Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Bubel do szescianu (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31348)

robertG7 25.03.2018 20:42

Słabo! Widzę, że to nie była wyprawa tylko po bułki wyskoczyłeś :) W W-wie GSiarze po 2-3 kufry po Puławskiej wożą jadąc do M'csyfa w Piasecznie :)

madafakinges 25.03.2018 22:46

Napiszę tu, bo ten wątek będą czytać ludzie chcący kupić NAT.

Na temat chujowych samo łamiących się plastików.

Rozbierałem NAT 2 razy w tym raz ściągałem zbiornik. Mam jako takie pojęcie o robocie, bo większość rzeczy przy swoich moto robiłem sam, w ktm serwis zaworowy (do tego trzeba rozebrać połowe moto) 3 razy i raz wyciągałem i wkłądałem silnik w ramę(sam!).
W xrw tez pełny serwis robiłem sam.
Ludzie piszą tu, że się im śruby obrabiają, pękają zaczepy plastików, gubią te szybkozłączki itp. Nic takiego się nie stało, teraz już doświadczony mogę zrobić zakład, że wymienie filtry powietrza w nat w 15min z poskładaniem oczywiście niczego nie łamiąc. Nie uważam, że rozebranie NAT ze ściągnięciem plastików i baku nie zajmuje więcej czasu niż rozebranie XRV czy LC8.
Pierdzielenie ludzi, że o obrabiających się śrubkach czy łamiących plastikach, to tak jakby ktoś mówił, że ma chujowe łyżki bo przyszczypują dętkę przy montażu nosz kur... śrubokrętem się opone zmieniało.

Ludzie biczują się, że w porownaniu z xrv, crf jest chujowo wykonana... HELOŁŁŁ pragnę przypomnieć, że w XRV wyrabia się wałek zdawczy... ale co tam.

Porównanie z jakością silnika i osprzętu ktm sobie odpuszczę...

Jest już parę NAT z dużymi przebiegami, nie ma przypadków awarii najważniejszych podzespołów, silnik elektronika wszystystko hula. NAT latają bezproblemowo na kiepskim paliwie po mongoliach, pamirach, do okoła świata i o to wlaśnie chodzi w tym motocyklu.
W bonusie dostajemy piękny motocykl, o najpiękniejszym brzmieniu, wspaniałym prowadzeniu po asfalcie, świetnych hamulcach, zajebistych zdolnościach terenowych(jak na kloca), ekonomiczny, wzbudający zaufanie... można tak jeszcze długo.

Może nie jest we wszystkim najlepsza, ale podsumowując zalety NAT, nie ma realnej konkurecji na rynku.

krzysiek_m 25.03.2018 23:07

Dobrze gadasz.
NAT to miał być powrót XRV, którą szybciej lub wolniej dało się dojechać wszędzie, a nie "ready to race".

myku 25.03.2018 23:11

Ja dzisiaj wreszcie złożyłemu swoją montujac fotumowe zabawki. Profilaktycznie wymienilem to i owo zeby byl spokoj. Ale jakosciowo Katowi nie dorasta do piet. Takie jest moje zdanie. Zeby miec jak ma byc trzeba troche poczarowac. W kacie masz to z fabryki. Teorie kazdy sobie stworzy i oby byl z nia szczesliwy. Ja postawilem na DCT

madafakinges 25.03.2018 23:20

Na wyjazd na kołach w pamir wybrałbyć lc8 czy NAT?

myku 25.03.2018 23:28

Mysle ze bez różnicy i mówię to zupelnie serio. Jesli NAT to dlatego ze bardziej pasuje mi jej tutystyczny spokojny charakter silnika. Dlatego tez ja wybralem po 7 latach na Lc8 990 i 1190

Africa Tigg 25.03.2018 23:29

To jeszcze ja dołożę swoje 3 grosze do tematu NAT vs KTM...
byłem w piątek na podstawowym przeglądzie z Afryką, przejrzeli wszystko i stwierdzili tylko żebym za jakieś 4tyś. pomyślało wymianie klocków na tyle, cała reszta oki.
Podczas wypychania moto z serwisu zagadałem już tak na luzie gościa który tam pracuje, z czym mają najczęściej robotę przy NAT. Odparł że z padającymi manetkami. Powiedziałem, że o tym już czytałem na forum, ja ich nie mam, ale co jeszcze... odparł, że nic więcej, ale (tu ściszył głos) "z tamtymi to mamy roboty" i wskazał głową na hale ktm-ów. W tym momencie rozmowa się ucięła, bo kierownik przechodził ;-) Stało tam parę rozebranych motocykli, a w dziale Hondy tylko jedna NAT- jak się dowiedziałem na sprawdzeniu zaworów.
Żaden to dowód i zero konkretów-to wiem, ale chłopak poprawił mi humor tego dnia po tym jak już zaczynałem żałować swojego zakupu , po lekturze kilku wątków na forum :-)

myku 25.03.2018 23:36

Tu nie ma co zalowac i sugerowac sie zbytnio tym ze komus cos sie stalo a innemu nie. Przypomniales mi grzane manetki a swojego czasu bylo hucznie tu o nich. Bubel z paroma wyjatkami. W 1190 nie mialem z nimi problemow a grzaly jak glupie. Oby każdy kto kupi NAT byl zadowolony ale trzymajmy sie faktow ze tak roxowo nie jest.

bicio 25.03.2018 23:39

Jak wczoraj czyściłem wtyczki w 950 to ujebałem kabel od neutrala, co za gówniany motocykl :D

Sprzedaję!!! Ale kto to kupi z przebiegiem 120kkm...

materna 26.03.2018 00:27

To i ja dołożę:)
Rozmawiałem kiedyś z gościem z Yamahy na temat konkurencji z Europy dla japońskich motocykli i powiedział tak: "W Japonii zanim motocykl wejdzie do sprzedaży to jest testowany bardzo długo i szczegółowo zanim trafi do klienta.Natomiast KTM i BMW testuje swoje motocykle na klientach:)" inna filozofia -stwierdził:) Coś w tym też jest.

motif 26.03.2018 00:35

Cytat:

Napisał materna (Post 576751)
To i ja dołożę:)
Rozmawiałem kiedyś z gościem z Yamahy na temat konkurencji z Europy dla japońskich motocykli i powiedział tak: "W Japonii zanim motocykl wejdzie do sprzedaży to jest testowany bardzo długo i szczegółowo zanim trafi do klienta.Natomiast KTM i BMW testuje swoje motocykle na klientach:)" inna filozofia -stwierdził:) Coś w tym też jest.

co za bzdury, popatrz tylko na niedawno wypuszczoną Afrykę Twin albo Goldwinga... Żadna firma dzisiaj w Japoni czy z Europy nie testuje należycie motocykli jak i samochodów. Tkzw QA (quality assurance) jest przesunięty na użytkowników w celu obnizenia kosztów.To już praktycznie standard.

myku 26.03.2018 00:42

NAT chyba testowali za dlugo.Inaczej nie byloby tyle niespodzianek i zmian po 2 latach Pamietam ze 1190 mial jedna akcje serwisowa.Mial zbyt slaby rozrusznik.Wymieniali to przy serwisie.Nie pamietam zeby byly jakies testy na kupujacych.W 990 tez cos bylo nie pamietam i chyba tez jedna akcja.Jak sie myle to poprawcie mnie.

Dubel 26.03.2018 00:47

Cytat:

Napisał myku (Post 576756)
NAT chyba testowali za dlugo.Inaczej nie byloby tyle niespodzianek i zmian po 2 latach Pamietam ze 1190 mial jedna akcje serwisowa.Mial zbyt slaby rozrusznik.Wymieniali to przy serwisie.Nie pamietam zeby byly jakies testy na kupujacych.W 990 tez cos bylo nie pamietam i chyba tez jedna akcja.Jak sie myle to poprawcie mnie.

950 miał uszczelkę pod głowicą zjebany a 990 nie znam akcji serwosowej

madafakinges 26.03.2018 00:59

Nie uszczelki, tylko nakrętki głowicy do 2004r. Uszczelki z 950 i 990 są takie same. 990 mialy akcje na tylne pompy hamulcowe, reszta przypadłości czyli felgi, pompy wody, hamulcowe i sprzęgła, sprzegło rozrusznika, chluch buster, wysprzęgliki, to zwykła eksploataja:)

motif 26.03.2018 01:12

Cytat:

Napisał myku (Post 576756)
NAT chyba testowali za dlugo.

no dokładnie, za długo użytkownicy testowali i sie wściekali więc honda musiał cos zrobić.

W mojej hondzie nc750x było chyba ze 4 akcje serwisowe po jej wprowadzeniu w 2014 roku. Wymiana zegara, stycznika, zamka w kufrze i cos tam jeszcze, nie pamietam.

Novy 26.03.2018 10:15

Cytat:

Napisał motif (Post 576765)
no dokładnie, za długo użytkownicy testowali i sie wściekali więc honda musiał cos zrobić.

W mojej hondzie nc750x było chyba ze 4 akcje serwisowe po jej wprowadzeniu w 2014 roku. Wymiana zegara, stycznika, zamka w kufrze i cos tam jeszcze, nie pamietam.

W którym kufrze? Bo mi też się boczne zacinały, ale nie dostałem zaproszenia :)
Zaprosili tylko na wymianę licznika. Fajnie było znowu kręcić od zera :D

myku 26.03.2018 11:43

A co ci sie stalo z licznikiem?

motif 26.03.2018 12:01

liczniki z tego okresu przekłamywały, chyba do tyłu o ile pamietam.
Np dzisiaj trip meter pokazywał 150km a jutro po przejechaniu 10 km pokazywał 135km...

Jeżeli chodzi o zamek kufra to sie źle wyraziłem, chodziło o "frunk".

stopa-uć 26.03.2018 16:27

Proszę o zmianę tytułu bo co zaglądam na stronę to ciagle czytam że
Nasz DUBEL jest do sześcianu.
Malutki ON nie jest, to prawda !
A i jego fantazja i humor wymagają wiekszej potęgi niż do sześcianu.

(taki wniosek formalny)

Ciał

madafakinges 26.03.2018 16:51

:haha2:

Novy 26.03.2018 20:34

Cytat:

Napisał myku (Post 576808)
A co ci sie stalo z licznikiem?

Cytat:

Napisał motif (Post 576814)
liczniki z tego okresu przekłamywały, chyba do tyłu o ile pamietam.
Np dzisiaj trip meter pokazywał 150km a jutro po przejechaniu 10 km pokazywał 135km...

Jeżeli chodzi o zamek kufra to sie źle wyraziłem, chodziło o "frunk".

Tak jak Motif napisał - ponoć przekłamywały. Ja nie odnotowałem problemu. Ale od Hondy dostałem list z zaproszeniem na wymianę.
Tak miło mi się zrobiło, że ktoś potrafi przyznać się do winy i wysłać osobiście list z przeprosinami. Wcześniej o takich akcjach słyszałem od kolegów kolegów, że gdzieś, kiedyś, komuś 'na zachodzie' uczciwa firma wymieniła coś w ramach akcji w wyniku wykrycia błędu czy feleru części.

Podobnie spokojnie się poczułem podczas rozmowy na targach IMOT, gdy pytałem np. o szprychy - pan odpowiedział, że znane błędy będą eliminowane nawet po zakończeniu okresu gwarancji. Dlatego wierzę w Hondę, śpię spokojnie i trochę przez palce patrzę (i czytam) na problemy :)

Grzechu2012 26.03.2018 21:57

Ja już przerobiłem/wymieniłem wszystko- manetki(3razy), szprychy, lagi, rama na szczescie nie rudzieje, mam nadzieje ze wiecej juz nic nie 'wylezie' chyba pozostało cieszyć sie z #true adventure

Dubel 26.03.2018 23:04

Cytat:

Napisał stopa-uć (Post 576841)
Proszę o zmianę tytułu bo co zaglądam na stronę to ciagle czytam że
Nasz DUBEL jest do sześcianu.
Malutki ON nie jest, to prawda !
A i jego fantazja i humor wymagają wiekszej potęgi niż do sześcianu.

(taki wniosek formalny)

Ciał

:Thumbs_Up::haha2:

Dubel 26.03.2018 23:09

Cytat:

Napisał Novy (Post 576873)
Tak jak Motif napisał - ponoć przekłamywały. Ja nie odnotowałem problemu. Ale od Hondy dostałem list z zaproszeniem na wymianę.
Tak miło mi się zrobiło, że ktoś potrafi przyznać się do winy i wysłać osobiście list z przeprosinami. Wcześniej o takich akcjach słyszałem od kolegów kolegów, że gdzieś, kiedyś, komuś 'na zachodzie' uczciwa firma wymieniła coś w ramach akcji w wyniku wykrycia błędu czy feleru części.

Podobnie spokojnie się poczułem podczas rozmowy na targach IMOT, gdy pytałem np. o szprychy - pan odpowiedział, że znane błędy będą eliminowane nawet po zakończeniu okresu gwarancji. Dlatego wierzę w Hondę, śpię spokojnie i trochę przez palce patrzę (i czytam) na problemy :)

:haha2: bmw miało akcję w 2015 na motocykle między innymi ż 2007 , jakąś obejmą pompy, mocowanie zbiornika , flansza Koła... i inne drobiazgi.

motif 26.03.2018 23:23

Cytat:

Napisał dubel (Post 576901)
:haha2: bmw miało akcję w 2015 na motocykle między innymi ż 2007 , jakąś obejmą pompy, mocowanie zbiornika , flansza Koła... i inne drobiazgi.

BWM przyznało sie co dopiero (2017) do bardzo poważnej i niebezpiecznej niedoróbki na lagach i oglosiło akcje serwisową dopiero po kilku dobrych latach i wypadkach... Taka firma jest dla mnie przekrsślona

http://www.advpulse.com/adv-bikes/bm...nchion-recall/

https://www.youtube.com/watch?v=_mXkdr4ZBAs&t=6s

myku 27.03.2018 00:22

Cytat:

Napisał dubel (Post 576898)
:Thumbs_Up::haha2:

Bubel...ups... dubel. Ja cie proszze :D

mdxmd 27.03.2018 10:29

akurat tutaj macie racje, w głowie się nie mieści co za idiota wymyślił to połączenie, powinno być nagwintowane + klej lub zapunktowanie jak było w starych modelach.

stanley 29.03.2018 10:30

Proponuję zrobić ankietę, dla sprawdzenia ilu z użytkowników forum było lub w najbliższym czasie planuje odwiedzić Pamir i okolice, bo widzę, że staje się to poważnym argumentem za-przeciw zakupowi NAT. Obstawiam, że będzie to max 5%, a reszta borykających się z dylematem nie wyjedzie swoim motocyklem dalej niż 10km szutrowej drogi na Podlasiu lub w Bieszczadach. Z resztą badania firm produkujących suvy (a to są motocyklowe suvy) pokazują podobne wyniki.

ARG 29.03.2018 16:18

A jak jechać dalej gdy rama o samego stania w garażu rdzewieje ;).

myku 29.03.2018 18:31

:lol8:,na rynek obciach wyjechac bo szprychy czarne

motif 29.03.2018 19:18

to rzeczywiście bubel...

https://www.youtube.com/watch?v=SAMUi6KA-jQ

świecąca tylnia tarcza hamulca i znikajace klocki - no fajny efekt :dizzy:

myku 19.04.2018 11:23

Wczoraj razem z Novym wrocilismy z Portugalii.Mielismy tam wynajete nowiutkie Afryki crf1000 manuale.Moja refleksja....Nie moge powiedziec zlego slowa na manual,fajnie chodzi i biegi sa na tyle elestyczne ze mozna bujac sie jak dct.Nawet siedzenie org. jest wygodne i nie mialem zadnych problemow.W sumie wszystko mi pasowalo i fajnie sie jezdzilo.Mysle ze to sprawa idealnie dopasowanego zawieszenia pod moja wage.Jednak po tygodniowej jezdzie i niecale 2300km w afryce Nowego bylo cos dziwnego.W prawej stronie silnika,gdzie jest sprzeglo dochodzily dziwne odglosy.Przy pracujacym silniku dalo sie slyszec dzwieki jakby cos sie odkrecilo i nieregularnie stukalo i sam nie wiem...Jakby cos sie odkrecilo,poluzowalo.. Napewno cos szlak trafil.Dziwna sytuacja zwazywszy na przebieg nowego motocykla.Dwoch naszych towarzyszy mieli male przewrotki i ich mocowania handbarow tez sie polamaly...bubel.O rdzy na szprychach nie wspomne a specjalnie sprawdzalem u siebie i innych.Mielismy gmole,te wysokie GIVI.W jednej Afryce ktos przed nami mial wywrotke i duzy gorny gmol pieknie polamal prawy boczny plastik,pomimo ze wyglada wszystko bardzo pancernie to wygial sie jak z plasteliny i dobil do plastiku.Tak wiec albo jak trafisz masz pecha,albo wymieniaj co sie da.Albo kup odrazu duzego Kata i bedzie spokoj

motif 19.04.2018 11:32

Cytat:

Napisał myku (Post 579853)
Albo kup odrazu duzego Kata i bedzie spokoj

tylko czy aby na pewno? bo tu cała lista problemów:
http://thebikestig.com.au/problems-w...e-electronics/

Co do gmoli to ciężki motor, podobnie jak duży KAT zresztą, przy poważniejszej wywrotce tu i tu sie pogna, cudów nie ma.

myku 19.04.2018 11:59

Mialem 1190 adv i 35 tys km kompletnie nic...wczesniej 990adv i 25 tys km kmpletnie nic.Stad moje przekonanie ze w 1090 czy 1290 adv tez nic sie nie stanie.

Michal 19.04.2018 12:21

Cytat:

Napisał motif (Post 579854)
tylko czy aby na pewno? bo tu cała lista problemów:
http://thebikestig.com.au/problems-w...e-electronics/

Co do gmoli to ciężki motor, podobnie jak duży KAT zresztą, przy poważniejszej wywrotce tu i tu sie pogna, cudów nie ma.

Ktm'y maja naprawdę bardzo wytrzymałe i elastyczne plastiki, w 950/990 nie potrzeba żadnych gmoli.

krzysiek_m 19.04.2018 13:20

myku, o gmolach Givi to do NAT to już tu było nie raz. Niektórzy dealerzy nawet je odradzają... Ja tam miałem dwa paciaki na gmole henriego i nic się ruszyło :).

Emek 19.04.2018 13:23

Bo żelazo od Henia dobre jest i jednolite a nie jakieś skręcane z elementów wynalazki od makaronów.

myku 19.04.2018 13:51

Dokladnie.Spaw to spaw,a nie modelarstwo.Ja mam OM skrecane ale dol i srodek.Mysle ze to sie sprawdzi.Ale gmole ktore sa skrecane i nijak mocowane pod reflektorem do moto to jakis zart.

motif 19.04.2018 15:49

no ja widziałem ktma 990 z oryginalnymi gmolami pomarańczowymi i po wywrotce pogieły sie bardzo dociskając plastiki.

bukowski 20.04.2018 13:01

Powoli zbliża mi się ostatni przegląd przed końcem gwarancji, zamierzam zgłosić:

* lagi do sprawdzenia i domagać się wymiany/naprawy jeśli będzie wytarta anoda
* szprychy - korozji mało, ale po 2 latach i garazowaniu nie powinno byc jej w ogole
* przycinający się przycisk "SET" jak zimno
* trudności z odpaleniem jak zimno (czyli jak ustalil dr Szynszyl - TPS)

Zastanawiam się jeszcze nad koszem sprzęgła. U mnie ewidentnie po wyciśnięciu hałas spada. Nie jest to taki poziom, jaki miałem w RD07 przy 100 kkm, ale jednak słychać. Jak macie u siebie?

Emek 20.04.2018 13:03

Słychać ale z tego co zaobserwowałem u innych też słychać niezależnie od przebiegu.

madafakinges 20.04.2018 13:34

Mnie też ten szum niepokoił, ale tak ma być.

krzysiek_m 20.04.2018 13:40

Tak. Sprzęgło dało się wysłuchać prawie od początku, teraz po 12kkm różnica jest wyraźna, tylko czy to jest faktycznie jakiś problem - mi we wszystkich motocyklach trochę hałasowało :)

madafakinges 20.04.2018 13:42

Mi tak samu szumi tylko wyczuliłem się na ten dźwięk;)

myku 20.04.2018 14:04

W Afryce Novego to nie byl szum a wyraznie,nierownomierne stuki.Oboje stwierdzilismy odrazu ze to cos zlego.A moto miala 2 tys.km

puszek 20.04.2018 15:14

A te dzwieki nie z jakiegos kata co za rogiem stał?

voxan69 20.04.2018 15:16

Puszek to nie jest stara Krolowa.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

myku 20.04.2018 16:16

Cytat:

Napisał puszek (Post 579998)
A te dzwieki nie z jakiegos kata co za rogiem stał?

DoKata bedziemy jeszcze z placzem wracac :D

madafakinges 20.04.2018 16:18

Chyba będziesz płakał, że wróciłeś.

motif 20.04.2018 16:26

ja nie płaczę ze kupiłem kata ale faktycznie jak się zagrzeje to takiego hałasu żaden moto nie wydziela, wrażenie że śrubki są mielone w silniku...chociaż honda sie zbliża jak widac do standardów europejskich.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:28.