Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Manetki Oxford i inne - opinie różne (negatywne też) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=713)

blacha_świecie 20.09.2011 10:41

Cytat:

Napisał kudlaty (Post 197021)
Nie powinno tak byc. przekaznik zalatwia Ci tylko sprawe zalaczenia manetek np. po wlaczeniu swiatel lub przekreceniu stacyjki (zalezy gdzie podpiety zostal przekaznik).
No chyba ze nadmiar przewodu generuje jakies spadki napiecia, albo przekaznik jest jakis felerny.

Przekaźnik podłączyłem pod klakson. Manetki grzeją dużo słabiej niż jak miałem bez przekaźnika, bezpośrednio z akumulatora.

Vooytas 20.10.2011 07:50

A nie zostały komuś same manetki? Tak dokładniej to prawa na rolgaz?
Może komuś zdechł sterownik i manetki zalegają?

Chetnie odkupie:)

Bartas 20.10.2011 10:20

Mi umarł sterownik, manetki przestały grzać. Wcześniej lewa grzała mocno, prawa słabiej. Niemniej spróbuję je reanimować, są to Oxfordy.

Scorpi 11.02.2012 20:24

MAnetki jesli oxford to tylko ze sterownikiem w wersji v7a. Jest to poprawiony sterownik z którym nie miałem zadnych problemów, Miałem we wczesniejszym moto i teraz tez czekają juz takie same do afry.

Podłączałem pod aku przez przekaznik sterowany plusem z postojówki przedniej.

Takie podłaczenie ułatwia operowanie sterownikiem:

Odpalamy manetki tylko po przekreceniu stacyjki i właczeniu swiateł. niema problemu ze spadkami napiecia przy włączaniu swiateł.
Nie uda nam sie zostawić moto z właczonymi manetkami przez co nie rozładujemy aku.

Najwiekszym plusem jest to ze przy takim podłaczeniu mamy mozliwosc zmniejszenia grzania na minimum wyłączając na sekunde swiatła. Odpalamy moto światła manetki na 100 % i jedziem.... jak juz w łapki pazy to wystarczy ruch lewym palcem i mamy ustawione na minimalny poziom grzania.

To wg mnie najlepszy sposób podłaczenia.

Pawel 13.02.2012 00:30

Z Oxfordów to które polecacie? Nowe modele czy raczej te starsze z dwoma przyciskami? Chodzi mi o trwałość i niezawodność. Ktoś napisał że nowe to w wersji sterownika 07a, ale czy jest możliwość sprawdzenia wersji patrząc na zdjęcie zamieszczone na aukcji czy raczej jest to gdzieś z tyłu malutkim druczkiem.

Szybka odpowiedź wskazana bo aukcja kończy się 15/02

rambo 13.02.2012 01:43

Oxford sport oczywiście.

Są cieknie jak zwykłe manetki niemal

kuras 13.02.2012 14:22

Cytat:

Napisał Pawel (Post 221519)
Z Oxfordów to które polecacie? Nowe modele czy raczej te starsze z dwoma przyciskami? Chodzi mi o trwałość i niezawodność. Ktoś napisał że nowe to w wersji sterownika 07a, ale czy jest możliwość sprawdzenia wersji patrząc na zdjęcie zamieszczone na aukcji czy raczej jest to gdzieś z tyłu malutkim druczkiem.

Szybka odpowiedź wskazana bo aukcja kończy się 15/02

na sterowniku powinno byc napisane w dolnym rogu 07a

hero 13.02.2012 14:26

Tym razem Rambo ma racje
Jak kupisz sporty to masz pewnosc ze wszystkie znane wczesniej wady zostaly wyeliminowane. Masz 3 przyciski (on/off; + ; - ; ). Gripy maja delikatnie mniejsza srednice niz pozostalych modelach zblizona do zwyklych gum, co jest zaleta niewatpliwie.
A tak ma wydgladac sterownik i gripy
http://www.oxprod.com/index.php?pg=3...137&pid=384&p=

Pawel 13.02.2012 14:35

Ok dzięki. W takim razie na starsze modele już nie patrzę.

Scorpi 13.02.2012 23:53

Mam orginal i faktycznie czuć ze manetkajest gróbsza od orginału dośc sporo ale generealnie w niczym to nie przeszkadza....

Dzieju 14.02.2012 08:29

I do tego wygodniej się trzyma zwłaszcza na długich przelotach.

zombi 24.04.2012 23:33

Razem z kierownicą wymieniłem manetki na daytona. Na najmniejszym stopniu (dioda zielona) grzeją jak szalone - do dupy bo nie się ich używać powyżej -30 ;)
W starych saito2 nie miałem takich problemów, stopniowanie działało super.
Spotkał się ktoś z czymś takim, jakieś sugestie? Kabli raczej nie pomyliłem bo i nie ma co pomylić.

Stirlitz 25.04.2012 01:29

moje Oxfordy padły po jednym sezonie.
myślałem, że są do wywalenia, ale kupiłem voltomierz V2 z PWM i podłączyłem same manetki bez oxfordzkiego sterownika, teraz działają jak marzenie i mają 10 stopniową regulację.

zombi 25.04.2012 14:31

Pociągnę temat dalej. Może ma ktoś jakieś pomysły co mogę sprawdzić i czy z moich pomiarów wynika że sterownik jest walnięty.
Zgodnie z instrukcją manetki połączone są szeregowo, na wszystkich poziomach grzania są jednakowe wyniki (pomiar przez kilka minut):

Pomiar dokonany na wyjściach ze sterownika do manetek:
napięcie 12V (pomiar równoległy do manetek) i pomiar szeregowy natężenia 5A

Pomiar natężenia przed sterownikiem również 5A

tadelo 22.05.2012 10:59

Odnośnie oxfordów miałem w 2 motocyklach i w obydwu padły sterowniki po około roku. Pierwsze poszły na gwarancji do naprawy i przyszły nowe, w drugim moto właśnie usunołem okablowanie i zostały tylko grzałki w ogóle od początku nie działały poprawnie.
Teraz pewnie dostaną sterownik forumowy i będzie wszystko cacato. Takie moje skromne zdanie w tym temacie.
Co do podłączenia zasilania to dodatkowy przekaźnik załączany po stacyjce na którym wiszą manetki, gniazdo zapalniczki,woltomierz i oliwiarka łańcucha. Prąd z akku przez styki przekaźnika a odbiory po dodatkowych bezpiecznikach pod osłona boczną.

Gawron 22.05.2012 16:06

Cytat:

Napisał tadelo (Post 240683)
Teraz pewnie dostaną sterownik forumowy

Mozesz rozwinac? Bom zainteresowany.
Mi tez padl sterownik od Oxfordow.

sebol 23.05.2012 13:02

1 Załącznik(ów)
Po co się męczyć z przepalającymi sterownikami i innym psującym się dziadostwem . Rzecz prosta , ciepła i tania :)

MuSStaFFa 08.06.2012 00:58

Cytat:

Napisał Gawron (Post 240732)
Mozesz rozwinac? Bom zainteresowany.
Mi tez padl sterownik od Oxfordow.

tez jestem zainteresowany .. :-)

RAFWRO 08.06.2012 13:23

Alternatywa do oryginalnych sterowników do sterownik mocy grzanych manetek opisana w wątku o woltomierzu+termomentr. Sterownik jest dołączony jako opcja do voltomierza i termomentru.
cena sterownika 40 zł, voltomierza i termomentru (element sterujący) 98 zł.
W takiej konfiguracji będzie opcja 10 stopniowej regulacji grzałek, sterowna jednym przyciskiem kierze.

saint 25.10.2012 23:39

a może taki patent kogoś skusi ;)http://digilander.libero.it/gianlukx...e/DSCN4924.JPG

http://digilander.libero.it/gianlukx...e/DSCN4925.JPG

http://digilander.libero.it/gianlukx...e/DSCN4926.JPG

http://digilander.libero.it/gianlukx...e/DSCN4929.JPG

http://digilander.libero.it/gianlukx...e/DSCN4930.JPG

Wegrzyn 25.10.2012 23:43

Ale jaja :haha2:

rambo 25.10.2012 23:48

Klasa :Thumbs_Up: :)

Pawel 25.10.2012 23:51

I sterownik nie siądzie i bateria się nie rozładuje i........

rambo 25.10.2012 23:53

jeszcze z chłodnicy oleju można dać taki nawiew na buty na zime, regulowane termostatem :)

Orson 30.10.2012 16:55

Panowie mam problem.. Afryke mam od ponad tygodnia i jak już ją brałem to nie grzała lewa manetka. Prawa grzeje bez problemu. dzisiaj rozebrałem Afryke i zobaczyłem lekko przetarty przewód od lewej manetki (w sumie gumową obudowę bo te dwa kabelki co idą w środku są nieruszone - przynajmniej nic nie widać). Podłączone są pod stacyjkę. Czy jest możliwość że właśnie te przetarcie powoduję jakieś zwarcie czy co...? Nie wiem nie znam się na tym kompletnie... Jest możliwość np. kupienia jednej manetki? (może ktoś z was ma niepotrzebną i chce sprzedać :D. Firmy nie znam tych manetek ale jak patrze na necie to Daytona ma takie pokrętło - OFF - START - ON.

rambo 30.10.2012 17:23

Te Daytony to badzo stare manetki. Do 200zł kupisz nowe, typu oxford sports z regulacją, bo w Daytonach nie ma żadnej

Orson 30.10.2012 17:28

A gdzie zamawiać taki sprzęt? tzn któryś z was ma może sklep i można go wspomagać czy w jakiś sklepach internetowych? Pytam się bo jestem nowy więc proszę o zrozumienie i wyrozumiałość :D wyczytałem że manetki najlepiej podłączyć prosto bod aku - dobrze zrozumiałem?

szymon25 30.10.2012 18:58

jaka to jest fajna zecz te grzane manetki :)
no ja niestety nie mam i wam zazdroszcze, ale w zime kupie :) Moje to juz takie powydzierane ze coś okropnego. Aż sie w cieple dni rekawice przyklejają , cienkie jak dupa weza :)

RAFWRO 05.11.2012 22:18

Cytat:

Napisał Orson (Post 266037)
A gdzie zamawiać taki sprzęt? tzn któryś z was ma może sklep i można go wspomagać czy w jakiś sklepach internetowych? Pytam się bo jestem nowy więc proszę o zrozumienie i wyrozumiałość :D wyczytałem że manetki najlepiej podłączyć prosto bod aku - dobrze zrozumiałem?

Grzałki są najprawdopodobniej ok. Padło sterowanie, którego jak pisze Rambo w starych daytonach nie ma (on - za słabo, start - za mocno)
Alternetywa która uratuje manetki jest opisana w tym wątku: http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8954

W przypadku niechęci do lutownicy - kup nowe od Rambo.
Pozdrawiam
R

Orzep 05.11.2012 22:30

MISTRZOSTWO!!! :Thumbs_Up: Twój patent, czy zassane z sieci?

Pozdro Orzep

DwaMariany 06.11.2012 12:08

Prostota konstrukcji wskazuje geniusz konstuktora, tylko rurki dłuższe, żeby w rękawy można wsadzić.

Dzieju 06.11.2012 16:33

Cytat:

Napisał dokstom (Post 267152)
Prostota konstrukcji wskazuje geniusz konstuktora, tylko rurki dłuższe, żeby w rękawy można wsadzić.

Można kolejnym trójnikiem do butów skierować ;)

mikelos 13.05.2013 13:22

No i padły cholery, a właściwie padła lewa dokładnie rok po założeniu. Wytrzymały jakieś 15 tkm, dziadostwo cholerne. Ma ktoś jedną manetkę na zbyciu ?

mikelos 23.06.2013 21:55

Cytat:

Napisał mikelos (Post 314137)
No i padły cholery, a właściwie padła lewa dokładnie rok po założeniu. Wytrzymały jakieś 15 tkm, dziadostwo cholerne. Ma ktoś jedną manetkę na zbyciu ?

No dobra, zwracam honor. Przejrzałem w końcu całą instalację i znalazłem kostkę która się rozpięła - manetki działają :)

mdxmd 13.09.2013 15:33

Manetki DAYTONA słabo grzeją do tego guma jest twarda i bez konkretnego wzorka w efekcie rękawiczki mi się po nich ślizgają.

matjas 14.09.2013 00:35

ja po czwartym moto polecam jedno tylko rozwiązanie: manetki Oxford ale 'SPORT' z regulatorem od RafWro.
przyczepność łap do sprzętu jest nieporównywalna z czymkolwiek z tej strony drogi mlecznej a sam kontroler /jeśli poprawnie założony/ jest nie do pobicia.
a sterownik od Oxforda spokojnie za kiele stówę można pchnąć na allegroszu.

matjas

ferdek 03.05.2014 12:53

Witam. Czy ktoś może mi podpowiedzieć, jakie manetki są najbardziej jezzy w tym sezonie? Najbardziej interesuje mnie Oxford i Daytona. Większość tematów, które znalazłem w necie jest sprzed kilku lat, z tego co wyczytałem, w Daytonie był za mały zakres regulacji temperatury, ale ostatni model ma już 4 stopnie regulacji (sterownik z lampkami). Oxfordy też miały jakieś tam bolączki, ale może już je wyeliminowali? Różnica w cenie 25zł, więc w zasadzie bez znaczenia. Chodzi mi o to, które są po prostu lepsze?

szwedzkikucharz 03.05.2014 13:23

Ferdku, nie wiem co jest jezzy w tym sezonie, ja od kilku mam Oxfrod Hot Grpis i dają radę w zupełności. Nic niepokojącego się nie dzieje. Rzeczywiście coś tam poprawiali w międzyczasie ale już nie pamiętam co. Wcześniej miałem Saito II (jakoś tak) to tam, żeby poczuć ciepło musiały chodzić w pozycji: start. Wymieniłem bo jakoś kabelek z manetki wyrwałem. Jak to u nas. klient z rozmachem w 100% nie trzeźwy. W Oxfordach, można sobie dobrać odpowiednią temperaturę. Na pewno warto podłączyć po stacyjce przez przekaźnik, żeby przypadkowo włączonych nie zostawić, albo żeby jakiś przypadkowy ciul ich nie włączył.

ferdek 03.05.2014 23:02

Dzięki Szwedzki :beer2: a może jeszcze jakiś użyszkodnik Daytony się wypowie?

jochen 03.05.2014 23:09

Ja od paru lat mam Daytony i jestem happy. Szybko się nagrzewają, awarii brak, po prostu robią swoją robotę. Wodotrysków od nich nie wymagałem, chciałem mieć niezawodne ustrojstwo, które będzie grzało gdy zaistnieje taka potrzeba. I to właśnie robią.

pantufl 04.05.2014 12:01

Miałem i jedne i drugie. Zasadniczo pada w tych zabawkach sterowanie prędzej czy później. Rozwiązaniem u mnie stało się sterowanie przez moduł od rafwro połączony z woltomierzem i termometrem. Teraz wszystko hula prawidłowo, sterowanie 10-o stopniowe i o to chodziło.

szwedzkikucharz 04.05.2014 13:00

Cytat:

Napisał pantufl (Post 377373)
Miałem i jedne i drugie. Zasadniczo pada w tych zabawkach sterowanie prędzej czy później. Rozwiązaniem u mnie stało się sterowanie przez moduł od rafwro połączony z woltomierzem i termometrem. Teraz wszystko hula prawidłowo, sterowanie 10-o stopniowe i o to chodziło.

Tośmy pomogli Ferdkowi .....
Po jednym glosie i na jedne i na drugie, a jeszcze jedne głos na nie co do obydwu :hehehe:

pantufl 06.05.2014 00:12

Cóż zrobić - takie życie. Nawet proste sprawy nie mają prostych rozwiązań. :mur:

marta 06.05.2014 09:02

Miałam jakąś samoróbkę, potem coś chińskiego i teraz Daytony. Może dla męskich dużych łap to nawet lepiej - mają odczuwalnie większą średnicę.
Grube i gładkie. Nie poczułam, żeby się ślizgały, ale zrobiło się daleko do klamek. Nagrzewają się błyskawicznie, ostatni poziom grzania jest nie do zniesienia nawet w zimowych rękawicach, na pierwszym już się coś dzieje. Drugi i trzeci bardzo przyjemny. Nie widzę powodu do większego stopniowania. Przycisk regulatora natomiast jest dość wymagający - mało wystaje i w przeciwieństwie do dwóch poprzednich rozwiązań włączyć/przełączyć w trakcie jazdy jest na tyle trudno,że musze pamiętać o tym na postoju. Nie tylko konieczna jest stosunkowo duża siła nacisku, ale też i dość długo trzeba przytrzymać wciśnięty, żeby się włączyły.

teddy-boy 15.05.2014 12:51

Kupilem AT juz z grzanymi manetkami Oxford.
Manetki grzeja, ale... Lewa sie obraca (zle zamontowana? jak to poprawic?) Prawa chodzi dosc ciasno, malo plynnie.
Grzanie jest chyba 5 stopniowe, w zasadzie czuc jedynie 75 i 100%, reszta to pic na wode.
Zastanawiam sie serio nad wywaleniem tego glupiego patentu, nie wiem jeszcze jakie manetki zamotowac by byly dobre

Maurosso 15.05.2014 14:10

Ja miałem rotujące się obie manety...kilka kropel kropelki zrobiło robotę :)

rupert 15.05.2014 15:18

Sciagnac manetke, kierownice owinac tasma izolacyjna, wlaczyc manetki i rozgrzac na maxa, nabic manetke mlotkiem gumowym.

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka

Neno 15.05.2014 19:59

Zgodnie z instrukcją obsługi - kilka kropelek Kropelki ;) i nic się nie rusza.

Tomas_XRV 29.05.2014 14:34

A jak najłatwiej zdjąć stare manetki nie niszcząc ich?

krzysiek_m 29.05.2014 15:14

Jak były na kropelkę to należy opukiwać, np. rączką od młotka. Jak na jakiś silikon to pewnie się nie da...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:42.