![]() |
mi przed chwila pan przywiozl, nie wiedzialem ze poczta w sobote dziala :confused:
dzieki matjas za mega sprawne przeprowadzenie akcji. |
Panowi poruszam temat dolotów
Jaki materiał na doloty wchodzi w grę?? Jakaś stal nierdzewna?? |
kwasówka fi46~48mm.
|
no nierdzewka ogólnie. tak jak reszta nowego układu... ;)
m |
matijas masz dokładne wymiary średnicy wlotu i wylotu??
rambo te twoje wymiary do do motada?? |
Jarek a Ty nie masz Motada na stanie???
nawiasem na 100% będzie potrzebna redukcja przy tłumiku. wyjście z kolektora ma mniejszą średnicę niż wlot do puszki, który ma 2cale. moim zdaniem prościej będzie giąć cieńszą rurę i dorobić przejście już przy tłumiku. tzn. ja będę tak robił, ale to pewnie zależy bardziej od tego kto jakie ma możliwości i dostęp do materiału. matjas |
mam go na stanie jak najbardziej, ale żeby zmierzyć średnicę końcówki kolektora i końcówki wydechu muszę iść do garażu
Jak ma ktoś pomierzone to proszę o wpisanie wymiarów jak z tematem sprężynek?? Ktoś gdzieś wyczaił gdzie można kupić?? |
Motad ma wejście 50,5-51,5mm (u mnie rura jest lekko owalna), a 04 na kolektorze ma 42,4mm.
A sprężynki opisywał już Matjas: http://africatwin.com.pl/showpost.ph...&postcount=145 |
THX majki
ma ktoś średnicę kolektora 07a?? |
w poniedziałek jadę obadać kolejne miejsce w związku z dorabianiem, powiem wam, że problem u nas z wygięciem takiej średnicy z nierdzewki
|
A co wy na taką uszczelkę: http://larsson.pl/?c=r&no=NjM5MzI1OA== , http://larsson.pl/?c=r&no=NjM5MzAzNg== ? Szkoda, że nie ma śr. zew 50, ale można by to wkleić na uszczelniacz to wydechów http://www.moto.allegro.pl/item89914...uszczelka.html (w 4oo się sprawdza)
|
kończąc ;) napiszę:
'cierpliwość jest największą cnotą' zdrowaś matjas |
Komin dotarł. Jest :Thumbs_Up: Wielkie dzięki Matjas.
Teraz będę kombinował jak go tu zamontować w Trampku. Zbieram powoli wywiad i u mnie w mieścinie nie wyginają nierdzewki(potrzebna specjalna giętarkia z pilotem do rury, inaczej pęka), koleś powiedział że pospawa mi odpowiednio przycięte kolanko do rury. Jak odpuszczą śniegi to do niego podjadę. A 6=Movistar |
Do mnie też tłumik przyniósł Pan listonosz w piątek o 21 :drif:
Wyjście z kolektora jest identyczne w 04 i 07a, ma 42,4mm. Ja już pytałem u faceta który produkuje balustrady z nierdzewki i niestety nie jest w stanie wykonać 2 gięć po takim promieniu tak blisko siebie. Może zrobić tak że w połowie będzie rozcięcie i pospawane a ja chcę z jednej rurki.Będę jeszcze drążył temat. |
mi z el teca odpisali i sie troche przerazilem
' Cena takiej rury jest uzależniona od jej średnicy i długości, orientacyjnie mogę ją wycenić na około 350 zł. Przy kilku szt. możemy ją delikatnie przenegocjować, ale to już przy okazji chociaż określenia jej średnicy...' dokreslilem im wymiary(dlugosc na 45-50cm, natomiast jezeli chodzi o srednice to ma wyjście z kolektora ok.42,5mm a wejscie do tlumika ok 51mm.)mam nadzieje ze zejda z ceny.... |
Nie sądzę :). Chyba, że uderzy do nich Rambo, a jeszcze lepiej Ryży Koń.
|
Z tego co mi wiadomo ojciec simplyred'a z Wawki robi (a na pewno robił) wydechy - także motocyklowe. Może więc jeśli ktoś ma do niego (reda) kontakt to może dopyta ile za coś takiego by zaśpiewał?
w eltec'u to chyba na głowe upadki żeby za pól metra wygietej rurki 350 zł żądać.. to lekka przesada ;) Cytat:
ma ktoś może na zbyciu ze 2m zbędnej rury na eksperymenty ;) |
Venomik dotarł .Wielkie dzięki matjas
|
Dotarła sztuka !:drif: Wielkie dzięki za sprawną akcję ! Teraz jeno dolot :)
|
U mnie tez piękna ruła leży na stole w pracowni:) No dolocik jakiś gustowny by sie przydał....
|
Matjas JESTEŚ WIELKI
DZIĘKI WIELKIE za warczyrurę.
Dotarła do mnie w piątek. (Chwała poczcie) Jest piękniutka i już ją na szybko stestowałem na "szmatę" Piekny basik, lepszy niż w LeoV... (miałem w poprzedniej AT) No ii jest jednak troszkę mniejsza, + dla kufrów. Wielkie dzięki, resztę ofkors zachowaj i masz u mnie jeszcze duuuże piwo.:zdrufko::beer: Pozdro. Bart.:Thumbs_Up: |
geeez... nie wiem kiedy wypiję te wszystkie browary ;) cieszę się, że jesteście szczęśliwi. niech tak zostanie ;)
mówię mojej żonie /matce karmiącej/, że w sumie w całej Polsce mam u wielu do wypicia browara alebo dwa a ona na to: '... a nie mogliby nam telewizora kupić?...' :haha2: żeby było jasne: nie mamy i nie chcemy ale dzielę się bo się kopytami nakryłem. absurd chwili. pozdrawiam matjas ps.:za niedługo chyba kolejna akcja Motad - mam nadzieję dostarczać wówczas już komplety. |
Melduję samodzielne zamontowanie w Trampku 650. http://www.transalpclub.pl/forum/ima...yellowgrin.gif
Potrzebne narzędzia: jakieś 30cm rury znalezionej w garażu 2 obejmy klej do tłumików Tato złota rączka + spawarka, kątówka itd. Jutro jeszcze będziemy dorabiać mocowanie do ramy, ale testy brzmienia już dzisiaj się odbyły. http://tromi.strefa.pl/foty/Nagr000.amr - tutaj nagranie z dyktafonu. Nie ruszałem katalizatora i na pusto brzmi bardzo dla mnie fajnie. Chyba nie potrzebuję głośniej. Wyciągnąłem oba DBkorki. Wagowo na oko jakieś 2-3 kilo do przodu. Kurde pojeździłbym już...:drif: |
ej, link nie dziala, a posluchalbym
|
może coś źle zrobiłem, ale ja jak na to klikam to się pyta czy zapisać. daj maila
|
Klikasz w link i pozniej otwórz za pomocą ja np otworzyłem Quicktime player
|
Cytat:
jakie oba? w moim motadzie jest jeden (taki stożek z sitkiem zakładany od wlotu) |
1 Załącznik(ów)
drugi masz na śrubkę przykręcony przy wylocie
|
Cytat:
pozdr, laska |
Cytat:
|
Cytat:
matjas |
Nareszcie kominek dotarł :) , chyba jednak kolejność wpłat była decydująca ;)
|
Będziesz montował do swojej?
|
Cytat:
w każdym razue cieszę się, że ruła już na miejscu. z każdym takim postem odhaczam na liście i moje serce jest coraz lżejsze - dobrze, że żaden nie uszkodzony itede... wicie rozumicie jak to jest. się człowiek martwi. matjas |
Słabe układy z pocztą powiadasz? Tylko skąd na paczce stemple z Tokio a do tego grawerka HONDA. Jak na tak okrężną drogę to i tak szybko dotarł
Cytat:
|
kumin dotarł:)
dzienks agen |
2 Załącznik(ów)
Przymierzyłem ostatnio tłumik na rurce kanalizacyjnej:haha2: i wygląda na to, że będzie cacy.:D Po zamocowaniu obejmy na tulejce dystansowej, rura chyba może być prosta. Zostaje opcja uszczelnienia wejścia, ale to można by zrobić uszczelką tulejkową, taką jak linkowałem z larssona i doszczelnić pastą. Zobaczymy jak dorwę kawałek rury z nierdzewki.;)
Załącznik 10010 Załącznik 10009 |
Przymierzałem na rurce z tektury (takiej jak od srajtaśmy) - nie robi, nie mija się z wachaczem - a w zasadzie mija się na styk, więc jak zacznie pracować, może wadzić.
|
z mojego skromnego doświadczenia i pomiarów u RafaWro - rura nie może być prosta. tzn może być ale nie da się z tym bezpiecznie jeździć. to samo pamiętam u siebie w RD04 z oryginalnym łączeniem Motadowskim - NIE było proste z jakiegoś względu. ten wzgląd to potencjalny kontakt z wahaczem a zwłaszcza zaciskiem.
patrzcie na zdjęcie, które załączyl Beddie jak to wygląda w oryginale. dodatkowo moim zdaniem, trzeba dorobić wąs mocujący samą rurę łączącą do niższego wieszaka tłumika na ramie. bez tego to mocowanie na samą opaskę jest do d... sam wolałbym, żeby było prościej niż nie ale aż tak 'prosto' chyba się nie da. zdrowaś matjas |
Majki, załóż teraz boczek i zauważ, że jest na niego za mało miejsca niestety.
|
Ok, przebrnąłem przez wątek.
Mam pytanie. Jaki będzie wymiar rury/dolotu do rd07..? Czy Ty Matjas w swoim zamówieniu tych że dolotów, uwzględniasz podgięcie rury..? czy będa proste.. Pozdro 750v |
Domyślam się, że teraz będzie za ciasno. Pisałem o tulejce dystansowej na śrubie i jak będzie trzeba to się trochę opuści mocowanie. Ja założę wahacz z powrotem, to na sucho posprawdzam czy wadzi i kiedy.
BTW. Wietszny, jak tam boczki od TA?? |
Mam niedługo dostać to zobaczę :).
|
matjas , wiadomo już cos może o tych łącznikch - czy będą, kiedy i ile (mniej wiecej) kasy szykować?
Tak mniej wiecej pytam - chce wiedzec czy mam sam coś kombinować czy coś tam bedziesz załatwiać? |
Zima potrzyma jeszcze ze 3 tygodnie. Mamy czas.
Boczki z TA nie pasujo :). Będę patentował. Ale to tylko kwestia mocowań. Na oko robi się węziej, no i wydech po kateemowemu da się poprowadzić. |
Eltech ma spoko giętare, ale nie che robić tak jak ostatnio z redziowym, tzn rura na fi-50m odpada. Uszczelnić ją portkami to rzeźba. Musi być węższa. Powiedzmy chociaż tak fi-46. Na portki na zewnątrz plus jakaś tulejka, a w wydech do wewnątrz plus jakas tulejka. Ale mówię od razu żem laik i tylko tak gaworze :)
|
A ile taka rurka pogięta i zwężona powinna kosztować?
W poniedziałek będę gadał z jednym gościem i nie wiem o jakich kwotach mówić. |
Pojedynczy egzemplarz to zależy od humoru, ale jakby zrobić duże zamówienie na rurke i gięcie, to może w 50zł by sie czowiek zmieścił
|
Cytat:
|
W Sosnowcu ktos, gdzies, jakos robi ale cenowo bez rerwelacji 200,- (min) trzeba dac :/
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:17. |