![]() |
panewek, korbowodów raczej nie bedziesz potrzebował. Pompe ewentualnie można znaleźć używke. Luz tłokowy robi się taki z 10 razy mniejszy niż w samochodach więc trzeba uważać, jeśli mnie pamięc nie myli to 0.01-0.04 nówka, limit serwisowy 0.15? Sprawdzić trzeba w Haynesie . Tłoki dostępne są +0.25mm i +0.5mm. Ja miałem spore dziury i +0.25 wystarczyło. Zawory też raczej stare zostaną jeśli jeszcze jest tam z czego szlifować. Jeśli nie to można nie kupować oryginalnych... można dorobić, takie założyłem do CB750 i działają git.
Uszczelki + uszczelniacze 600zł, tłoki+pierścienie 1200zł, wałek 600zł, łożyska skrzyni chyba 200zł. Szlif garnków 150zł, szlif zaworów... 50zł. Sworznie + zabezpieczenia? ze 100zł max. |
+dwa miechy w zimnym garage =pięć litrów czystego alkoholu =http://images.okazje.info.pl/p/zdrow...te-30-kaps.jpgx 10opakowań =180zł lub, bez pięć litrów czystego.... =nerwica z qrwicą inaczej nie umiem :dizzy::dizzy::dizzy::bow:
|
Fajnie się popierdala Afrykom ,coooo ? :D
|
tak licząc te koszta, ja bym chyba szukał jakiegoś używanego pieca...
|
jak dla siebie nie opłaca się bo znaleźć piec w dobrej kondycji to cud !!!
Jak trafiłem 3 lata temu na trzy piece i dalej nic i nie masz gwarancji co kupujesz. Sam też muszę u siebie zrobić remont taki główny i kombinuję jak koń pod górę żeby po taniości zrobić - ale pamiętaj tanio z kombinacji to zaraz dołożyć trzeba do wersji pierwotnej i oryginalnej ... |
http://allegro.pl/honda-africa-twin-...809366400.html
Sumując wg Miszy za remont licz przynajmniej 2900zł, tak, będziesz miał niektóre części w zapasie (ze starego silnika, lub odsprzedaż go na części). Kupując silnik zawsze jest jakieś ryzyko, nie wiemy czy to faktycznie ten film ukazuję pracę właśnie tego silnika, i co było (ewentualnie) później. Decyzja należy do Ciebie ;) PS: Ryzyko podejmujesz również remontując silnik samemu, może mniejsze, ale zawsze ;) PS 2: Nie znam sprzedającego |
29 tyś?
Toż to nowy motór kupisz :D |
Fakt, zaszalałem trochę z zerami - już jest trochę taniej :D
|
Ja w RD03 zajechałem wałek. Przez rok jeździłem na spawanej zębatce a teraz przy okazji wymiany wałka robię remont. Może i troszkę to kosztuje, ale mam pewność pieca.
|
Temat remontu był już poruszany wielokrotnie. Kupno za 3k silnika nie wiadomo po jakich przejściach i jak serwisowanego jak dla mnie mija się z celem. Lepiej nawet ciut więcej zapłacić, ale zrobić remont swojego pieca porządnie. Wtedy wiemy co mamy i jak możemy temu zaufać.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:31. |