Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   Olej (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=28941)

rabbit 24.07.2018 21:34

Cytat:

Napisał radiolog (Post 592249)
Nigdy nie miałem suchego bagnetu, jakbym nie mierzył. To jeszcze moze ze po jezdzie odczekać 3-5 minut

Problem właśnie w tym, że już tak robiłem.
Jak jest oparta na stopce bagnet ładnie wskazuje. Po wyprostowaniu suchy :(

Dlatego właśnie pytam czy dolewacie czy też źle sprawdzam?
Sprawdzałem już postawioną na centralnej (wg polskiej instrukcji) i ustawionej na prosto kołach (wg angielskiego manuala)

Emek 24.07.2018 21:40

Serwis ktoś robil w tym moto? W serwisach różne cuda się dzieją. Albo nie doleją albo przeleją 😉

rabbit 24.07.2018 21:42

Tylko serwis po 1000km - Teraz mam niecałe 9tys

radiolog 24.07.2018 21:54

To jak zmoerzyles wg instrukcji to coś nie halo z ilością

rabbit 24.07.2018 22:12

Doradźcie zatem proszę co zrobić?

1) dolewać dopóki pojawi się na bagnecie?
2) zgłosić problem do serwisu
3) ponieważ zbliża mi się termin przeglądu jechać na serwis i wymienić olej (nie dolewając samemu?)

Chciałem też zapytać Was jak często sprawdzacie olej u siebie (oczywiście wiem, że w zaleceniach jest co 1000km ale pytam jak w realu u Was).

motif 24.07.2018 22:20

Cytat:

Napisał rabbit (Post 592266)
Doradźcie zatem proszę co zrobić?

1) dolewać dopóki pojawi się na bagnecie?
2) zgłosić problem do serwisu
3) ponieważ zbliża mi się termin przeglądu jechać na serwis i wymienić olej (nie dolewając samemu?)

Chciałem też zapytać Was jak często sprawdzacie olej u siebie (oczywiście wiem, że w zaleceniach jest co 1000km ale pytam jak w realu u Was).

jak malo w pionie to dolej, w czym problem?

Po przeglądach jeżeli nie robisz je samemu to sprawdzaj wszystko bo zdarzały sie przypdaki że oleju zapomnieli w sewisie nalać po spuszczeniu...

Dario 09.06.2019 20:57

O oleju napisano na tym forum dużo, wiec może jeśli coś jeszcze dopiszę, to Szacowne Forum mi wybaczy.
W swojej ATAS 2018 serwis wymienił mi na przeglądzie po 1000 km olej na MOTUL 10W40 (za moją zgodą).
Po wymianie oleju zaobserwowałem znaczną zmianę dźwięku wydawanego przez silnik a przede wszystkim tłumik.
Silnik wydawał dziwny świst a tłumik zamiast seksownego pomruku Afry zaczął nieprzyjemnie i głośno pierdzieć. Efekt był na tyle spektakularny i natychmiastowy, że zaraz po wyjeździe z serwisu zatrzymałem się i zacząłem oglądać śruby przy tłumiku i katalizatorze - pomyślałem: "nic, tylko podmienili mi mój fajny tłumik i włożyli jakieś gó...no". Śruby nie wskazywały jednak śladów dotykania kluczem.
Męczyłem się z tym przez 2000 km, kupując coraz nowe wersje zatyczek do uszu i pewnie męczyłbym się dalej, gdyby nie przypadek.
Kolega,który kupił taka samą ATAS wymienił (po konsultacji ze mną) na pierwszym przeglądzie olej również na MOTUL 10W40. W jego przypadku sytuacja się powtórzyła.
Niewiele myśląc następnego dnia pojechałem do HONDY i kupiłem 4 litry oryginalnego, hondowskiego 10W30.
Po wymianie oleju wszystko wróciło do normy. Afra mruczy jak dawniej. Podczas dodawania gazu na ustach banan a stopery do uszu są już niepotrzebne (chyba, że dla ochrony przed wiatrem).

Daję Wam to pod rozwagę. Nie wiem, czy mój i kumpla przypadek to wyjątki, czy jednak jest to reguła i Hondy lepiej nie poprawiać - instrukcja wyraźnie zaleca TYLKO 10W30.
Nie wiem również, czy była to wina MOTUL-a, czy zmiany lepkości na 10W40?
Czy mieliście podobne doświadczenia?

muszel72 09.06.2019 21:39

Ja zalewałem motula 300V 10w40 i bez zmian

radiolog 10.06.2019 07:57

Mnie motula pił miedzy wymianami, z castrolem spokój

Dario 11.06.2019 01:06

Cytat:

Napisał radiolog (Post 639988)
Mnie motula pił miedzy wymianami, z castrolem spokój

Ale jaką lepkość zalewasz, 30 czy 40?
Bo tez miałem chęć na Castrola tylko w lepkości 10w30.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:10.