Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Islandia interior 2019 termin do uzgodnienia (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=33681)

Husky 04.12.2018 20:23

Cytat:

Napisał Mirmil (Post 614264)
Husky, ty masz kabine, czy kuszetke?
Posilki to sniadania, czy obiady?

mam kuszetkę ze sniadaniami. Obiady zamierzam kupić sobie sam na pokładzie.
Przy wyborze kuszetki sniadania są gratis. W pozostałych przyapdkach trzeba wykupić dodatkowo.
Kabina jest dużo dużo droższa a nie zależy mi na niej szczególnie

Husky 04.12.2018 20:26

Jest jakiś limit w kg na jedzenie ? Ile można wwieźć ze sobą bez opłat. Będe miał 8 kg liofili, więc chyba jestem w normie?? :) widzę że lepiej je popakuje w jakieś woreczki aby się nie przyczepili

Cezarus 04.12.2018 21:15

Cytat : bez cła i innych podatków można wwieźć do Islandii oprócz rzeczy osobistych potrzebnych na czas podróży:

żywność (do 3 kg o wartości nie przekraczającej 13 tys. ISK, z wyjątkiem produktów surowych),

napoje alkoholowe ( 1litr mocnego alkoholu (o zawartości alkoholu powyżej 22%) i 1litr wina i 6 litrów piwa, ewentualnie 1 litr mocnego alkoholu i 9 litrów piwa lub 1,5 litra wina i 9 litrów piwa lub 12 litrów piwa

200 szt. papierosów lub 250 g innych wyrobów tytoniowych.

myku 04.12.2018 21:25

W 2009 tez mmie i kolege sprawdzali a bylismy na motocyklach. Z psami itd. Ja bym z tym jedzeniem nie przesadzal. Po co tyle brać na wyspę? Na prom ok ale wozić to ze sobą?? Jest drożej ale bez przesady. Podjedziesz do Bonusa i będzie Cię stać na normalne jedzenie

Mirmil 04.12.2018 21:26

Tez mielismy kuszetki, najtansze bilety.
Kuszetki sa super ciasne, kazda 2x2.5 metra, lozka pietrowe i miejsce do spania dla 6 osob.
Gdzies pod pokladem, oczywiscie bez okien
Caly dzien spedzalismy na pokladzie, a na noc pod poklad.
Mysmy mieli chyba lunche lub obiady w cenie biletu, sniadania i kolacje robilismy sami, gdzies w lobby na gornym pokladzie.

Limit na Islandie 3 kg zarcia i 1l wodki.
Ale sprawdzaja przedewszystkim co wwozisz, a nie ile.

matjas 04.12.2018 21:28

Rozwiązanie widzę w liofilizatach i spirytusie ;)

Husky 04.12.2018 21:47

Mirmil czy jest mozliwość zagotowania wody na promie ( jakiś czajnik itp w kajucie) ??
jak nie to czy kartusze gazowe można na prom zabrać ?? no bo jak nie to co ? na zimno ?? :)

Odnośnie żarcia to lubie być samowystarczalny. Takie żarcie liofilizowane na 21 dni dla 1 osoby uwzględniające 4 posiłki dziennie ( ale skromne bo po 300 kalori) ważą max 6 kg.
więc biedy nie ma , a koszt jednego posiłku to max 5 zł i dlatego lubię mieć swoje ....
Niekiedy dokupuje coś do żarcia, idę do knajpy aby regionalnego coś skonsumować ale tak jakoś zawsze lubię być przygotowany.....:) taki model, w domu też mam zawsze żarcia na zapas jak by jaka bomba wybuchła :)

myku 04.12.2018 22:00

Możesz pokazac albo napisać dokładnie co zabierasz że sobą? Nazwy posiłków i firmę.

Husky 04.12.2018 22:00

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał myku (Post 614164)
Do Askji od zachodu będzie ciężko dojechać. F910 zapomnij. Wątpię że bedzie mozna nia przejechać. Raz że jest najtrudniejsza a dwa ze najdalej od asfaltu chyba ja jako ostatnia będą odsniezac i naprawiać. Dwa razy robiłem Askje od zachodu.Od F26 raczej nie wjedziesz na F910...spora rzeka w czerwcu. Moze od 1ki koło Godafossu w dol i potem polami lawy od zachodu i południa ale watpie ze w tym terminie dasz radę. Ja bym próbował od wschodu F910. Jest tam trochę piasku małe rzeki które byc może będą gotowe ale wątpię. Południe Askji F910 to czarna wulkaniczna pustynia i mysle ze tam też będzie śnieg.

Myku masz tu wycinek mapy. Myślę od północy od Jedynki zjechać na południe tak jak na fotce. i od cempingu pójść na pieszo o ile się na moto nie da. Co wy ( Ci którzy znają ) na to ? da się ?? wg TOPO nie ma tam z północy na południe ani jednego brodu... ale może mapy błędne ( choć zawsze mogłem na nich polegać.....

Pisze o dostępie z miejsca opisanego jako TOALETY PRYSZNIC od północy w dół i drogą ścieżką później w kierunku zachodnim.

Husky 04.12.2018 22:07

1 Załącznik(ów)
tu macie powiekszenie

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:26.