Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Opony dla początkującego - asfalt, szuter, piach (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=914)

ArturS 03.04.2015 15:41

Do mnie o dziwo przyszedł jeden motoz 130/90-18, który nie chciał przyjść dwa dni temu :) Zachomikowałem na półce ;) Tym bardziej, że przyszedł jako ostatnia sztuka wyprzedażowa za połowę ceny mitasa :D Ciekawe czy się zmieści do XT :cold:
Misza, gdzie zamawiałeś? Będę próbował ściągać do PL, ale cena musi być przynajmniej przybliżona do tej, której miałem u polskiego dystrybutora, bo to dość tanie opony, nikt za przód nie da 250zł :(

Misza 03.04.2015 22:00

Acokurra do mnie zadzwonił czy nie chce... no chciałem. :)

herni 03.04.2015 22:47

Ten Motoz to na prawde fajna opona jest...

Rychu72 04.04.2015 10:35

1 Załącznik(ów)
Ma ktoś porównanie C 02 z Motozem Tractionalem na tyle? Pytanie o jazdę na asfalcie w przypadku jakiś dojazdówek.
Na Motozie przy zwykłej jeździe na winklach nie było tragedii (poza trwałym uszkodzeniem słuchu :) ). Raz miałem problem przy dojeździe autostradowym ok. 700 km. Co 100 km łapałem gumę i nie mogłem znaleźć przyczyny. Po czwartej gumie zmieniłem oponę i dojechałem do celu. Raz eksplodowała mi dętka na całym obwodzie i driftowałem przy 120 km/h obok jadącego TIRa. Opaska gumowa na feldze znalazła się w tylnym zacisku. :vis::vis::vis:
Przegrzewała się, czy jaki h....?

ArturS 04.04.2015 11:21

Dętka standard, czy gruba? Z grubymi widziałem już kilka takich akcji, że puszczały na zgrzewie. Na tylcu motoza nie miałem, nie wypowiem się. Na C02 robiłem przeloty kilkaset km. Składanie w winklach, szczególnie załadowanym moto na nowej oponie, dostarcza niezapomnianych wrażeń :D Motoz desert na 100% lepiej się wtedy prowadzi. C02 nie dość, ze ma na bokach kładące się niewielkie kostki, to do tego cały jest dość miękki w obyciu, boczne ścianki łatwo dają się odginać. W zestawie świeżynek CST C755 + mitas C02 trudno na prostej przekroczyć 120km/h, bo moto dostaje węża jakby tylny amor z kołem był niedokręcony.

Rychu72 04.04.2015 11:26

Dętka raczej z tych cieńszych, ale grube też były tyle, że nie było takich fajerwerków. Powietrze wolniej schodziło i dało się wyczuć, że coś nie tak. W tym wypadku to było duże jeb, walka o pion i nie skończenie pod kołami Tira obok.

Roni92 05.04.2015 15:41

Właśnie wrzuciłem e09 z tyłu i cst 755 przód. Do 120 żadnych dziwnych zachowań, pływania. Ogólnie ten zestaw polecam w 100% jeśli latasz trampkiem w terenie. Coś pięknego. A jako, że moje jazdy w terenie do tej pory były na conti escape, to teraz w terenie czuje się jak na trialówce, pełna kontrola, żadne błoto nie straszne. No i jak ktoś jeszcze raz napisze, że e09 jest słaba w teren to zapraszam do wspólnego polatania, bo jak ktoś mówi, że do polatania w terenie trzeba przynajmniej C-02 - niech nauczy się jeździć w offie, a najlepiej to na asfaltowych gumach, bo potem po przesiadce na kostki(możesz wszystko xd)....
tego nie da się opisać : ))) #jazdaTrampkiemBokiem :D

Mirmil 05.04.2015 15:47

E09 dobra na bloto, ale na plaskie tereny
jak pojedziesz w gory i bedzie slisko,a ty odkrecisz gaz, to tylne kolo bedzie uciekac w bok, zgodnie z sila grawitacji.

Roni92 05.04.2015 16:16

owszem, zdarza się uciec w bok, nie ma takiego trzymania bocznego jak c755( of kors :) ale imo to nie jest duży problem.Ostatnio przejechałem tak śmiesznie bokiem kilka metrów prawie pod kątem 80* że tył nie chciał wejść na wzdłużny uskok, ale troche więcej gazu i "wszedł". Najważniejsze, że przód ma zajebiste trzymanie boczne, a tył niech sobie szczęśliwie lata, ważne, że w ciąg wzdłużny ma zajebisty.

Misza 05.04.2015 16:19

No e09 nie jest zła ale jak jest nowa... im bardziej zużyta tym gorzej. C02 dłużej utrzymuje jako takie właściwości trzymające :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:39.