Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Rosja - Gruzja drogą wojenną (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11447)

Rychu72 17.02.2012 12:54

Jeszcze jedno pytanie odnośnie tranzytowej.
Gdzie można ją wyrobić i czy na granicy gruzińsko - rosyjskiej da radę?

gancek 17.02.2012 22:21

Z tego co się oriętuję to na granicy nie ma szans, trzeba załatwić wcześniej w kraju.

Elwood 17.02.2012 22:33

W konsulatach w: Gdańsku, Poznaniu, Krakowie oraz ambasadzie w W-wie można wyrabiać osobiście.
Obowiązuje rejonizacja.
Nie potrzeba do tego agencji pośredniczącej, jeno porządnego kumpla, który z naszym upoważnieniem i kwitami (o ile nie mieszkamy w miejscu danych placówek) za nas temat załatwi.
Brać podójna tranzytową, cena jest ta sama! 34€.
Przez 10 dni można spokojnie poszwędac się po rejonie, jeno trzeba pamiętać, a by w wybranych terenach przygranicznych się zarejestrować.
Okolice Elbrusa np.

beniec 18.02.2012 09:36

Cytat:

Przez 10 dni można spokojnie poszwędac się po rejonie, jeno trzeba pamiętać, a by w wybranych terenach przygranicznych się zarejestrować.Okolice Elbrusa np.
Oo, to dobre! Dzięki za informację.
Ale jak to się zarejestrować? U kogo? I po co? Np podjechać na jakąś komendę, pokazać papiery, powiedzieć ze chce sie kręcić w okolicy? Ja serio pytam i faktycznie okolice Elbrusa chiałem oglądać z bliska.
Elwood, rozwin proszę kwestię tego meldunku.

Roberto 18.02.2012 14:59

Pamiętaj jednak o jednym. Do wniosku wizowego musisz załączyć swoją trasę przejazdu z określeniem dnia i miejsca pobytu. Wiza tranzytowa dwukrotna (2x10 dni).
Oto dla przykładu moja lista z zeszłego roku.

4 lipiec 2011 granica z Ukraina: Kerc na Krymie > Krasnodar
5 lipiec 2011 Krasnodar > Stavropol
6 lipiec 2011 Stavropol > Svetlograd > Elista
7 lipiec 2011 Elista > Astrachan
8 lipiec 2011 Astrachan > granica z Kazahstanem: Kotjajewka

Powrót do Polski:
8 sierpień 2011 granica z Kazahstanem: Masztakowo na drodze M32 >
Balakovo > Saratow
9 sierpień 2011 Saratow > Kalininsk
10 sierpień 2011 Kalininsk > Woroneż
11 sierpień 2011 Woroneż > Kursk
12 sierpień 2011 Kursk > granica z Ukrainą: Sudża (na drodze H07 do
miasta Sumi w Ukrainie)

We wniosku wizowym piszemy daty 04 lipiec - 12 sierpień w pktach 10 i
11. Ma być to samo na wniosku jak na rozpisce z miastami.

beniec 18.02.2012 17:46

Super. Czyli na wizie będę miał wbite tylko miejsce wjazdu i wyjazdu. A na wniosku wpiszę jakąś trasę, żeby maiła jako tako ręce i nogi, bo i tak kontrolujący mnie gdzieś na Kaukazie milicjant nie będzie miał jak sprawdzić, czy jadę zgodnie z tym co napisałem, czy nie.

Sorki, że jeszcze podrążę: plan był taki, żeby gdzieś z okolic Soczi ruszyć na wschód, możliwie górami, możliwie blisko granicy (na ile oczywiście znajdziemy jakiekolwiek drogi/ścieżki). Kwestia pozwoleń na pobyt w strefie przygranicznej mocno komplikuje taki plan, bo oprócz walki z naturą dodaje przeszkody biurokratyczne.
Takie pozwolenie dostaje się na jakiś konkretny obszar? Trasę? Może na taki ichni kraj/republikę?
Szkoda byłoby się gdzieś pchać dzień, czy półtora, żeby spotkać patrol i się dowiedzieć, że 'nielzja'. Wiem, że to Rosja, i że trzeba brać poprawkę, ale może jest gdzieś rozpiska gdzie się załatwia takie pozwolenie na dany obszar?

Albo wiem - zapytam w ambasadzie jak będę składał wniosek wizowy.
A może nie? Bo wydam się podejrzany, że chcę się tranzytem im kręcić niewiadomo gdzie wzdłuż nerwowej granicy? I mi w ogóle wizy nie dadzą?
No i się zapętliłem:(
Hilfe!:)

doktorek 19.02.2012 13:42

hmmm... a nie łatwiej załatwić wizę biznesową? tak miałem w zeszłym roku. mimo, że bylem pierwszy raz w Rosji, dostałem wizę wielokrotna biznesową i z niczego się nie tłumaczyłem. temat mnie interesuje, bo w tym roku chyba też pojadę do Gruzji i będę chciał drogą wojenną przejechać do Rosji, a potem w kierunku Krymu....
trochę mnie martwią kolejne info o problemach w tym rejonie:
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/walk...wiadomosc.html

Elwood 19.02.2012 14:53

W wize będziesz miał tylko daty, nic więcej.

brenek 19.02.2012 20:42

Cytat:

Napisał beniec (Post 222506)
Super. Czyli na wizie będę miał wbite tylko miejsce wjazdu i wyjazdu. A na wniosku wpiszę jakąś trasę, żeby maiła jako tako ręce i nogi,

Ja właśnie czekam na wizę i mimo że jadę na Kaukaz pani z agencji (www.wiza.info) kazała mi we wniosku zamienić Piatigorsk, Minvody i Władykaukaz na Moskwę i Petersburg.

"zamawiając voucher dla Pana w naszym biurze partnerskim otrzymalismy
powiadomienie, że ze względu na polityczną sytuację na Kaukazie nasze
biuro partnerskie w Moskwie może wystawić vocher, na którym widnieć
będzie tylko Moskwa. Nie ma natomiast aktualnie możliwości wystawienia
vouchera z miejscowościami leżącymi na Kaukazie. Podróż na Kaukaz z
takim voucherem może okazać się możliwa, jednak nie możemy tego
gwarantować ze względu na trudną sytuację na miejscu"

Rychu72 21.02.2012 12:13

No to z innej beczki.
Rozeznawał ktoś już Moto Asisstance i inne ubezpieczenia na Gruzję i Armenię?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:36.