Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   XR 650 L vs DR 650 SE (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=21916)

electro 09.09.2014 12:01

Cytat:

Napisał banditos (Post 395154)
Jakos na filmiku nie widac zeby kolesiowi standardowe zawieszenie mocno przeszkadzalo;)
Prawda jest taka, ze jak ktos nie umie jezdzic to nawet najlepszy zawias nic nie pomoze.

Gość ogarnia sprzęt i jasne, że umiejętności są najważniejsze. Zobaczcie jak goście jeżdżą 1190 po kamieniach na reklamach KTM - zawodowiec pojedzie nawet Wigry 3 po pionowej ścianie. Ja bardzo lubię DR650SE, co nie zmienia faktu, że fabryczne zawieszenie w DR650SE nie wyrabia za resztą motocykla, szczególnie za fajnym, elastycznym silnikiem i niezbyt dużą masą.

Nie znalazłem też w filmie informacji, że zawieszenie nie było w tym DR dostrojone np. przez wymienione sitka (ale przyznaję się, że nie oglądałem dokładnie) :-)

Kamyk 09.09.2014 12:27

A gdyby do tego dolozyc LC4 620/640 do porownania? Waga podobna. Zawiecha lepsza, a za 2tys. Eur. juz mozna cos wyrwac. Remont pewnie drozszy.

Kamyk

strobus1 09.09.2014 19:39

Cytat:

Napisał Kamyk (Post 395168)
A gdyby do tego dolozyc LC4 620/640 do porownania? Waga podobna. Zawiecha lepsza, a za 2tys. Eur. juz mozna cos wyrwac. Remont pewnie drozszy.

Będzie najlżejszy, mocniejszy i nie da się tym wolno jeździć. Na siłę można ale relaksu przy tym nie zaznasz:) I te bestie wymagają skrupulatnego serwisu. Przy kwocie która tu jest przeznaczona na zakup też największe prawdopodobieństwo trafienia na minę. To tak ze swoich doświadczeń.

Rychu72 10.09.2014 08:52

Po dwóch latach użytkowania DR 650 SE stwierdziłem, że oryginalny zawias jak na moje potrzeby wystarcza. Dołożyłem tylko koreczki odpowietrzające do przednich lag i czasami napuszczę lub spuszczę powietrza. Z tył wsadziłem o 5 kN twardszą sprężynę.
Na moje emeryckie kulanie po szuterkach i błotkach jest ok, a do imprez hard off to lepiej kupić coś bardziej hard o wadze 100 kg.

puszek 10.09.2014 10:21

Cytat:

Napisał Rychu72 (Post 395302)
Po dwóch latach użytkowania DR 650 SE stwierdziłem, że oryginalny zawias jak na moje potrzeby wystarcza. Dołożyłem tylko koreczki odpowietrzające do przednich lag i czasami napuszczę lub spuszczę powietrza. Z tył wsadziłem o 5 kN twardszą sprężynę.
Na moje emeryckie kulanie po szuterkach i błotkach jest ok, a do imprez hard off to lepiej kupić coś bardzie hard.

To chyba jest zależne od kilku jeszcze spraw...Lepsza zawiecha daje wiecej frajdy przy także emeryckim kulaniem się po błocie czy szutrach a pozostaje prostota i niezawodność starej DR-ki
Sa dwa powody dlaczego tkwimy przy Afrykach i DR kach...Jeden to finansowy na pewno. Zaś drugi to prostota konstrukcji i niezawodność. Motor, który się używa do ciorania, topienia,juczenia nie może wywoływać drżenia serca bo coś sie urwało, przytarło, czy pogięło...To zabije radość z jazdy.

Franz 12.09.2014 11:13

2 Załącznik(ów)
a ja po 10 ciu latach wróciłem do emeryckiej TT 600 E.
Nie ma problemu z kupieniem 23 L zbiornik, prosty w obsłudze i naprawie
W oryginale już wystarczający zawiech do turystyki i koło komina.
Uważam ,że lepsza propozycja od DR650se czy xt 600

święte słowa Puszka
" Zaś drugi to prostota konstrukcji i niezawodność. Motor, który się używa do ciorania, topienia,juczenia nie może wywoływać drżenia serca bo coś sie urwało, przytarło, czy pogięło...To zabije radość z jazdy.

Mając wychuchanego KTM 625 SXC jakoś szkoda mi go było.,...

Kamyk 12.09.2014 11:45

No taki mi sie tez podoba :) Szukam tez cos takiego bo nadal nie sprecyzowalem poszukiwan ;)

Kamyk

Mhv 12.09.2014 13:12

Franz, zawiech z przodu oryginalny TT-E, czy już S?

ArturS 12.09.2014 15:59

A jaka różnica? Bo właśnie różne te zawiasy i cholera wie który lepszy, a trafiłaby sie jaka zgruzowana TTtka za mały piniondz to może i sam bym zanabył do zimowego grzebania.

Franz 12.09.2014 17:31

Oba są kayaba Japan. S -ka ma lepszy do enduro bo skok coś 320 a E 270
Nowsze TT 600 R / RE włoskie Paoli czy jakoś tak o podobnych skokach.
Kayaby ponoć lepsze .
Zgruzowanych ttE - tek na allegro nie brakuje. Gorzej z tymi dobrymi .Tych za wiele nie jest. Najmłodsze mają 16 lat...
Re skończona produkcja w 2005 ,a R 2003

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46.