![]() |
Cytat:
|
A nie zostały komuś same manetki? Tak dokładniej to prawa na rolgaz?
Może komuś zdechł sterownik i manetki zalegają? Chetnie odkupie:) |
Mi umarł sterownik, manetki przestały grzać. Wcześniej lewa grzała mocno, prawa słabiej. Niemniej spróbuję je reanimować, są to Oxfordy.
|
MAnetki jesli oxford to tylko ze sterownikiem w wersji v7a. Jest to poprawiony sterownik z którym nie miałem zadnych problemów, Miałem we wczesniejszym moto i teraz tez czekają juz takie same do afry.
Podłączałem pod aku przez przekaznik sterowany plusem z postojówki przedniej. Takie podłaczenie ułatwia operowanie sterownikiem: Odpalamy manetki tylko po przekreceniu stacyjki i właczeniu swiateł. niema problemu ze spadkami napiecia przy włączaniu swiateł. Nie uda nam sie zostawić moto z właczonymi manetkami przez co nie rozładujemy aku. Najwiekszym plusem jest to ze przy takim podłaczeniu mamy mozliwosc zmniejszenia grzania na minimum wyłączając na sekunde swiatła. Odpalamy moto światła manetki na 100 % i jedziem.... jak juz w łapki pazy to wystarczy ruch lewym palcem i mamy ustawione na minimalny poziom grzania. To wg mnie najlepszy sposób podłaczenia. |
Z Oxfordów to które polecacie? Nowe modele czy raczej te starsze z dwoma przyciskami? Chodzi mi o trwałość i niezawodność. Ktoś napisał że nowe to w wersji sterownika 07a, ale czy jest możliwość sprawdzenia wersji patrząc na zdjęcie zamieszczone na aukcji czy raczej jest to gdzieś z tyłu malutkim druczkiem.
Szybka odpowiedź wskazana bo aukcja kończy się 15/02 |
Oxford sport oczywiście.
Są cieknie jak zwykłe manetki niemal |
Cytat:
|
Tym razem Rambo ma racje
Jak kupisz sporty to masz pewnosc ze wszystkie znane wczesniej wady zostaly wyeliminowane. Masz 3 przyciski (on/off; + ; - ; ). Gripy maja delikatnie mniejsza srednice niz pozostalych modelach zblizona do zwyklych gum, co jest zaleta niewatpliwie. A tak ma wydgladac sterownik i gripy http://www.oxprod.com/index.php?pg=3...137&pid=384&p= |
Ok dzięki. W takim razie na starsze modele już nie patrzę.
|
Mam orginal i faktycznie czuć ze manetkajest gróbsza od orginału dośc sporo ale generealnie w niczym to nie przeszkadza....
|
I do tego wygodniej się trzyma zwłaszcza na długich przelotach.
|
Razem z kierownicą wymieniłem manetki na daytona. Na najmniejszym stopniu (dioda zielona) grzeją jak szalone - do dupy bo nie się ich używać powyżej -30 ;)
W starych saito2 nie miałem takich problemów, stopniowanie działało super. Spotkał się ktoś z czymś takim, jakieś sugestie? Kabli raczej nie pomyliłem bo i nie ma co pomylić. |
moje Oxfordy padły po jednym sezonie.
myślałem, że są do wywalenia, ale kupiłem voltomierz V2 z PWM i podłączyłem same manetki bez oxfordzkiego sterownika, teraz działają jak marzenie i mają 10 stopniową regulację. |
Pociągnę temat dalej. Może ma ktoś jakieś pomysły co mogę sprawdzić i czy z moich pomiarów wynika że sterownik jest walnięty.
Zgodnie z instrukcją manetki połączone są szeregowo, na wszystkich poziomach grzania są jednakowe wyniki (pomiar przez kilka minut): Pomiar dokonany na wyjściach ze sterownika do manetek: napięcie 12V (pomiar równoległy do manetek) i pomiar szeregowy natężenia 5A Pomiar natężenia przed sterownikiem również 5A |
Odnośnie oxfordów miałem w 2 motocyklach i w obydwu padły sterowniki po około roku. Pierwsze poszły na gwarancji do naprawy i przyszły nowe, w drugim moto właśnie usunołem okablowanie i zostały tylko grzałki w ogóle od początku nie działały poprawnie.
Teraz pewnie dostaną sterownik forumowy i będzie wszystko cacato. Takie moje skromne zdanie w tym temacie. Co do podłączenia zasilania to dodatkowy przekaźnik załączany po stacyjce na którym wiszą manetki, gniazdo zapalniczki,woltomierz i oliwiarka łańcucha. Prąd z akku przez styki przekaźnika a odbiory po dodatkowych bezpiecznikach pod osłona boczną. |
Cytat:
Mi tez padl sterownik od Oxfordow. |
1 Załącznik(ów)
Po co się męczyć z przepalającymi sterownikami i innym psującym się dziadostwem . Rzecz prosta , ciepła i tania :)
|
Cytat:
|
Alternatywa do oryginalnych sterowników do sterownik mocy grzanych manetek opisana w wątku o woltomierzu+termomentr. Sterownik jest dołączony jako opcja do voltomierza i termomentru.
cena sterownika 40 zł, voltomierza i termomentru (element sterujący) 98 zł. W takiej konfiguracji będzie opcja 10 stopniowej regulacji grzałek, sterowna jednym przyciskiem kierze. |
Ale jaja :haha2:
|
Klasa :Thumbs_Up: :)
|
I sterownik nie siądzie i bateria się nie rozładuje i........
|
jeszcze z chłodnicy oleju można dać taki nawiew na buty na zime, regulowane termostatem :)
|
Panowie mam problem.. Afryke mam od ponad tygodnia i jak już ją brałem to nie grzała lewa manetka. Prawa grzeje bez problemu. dzisiaj rozebrałem Afryke i zobaczyłem lekko przetarty przewód od lewej manetki (w sumie gumową obudowę bo te dwa kabelki co idą w środku są nieruszone - przynajmniej nic nie widać). Podłączone są pod stacyjkę. Czy jest możliwość że właśnie te przetarcie powoduję jakieś zwarcie czy co...? Nie wiem nie znam się na tym kompletnie... Jest możliwość np. kupienia jednej manetki? (może ktoś z was ma niepotrzebną i chce sprzedać :D. Firmy nie znam tych manetek ale jak patrze na necie to Daytona ma takie pokrętło - OFF - START - ON.
|
Te Daytony to badzo stare manetki. Do 200zł kupisz nowe, typu oxford sports z regulacją, bo w Daytonach nie ma żadnej
|
A gdzie zamawiać taki sprzęt? tzn któryś z was ma może sklep i można go wspomagać czy w jakiś sklepach internetowych? Pytam się bo jestem nowy więc proszę o zrozumienie i wyrozumiałość :D wyczytałem że manetki najlepiej podłączyć prosto bod aku - dobrze zrozumiałem?
|
jaka to jest fajna zecz te grzane manetki :)
no ja niestety nie mam i wam zazdroszcze, ale w zime kupie :) Moje to juz takie powydzierane ze coś okropnego. Aż sie w cieple dni rekawice przyklejają , cienkie jak dupa weza :) |
Cytat:
Alternetywa która uratuje manetki jest opisana w tym wątku: http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8954 W przypadku niechęci do lutownicy - kup nowe od Rambo. Pozdrawiam R |
Cytat:
MISTRZOSTWO!!! :Thumbs_Up: Twój patent, czy zassane z sieci? Pozdro Orzep |
Cytat:
|
Cytat:
|
No i padły cholery, a właściwie padła lewa dokładnie rok po założeniu. Wytrzymały jakieś 15 tkm, dziadostwo cholerne. Ma ktoś jedną manetkę na zbyciu ?
|
Cytat:
|
Manetki DAYTONA słabo grzeją do tego guma jest twarda i bez konkretnego wzorka w efekcie rękawiczki mi się po nich ślizgają.
|
ja po czwartym moto polecam jedno tylko rozwiązanie: manetki Oxford ale 'SPORT' z regulatorem od RafWro.
przyczepność łap do sprzętu jest nieporównywalna z czymkolwiek z tej strony drogi mlecznej a sam kontroler /jeśli poprawnie założony/ jest nie do pobicia. a sterownik od Oxforda spokojnie za kiele stówę można pchnąć na allegroszu. matjas |
Witam. Czy ktoś może mi podpowiedzieć, jakie manetki są najbardziej jezzy w tym sezonie? Najbardziej interesuje mnie Oxford i Daytona. Większość tematów, które znalazłem w necie jest sprzed kilku lat, z tego co wyczytałem, w Daytonie był za mały zakres regulacji temperatury, ale ostatni model ma już 4 stopnie regulacji (sterownik z lampkami). Oxfordy też miały jakieś tam bolączki, ale może już je wyeliminowali? Różnica w cenie 25zł, więc w zasadzie bez znaczenia. Chodzi mi o to, które są po prostu lepsze?
|
Ferdku, nie wiem co jest jezzy w tym sezonie, ja od kilku mam Oxfrod Hot Grpis i dają radę w zupełności. Nic niepokojącego się nie dzieje. Rzeczywiście coś tam poprawiali w międzyczasie ale już nie pamiętam co. Wcześniej miałem Saito II (jakoś tak) to tam, żeby poczuć ciepło musiały chodzić w pozycji: start. Wymieniłem bo jakoś kabelek z manetki wyrwałem. Jak to u nas. klient z rozmachem w 100% nie trzeźwy. W Oxfordach, można sobie dobrać odpowiednią temperaturę. Na pewno warto podłączyć po stacyjce przez przekaźnik, żeby przypadkowo włączonych nie zostawić, albo żeby jakiś przypadkowy ciul ich nie włączył.
|
Dzięki Szwedzki :beer2: a może jeszcze jakiś użyszkodnik Daytony się wypowie?
|
Ja od paru lat mam Daytony i jestem happy. Szybko się nagrzewają, awarii brak, po prostu robią swoją robotę. Wodotrysków od nich nie wymagałem, chciałem mieć niezawodne ustrojstwo, które będzie grzało gdy zaistnieje taka potrzeba. I to właśnie robią.
|
Miałem i jedne i drugie. Zasadniczo pada w tych zabawkach sterowanie prędzej czy później. Rozwiązaniem u mnie stało się sterowanie przez moduł od rafwro połączony z woltomierzem i termometrem. Teraz wszystko hula prawidłowo, sterowanie 10-o stopniowe i o to chodziło.
|
Cytat:
Po jednym glosie i na jedne i na drugie, a jeszcze jedne głos na nie co do obydwu :hehehe: |
Cóż zrobić - takie życie. Nawet proste sprawy nie mają prostych rozwiązań. :mur:
|
Miałam jakąś samoróbkę, potem coś chińskiego i teraz Daytony. Może dla męskich dużych łap to nawet lepiej - mają odczuwalnie większą średnicę.
Grube i gładkie. Nie poczułam, żeby się ślizgały, ale zrobiło się daleko do klamek. Nagrzewają się błyskawicznie, ostatni poziom grzania jest nie do zniesienia nawet w zimowych rękawicach, na pierwszym już się coś dzieje. Drugi i trzeci bardzo przyjemny. Nie widzę powodu do większego stopniowania. Przycisk regulatora natomiast jest dość wymagający - mało wystaje i w przeciwieństwie do dwóch poprzednich rozwiązań włączyć/przełączyć w trakcie jazdy jest na tyle trudno,że musze pamiętać o tym na postoju. Nie tylko konieczna jest stosunkowo duża siła nacisku, ale też i dość długo trzeba przytrzymać wciśnięty, żeby się włączyły. |
Kupilem AT juz z grzanymi manetkami Oxford.
Manetki grzeja, ale... Lewa sie obraca (zle zamontowana? jak to poprawic?) Prawa chodzi dosc ciasno, malo plynnie. Grzanie jest chyba 5 stopniowe, w zasadzie czuc jedynie 75 i 100%, reszta to pic na wode. Zastanawiam sie serio nad wywaleniem tego glupiego patentu, nie wiem jeszcze jakie manetki zamotowac by byly dobre |
Ja miałem rotujące się obie manety...kilka kropel kropelki zrobiło robotę :)
|
Sciagnac manetke, kierownice owinac tasma izolacyjna, wlaczyc manetki i rozgrzac na maxa, nabic manetke mlotkiem gumowym.
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka |
Zgodnie z instrukcją obsługi - kilka kropelek Kropelki ;) i nic się nie rusza.
|
A jak najłatwiej zdjąć stare manetki nie niszcząc ich?
|
Jak były na kropelkę to należy opukiwać, np. rączką od młotka. Jak na jakiś silikon to pewnie się nie da...
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:42. |