![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Pięknie ująłeś " bo nie wszystkich interesuje...." oj tak teraz lenistwo jest powszechne. Nie rozwijam by nie zbaczać z tematu. |
2 Załącznik(ów)
Ja sie zupełnie nie znam na prądach i jak czytam, o czym trzeba pamiętać, zeby aky naładować, to sie boje...
W każdym razie kupilem taką oto ładowarkę i przez 2 miesiące byla podpięta pod moto i gniazdko. Po 2 miesiącach w nieogrzewanym garażu moto odpaliło od strzala, aku sprawne. Czy warto wydać na ładowarkę 300 czy 400 zł? Nie wiem, ja wydalem 65 zł i uważam, ze nie przepłaciłem ;) |
Wszystko się zgadza ale tą ładowarką ładujesz baterię parę dni a nie że za godzinę będziesz moto odpalał.(a bateria trup)
|
Cytat:
EDIT co do wolnego ładowania - właśnie dlatego ja kupilem, aby podczas zimy podtrzymała mi aku (do sxybkiego mam prostownik z Lidla od kilku lat i działa bez zarzutu) |
Cytat:
|
Cytat:
Z tymi ładowarkami to jest trochę jak z latarkami w pewnej opowieści. Pasta zaczyna się tymi słowy: Najśmieszniejsze jest to, że każda, absolutnie każda rzecz, ma gdzieś jakieś forum zrzeszające hobbystów. Szukałem kiedyś latarki... |
Cytat:
Racja jeden laboratoryjny zastępuje takie wszystkie, ale w czym problem pokręcić potencjometrem i ustawić sobie takie napięcie jak ci potrzeba ? drugi potencjometr to limiter prądu chcesz 700mA to na tyle nastawiasz :D potrzebujesz 10A to tez możesz :) |
Cytat:
A co do prostownika z lidla(mam taki 5A)) to baterię w aucie(72Ah) to jak on niby szybko ładuje? |
2 Załącznik(ów)
Dzis podczas wymiany gum stabizatora w matizie stwierdziłem
Podepne sie, podładuje wiec pierwszy ogień to 14.7V do prądu poniżej 1A potem 16.3v prad max n 2.5A ile czasu zostanie do zrobienia ładowanie w pojeździe przez gniazdo zapalniczki. |
Cytat:
|
No to chcieli dobrze, wyszło jak zwykle i teraz w rękach dotychczas praworządnych obywateli wylądują hektolitry nadmiarowego elektrolitu, o którym dzięki nowej ustawie wiemy, że można go na jakiś terroryzm przerobić. Jak trafi na wyznawcę filozofii ZERO WASTE, to kłopot dla świata gotowy :D
... to w sumie nie jest śmieszne ... |
Witam,
Potrzebuje do swojej CRF 1000D dct ładowarki i czytając forum i cały ten wątek wybór padł na CTEK. Natomiast mam pytanie czy powerbank będący w zestawie poniżej jest na tyle mocny , że w awaryjnej sytuacji odpali motocykl jak by akumulator padł zupełnie ? https://allegro.pl/oferta/ctek-ct5-s...21a14291fbf951 dzięki za pomoc |
Cytat:
Do odpalenia DCT potrzebny Ci jest Jump Starter i dokładnie czegoś takiego w nazwie szukaj. |
Tu nie jest problem, że powerbank jest 5000mAh tylko, że z powerbanka po USB jest tylko 5V a moto czy samochód potrzebuje więcej niż 12V. Więc tylko jump starter.
|
Dzięki , myślałem że jak sprzedają powerbanka w zestawie z ładowarką to jako coś "użytecznego" do moto albo samochodu a nie tylko jako gadżet. CTEK ma coś takiego o co mi chodziło i nazywa się "CS FREE" aczkolwiek cena mnie skutecznie odstraszyła i wziąłem polecany pare stron wcześniej ctek ct5 powersport, który jest do wszystkich typów akumulatorów
|
8 Załącznik(ów)
Otworzyłem nieotwieralnego akumulatora do motóra!
Wiele ryzykowałem bo wszędzie napisane DO NOT OPEN (Youâll DIE! ;-)) A tam pustynia, ja wie, że to AGM ale te maty szklane jednak powinny mieć w sobie jakiś elektrolit! Weszło po 40ml wody destylowanej do każdej celi a elektrolit ledwo się równał z górną częścią płyt. W każdym bądź razie po uzupełnieniu płynów aku od razu nabrał ochoty do pełnej gęstości elektrolitu, nie ma tego jak zmierzyć bezpośrednio ale po napięciu sądzę, że aku osiągnął górną granicę. Załącznik 105538 Załącznik 105539 Załącznik 105540 Załącznik 105541 Załącznik 105542 Szczególnie polecam opis do tego filmu https://youtu.be/_WCJDOaHfcE Odnośnie Jump Startera ja używam takiego i jestem mega zadowolony, nie raz już dupę uratował nie jednemu, nawet auto, któremu kierowca rozładował do zera aku podczas długiej przeprawy statkiem. Załącznik 105543 Załącznik 105544 Załącznik 105545 |
Cytat:
Jak myślicie dlaczego wprowadzili akumulatory tzw. bezobsługowe/zamknięte ? Dla wygody ? Z całą pewnością nie , dla robienia z ludzi idiotów i skubania ich na kasę oooo zdecydowanie tak. Od lat producenci zamykają je po to żeby nie było możliwości uzupełnienia elektrolitu , wyliczają że powinno go wystarczyć na okres gwarancji no i może parę dni dłużej. Ktoś te nowe musi przecież kupować żeby oni kasę robili. Spotkałem się z przypadkami że nagminnie brakowało elektrolitu już po 2 latach w rozebranych akumulatorach , tych nierozbieralnych oczywiście. Dlatego jeśli tylko będzie możliwość zawsze wybiorę taki z korkami. |
Pytanie do szanownego grona specjalistów od „prądu”.
W CRF 1100 jest aku LiFePo4 czy powinienem go mieć na stałe podpiętego jak moto stoi w garażu do ładowarki LiFePo czy tylko podpinać na dłuższe okresy kiedy moto jest nie jeżdżone? Jak dbać o taki aku by służył dłuuuugo i sprawnie :D |
Dziś sie zebrałem i nagrałem dla was kilka słów i mimo tego kilka błędów tam jest. nagram jeszcze jeden materiał z podpięciem do aku tak aby każdy zkumał o co chodzi.
tymczasem musi wam starczyć :) |
Potrzebny uniwersalny automatyczny prostownik dla pewnego laika.
Kobitka nie poradzi sobie z kontrolą zwykłego a potrzebuje czasem się podładować gdyż nie jeździ za dużo. Wskazany wyświetlacz napięcia , prąd minimum realne 5A oraz do różnych akumulatorów. Cena budżetowa. Jak ktoś ma sprawdzony(czyli taki co naprawdę ładuje a nie tylko udaje) model to podeślijcie propozycje. |
Ctek mxs 5.0
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Noco Genius 5 - może nie jest budżetowy ale ma 5A, ładuje akumulatory o napięciu 6V, 12V kwasowo-ołowiowe, AGM oraz litowo-jonowe. Ma funkcję odsiarczania i ładowania skrajnie rozładowanych akumulatorów.
|
Pałeł napisz proszę taką krótką instrukcję dla laika :-)
|
Cytat:
teraz żabki na akumulator i skręcasz w dół pokrętło od A az prąd ładowania osiągnie 1/10 pojemności czyli np dla 54Ah ustawiasz na 5,5A i idziesz w pizdu jak tego nie zrobisz to bedzie sie ładował maxmalnym prądem i tyle nie jest to zdrowe ale szybkie to taki podstawowy program na cteku/noco jak prąd ładowania wyniesie 0,1A możesz uznać ze aku jest naładowany tryb zimowy w aucie wygląda tak samo tylko ustawiasz 14,7V tryb repair robisz po naładowaniu zwykłym podobnie ale tu musisz dac limit prądu na jakieś 2A i napięcie do 16,2V w zimnym w ciepłym 15.8V |
Pałeł dziękuję bardzo. Czy kupował ktoś ostatnio taki zasilacz i mógłby coś polecić? Na allegro niby jest dużo ale wszystko chyba z wysyłką z chin :-(
Czy któryś z tych jest lepszy/gorszy czy to samo https://allegro.pl/oferta/regulowany...0a-10731486257 https://allegro.pl/oferta/regulowany...0a-11535801355 |
Przez Palel i jego watek mam ten drugi :) , sprawuje sie znakomicie.
|
Myślę, że taki ogarnie temat.
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-l...10d-7826314054 |
Sprawdz tu https://botland.com.pl/zasilacze-lab...422309503.html pokazuje wysyłkę w 24 wiec będzie odrazu do tego dokup kilka bananów i krokodylki oraz wtyczkę do gniazda zaplniczki
|
Dziękuję bardzo za pomoc. Zamówione, czekam na dostawę. pozdr adam
|
Można jeszcze kupić nowszy model z regulacją zgrubną i dokładną, bezpośrednio na chińskim straganie. Jest dostępna wysyłka z PL.
https://a.aliexpress.com/_u9CEji Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
Te zasilacze z precyzją i Laboratorium to mają tylko związek na papierze.
Do ładowania aku się nadają wszystkie :D |
Cytat:
|
Ja nie lubię kręcić tym "starym" zasilaczem, szczególnie przy ustawianiu ograniczenia amperów.
Mam wyświetlacz z jedną cyfrą po przecinku i jak sprawdzałem na multimetrze to pokazuje dobrze. Ale nie poruszam sytuacji brzegowych - co się dzieje jak odpalamy zasilacz, wyłączamy czy jak sobie radzi przy nagłym, dużym skoku pobieranej mocy. Taki zasilacz do domowego labolatorium zazwyczaj daje radę. A jak chcemy się bawić w bardziej czułe i skomplikowane rzeczy to musimy być świadomi że to zasilacz za 250zł a nie 5tys :) Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
To ma byc alternatywa dla ładowarek za 5 dych :-) jedno miejsce po przecinku to już za dużo.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Pałeł dobrze prawi, skorzystałem z Jego sugestii i taki zasilacz zanabyłem. Oprócz ładowania można np. silnik od wiatraka itp. sprawdzić. Dzięki Paweł:)
|
Cytat:
Sprawdzać pod napięciem mozemy wszystko od razu masz pomiar prądu :) VxA to W :) Resztę mozna mnożyć przykładowo możecie sobie podpiąć żarówkę 60W i powinno wam pokazać 4,17 A prądu przy 14,4V |
Ctek czy noco może i dobre ale z pewnością nie budżetowe. Liczyłem na jakiś model za 100~150zł.
Jest takich trochę , tylko który z nich ewentualnie wart uwagi? Chodzi o to by dociągał do 14,7(stąd istotny wyświetlacz) a potem sobie czekał na czuwaniu aż kobitka go odłączy. Co do zasilacza to jako manualna zabawka dla manualnej osoby do garażu jest ciekawą opcją. |
Cytat:
* ładujesz prawie wszystko + regenerujesz + otrzymujesz wykres , z procesu z którego możesz wyciągnąć wnioski o stanie aku. itd..... ** wtedy nie było "Lidla" a wszytko w regularnych cenach... |
Czyli bawiłeś się w modelarstwo ?
Pulsar to dziś też majątek :) https://akumulatoryrc.pl/pl/p/Ladowa...-przemyslu/464 |
Dzieju tylko właśnie te tańsze nie zawsze działają prawidłowo- jedna tania rozladowala mi akumulator po zimie zamiast go utrzymać przy życiu.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Polecam film kolegi z wcześniejszej strony jak stosować zasilacz stylizowany do ładowania. Do zasilania używałem akumulatora teraz zasilacza.... |
Cytat:
jest i tu chodzi o podłączenie balansera i wyciagnięcia dla jego połączeń miedzy ogniwami, jedna pomyłka moze więcej zepsuć niz nam sie wydaje. w przypadku modelarskich ładowerek to one w sobie maja wbudowany balneser i to tam czyli władowarce sie ma wyrównać ładunek miedzy poszczególnymi ogniwami w pakiecie bez inst i wiedzy nie ma co siadać do tego bo można niezłe namieszać |
Cytat:
Poczytaj choćbym instrukcję obsługi ładowarki, o której wspomniałem bo wygląda mi to na przerost formy nad treścią albo nie rozumienie tematu ..... |
Cytat:
Pozostaje np ctekowa z dołożonym voltomierzem , niestety jak nie widzę napięcia to nie wierzę w kontrolki. Tylko czy aby na pewno on dociągnie do 14.7? Ktoś to sprawdzał? |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:08. |