![]() |
Ja mam z e10, właśnie wyłysiała.
Trakcyjnie porównywalna do TKC80 (mowa o tyle). Trochę gorzej na asfalcie jak jest zimno, zdecydowanie prędzej się blokuje no i boczny uślizg potrafi zaskoczyć. Piasek, błoto, asfalt - mniej więcej podobne wady i zalety. Natomiast jest dramatycznie od TKC mniej trwała, moja wyłysiała całkowicie na dystansie 7-8 kkm, podczas gdy TKC po 20 kkm jeszcze trochę mięsa pośrodku miał. Przy różnicy cen niby wychodzi na to samo (450 vs. 270), ale z drugiej strony to jest dylemat pt. zabierać drugą gumę na dłuższy wyjazd, czy nie. |
TKC 80 wytrzymał z tyłu 20 tyś km ? Moja ma coś koło 8 tyś km i zostało może z 2 mm na środku :vis:
|
E-10 90x90x21
Za Transglobalem powtórzę pytanie lata ktoś na tym na przodzie. Wiem gdzie można dostać E-10 za 270 zł ale nie wiem jak to się sprawuje.
Ja latam 70 asfalt 30 szutry/piach. Moja D-607 świetna na asfalt w każde warunki ale niestety piach i trochę mokrej gliny i taniec pingwina na szkle :vis:. Tak straciłem przednią wysoką szybę mgg .Teraz myślałem o zestawie tył E-07, przód E-10 zestaw wychodzi za 450 zł:drif:. No coż trzeba oszczędzać kryzys idzie:(. A na Ukraińskie szutry powinno wystarczyć. |
Przerabiałem mitasy e09 komplet w tenerce 660.
Asfalt jak wszyscy mówią trzeba uwazać aczkolwiek na suchym zamykałem komplet. W terenie tył gryzie glebe jak nalezy. W piachu czy po zabronowanym polu lepiej idzie od c-02. Przód jak dla mnie to lekka porazka... Szczegulnie w głebokim piachu. Co do wytrzymałości po 9000 km z przodu zostały 2mm z tyłu 2,5 mm na srodku. Teraz szukam coś do afry w rozsądnej cenie. Tył pewnie e-09 ale co do przodu to ciezko coś wybrac a tkc jest troszke drogie... |
Cytat:
|
E-10
A jak z uślizgiem przodu w 07 w tym roku w planach mam połoniny Ukraińskie myślę, że 10 będzie bardziej stabilna (bieżnik podobny do TKC ). W 2010 na połoninach miałem właśnie z tym problem, "rwało" mi przód i tył chciał mnie często wyprzedzać. Z drugiej strony nie lubię jak na asfalcie tył mi ucieka a na E-09 tak się zdarza w winklach w końcu głównie zaliczam asfalt i szutry.
|
Daj sobie E09 uniwersalność opon i ceny są adekwatne do jakości.
Ja na takim komplecie jeździłem na UA i na 07-kach też. Przy 07 brakowało mi przyczepności przodu i możliwości kopania melioracji tyłem, tak jak robi to np C02 majtas. Jedne i drugie mnie przestraszyły ale teraz na UA tylko 09 lub ostrzejsze :). Znasz teren i wiesz jak się zmienia, pogoda może spłatać figla i jest fajnie mieć w odwecie jakiegoś kloca na oponie:) |
Największą zaletą e07 jest to że są niezniszczalne, ale to wynika z ich twardości i wszystkich plusów dodatnich i ujemnych z tym związanych. Na asfalcie suchym jedyne co można im zarzucić to to że brak im progresywności w złożeniu poza tym ok. Na mokrym- to mitas trza uważać, a w terenie to tylko jodełka szału ni ma.
Przechodzę na znany i lubiany zestaw afrykański... |
E10 140
Hubert kiedy u Ciebie E-10 140x80x17 i 90x90x21 w netkar można już takie gumy dostać cena dosyć wysoka ale som. Może by taki zestaw zapodać na Afri???.:at:
|
Przepraszam wszystkich, bo pewnie było już o tym, ale znaleźć to w tym tasiemcu....
Planuję kupić jakiś drugi zestawik mitasków - taki odświętny tylko w teren. Na co dzień jeżdżę na e07 i zastanawiam się czy kupić e09 czy może zaszaleć jeszcze coś agresywniejszego typu c-o2, c-11. Podejrzewam że oponki te założę 2, max 3 razy w roku. Teren - raczej kopny pasek, mazurskie szutry, pewnie nie raz trafi się błoto. Moto - Póki co, Trampek 600. Co radzicie ? |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:37. |