![]() |
Moze MT21 Pirelli.Bardzo dobra opona
|
Cytat:
Myku MT21 też tylko w 18 chyba |
No a jest jakis inny rozmiar niz 18?:lol8:Do Czelendza sa od 100Euro.Znajdzie sie cos taniej?:confused:
|
Cytat:
|
Od miesiaca mam zestaw afrykanski, teren to dopiero lizne ale na czarnym sa glosne. Po pierwszej jezdzie myslalem, ze kask nieszczelny i stad takie szumy. Czy wszystkim tak TKC na przodzie halasuje? Jakos tylu nie slysze, a mial byc glosniejszy od przodu. Zaciekawila mnie sprawa kierunkowosci opon, wizualnie opony symetryczne a jednak kierunkowe.
|
Paaanie, sahary załóż to dopiero załapiesz paranoje szumowo-wyjącą . TKC przy tym jawi się niczym relaksujące szemranie strumyka :)
|
Ja testuje na razie PIRELLI MT60 udało się kupić komplet po kosztach z tym, że tył 130/80/17 M/C z 2005r. Oponki na 6+ pod wzgledem prowadzenia na suchym i mokrym tarcie nóżkami bez róznicy czy asfalt suchy czy mokry. Szutry jak najbardziej i kamienie, rzeki, strumyki /lekkie błotko pomału sie też przejedzie/. Lecz jest jeden minus tych opon to szybko schodzą na czarnym. Ogólnie zrobione 5tkk i zostało 3.7 mm na środku nie mierzyłem jak były nowe. Możliwe jest to spowodowane rocznikiem. Guma miękka. Teraz zastanawiam się nad innym kompletem. 70 on/30 off
|
Toż to panie ja mam 9 sahary, ale jest mozliwe, że zle odbieram miejsce hałasu. Ale do wszystkiego można sie dostosować, byle do przodu.
|
Co myslicie o oponach na tył jak sie zachowują na mokrym i żywotność na asfalcie i czy warto CONTINENTAL ContiEscape, BRIDGESTONE Trailwing TW 152, HEIDENAU K60 Silica i K60 .
ZDECYDOWANO PADŁO NA ContiEscape. Znalazłem coś takiego zestawienie opon fabrycznych i alternatywa dla TA str. 5-11-12 i AT RD04 i RD07 str 13. http://www.honda.at/pdf/HONDA_Zweira...gaben_2011.pdf |
Motoz 80/100-21 tractionator enduro i/t moz04
co to za opona może ktoś na tym jeżdził ?
jak to się zachowuje na asfalcie |
Cytat:
|
Cytat:
|
Motoz Tractionator Desert na przodzie. Zrobiłem na niej ponad 4000 km z Khorog w Tadżykistanie do Aktobe w Kazachstanie. 50/50 szuter i marny asfalt. I powiem tak.
Opona doskonała. Nigdy nie straciła przyczepności bez względu na nawierzchnie, świetnie trzyma kierunek, w piasku bajka, szuter rewelacja. Jest na tyle miękka że nie ześlizguje się z kamieni czego nie można niestety powiedzieć o Mitasie 09 na tyle, który w tym zestawieniu i porównaniu na górskich ścieżkach okazał się porażką. I gdyby nie perspektywa jazdy po piasku to wymienił bym ją z powrotem na Conti Escape. Motoz ząbkuje, schodzi dość szybko na asfalcie i ma ograniczoną prędkość max, ale jechałem 150 przy temp. 50+ w cieniu i wszystko było ok. Kupiłem ją nową za 181 zł z dostawą do domu i uważam, że za tą kasę nie ma chyba niczego lepszego do off. Przed wyjazdem nie miałem z nią żadnych doświadczeń, trochę o niej poczytałem, kupiłem i się nie zawiodłem. Dla mnie SUPER. |
Cena zacna Roberto - a jak na mokrym asfalcie było? Bo na TKC fajowo jest ino 3 razy droższa.
|
czy dobrze patrzyłem - że na tył do afryki niema rozmiaru opony tej firmy?
|
Motoz nie ma 17
http://www.motoz.com.au/ ja juz mam 3 z przodu i chyba 4 z tylu opnke i nastepne tez beda motozy, co do przodu dezerta to na asfalcie trzeba uwazac (moim zdaniem) ja przez nia 2 razy lezalem (no ale kat ma hamulce nie to co afra ;) ). |
O Motozie...
W ulewnym deszczu zrobiłem na niej tylko 150 km po asfalcie przed Aktobe i 26 km w Kirgistanie po kamieniach i błocie, końską ścieżką na przełęcz. I ani razu nie odniosłem wrażenie, że straciła trakcję. TKC nigdy nie miałem więc nie mam porównania, ale to chyba dwię różne opony. Acha... w rozlewisku rzeki po otoczakach, gdy woda zabrała most też się dzielnie spisała. |
Cytat:
Nie wiem jakie masz doświadczenia z tą oponą ale na asfalcie TKC ząbkuje i hałasuje. Jednak i tak nie widzę konkuręta dla tej opony przy jezdzie 50%off / 50% on . Piszę o przodzie bo tył zjechałem tylko jeden i przeszedłem na E 09.:at: Pozdro |
Przód mi wyząbkował, ale po jakichś 20 tys. km dopiero. U mnie było tkc-80-->e10 -->e09 - tkc była lepsza na mokrym, ale e-09 lepiej w piasku robi. e10 za to zniknęła w 8 czy 10 kkm.
|
Ta E10 to tył czy przód .Ja założyłem zestaw przód e10 tył e09. Ostatnio po Pogórzy Przemyskim w terenie rewelacja. Łąki szutry piach i nawet Wiar po kamieniach żaden problem. Na asfalcie e10 dobrze nie tak jak dunlop trialmax D607 ale coś za coś. Tylko zastanawiam się jak długo wytrzyma ta E10 na przodzie?
|
Cytat:
Dla zainteresowanych zamieszczam filmik i zapraszam do dyskusji po obejrzeniu materiału . interesuje mnie ujecie , traktowanie opony nożem . http://www.youtube.com/watch?v=Bn2TP73F6Sg |
a co myslicie o Metzeler Tourance EXP do Afry...
jeżdżę głownie po asfaltach.. spore odległości...ale czasami do lasu na utwardzona drogę tez zjadę .... teraz ujezdzm anaki II ..ale na suchym dość ślizgie są... Pozdro.. |
Cytat:
|
sugerowałem się*tym testem.... wypadają w nim lepiej niż Anki...
http://www.motocykl-online.pl/testy/Test_opon_enduro na suchym wypadają niby zdecydowanie lepiej niż anakee II a na mokrym jeszcze lepiej o 1 pozycje.... Może ktoś ujeżdżał inne opony z tego testu i wypowie się czy ten test jest miarodajny i "nie sponsorowany" http://www.motocykl-online.pl/testy/Test_opon_enduro Pozdro i dzieki,,, |
Jeździł ktoś na Heidenau K60 Scout?
|
Cytat:
|
Cytat:
sam już nie wiem którą wybrać... |
Sam niedawno się przymierzałem do opon szosowych i z porad kolegów z forum do AT najlepsze są anakee. Takie też kupiłem i jestem mega zadowolony.
|
Cytat:
Jeździłem i na Anakach i na Metzach i moim zdaniem te pierwsze sa lepsze tak na suchym jak i mokrym |
Żeby nie zaczynać nowego wątku to napiszę tutaj
mam założoną oponę z tyłu Heidenau Scout K60 tyle że 150kę i chciałbym się podzielić z Wami moimi uwagami co do tej opony i dowiedzieć się czy przy innych też tak macie. Jadąc odczuwam że czasem się ślizga po asfalcie, najczęściej jak jest łączenie płyt asfaltowych i opona w takową wjedzie, czuję że traci momentalnie przyczepność, dzieję się tak tylko przy pionowych łączeniach płyt, na winklach czuję że jest mało elastyczna, chcę ją delikatnie złożyć, a ona nic, upiera się na wyprostowanej pozycji, dopiero jak ją zmuszę to lekko da się położyć. Przy 90 zaczyna huczeć tylna opona, wtedy już w cale silnika nie słyszę przez nią... kumple się śmieją że czołg jedzie :D no ale teraz plusy opony, po polnych/leśnych drogach trzyma trakcji jak wściekła i jestem wtedy bardzo z niej zadowolony, ładnie się prezentuje. No i tu moje pytanie, tak ma być że traci przyczepność? Bo czytałem i czytałem i sporo osób narzeka na przyczepność, dodam że na mokrym jeszcze nie testowałem |
Powrót do przyszłości. Ceny Mitasów u Holana - http://holan.pl/pl/product/283/287/2205/Mitas_E09_DAKAR.:D:D:D
|
Cytat:
|
i to zdrowo !
|
Motoz Desert, teraz dojechałem moją 3 taką. Tym razem do zera :) zrobiła 9000km i dalej ma jakieś tam kostki, trzyma już w terenie zdecydowanie gorzej niż dawniej ale ciągle lepiej niż e09 a już na pewno tkc. Na powrocie w ostatniej wycieczki zrobiła z 800km z prędkościami 150-180kmh i nic jej nie było. Według mnie nie ma lepszej opony do dużego enduraka
|
ale Misza piszesz chyba o przodzie bo tylu 17 nie ma no chyba ze masz zmieniona felge ;)
|
No o przodzie, na tyle ćwicze C02 i jest zajebiście. Tyle, że w aktualnej mi kostka odpadła i nie wiem co mam o tym myśleć, czy to górskie dróżki kamieniste czy ta prędkość... w poprzednich takie akcje nie miały miejsca
|
to mocy Afry wyrywa Ci kostki :)
|
Fakt, nie da się czasami ujarzmić.
Kiedyś była taka opona Supercross się nazywała? Podobna do C02, co jeszcze w tym stylu jest dostępne w normalnych pieniądzach? |
W zeszłym roku na Mitasach E10 (przód tył) przejechałem 5-6 Kkm w stosunku 70%/30% asfalt/szuter. Po powrocie zostało po 3-4 mm i przód mocno wyząbkowany. Myślę, że zostało by więcej gdyby nie szybki autostradowy powrót. Moje obserwacje asfalt trzyma się , jak dla mnie, bardzo dobrze. Mokry asfalt... hm, jakby to powiedzieć: nie wiem bo nie było na tyle długo abym coś niepokojacego zauważył. Kamieniste szutry - bardzo dobrze. Piachy - GejEs na piachach sobie radzi słabo i opony wiele tu nie zmieniają. Błotko - raz, ale tylko raz, obiecuje to sobie solennie: nigdy więcej,wyciągneły mnie z błotnistego podjazdu. Głośność i ogólnie pojęta manewrowość - tak naprawdę to słychać je dopiero powyżej 140 ale GejEs do cichych ogólnie nie należy, w zakręty niby , jakby, chce się walić ale robi to z pewną nieśmiałością, generalnie szybko idzie sie przyzwyczajić. W tym roku planuje E10 na przód i E07 tył, zobaczymy jak to będzie.
BTW jak ktoś byłby zainteresowany Mitasami to polecam tą firmę http://www.handlopex.pl/index.php/id_41.html w zeszłym roku komplet E10 sprzedali mi po 530 PLN teraz tył E07 coś koło 260-80 PLN |
Ale stronkę to mają do dupy. Oprócz adresów nic się nie idzie dowiedzieć :mad:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
ehh..trochę się spóźniłem z przeczytaniem.... kupiłem te ContiTrialAtack......niby z tych anakinow jestem zadowolony ..ale chamowanie ze 120 na suchym asfalcie...zawsze idzie z poślizgiem i czuje jak by słabo chamowała...ale w wodzie nigdy mnie nie zawiodła....naprawde miło i sympatycznie.... ps...za jakieś 10.000 km napisze swoje subiektywne odczucia i powiem jaka różnica miedzy tymi anakami II a ContiTrialAtack..... chętnie bym wybrał też metzelery...ale mam metzelery na drugim motocyklu i rzeczywiście znikają w oczach.... a tam mam tył rozmiar 210/40 i opona kosztuje ponad 800 zl .. dlatego dam tym razem zarobić continentalowi.... dam znać jak to wyszło... :-) ps.2 jeszcze takie cudo wpadło mi w oko.....Dunlop Trailmax TR91...też może być fajna... :-) |
Misza,a jakbys porownal te Motozy do MT21 i T63-wszystko na tyl ma sie rozumiec.Latem bede szukal sensownego kompletu na Islandie i Motozy tez sa na mojej liscie.
|
Cytat:
motoz - t63 - mt21 |
MT21 całkiem fajna guma (miałem na przodzie w KTMie), trzyma ładnie na czarnym i poza. Na tyle jeszcze nie testowaliśmy, ale już jedna czeka na założenie do 690 (wygląda interesująco). ;)
T63 miał Wietszny z tyłu, mówił, że bardzo ładnie klei, ale szybko znikała (dość miękka) i kosztuje spooooro. :Sarcastic: A Motozy też mam teraz na celowniku. Miałbym je już, ale dostac rozmiaru do KTMa nie mogłem przed wyjazdem. Dodatkowy atut: Cytat:
|
Desert Motoza jeszcze u Olka bez homologacji. Przynajmniej jak w kwietniu pytałem o przody.
|
Bo zanim u nas się pojawią nowe zapasy to minie pewnie z pół roku. :( Przed majówką były pustki m.in. u Olka z Motozami.
|
Myku, nie wiem. Motoza mam na przodzie a porównanie mam tylko do T63. T63 lepiej trzyma od E09, ale z kolei szybko schodzi. Wręcz bardzo szybko. Tył... no nie wiem, Michelin Desert w cholere drogi i nie wiem czy 17'' jest. Na tył przetestowałbym Dunlopa tego co to amerykańce na advrider.com zakładają albo Michelina AC10
|
Ja mam 18" i nie chcialbym skonczyc na Michelinie Desercie,bo drogi.Ale ten Dunlop co chcesz jeszcze drozszy.Tak kombinuje na przod t63(watpie ze moje MT21 wytrzyma Islandie), a tyl cos mocnego i ten Motoz niezle wyglada.Jest jeszcze takie cos i wydaje sie byc ciekawa propozycja:Golden Tyre GT 205 Front / GT200 Rear
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:27. |