![]() |
Cytat:
Do warsztatu, który ma robić MODa daj nowe łożyska - komplet półek "starych" i "nowych". Jeżdże na oleju 7. Oryg sprężyny były za miękkie. Dorobiłem nowe trochę dłuższe sprężyny(śr. drutu większa o 0,5mm). teraz mam twardo , ale chcę skrócić je kolejny, 3 raz o 1 zwój. Za calość, czyli koło(łożyska do wymiany)+ośka+zacisk+przewód hamulcowy stal.+pompa hamulca (cieknąca, do regeneracji)+błotnik+lagi+półki+przesyłka dałem 1200zł. Także warto poszukać na naszym Allegroszu. -najlepiej pod hasłem lc4 `99 640 620 lub husaberg. pzdr |
Cytat:
Nie ma jak tego odciąć, bo w kolanku łączącym są kanały olejowe, których przepustowość jest bardzo istotna + zawór regulujący przepływ. W wersjach dakarowych LC4 (i Rally Replica) były amorki ze zbiorniczkiem na przewodzie, ale wątpię, aby dało się taką używkę znaleźć. |
wlasnie gadalem z firma tuningową zawieszenia - tak o 10mm mozna bez wiekszych konsekwencji skrócić... - wczesniej przesadzilem z tym 20 - 30mm - i mysle z e10mm starczy.
czasu coraz mniej. ja chce skrócić tylko dół zbiorniczka... zrobic spowrotem gwint i wkręcić spowrotem. Mojego mozna rozebrać i zbiorniczek tzn. jego obudowe na 3 częsci. czy ktoś ma tylną spręzyne do WP ? okolo 90 NM ? potrzebuje na już ! długość 260 lub jakąs pasujacą? |
nie było takich :Sarcastic:
|
Progres 85NM (wg manuala) z XT600Z 3AJ + tuleja 10mm i po sprawie :D
https://lh6.googleusercontent.com/-j...0/DSCF9575.JPG |
Odkopuję trochę wątek.
Czy ktoś zna źródło w Europie w którym można zakupić sprężyny do WP 5060 twardsze niż 5,1 N/mm? Znalazłem na ebayu sprężyny Wilbersa 5,1N/mm http://www.ebay.pl/itm/Wilbers-Gabel...item35c9bd4584 Wg ich katalogu to najwyższa wartość jaką produkują. Za oceanem mogą dorobić mi jakie chcę, ale do ceny dojdzie zapewne cło i VAT: http://slavensracing.com/product-cat.../fork-springs/ A z szybkich wyliczeń wychodzi mi że potrzebowałbym jednak coś w okolicy 6 N/mm - a tu jak na razie jestem skazany na jankesów. Kolejna ciekawostka - Wilbers ma 528mm długości - po założeniu trzeba usunąć oryginalny dystans o długości 80 mm. Zastanawiam się o ile wpłynie to na skok? |
Miałęm progresywne wilbersy w bigu w ori zawiasie tam normalnie jest sprężyna + taka tulejo-rurka. Progresy mają długoś ori+ ta rurka, więc wilbers tak ma na skok to nie wplyneło a jeśli wpłyneło to nie poczułem.
Co do sprężyn to pogadaj z adaggio on ma jakąś firmę w italii co dorabia na zamówienie. |
Nie wiem jak do WP50 ale męczyłem trochę temat sprężyn do WP48. Tam podobnie jest trudno znaleźć twardsze sprężyny. Nie bez powodu większość szanujących się firm robi zwykle maksimum 5.0-5.2N. Lagi mają mocno ograniczoną przestrzeń w środku co ogranicza możliwość użycia grubszego drutu. Każda sprężyna ma dodatkowo tolerancje wymiarów wykonania co generuje jeszcze większe ograniczenie. Żeby sprężyna miała powiedzmy 5,6N trzeba by użyć grubszy drut ale wtedy sprężyna się nie zmieści. Można dać mniej zwojów i cieńszy drut ale wtedy przekroczy się dopuszczalne obciążenia i sprężyna bardzo szybko straci parametry. Może nawet po pierwszym pełnym ugięciu. Do WP48 prawdopodobnie nie da się zrobić sprężyn twardszych niż 5.2 i uginających się 300mm bez straty parametrów. Niektóre firmy oferują twardsze ale czy one naprawdę są twardsze to jest pytanie do sprawdzenia.
Jak ktoś ma rozebrane WP50 to niech poda maksymalną średnicę zewnętrzną i wewnętrzną sprężyny pobawię się kalkulatorem i zobaczę czy teoretycznie da się coś zrobić. Jak by ktoś w przyszłości potrzebował to mogę załatwić sprężyny na tył w dowolnych parametrach za około 280pln z wysyłką. |
Moja zmota ;)
https://lh4.googleusercontent.com/-V.../trampek-6.jpg |
Hhehehe, taki ładny TA a taka osłona skatowana :D
Dźwignąć tył, wywalić ten piękny tłumik i gra gitara (zdanie subiektywne rzecz jasna). WP 50 :drif: |
|
Osłona rejli, Huzar czeka na montaż, a na tył pewnie powędruje 18'' (to najtańsza opcja w 650-tce) ;)
|
Rav, nie ma we mnie zazdrości :p Ani weny i chęci na zmoty już. Póki co :D
|
Witam serdecznie , przepraszam ,ze się wciąłem w temacik , przedmiotem problemu jest właśnie WP 50 , poci mi się jedna laga ,rozbieralem wcześniej caly zawias ,mycie ,wymiana oleju itp. wszystko było niby ok ,ale niestety po kilkuset kilometrach widzę nasiąkniętą olejem skarpetę ,macie moze jakies namiary gdzie mogłbym kupić uszczelniacze ,myslę tylko o wymianie wewnętrznych ,przeciwpyłowe raczej będą ok ,zastanawiam się też czy nie ogarnąć przy okazji panewek , tylko nie wiem czy to nie bedą jakies kosmiczne koszty ,może ktoś przerabial już ten temat i coś podpowie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
|
jeżeli masz lagi WP to wszytko do nich dostaniesz w KTM-ie
|
|
Uszanowanie!!
Poszukiwany/poszukiwana osoba potrafiąca odczytać/rozszyfrować tajemne znaki jakie mam na korkach w WP 50 od Husaberga. Nad regulacją jest: 40,98 pod regulacją: 945S714A |
40 tydzień 98 roku, to pod spodem to nie wiem
|
To już coś:D jak dot na oponkach:D
Wysłane z telefonu. Sorry za błędy. Dzięki. Kto podejmie się rozszyfrowania reszty?? :) |
Czy ktoś z szanownych instalował odpowietrzniki do WP50?
|
|
Cytat:
|
jak mogę doradzić to odpuść sobie te odpowietrzniki, szybko przestają działać, dostaną piachu i wody i pozmamiatane. KTM ma w swojej ofercie szczelne odpowietrzniki - niestety nei są tanie.. :)
|
Ex, jak ty jeździsz że tam ci się dostaje piach? :D
|
Mi taki jeden pekl to ledwo sie resztki gwintu pozbylem. Od tego momentu olalem sprawe, roznicy nie czuje. Na sprawnym amorze pompowac nie powinno. Chyba ze latasz i ladujesz co chwile.
|
Ja tam na hamadzie i w górach czułem różnice jak se spuscilem ;) ciśnienie z lag.
|
WP50 ma taką konstrukcje, że się pompuje. Jeśli nie chcemy, żeby uszczelniacze wylewały powinniśmy spuszczać powietrze ;-)
|
Cytat:
takie: http://ktmsklep.pl/powerparts/produk...owietrzajacych http://allegro.pl/odpowietrzniki-amo...760385342.html tak? |
Mam takie i w KTM i w Husabergu, wszystko z nimi ok.
|
KTM-owe mają gwint 4mm, WP50 ma gwint 5mm.
|
Zgadza się 5mm.
|
|
Jestem w trakcie projektowania sztycy do półki pod zawias WP50.
Pytanie do właścicieli WP50 brzmi: czy macie Ci nakrętki na wzór takich, jak w afryce czy może śrubę taką, jaka jest oryginalnie w sztycy zawieszenia WP50? |
Sztycę robisz na wzór oryginalnej i używasz nakrętki i podkładki , do górnej półki trzeba dorobić tulejkę redukującą bo otwór jest większy ja przynajmniej tak zawsze robię .
|
U mnie też tak było
|
Odgrzebując temat, czy ma ktoś dostęp do zestawu naprawczego zawieszenia WP 50? Chodzi mi głównie o tulejki ślizgowe..nigdzie nie mogę tego znaleźć :/ Chyba, że jak najbardziej jeździć z tym lekkim stukaniem:D
|
Ktmsklep.pl sprawdzałeś?
|
Tak, komplet na jedną lagę albo na dwie to 1108zł..:mur:
|
Podłączam się pod pytanie... najprawdopodobniej przez ten luz wywala mi uszczelniacze.
|
http://www.enduroklassiker.at/en/4-fork-parts?p=2
Nie wiem czy o to chodzi, ale jakieś są ;) |
Misza ,namiar na dorabiacza sprężyn Masz ?
|
O kurfa zapomniałem... pytaj użytkownika matti? Cos takiego
|
jesli chodzi o mnie, to do swego WP50 dorobiłem drogą prób i błędów.
Po prostu ojczulek przed odejściem na emeryturę zdążył mi dorobić 2/3 komplety nowych sprężyn. Jeździłem na tych, które mi najbardziej pasowały. Teraz w temacie niestety nic nie pomogę. |
Pany, kto może dorobić sztycę do półek KTM-a? Kiedyś robiłem to w Tecrolu, ale teraz coś się nie chcą za to zabrać...
|
Każdy ogarnięty tokarz to zrobi! U mnie taki jest.
|
Ja robiłem rok temu w Bielsku (chyba Tecrol) i już wtedy gościu nie był zdecydowany bo tokarz się zwolnił czy poszedł na emeryturę a nowy nie bardzo czaił bazy. Ale finalnie zrobiłem im rysunek i mi to wykonali razem z wprasowaniem w półkę.
|
|
Nie mogę namierzyć gumowych osłon lag. Ktoś może wie, gdzie kupić?
|
Cytat:
|
Pytanie mam - WP 4860 MXMA, czeka na montaż, ale nurtuje mnie kwestia czy przerabianie pod ori koło afrykańskie to fanaberia czy ma sens?
Chciałbym mieć działającego trip'a i prędkościomierz i chyba 2 tarcze. Czytałem, że kilka osób miało przerobiony zawias WP pod koło/ślimaka/2 zaciski , ale dawno temu i nie wiem czy to prawda..? Wiem, że te moje WP ma ośkę 17mm czyli taką jak afri? http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2018/1..._233241520.jpg |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:20. |