Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Tylnego amora propozycja (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7505)

Adagiio 21.02.2013 22:13

Cytat:

Napisał Thorgal77 (Post 294246)
Każdy kto coś "dłubnął" w swoim zawiasie w motku wie jak trudno zrobić tak by to grało jakoś - tak jak napisałeś zgadzam się z tym że żeby dobrze dostroić zawias, trzeba dużo kasy, wiedzy, i doświadczenia.
Mam zamiar w tym roku wyjechać na zagraniczne szkolenie w zakresie serwisowania zawieszeń... czy mi sie to uda - nie wiem - kapuchy trzeba troche na to... ale gość ma renome "europejską", więc może sie opłaci.

Brałem udział w szkoleniach I i II stopnia w Andreani Grup , polecam , opłaci się na milion % . Nikt Ci tej wiedzy już nie odbierze i nie będziesz musiał siedzieć na forach po nocach w poszukiwaniu informacji jak serwisować , ustawić i regulować zawias , a potem i tak będzie do dupy .
Zdrowia .

mirkoslawski 21.02.2013 22:16

Cytat:

Napisał KubaPOZ (Post 294256)
Tak 1mm to dużo czuć to w sporcie i jak ktoś w ogóle potrafi świadomie prowadzić maszynę i umie odczuć zmiany. Większość nie umie :) Tak samo 1mm czy 2mm wpuszczenia lag to sporo różnica. W motocyklu off road 1-2 mm SAGto dużo. Takie są fakty ciężko to wyjaśnić trzeba wsiąść i jechać odpowiednio prędko by zawias pracował ;) Są amortyzatory które lepiej znoszą różnice sagu kiedyś słyszałem, że WP takie są PDS .
Są ludzie którzy mają OHLINSy pełen set i nigdy tego nikt im nie ustawi i im się wydaje, że jest ok tu ciężko coś na papierze pokazywać. Ustawienie maszyny ktoś tu pisał 1-2 kliki to dużo i nie powinno się więcej na raz zmieniać, zasada ta sama. SAG podaje producent i taki ma być. Zmian dokonuje się pod rodzaj nawierzchni / tor.

Pisze, że to duża ingerencja , a nie że 1mm jest niebezpieczny . Niebezpieczne jest grzebanie w starych amorach padakach i dorabanie na oko elementów kiwki :)

Jak nie czujesz to zmieniaj i o 3mm :) To nie jest tak że na polnej drodze poczujesz super różnicę :) Myślę, że wszystko zawiera się w wypowiedzi jeździło mi się nieźle mimo niesprawnego amorka z tyłu.. :) Kiedyś sie jeździło prawie bez amorów np sprężynki pod siedzeniem i też szło i cuda robili.. :)

Thanks za wyczerpującą odpowiedź:Thumbs_Up:

majki 22.02.2013 09:28

Cytat:

Napisał KubaPOZ (Post 294256)
Ustawienie maszyny ktoś tu pisał 1-2 kliki to dużo i nie powinno się więcej na raz zmieniać, zasada ta sama.

Wydaję mi się, że przesadzasz. Wg instrukcji KTMa zmiana ustawień tłumienia odbywa się co 5klików i teoretycznie powinno się zmieniać właśnie co 5 (można dostrajać pod konkretne potrzeby i po jednym). Różnica między skrajnymi zakresami (Comfort- Sport) to 10klików. Tylko szybkie tłumienie się ustawia w mniejszym zakresie (1 obrót śruby między sportem a comfortem).

Na torze, w czasie wyścigów, w sprzętach z telemetrią zapewne ustawienie 1mm, 1 klik może mieć znaczenie, ale dla amatorskiego jeżdżenia enduro nikt nie odczuje różnicy przy 1mm sagu czy jednym kliku tłumienia. :oldman:

A co do niebezpieczności działań...jeżeli zmota jest wykonana z głową to nie sądzę, żeby była śmiercionośnym narzędziem. Sam mam pozmieniane chyba wszystkie wymiary/kąty jakie zaprojektował p. Honda (podwyższona, inny amor z przodu) i jakoś żyję, Afra prowadzi się całkiem dobrze (i na czarnym i w offie). Ale faktem jest to, że zabawa z zawieszeniem to trudna sztuka i dostrajanie (amatorskie) zajmuje sporo czasu. Nie wystarczy przeszczepić amora z innej zabawki...

SZEROKI10 06.11.2015 15:53

I co taki ciekawy temat się urwał ?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:17.