuje bo im sie nie rozsypuje, wiec sie nie rozsypuje a koledze sie pewnie wydaje. Temat na doktorat z psychiatrii :) a przebiegi imponujace - 17 tys po asfalcie. Doskonale bezawaryjne moto jak sie dba :) potem czlowiek mysli: jak to mozliwe?! no tak to. Dasz doroslemu facetowi chinski breloczek i notes i sie bedzie cieszyl jak pizda bo juz jest w klubie solidnej niemieckiej niezawodnej techniki. Potem ognisko z kielbasa za 7.20 i jestes czescia rodziny. O mamo... jakby mi opowiadali to bym nie uwierzyl :) Jest na forum watek o rodzinie xt/xtz. 40 lat. Badan, rajdow, setki tysiecy sztuk. No ale chinskie BMW lepsze. Wersja limitowana :) |
Nie kupisz i nie doposażysz w kwocie 20tyś. równie dobrego duala.
W moim przypadku to nie sekta, a ekonomia. |
Cytat:
|
Nowe g650x stoja we wloszech za 27 tys i nikt ich nie chce. Brac panowie, wekowac i sprzedawac jak skarby. Byl link Arkan w watku BMW. Stoja sieroty i czekaja na frajera. Inwestuj! Takie cudo i tylko 3 tys sztuk. Zgroza :) bralbys wszystkie na raz to pewnie za 23 tys bys wyjal. Dzialaj.
Rt70. Daj mi 20 tys i zrobie Ci motocykl ktory wpierdoli to BMW z butami. Bez smiesznych zawieszen Continental i lamiacych sie ram i wahaczy. Ot chodzby na bazie xr650r. Pomysl co to by byl za skurwensynek :) a nie chinski piornik dla zaczadzonych :) moja praca gratis. Serio. Zeby pokazac czubom co mozna za ta kase. |
Klucz do swiec? z Afryki twin pasuje :)
Nie masz AT? rozmiar 18mm na dlugosc 12 mm. Mnie bardziej interesuje narzedzie do sciagniecia fajek... Z Merta to dziwne bo jakis czas temu powiedzial mi ze klepie tylko seryjnie i nie rzezbi juz wiecej,( zrobil mi stelaze, baki, plyty i skrzynki w dwoch xch) ale mam jeszcze trzy mydelniczki od plastbike i chcialem zeby je postawil. On stwierdzil ze nie ma czasu i moze kiedys i zebym sie przypomnial. A o co chodzi z tymi gmolami? Za lekki jest xch? |
Cytat:
ja tutaj kupilem dwa po 4k E z 7k/km |
Cytat:
|
hhh
Cytat:
chinskie mam tylko ledy.., ale planuje miec dekiel bo lepszy niz Rotaxa Zaliczyl dwa wyjazdy na Ukraine gdzie byl staczany z gor, przetaczany, spadal topil sie i inne takie. I jak na razie ok, ale masz racje przebieg mam w granicach 12k km wiec to nic |
Racja, ale stoja we wloszech u handlarza za 27 tys. Nowe. Poszukac Ci czy sobie sam znajdziesz?
Silnik masz Boski z Chin z fabryki Loncin. Zrobisz 70 tys km pogadamy. I tak mase rzeczy juz masz wymienionych. Wiec to chuj a nie test wytrzymalosci oferty producenta. Ten szajs nowy kosztowal 40 tys wiec nie piszcie mi ze to moto za 20 tys. Bo to do niczego nie nadajace sie chuj wie co kosztowalo 40 tys. Spadek wartosci tylko swiadczy na jego niekozysc. Kupujecie g650x mocno zmotane i sie cieszycie. Kupcie oryginal i dolozcie za nowe czesci. Jeszcze raz jak z dziecmi. 40 tys nowy motocykl, zawieszenia, bak, siedzenia, obrecze... ile Wam wychodzi? 13 tysi na allegro zeby sprzedac i zapomniec o tym gownie? p.s. BMW sprzedaje tajwanski skuter za 50 tys. Brawo wy! Elita. Teczka z plastiku i zegarek BMW. I dlugopis i olowek. Pozwole sobie nie obrazic baranow bo to mile zwierzeta i mam dzieki nim cieple skarpetki i sweter. |
Jurus moj byl orginal z 5k/km reszte zrobilem dodalem, moto jest dobra platforma.
Powaznie mowisz ze moj Rotax z austri nie jest z austri? No zobaczymy z tym przebiegiem ma nadzieje ze wkrotce bo chce zrobic okolo 32k w trasie w przyszlym roku.... |
Wpisz sobie w google bmw g650 china rotax loncin i czytaj. Z telefonu Ci linka nie wysle. Bo nie wiem jak.
|
no tak ale to gs, moj silnik jest skladany w Austri. Rok produkcji 2007.
The 2007/8 G650 motors were built by Rotax. 2009 and beyond G650GS and G650X-Country (the only 650cc models now available) get their power plants built by Kymco in Taiwan. |
Uszedles pogoni w ostatniej chwili... lozyska i tam masz slowackie a kable hinduskie :) jedz i szerokiej drogi, dla mnie to rownia pochyla dla klientow ktorzy zamiast powiedziec STOP -ROBICIE GOWNO! - daja sie mamic slodkim pierdoleniem marketingu. Zjebalo ci sie auto? Jestes slaby. Nie stac Cie na nowe. Kolege stac. Ty jestes slaby. Zapierdalaj az sie zesrasz. Mondeo 1.0. BMW z Bangladeszu. Zapierdalaj. Ani mru mru. Chinski Alpinestar, chinski Dainese, chinskie Michelin. Zapierdalaj! A jak cos sie zepsuje to cichutko do znajomych mechanikow, cichutko... panowie nie bylo mnie tu, nie znamy sie, BMW super motor :) a Tomek trzeci dom buduje i sam nie wierzy w to co widzi...
Kumlel DPF-y wycina i niebardzo wie co z kasa zrobic :) Bijcie brawo - pochowaja was w papierowych butach i trumnie z OSB ;) |
Szynszyl, z całym szacunkiem - pierdolisz jak potłuczony ;)
|
Ale mnie już zniechęcił ;) Dawaj dalej. Fakt, że zestawienie ciężkiego kloca z takim singlem nie całkiem trafione. Tym bardziej, że klocek też pewnie policzony by nie zrobił połowy przebiegu tego co modele z lat 90tych.
|
Cytat:
Co do Twoich filozoficzno-mechanicznych przemyśleń, to pozostań mechanikiem, czyli pewnie tym co umiesz robić najlepiej. Nie staraj się uczyć życia ludzi w nowych BMW - mam wrażenie, że oni są dość dobrze do życia we współczesnym świecie przygotowani. Ucz się sam od swojego kolegi Tomka - i zamiast zaglądać ludziom do kieszeni, to bez zbędnej filozofii serwisuj nasze taiwańskie motocykle za dziesiątki tysięcy PLN-ów i buduj kolejne domy dla siebie i swoich bliskich. Wtedy na starość nie pochowają Cię w trumnie z OSB. |
Mnie nie chodzi o to co jest napisane ale o forme tego, co jest napisane hehe ja mam i ma razie jest to moto o niebo lepsze niż dr, xr czy inne z podobnej klasy. Do AT nawet nie porównuje bo to jak koguta z indykiem zestawić. Na czym opierają się moje opinie? Na doznaniach użytkownika ;) zrobiłem na X w tym roku od końca maja ponad 6 K km z czego pewnie z połowa poza asfaltem. Co się zesrało? NIC. Wymieniłem świece, które pewnie sam rozjebałem ;)
Pisz Szynszyl, kopalnia wiedzy :) EDIT Arkan, dobrze napisane. |
kupiłem sobie właśnie BMW, po kilku latach ujeżdżania XTZ 750. Rzadki motocykl, będący bazą na wyprawówkę. Człowiek chce się czegoś dowiedzieć o nowym motocyklu i nagle w wątek nasrał jakiś hejter. Proszę, nim cokolwiek nam tu napiszesz przeczytaj sobie dwa razy
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:20. |