Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Bubel do szescianu (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31348)

Ozzz 25.08.2018 18:10

Temat trzyma w napięciu... ciekawe kiedy się dowiemy czy da się wymienić ten nieszczęsny uszczelniacz bez rozbiórki silnika...

radiolog 25.08.2018 18:20

W przyszym tygodniy jestem umowiony z Pekaesem i sie okaże, jak trzeba to i rozbierze silnik, ale nie w tej chorej cenie co w aso

Mhv 25.08.2018 18:24

Sprawa jest dość prosta i nie rozumiem dywagacji, zgodnie ze sztuką silnik trzeba rozebrać żeby wsadzić tam uszczelniacz z rantem - nawet jeśli rant jest gumowy. Powierzchnia walcowa uszczelniacza na pewno jest usztywniona stalowym pierścieniem zatopionym w gumie. Wciskanie tego na chama nic nie da i pewnie spowoduje uszkodzenie usztywnionych powierzchni które mają uszczelniać powierzchnię walcową.
Nie rozumiem też biadolenia na Hondę, można ostatecznie po prostu założyć uszczelniacz bez tego rantu - nawet szerszy jeśli wejdzie, można wkleić, parę opcji jest, jak pisze Cezarus.

Tylko po co..jeśli nie cieknie olać sprawę i tyle. Kontrolować czy nie leci co jakiś czas - zakleić klejem na około i jeździć - do tego jest motocykl.

radiolog 25.08.2018 19:32

I kto to potem kupi.

madafakinges 25.08.2018 19:48

Nie leje się nie ruszaj. Zewnętrzne uszkodzenie nie ma wpływu na działanie uszczelniacza

Dubel 25.08.2018 20:30

Popieram przedmowce, a jak chcesz to wymieniaj i dobierając silnik a nawet jak chcesz kola, Twój motocykl , Twoja kasa.

Gdzieś tu wcześniej ktoś pisał o prostocie budowy CRF1000 a tu kwiatek że procedura wymiany uszczelniacze wymaga rozpolawiania silnika, tego nawet BMW by nie wymyślili. I wszelkie pieprzenie że Japonia to tak zaprojektowała bo to bo tamto można sobie wsadzić w d... . Tam nie ma ciśnień ani innych udziwnien które by wymagały zastosowania specjalnego uszczelnienia. Jeśli to prawda że taka jest procedura wymiany w/w uszczelniacze to zwykle naciągane klienta nic więcej.
Pozdro

operator99 25.08.2018 21:05

Cytat:

Napisał dubel (Post 596891)
Popieram przedmowce, a jak chcesz to wymieniaj i dobierając silnik a nawet jak chcesz kola, Twój motocykl , Twoja kasa.

Gdzieś tu wcześniej ktoś pisał o prostocie budowy CRF1000 a tu kwiatek że procedura wymiany uszczelniacze wymaga rozpolawiania silnika, tego nawet BMW by nie wymyślili. I wszelkie pieprzenie że Japonia to tak zaprojektowała bo to bo tamto można sobie wsadzić w d... . Tam nie ma ciśnień ani innych udziwnien które by wymagały zastosowania specjalnego uszczelnienia. Jeśli to prawda że taka jest procedura wymiany w/w uszczelniacze to zwykle naciągane klienta nic więcej.
Pozdro

Teraz tak się wszystko produkuje żeby jak się spi,,,i naprawa była skomplikowana i nie opłacalna,maszyna nie ma być na lata,ma się skończyć i masz zakupić nową

radiolog 25.08.2018 21:07

Ja myślę że kazdy przed kupnem NAT powinien zaglądać pod zębatkę, bo myślę że mogę nie być jedynym 😁, a o ostatecznym rozwiązaniu poinformuję w odpowiednim czasie

matjas 25.08.2018 21:09

Ok. Zdjęcia z ebay wyglądają jakby blacha była wywinięta i ten rant wystający może mieć w środku blachę czyli nie tylko guma - chyba.
Tak czy owak imo jest to do wyjęcia.
Zeby wydać ostateczny osad musiałbym mieć ten simmer w łapie.
Na miejsce założyłbym uszczelniacz bez rantu i tyle.
Póki nie cieknie to święty spokój ale święty spokoj nie potrwa wiecznie. Wieczny spokój trwa wiecznie ale wtedy to już jebał pies czy cieknie czy nie ;)

M

madafakinges 25.08.2018 21:54

Honda projektując ten motocykl pomyślała; zrobimy na złość Polaczkom, damy taki simering, żeby nie mogli go wymienić bez połowienia silnika...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:27.