Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Silnik w mojej Afryce cos nie teges. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=23861)

fassi 22.05.2015 13:03

Teddy, nie wkoorwiaj sie, to tylko kupa zelastwa, szkoda nerwow ;)

teddy-boy 22.05.2015 13:09

Latwo powiedziec czy napisac ;)

szynszyll 22.05.2015 13:16

moim zdaniem trzeba podstawic gazniki z prawidlowo pracujacej afry. remont to ostatecznosc. zakladam, ze pomiar cisnienia zostal wykonany prawidlowo i odpowiednio wyskalowanym narzedziem.

ja mialem kiedys taka sama przygode jak Fazi. polecilem koledze z krakowa motocykl kolegi z rzeszowa ktory serwisowalem i ktory moim zdaniem byl w bardzo dobrym stanie. kolega oddal motocykl na serwis w krakowie jakims dzieciakom i po paru dniach dzwoni z pretensjami, ze motocykl jest szrot i ze trzeba remontowac silnik bo ma 5 atm. zaczal sie ciskac i sugerowac zwrot pieniedzy. poprosilem zeby podjechal do 'mechanika' i dal mi go do telefonu. pytam 'fachowca':

- wiesz ze w f650 jest dekompresator na walku?
- eeee... nie
- no to zdemontuj go i zmierz cisnienie i oddzwoncie

za pol godziny dzwonia:

- cisnienie nadal slabe ale juz lepiej bo jest 8 atm bez dekompresatora

to sie pytam:

- manetke zescie odkrecili?
- eeeeee... a to trzeba?
- to odkreccie i zadzwoncie

za chwile telefon:

- jest 11 atm

i tak kuwa o! mechaniki panie. juz chcial dzieciak kolege na gruba kase opierdolic. zeby jednak nie bylo za wesolo i tak go orznal na czym innym - ale to juz inna historia...

reasumujac - wyregulowac zawory i podstawic gazniki z innej afry, ktora pracuje prawidlowo. i bedzie na 100% wiadomo.

p.s. kable WN ostatecznie wymieniles bo nie doczytalem?

p.p.s. nieregularne i falujace wolne plus czkniecia to rowniez moim zdaniem wina nadmiaru powietrza w mieszance - pytanie tylko jakie jest jego zrodlo. co ciekawe spotykam sie z takimi obiawami tylko w RD07 - nigdy w RD04 czy TA choc to tak podobne konstrukcje

fassi 22.05.2015 13:24

Szynszyl, czyli wiecej takich przypadkow lata :D A wiesz ile kapitalnych remontow sie zrobil`? Pozniej sie dziwic ze chcesz robic kapitalke w afryce a tloki dostaniesz za pol roku bo juz wykupili wszystkie :D

Stawiam tez na gazniki. Tak czy siak trzeba fachowca co rozumie gazniki, nawet jak na chwile zmienimy z innej afry to trzeba te stare przegladnac i doprowadzic do porzadku.

Teraz bym sprawdzil tak:

- wykrecic swiece i obdac kolor.
- swiece na fajki i sprawdzic czy iskra bije
- wkrecic swece i odpalic. Jak nie odpala to swiece wykrecic i sprawdzic czy mokre. Jak mokre to poziom w gaznikach, zaworki sprawdzic, ssanie.
- 'Jak suche to do dolotow gaznikow dac kilka kropel benzyny i odpalic. Jak odpala to paliwo nie dochodzi
- lewe powietrze poszukac dezodorantem lub butelka spryskiwaczem, o ile Motor odpala
- gazniki na stol, rozebrac do czesci i pamietac zanim sie je wyczysci aby zrobic ogledziny czy cos zatkane, zzuzyte itepe.

-wszystko zlozyc do kupy i dzida :D

rambo 22.05.2015 13:28

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 433526)
Moja ma ok 13 także do 6 jej daleko.

Dziejku ;) kto w to uwierzy ;)
to są dane z zeszłego stulecia

szynszyll 22.05.2015 13:29

z tymi gaznikami nie tak prosto jak obsrac koszule, niestety :( moja teoria jest taka, ze gaziory w rd07 ulegaja naturalnemu szybszemu zuzyciu i ciagnal lewe powietrze osiami przepustnic a tego ni jak nie naprawisz. ale to tylko moja teoria i poparta jest 3-4 przypadkami - za malo by mowic o regule. tak jak napisalem wyzej - w rd04 czy w TA nigdy sie z tym nie spotkalem.

fassi 22.05.2015 13:36

Rambo, Dziejowa afryka zwieksza komresje z czasem poprzez ten nagar w komorze spalania. Jakby tak ja dobrze pogonic by to wyplula i by spadlo do 8miu :D

Szynszyl, starczy extrakcyjna psiknac na przepustnice i juz wiesz czy tam ciagnie czy nie

rambo 22.05.2015 16:19

Przekładalem sprawne gaźnik do afryki która miała objawy lewego powietrza i afryka ktora dostawala gaziory od sprawnej dalej muliła i czkała.
A te same gaziory po myciu w myjce również szwankowaly a przed chodziły w swoim motocyklu jak pszczółka. Generalnie mycie im szkodzi. Ale wymiana zaworków od ssania piwinno pomóc

Dzieju 22.05.2015 20:25

Cytat:

Napisał fassi (Post 433545)
Rambo, Dziejowa afryka zwieksza komresje z czasem poprzez ten nagar w komorze spalania. Jakby tak ja dobrze pogonic by to wyplula i by spadlo do 8miu :D

Haha, no to byście się zdziwili .......
A gania ona ciągle tak szybko że i nagar nie nadąża się osadzać.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:21.