![]() |
Cytat:
Zawias od 690R w xt660z - bardzo zły pomysł. WP to zawieszenie kartridżowe i tam nie ma za bardzo co utwardzać. Jest optymalizowane pod masę danego motocykla, a w tym przypadku masa xt660z jest identyczna z 990adv a nie 690R. Współczuję koledze, to musiała być masakra. O wiele tańszym i lepszym rozwiązaniem są progresy + cartridge racetecha w fabrycznych lagach. Nie jest to WP, ale daje radę. Podsumowując - xt660z to dość ciężki motor i na pustyni i agresywnych skalistych trackach gorszy od ktm 690R...ale jest jak traktor. Powoli i bez zbędnych zawirowań dopyrkamy zawsze do celu. ;) |
A prawda jest taka że traktor jest do pracy a nie fanu jak KTM.
Afra winna też być jak taki traktor. Może nie poszalejesz, ale wiesz że cało dojedziesz. Świrowanie zostawić na lżejsze terenowe sprzęty lub cięższe jak na asfalt..... |
Cytat:
Brak plastików które można łamać - osobiście nie używam gmoli ( nie potrzebne kilka kg), zamiast nich wystarcza osłona pompy wody i ewentualnie płyta al. Oryginalne nakładki na zbiornik wytrzymują upadki, a nawet szlifa na alpejskich serpentynach z 50 km/h. Nakładki kosztują 180 zł - jak ktoś nie lubi porysowanych to wymienia. Do tego spalanie i zbiornik. Ktoś zrobił na Afryce 600 km na jednym tankowaniu ? Zamieniłem Transalpa na Tenerę i długo się będę zastanawiał nad nowa Afryką - choć Tereska czasem mnie wkurza. Wiem , wiem to wątek o Afryce hahah. Ale chyba w zeszłym roku był. |
podsumowując nową AT?
do offa za ciężka (mając jeszcze nadzieję, że zawias będzie ok.) do asfaltowej turystyki zbyt mały zbiornik i łańcuch (a akcentem na zbiornik) do pałowania zbyt mało mocy i waga do wyprawy życia z przeprawami, błotem i pustynnym piachem : za ciężka, zbyt mały zbiornik, topienie upsida nie jest zdrowe i realnie nienaprawialny silnik (cylinder-tłok) i inaczej (kupując nowy motocykl) czy user GS przesiądzie się na AT ? pewnie tak w jakiejś śladowej ilości czy user KTM kupi AT ? owszem w jakiejś śladowej ilości czy user 800GS wersji standard może ale wątpie bo jest droższa o 10 koła czy user 800GS ADV już bardziej ale ten ma 24L paliwa i nawet z paliwem waży 229kg zbiornik nie obciąża aż tak przodu jak w AT. to dla kogo jest ten motocykl? podkreślam jeszcze raz mam na myśli ludzi, których stać na nowy motocykl za taką kasę i bujają się nim np. do końca 5-cio letniej gwarancji i statystycznie raczej z salonu prędzej pojadą na Nordkapp niż do Mongolii. moi przedmówcy doskonale zdefiniowali jaki motocykl nadaje się do offa, bo do lekkiego offa to wjedzie prawie wszystko. nasuwa się określenie uniwersalność ale chyba też muszę się zgodzić z poprzednikami - w realu takie coś nie istnieje Hej :) na pewno ten motocykl jest do jeżdżenia a co dalej to się okaże w praktyce :) a dla kogo ? dla ludzi z marzeniami i smakiem poprzedniej legendy, czy to wystarczy aby nowy model powtórzył sukces też się okaże.. w każdym razie ja tego jej życzę! |
hahaha...puszek najlepszy :haha2:,wiem,wiem,kocyki i filmiki z podlaskiego,hahaha...Arkan,duza Wodka :Thumbs_Up:
|
Adaggio , a jak Tobie udało się zejść do tych 185 kg w AT ( chyba , że podałeś wagę z 1 l w zbiorniku paliwa , a nie pełnym )
|
Cytat:
|
I jak się udało zejść do 155kg wodną tenerką? :D Tam niema czego odciąć - rama prawie nie istnieje, bo od góry rurka, z dołu nic (silnik jest ramą). Koła są alu, wahacz wiele nie waży, zbiornik też bez tragedii :confused: 150 to waży TTtka z guzikiem, ale tam silnik z 20kg lżejszy (ważyłem - 48kg), chłodnicy brak, zbiornik plastikowy, wahacz i kiera aluminiowe, rama jeszcze bardziej licha :confused:
Co do traktorowości XT660 vs. KTM, to... 690-tka wydaje mi się też bezproblemowa w bardzo niskim przedziale obrotów, ale może się mylę (albo mój słuch). Na podjeździe pod Farcaul Sowizdrzał ledwo ruszył i wbijał II lub III i pyrkał jak ursus C330. Teresę musiałem kręcić na jedynce, bo gadzina nie wyrabiała z mieszanką powyżej 1500m (uroki gaźnikowców). |
Dla mnie jest ten motocykl na przykład..
Mi w nim wszystko pasuje i odpowiada. Będę jeździł po bułki do sklepu i na weekendy na Mazury czy Bieszczady z pasażerką. Bez Akrapa, WP, Ohlins, Power Com, K&N i innych gadżetów (no może z GPS ;) ) I nic nie stoi na drodze, wbrew kilku malkontentom, by nowym wcieleniem Królowej przejechać kolejne 250 000 km przez 10 lat tak jak poprzednim modelem. Zakochiwałem się w życiu najczęściej na jesieni, i tej jesieni też tak się pewnie stanie, jak na pierwszej randce zagra :) Trzymajcie Panie i Panowie kciuki Szkoda że zlot w Białej nie jest tydzień dwa później bo chciałem wszystkim zrobić małą niespodziankę ;) |
:bow::bow::bow: Rambo
|
Cytat:
Na pewno pierwsze co musi wylecieć to fabryczny tłumik który wazy chyba z 15 kg. |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Afryką zrobiłem kiedyś 470 km :-))) i to nie był jeszcze koniec Ile waży tenerka? W jednym miejscu piszą 215 gdzie indziej 206 kg..To chyba dużo...Ta waga blisko wagi Afryki a to przecież jednocylindrówka. Maj jedno zdjecie tej tenerki..:D:D |
Cytat:
Szkoda, ze ta Afryka nie ma tempomatu |
Idealnym wyjściem byłby VTEC w tej sytuacji.
Do 5000RPM miękko, oszczędnie i bezpiecznie. Od 5000 rpm do odcinki Szatan ! :D |
Rambo nie ściemniaj , tylko przyjeżdżaj do białej na nowej Afryce...Dasz się karnąć? :at::at::at:
|
Skoro wiecie lepiej ile waży mój motocykl to pozostawiam was ze swoimi rozterkami .
Zaglądnę tu 6 listopada jak pojeżdżę demówką i napiszę kilka słów . Zdrowia |
Dla kogo Afrika? (mdxmd jakoś czarno to widzi)
Dla kogoś dla kogo 800 ccm to mało Dla kogoś kto nie lubi kosztów serwisu BMW Dla kogoś kto lubi i ufa Hondzie Dla kogoś, komu charakterystyka pracy silnika odpowiada Dla kogoś komu się po prostu PODOBA etc. etc. etc. a do tej pory musiał się wozić pojazdami zastępczymi. A trzeba przyznać że dość spore grono, nie zdzierżyło tej luki pokoleniowej i przesiadło się na motocykle konkurencji, a teraz sieją defetyzm na forum Afrika. Tu mam lek na całe zło, spokojnie, wystarczy dla wszystkich :D, ja dwie tubki zatrzymalem już dla siebie. Jedna przydała się jak zrobiłem w jeden dzień 10h w siodle... http://korbi.pl/Foto/masc/5.jpg A Tenerka? Jest po prostu piękna, i byłaby moim następnym motocyklem gdyby nie nowa Afrika. A tak będzie dylemat. Ale mam jeszcze 10 lat na podjęcie decyzji :D |
Gdybym mial możliwość to bym sobie taka kupił bo mi sie podoba :) i skoro trampek daje rade wszedzie to nowa at tez da rade napewno nie gorzej
|
Ziarku, ale jeśli tenerka waży powyżej 200 kg i ma 47 koni to stosunek mocy do masy ma gorszy niż stara afryka. A do tego singiel. Ładna jest owszem , może ma fajny silnik, ale to wszystko. Na pewno się da na niej podróżować- to jest pewne :-)))
|
Widzę Puszek, że poczułeś MOC. Jeszcze trochę i dołączysz do grona +100 KM ;)
|
NIe wiem, nie jeździłem tak starą Afryką.
A Tenerka ciągnie bardzo ładnie z dołu, więc nie masz odczucia braku mocy, a ja rzadko jeżdżę w górnych zakresach. No i na asfalcie bardzo ładnie niesie przy 120 kmh, tak samo jak Afrika, bo Trampek np. ładnie niesie w ~100 km/h |
Dla kogo nowa Africa?
Być może dla przeciętnego Kowalskiego, co to będzie nią "jeździł po bułki do sklepu i na weekendy na Mazury czy Bieszczady z pasażerką. Bez Akrapa, WP, Ohlins, Power Com, K&N i innych gadżetów (no może z GPS )". Czyli wypisz wymaluj statystyczny klient cycatego GS-a bez szeroko zakrojonych aspiracji terenowych z gatunku hard enduro. :) Rambo, dowaliłeś do pieca :). Mam wrażenie, że gdybyś w salonie jako demówkę Afri True Adventure dostał starego dobrego GS-a 800 ze znaczkiem Hondy na atrapie baku, to piałbyś z zachwytu jakie to moto zajebiste, jak bardzo terenowe na równiutkim asfalcie, jakie to zawieszenia selektywne i długie, jaki ten silnik żywiołowy, kulturalny i oszczędny, jaki to ten motór lekki i wygodny, jaki on bardzo japoński i skośnooki... tfu... germański... Kurwa... Panowie, z całym szacunkiem, bo bardzo Was tu wszystkich lubię, ale pierdolicie takie kocopoły że słabo się robi... :) Ewidentnie Japońce nie czytali naszego Forum, a jeśli czytali to olali wskazówki w nim zawarte. Wg nich mieliby zrobić motocykl o mocy 80 koni, który będzie ważył 150kg, będzie pancerny, wygodny, oszczędny a ogień z dupy będzie miał większy lub porównywalny do LC8. No nie posłuchali. Skonstruowali po prostu Afrykę. Chcecie to bierzcie, nie chcecie to nie bierzcie, jak to Kazik głosił... :) Obserwowałem kulisy wydania nowego R12GS LC jak już było o nim sporo wiadomo, czytałem podobne do tej dyskusje, ba nawet sam brałem w nich udział... Ojej jakie to miały być problemy z tymi chłodnicami, a ile to będzie ważyło, a jakie do dupy delikatne i w ogóle... Finalnie okazało się, że wyszedł z tego całkiem fajny motocykl, oczywiście z dość dramatycznie brzmiącymi chorobami wieku dziecięcego (przyznacie że rozsypanie się skrzyni na wyjeździe nie należy do "przeciętnych przygód serwisowych"). Dążę do tego, że stworzenie wątku w rodzaju "Nigdy nie jeździłem, raz siedziałem ale po pijaku, to się wypowiem" na temat nowej maszyny to pestka, jeśli zaprzęgniemy do niego ze stu forumowiczów. Nowego GS-a testuje codziennie już tysiące użytkowników, niektórzy zrobili dziesiątki tysięcy km i dopiero wtedy mogą coś powiedzieć o awaryjności maszyny, przydatności do określonych zadań, porównaniach z innymi modelami. A tutaj co? Cztery zdjęcia nowej AT, ze trzy sztywne i mało szczegółowe rendery i już wiemy wszystko! Jesteście zajebiści. Rentgen w oczach! Wróżbita Maciej to się w dupie chowa! Ja nie kupię nowej Afri z kilku powodów. Raz, że mnie nie stać i pewnie jeszcze długo nie będzie (wolę wykończyć dom, założyć rodzinę). Dwa, że powoli idę w kierunku lżejszych motocykli i bardziej przeprawowo-terenowych. Trzy, że mojego starego, dobrego, w cholerę niezawodnego, megawygodnego, prostego i taniego w eksploatacji i serwisach R1100GS nie zamierzam się pozbywać, a wypełnia mi on z powodzeniem ten zakres użytkowości, o którym pisał Rambo. Do zadań ambitnie-terenowych kupiłem sobie LC4 ADV i zobaczymy jak się będzie sprawował. A tak to bym sprzedał wszystkie motocykle, zadłużył się na jeszcze wyższą kwotę, niż bym z nich dostał i miałbym lśniącą, nówkę AT, której bałbym się porysować w obawie o utratę wartości dobytku rodzinnego. Za biedny jestem żeby sobie na takie coś pozwolić. W tym temacie właśnie zazdroszczę naszym kolegom zza zachodnich granic, bo przeważnie mogą się wykazać tutaj większą swobodą... |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Poczytałem troszkę o tej tenerce, pogadałem i jest lepiej niz wyglądało z tego mojego kontaktu. Chwalą motor za solidny silnik i łatwość podniesienia mocy o 10 kuni(wydech, sterowanie i coś tam jeszcze) Masa wtedy spada o 10 kg. Najnowsze wersje z ABS maja obniżony sporo skok zawieszenia. Problemem niejakim jest tylny amortyzator wytrzymuje podobno 50 tyś przy użytkowaniu w terenie.Co 10 tyś olej, zawory co 20 tyś.
Własnie jeden z eksplodowanym amorem zmierza w stronę Krakowa ... |
Puszek - nie ma problemu z tylnym amorkiem, albowiem należy go obowiązkowo wyj...bać natychmiast po zakupie motocykla :D Chyba, że ktoś waży w ciuchach 80kg i zamierza jeździć głownie po czarnym...
P.S. Szukać trzeba wersji bez ABS. Moja jest 2013, ale chyba od 2015 już tylko ABS. |
Hej rajdowcy nie wiem czy wiecie że w Hondzie na Atacama Rally znów dupła elektryka i Goncalves stracił godzinę , kolejna porażka i nici ze zwycięstwa . Zastanawiam się czy nie są to akcje sabotażowe jakiegoś pomarańczowego szpiega z zespołu HRC :haha2: .
|
Cytat:
Motocykle dla Kowalskiego to chińskie 125 ze znaczkiem Romet albo Junak. |
Rambo, skoro tak to czemu tak wielu przeciętnych Kowalskich kupuje 10-letnie "dorosłe" motocykle zamiast tych piździnek? Chyba znów trafiasz w pudło... :-)
Przeciętny Kowalski to normalny gość, z rodziną, pracą, być może kredytem dożywotnim na dom i samochód. Wysłane z ajfona.. |
Ty piszesz po prostu o Normalsach, a ja o statystycznym Polaku.
Chętnie się dowiem, gdzie swoim postem dowaliłem do pieca :at: |
Statystyczny Polak nie jest w ogóle motocyklistą.
A dowaliłeś do pieca tym deklarowanym przez Ciebie zakresem zastosowania nowej Afri :-). Oczywiście odczytuję to w odniesieniu do wybujałych wymagań rajdowo-zawodniczych naszych Kolegów Forumowiczów, którym wszelkie Afri, Trampki, Tenery i Gejesy są zbytnio kondoniaste i niezdatne do codziennego użytkowania :-). Wysłane z ajfona.. |
Teraz pytanie co rozumiesz pod hasłem "motocyklista"..
Kowalski na chińskim romecie 125 jest motocyklistą w rozumieniu uczestnika ruchu drogowego z kat. prawa jazdy B Napisz co w planowanym kolejnych 10 latach, na kolejnej wersji AT jest takiego że dowaliłem :umowa: Za mało przejechałem na motocyklach czy uważasz że dupa ze mnie nie endurzysta i się nie znam po prostu :D ;) |
2013 r.
W ciągu roku zaznaczyła się nowa tendencja klientów salonów â częściej wybierali motocykle droższe. Sytuację tę ilustruje ranking sprzedaży według pojemności silników. Zdecydowany prym wiodą motocykle z silnikami o pojemności powyżej 750 cm3 â 2606 szt. Stanowią one ponad 1/3 rynku (35,3%). Oznacza to wzrost ich udziału o 9,4pp w ciągu ostatniego roku. Wyprzedzają one tym samym w zestawieniu rocznym motocykle najlżejsze z silnikami o pojemności do 125 cm3, których zarejestrowano 1790, tj. o 28,3% mniej niż w roku poprzednim. Ich udział w rynku spadł z 32,2 do 24,2%. Maszyny z przedziału 501-750cm3 uzyskały 19,4% udział oraz zanotowały 9,2% wzrost do poziomu 1430 szt. Największy spadek dotknął motocykle z silnikami z przedziału 126-250cm3 (-36,6%). Zarejestrowano ich 858 i zachowały jedynie 11,6% udział w rynku, wobec 17,5% w 2012r. Motocykle z przedziału 256-500cm3 zwiększyły swój udział do 8,9% rynku i jednocześnie zanotowały 17,6% wzrost. Czyli co 6 motocykl był motocyklem nowym.... |
Stare dane, zupełnie się zmieniła sytuacja w 2014.
Głównie w dużych salonach typu HONDA YAMAHA SUZUKI |
Rambo dojebałeś do pieca, że se kupujesz nową AT, a reszta za 10 lat :)
|
Nie prawda!
Napisałem że chętnie zakocham się na nowo, na randce na jesieni. Bez tego inaczej nie zagra. O 10 latach i używkach pisał Borys |
achtam, achtam. Zaraz "stare dane".
Tu masz coś świeższego. Nie jest tak źle z tymi pojemnościami 1000 ccm: http://foto.scigacz.pl/gallery/rynek...ci_silnika.jpg http://foto.scigacz.pl/gallery/rynek...pu_pojazdu.jpg honda ma o co walczyć: http://foto.scigacz.pl/gallery/rynek..._segmentow.jpg |
Rambo, czepiasz się przecinków. Napisałem wyraźnie że rozczuliło mnie to "po bułki do sklepu". Takie słowa nie przystoją przecież rasowemu bikerowi, który to żuje wentyle i sra oponami, pije benzynę i sika kompresją a zębami szarpie łańcuch... :-)
Prawdziwy biker nie jeździ "po bułki do sklepu". Wniosek z tego taki, że nie możesz kupić nowej Afri bo tak jak sam zauważyłeś, staniesz się "dupą nie endurzystą" :-). Wysłane z ajfona.. |
Prawdziwy bajker nie jada bułek , on pożera dzikie węże -))
Rambo, a jaki kolorek wybrałeś? |
Słyszałem o rudej:haha2:
|
Kocham to forum i nawet jak już nic się nie dzieje to nagle staruchy powstają z popiołów!Chciałbym tą nową Afrykę bo mi się podoba.Nie mam pojęcia jak jeździ a najgorsze że kasy troszkę brakuje a stara za huja nie chce sie zjebać i pewnie daleko mnie zaniesie jeszcze.
|
Cytat:
|
Cytat:
208 kg z paliwem. Na amora nie narzekam bo ważę 65 kg na sucho :-) Przy spokojnej jeździe turystycznej z bagażem nie ma problemów żebym robił 3,7 /100 . Przy jeździe autostradowej 120-130 km/h nigdy nie przekroczyłem jeszcze 5 l. A tankuję moto pod samiutki korek i wyjeżdżam prawie do such więc dane powinny być ok. Chcesz zdjęcie - to proszę : w tym roku w Austrii padło mi łożysko w tyle a nie miałem zapasu, ponieważ należę do grupy bananów, którzy wożą dętki tylko ze sobą z kompresorem o Sambora i assistance. Wymienili łożysko w Austrii i dalej. Wkurwiony tylko byłem że to przy 35 tyś km , w Trampku za 80000 km wymieniłem tylko łożysko główki. https://lh3.googleusercontent.com/-e...2520laweta.jpg Chcesz Tereskę na dzien , możesz nawet na Błędowską zabrać - to bardzo proszę - tylko wracam do kraju za dwa tygodnie. Nie ma problemu. |
Te łożyska to chyba tylko serwis obstawia. Ale 3,7 litra to zajebisty wynik.
Jak kiedyś się zjedziemy na Jurze to chętnie się karnę. |
Xtz jest ładna i mało pali poza tym to lipa. Zawieszenie dno,silnik mułowaty, moim zdaniem stare na gaźniku jeździły dużo lepiej, hamulce kiepskie, waga jak w mojej 950, a jak się na nią siądzie to wydaje się cięższa(wyżej środek ciężkości) a co gorsze cena jak jak w mojej 950 i to jest największy problem...
|
Może i zeszły na 2 plan, jednak wciąż stanowią 30% rynku. A więc są drugą zanczącą grupą wśród nowych motocykli.
a 125 to bardzo fajne motocykle - lekkie, akurat dla dziadków, co nie są w stanie już szarpnąć po glebie swojej królowej czy nowej małej tenery. |
Nie dla dziadków, a dla wszystkich tych co mają lejce tylko na 4 koła.
Stąd taka duża sprzedaż 125ccm. |
Cytat:
1.Zawieszenie lepsze niż w każdym starszym XT,XTZ i nowszym XT660R Reakcja na gaz dużo lepsza niż w gaźnikowych XT 2.Hamulce żyleta w porównaniu do poprzednich XT,XTZ, i AFRYKI! 3.Waga podobna do 950 (-12kg dla XT660Z) 4.Wydaje czy jest? Na tym się jeździ a nie siedzi jak w fotelu przed telewizorem 5.Porównanie ceny to chyba z d..y wzięte |
Wkur..wienie sięgało zenitu:
http://i62.tinypic.com/oj44jk.jpg Strasznie nam szkoda było Subika . Cały czas coś się srało: http://i62.tinypic.com/nvz9jp.jpg dosłownie non stop http://i61.tinypic.com/14mtngy.jpg http://i60.tinypic.com/23i84tw.jpg Dla mnie to jest bardzo delikatny motocykl i w porównaniu do starych teresek czy AT-TA to nawet nie ma co porównywać jeśli chodzi o solidność !! Szkoda bo to naprawdę bardzo ładny motocykl..... |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:38. |