Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Nowa Afryka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=20480)

luk2asz 27.08.2016 23:13

Cytat:

Napisał myku (Post 495184)
A ja mam pytanie do tych co kupili z DCT i bez DCT.Czy teraz tego zalujecie i wybralibyscie inaczej?Jesli tak to dlaczego?

Ja zrobiłem z DCT 11000 km od 2 czerwca. Ostatnie 6 dni po szwajcarskich drogach. Powiem krótko. Ja najbardziej zagorzały zwolennik manualna jak i w aucie i w moto nie zamieniłem automata na manuala. A dokładniej, to redukuje biegi zawsze manualnie, a w górę pozwalam skrzyni samej wbijać. W "terenie" jestem na trybie sport lub manual i jest ok. Oczywiście do ciorania w terenie wybrałbym manuala ale te inny motocykl. Do tego co jedze jest naprawdę super. Łatwość zmieniania biegów palcami przewyższa zmianę nogą. A potwierdza to ci co ze mną jeżdżą. Jeszcze bardziej się wkurwia.... niż kiedy jeździłem manualem. Cały czas hamuje biegami i teraz jeszcze bardziej tego nie widza. Heretykom manualnym powiem króto: trzeba pojeździć i polubić ta skrzynie conajmniej w dwa dni, choć ja polubiłem na trasie Lublin Serock w pierwszym dniu
Pewnie będzie akcja serwisowa na skrzynie bo raz mi się zablokowała ale opuściła w ciągu 2 min. No ale cóż jakoś chodzi. I nie zamienię jej na manuala. I jeszcze jedno. Założę się z heretykami manuala, że 2x więcej zmieniam biegi niż na manuala na dystansie np. 100 km. Ot tyle z mojej strony.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

zbys 27.08.2016 23:30

110000km ???:dizzy: brawo za przebieg :D

voxan69 28.08.2016 00:33

Raczej oczywista omyłka :dizzy:

Dzieju 28.08.2016 07:43

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 495282)
Pewnie będzie akcja serwisowa na skrzynie bo raz mi się zablokowała ale opuściła w ciągu 2 min. No ale cóż jakoś chodzi. I nie zamienię jej na manuala. I jeszcze jedno. Założę się z heretykami manuala, że 2x więcej zmieniam biegi niż na manuala na dystansie np. 100 km.

To i pewnie 2x szybciej się zużyje z resztą pierwsze oznaki już masz :)
Jako heretyk manuala nie przekonują mnie argumenty heretyków automatyki więc to nie jest kwestia pseudo wygody ale raczej charakteru jedni dają za siebie decydować inni decydują samodzielnie.
Każdy lubi inaczej.
Parę dni temu widziałem start nowej AT ze świateł , zwłoka z tym automatem była wyraźnie widoczna no mniejsza niż start czopków z frędzlami ;) ale jednak zauważalna.
Z resztą to nie ważne i tak wszystko się sprowadza do potrzeb i oczekiwań użytkownika.

myku 28.08.2016 10:43

Ciekawe spostrzezenie,bo jezdzac automatem Afra startowala jak rakieta.Jesli oczywiscie tak wlasnie miala startowac.

poss'ter 28.08.2016 20:11

Jak się jeździ manualem wiedzą chyba wszyscy. Opinie tych którzy przesiedli się na automat są interesujące, opinie heretyków i teoretyków jakby mniej ;)
W temacie: jako zagorzały zwolennik automatów w samochodach, po godzinnej jeździe testowej na Afri z DCT nie mam sprecyzowanego zdania lubię/nie lubię. Próba była jednak za krótka, dlatego chętnie czytam opinie tych co pojeździli troszkę dłużej jak np. luk2asz.
Mi też szybko startowała z DCT ze świateł.

tomajkAT 28.08.2016 21:26

Proponuję włączyć S3 to wtedy jest start.

luk2asz 28.08.2016 23:00

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 495302)
To i pewnie 2x szybciej się zużyje z resztą pierwsze oznaki już masz :)
Jako heretyk manuala nie przekonują mnie argumenty heretyków automatyki więc to nie jest kwestia pseudo wygody ale raczej charakteru jedni dają za siebie decydować inni decydują samodzielnie.
Każdy lubi inaczej.
Parę dni temu widziałem start nowej AT ze świateł , zwłoka z tym automatem była wyraźnie widoczna no mniejsza niż start czopków z frędzlami ;) ale jednak zauważalna.
Z resztą to nie ważne i tak wszystko się sprowadza do potrzeb i oczekiwań użytkownika.

Z tym startem to chyba widziałeś kogoś kto manetki nie odkręcił. Sorki ale w to nie uwierzę. Co do decydowania za Ciebie, to masz takie prawo dale tyle że przyciskami lub dźwignią za 1200 zł ale to uważam za przesadę.
I żeby nie było, nie namawiam nikogo , opisuję tylko moje spostrzeżenia i heretykiem :) automatów tez nie jestem ale Afryki nowe z manualem juz bym nie chciał.

myku 28.08.2016 23:15

Ja mialem ustawione ns S2 i poszla ze swiatel jak rakieta.Mysle,ze na wiosne bede sie rozgladac i serio nie wiem co myslec.Jesli chodzi o podrozowanie to DTC mnie zadawala.W lekkim terenie tez sobie poradzi,a w ciezki nie bede sie pchac klocem wiec ta kategoria jazdy z automatem mnie nie interesuje.JAkbym tylko wiedzial,ze jest to patent zywotny i nie padnie po uplywie gwarancji to byl sie zdecydowal.Tylko strach o ewentualne koszty sprawia,ze mysle takze o manualu.NA codzien jezdze busem w manualu i mam go dosyc :D

Lukasz 28.08.2016 23:28

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 495333)
I żeby nie było, nie namawiam nikogo , opisuję tylko moje spostrzeżenia i heretykiem :) automatów tez nie jestem ale Afryki nowe z manualem juz bym nie chciał.

Jak można być "heretykiem" automatów? Może raczej fanatykiem, no chyba, że w opinii jest jakaś herezja, której zasadność trudno mi zrozumieć.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:00.