Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kaski (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=128)
-   -   Garnek - pierwszy fajny (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=30691)

qbaRD07 28.11.2017 18:50

Ok czekam na możliwość przymiarki. Kasków nie ma na miejscu, ale może ściągną.
TT
E1
Airoh toru x4
Shoei Hornet

szwedu 28.11.2017 20:56

Hej
Czy ktoś z Was używa Suomy MX Tourera ? Niska waga przynajmniej w fabrycznych opisach koło 1200 g . No i blenda . Dzięki za info

qbaRD07 20.12.2017 18:11

Ho Ho Ho krakusy.
Moje poszukiwania trwają nadal, i mam w zwiazkuz tym pytanko, czy w Krakowie jest jakieś miejsce gdzie na miejscu obejrzę któryś z kasków z mojego ostatniego posta?
Do tej pory w Sz-nie udało się obejrzeć tylko Arai. Jest bardzo spoko, ale chce porównać.

NUROFEN 20.12.2017 18:54

Cytat:

Napisał Radarman (Post 558997)

Tyle, że ja łepetyne na faceta mam nietypową bo S.

Podobnie jak ja ;-)
Dzieki właśnie takiemu rozmiarowi jest najwiecej promocji...a my przecież kochamy to magiczne słowo

JoseLoco 21.12.2017 13:43

Cytat:

Napisał qbaRD07 (Post 562364)
Ho Ho Ho krakusy.
Moje poszukiwania trwają nadal, i mam w zwiazkuz tym pytanko, czy w Krakowie jest jakieś miejsce gdzie na miejscu obejrzę któryś z kasków z mojego ostatniego posta?
Do tej pory w Sz-nie udało się obejrzeć tylko Arai. Jest bardzo spoko, ale chce porównać.

Możesz przymierzyć w Defenderze. Mają dwa sklepy w Krk.
Mają tam te kaski.

qbaRD07 21.12.2017 20:41

Dzięki, o defenderze już słyszałem. Zajadę do nich z pewnością.

qbaRD07 25.12.2017 18:57

Schuberth e1, mierzyłem i:
+Materiały doskonale,
+wykonanie super
+wygodny, choć na policzkach nieco uciskał
+pin lock, dlenda, szczeka, daszek
- gogle nie wchodzą
- tylko czarny kolor
- cena

Nie zdecyduje się na E1.

Erw 26.12.2017 20:44

Ja mam zamiar kupić właśnie E1. Mam na niego całkiem niezłą cenę. Może się jakiś użytkownik wypowiedzieć na jego temat?

doctor 29.12.2017 01:10

Tez przymierzam się do e1. Z chęcią wysłucham uwag.
Co do kasków - najlepszy z atestem na jaki nas stać. Z kilku względów:
- im lepszy kask tym cichszy - na starość nie chciałbym być głuchy a głośny szum w kiepskim kasku uszkadza słuch. Zbadane
- z racji zawodu miałem wątpliwa przyjemność pożegnania na tym świecie kilkunastu młodych osób pomurazach głowy. Każdy sposób żeby zmniejszyć ryzyko poważnych obrażeń powinien być zastosowany
- im lepszy kask tym bardziej opływowy i lżejszy -niebagatelny wpływ na kondycję kręgosłupa szyjnego. Kręgarz nie zawsze pomoże. Itd

Generalnie lepiej zapobiegać niż potem leczyć (o ile jeszcze są jakieś szanse ). Pamiętacie wypadek Schumahera?

Ziarko 29.12.2017 09:19

"im lepszy kask tym cichszy" - ta funkcja nie jest liniowa.

"najlepszy z atestem na jaki nas stać" - to jednak wciąż jednak kompromis

"im lepszy kask tym bardziej opływowy i lżejszy" - cóż, szczękowiec ma pewne zalety, które tworzą go "lepszym", niestety nie lżejszym....

Posiadam kask Caberg Duke - jeden z najlepszych jeśli chodzi o bezpieczeństwo wśród szczękowców. Jednakże pioruńsko głośny. Do tego przeciętna wentylacja.

Można się szarpnąć na kask z najwyższej półki, ale czy kosztem kurtki, spodni, butów, rękawic?

Mając kasę - no problem, zastanawiać się można na fasonem a nie jakością. Ale jak się ma mniej kasy? Tu stwierdzenie kup najlepszy na jaki Cię stać nic nie znaczy. NAJLEPSZY - a który to? I na to pytanie prostej odpowiedzi już nie ma....

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:35.