Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Fan Klub Mitas (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=165)

czosnek 02.03.2012 23:20

Cytat:

Planuję kupić jakiś drugi zestawik mitasków - taki odświętny tylko w teren.
Mitasiki E-09 mają tą zaletkę, że są uniwersalne więc możesz latać zarówno po asfalciku jak i w tereniku ;) Natomiast jeśli się upierasz na zmianę 2 razy w roku tylko w teren to wg mnie większy sens mają opony stricte terenowe.

Bartasso 02.03.2012 23:23

Zdecydowanie jak powiada Czosnek, możesz też wrzucic na tył e09 a na przód tkc:)

Misza 02.03.2012 23:33

C02 i motoz desert na przód. Jeśli mało chcesz na tym jeździć to wytrzymałość na przebieg Cię nie ogranicza a ja nie widzę różnicy na przyczepność na asfalcie, a poza różnica jest aż nadto zauważalna

piotreklodz 02.03.2012 23:51

Na tył c-02, a na przód jakiego mitaska? Kiedyś, gdzieś polecano c-11 ale nie mogę znaleźć w rozmiarze.
Te motoz desert to jakaś sprawdzona marka, bo pierwsze słyszę?

Na mazury albo w góry mam ok. 350km więc ostatecznie jeśli bardzo kiepsko będzie się na tym jechało po asfalcie i będą za szybko znikać to ten raz w roku na urlopik mogę wrzucić moto na lawetkę, więc na przebieg nie patrze.

Misza 02.03.2012 23:59

Motoz bardzo sprawdzona. Mi C02 zszedł w 3tys km i 6tys km, Motoz też gdzieś koło 5tys km wytrzymuje maksymalnie. Natychmiast się nie kończą jak inne bardziej hc modele/typy. Jeździ się normalnie, niby indeksy prędkości niskie bo chyba 130kmh ale jechałem maksymalnie ze 180 i nic nie było. To były krótkie epizody, głównie po asfalcie latam 120-140 i przednia przy tej prędkości mocno ząbkuje, ale nie ma tragedii. Mam wrażenie, że tylnej najbardziej szkodzi gumowanie. Jakby jechać b.spokojnie z prawidłowym ciśnieniem to można uzyskać podejrzewam dość wysokie przebiegi

jorge 27.03.2012 14:51

Pewnie było, ale wolę zapytać, bo nie mogę znaleźć:

E07 tył i E09 - przód ma sens ? Generalnie jestem fanem kompletów tego samego rodzaju, ale jest okazja - więc pytam :bow:

Jaro-Ino 27.03.2012 15:12

A więcej asfaltu czy terenu?

Ja mam komplet E07 tył +TKC.
Zapowiada się dobrze :)

E09 przód i E07 tył raczej bym nie założył, bo na asfalcie E09 głośne, słabe na mokrym, a w terenie póki błota nie będzie to na innych bardziej szosowych pojedziesz bez problemu ;)

jorge 27.03.2012 16:17

Cytat:

Napisał Jaro-Ino (Post 230314)
A więcej asfaltu czy terenu?

Ja mam komplet E07 tył +TKC.
Zapowiada się dobrze :)

E09 przód i E07 tył raczej bym nie założył, bo na asfalcie E09 głośne, słabe na mokrym, a w terenie póki błota nie będzie to na innych bardziej szosowych pojedziesz bez problemu ;)

Dzięki - potwierdza się zatem to co myślałem.

Dzieju 27.03.2012 16:32

Nawiązując do wypowiedzi Miszy , błędem jest zakładanie opon z indeksem mniejszym niż fabryczna prędkość max pojazdu.
Jeśli nawet "przekonacie" diagnostę i nawet na drodze Policjant nie będzie sprawdzał indeksów to w razie kolizji czy bardziej wypadku ubezpieczyciel może ( i najpewniej to zrobi) odmowić odszkodowania.
Jeśli w wypadku będzie jakiś poszkodowany to całkiem możliwe że z prywatnej kieszeni trzeba będzie jemu płacić ....... może i do końca życia rentę.
Dlatego trzeba przemyśleć co się zakłada albo liczyć że się uda.

Znam osobiście przypadek opon z indeksem 160 w Wiadrze , pogoniłem sprzęt na kawałku 198 km/h ale jak sobie przypomniałem co ma założone to szybko zwalniałem.

HRABIA z Krosna 27.03.2012 16:45

Cytat:

Napisał jorge (Post 230310)
Pewnie było, ale wolę zapytać, bo nie mogę znaleźć:

E07 tył i E09 - przód ma sens ? Generalnie jestem fanem kompletów tego samego rodzaju, ale jest okazja - więc pytam :bow:

Mam u siebie odwrotnie, E 09 tył i E07 przód dają rade i w terenie i na asfalcie i nie są wcale takie śliskie, następny komplet będzie taki sam...:)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:54.