Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Gruzja 2019 wrzesień (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=33942)

Darek CRF 20.01.2019 00:52

Cytat:

Napisał Luti (Post 620744)
Ok. Nie chcę nic udowadniać. Nie wiem na ile się czujesz pewnie na drogach gruntowych, jakie masz doświadczenie w górach itd.
Ze swojego doświadczenia: Zrobiłem na bodajże anake 2 (DL 650) podczas swoich "kaukaskich wyryp" (3 i 4 lata temu) m.in Omalo, Shatili i całą pętle Swanecką. Zestawiając z relacjami na necie w dość sensownym tempie. Nie odniosłem wrażenia, żeby wyżej wymienione opony jakoś mnie ograniczały. Nie wiem czy dedykowane bardziej gumy dadzą Tobie większą pewność. Wiem jedno jak popada w górach to na asfalcie na winklach będziesz miał dużo weselej jak ubierzesz się w bardziej terenowe opony. Tamtejszy asfalt (Kaukaz, a przede wszystkim Rosja) jest bardziej zdradliwy. Zresztą leciałeś na Murmańsk to pewnie jakiś tam pogląd w tym temacie masz.
Reasumując: Jak sobie turystycznie pyrkasz w tzw offie to zakładanie TKC 80 będzie moim zdaniem przerost formy nad treścią na tamtejsze nawierzchnie.

No własnie i tu jest problem bo 80%km albo i wiecej to asfalt i tkc 80 szczególnie na mokrym nie są za rewelacyjne, na tym Murmansku trasa była bardzo podobna szutry były przez Karelie w Kirowsku kamienie , Teriberka i Rybacki różny teren reszta asfalt na Nordkap i z powrotem ,pojechałem na Pirelli MT i wydaje mi sie że był to idealny wybór na mokrym asfalcie dawały radę spokojnie na szutrach i kamieniach tez było o.k ale jak trafilismy odcinek drogi z bardziej grzaskim piaskiem to było wesoło:D:D
generalnie lubię tkc 80 i wokól komina tylko na nich jezdze tereny rozne jest i mega piach i mega błoto i zwykle szuterki a na asfalcie 130 spokojnie mozna pomykac.
Takze chyba pozostane przy pirelli

Dario 27.01.2019 21:10

[QUOTE=mikelos;618392]W 2012 zrobiłem taką trasę z kumplem (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=14980) w 3 tygodnie. W Gruzji byliśmy 5-6 dni

Mikelos.
Przeczytałem dziś Twoją relację od deski do deski.
Super piszesz.Dzięki za fajną lekturę. Zdjęcia też zarąbiste. Aż człowieka szlag trafia, ze to dopiero styczeń a za oknem śnieg....
PS.
Tylko żona wkurzona, bo przesiedziałem całą niedzielę przed kompem :D

Mirmil 28.01.2019 00:17

2 Załącznik(ów)
z pogoda w gruzji trzeba uwazac, zwlaszcza w gorach
1 foto to 23 maj 2016, przelecz abano
2 foto 30 wrzesien 2017, to samo miejsce.
a 5 dni wczesniej bylo tak, jak na zdjeciach Zaczekaj

Mirmil 28.01.2019 00:32

Cytat:

Napisał Pils (Post 620175)
Pytanie do tych co jezdzili. Czy da sie takie trasy zrobić w jeden dzien?
Batumi - Ushguli JAK WYJEDZIECIE WCZESNIEJ TO TAK. ALE BEZ ZWIEDZANIA SWANSKICH WIERZ ANI BEZ KOLACJI Z MUZYKA W LAILI WIECZOREM
Ushguli- Boriomi
TAK, ALE W BORJOMI SYF. LEPIEJ JECHAC PRZEZ PRZELECZ ZAKARI I SPAC W AKHALCIKE
Boriomi-Vardzia -Tetriskari
TAK. ALE JAK CHCECIE ZWIEDZAC ZAMEK RABATI 2H, VARDZIA 2H, KAPIEL W GORACYCH ZRODLACH POD VARDZIA 1H. A SZKODA OMINAC TE MIEJSCA
Tetriskario - Sabatlo
TAK. TYLKO NUDNA I DLUGA DROGA . LEPIEJ POJECHAC DO VASHLOVANI LUB ODPOCZAC SOBIE W SIGHNAGI, LUB ZOBACZYC DAVID GAREGIA
Sabatlo-Pshaveli
TO AKURAT SZYBKA I PROSTA, NUDNA TRASA
Pshaveli-Omalo
SUPER, JAK TYLKO BEDZIE POGODA I WIDOKI
Omalo-Shatili
SUPER, ALE JAK WYZEJ
JAK BY PADALO, TO LEPIEJ SOBIE ODPUSCIC.
Shatili-Stepansminda
BEZ PROBLEMU, TYLKO PO LADNYCH DWOCH DOLINKACH WJEDZISZ NA ICHNIEJSZA ZAKOPIANE I POJEDZIESZ DO ZAKOPANEGO. ZEPSUJESZ SOBIE WYJAZD.
Stepansminda--Kutaisi
DUZO ASFALTU, ALE BEZ PROBLEMU
Kutaisi - sairme - Goderzi Batumi
DA SIE, JAK BEDZIE POGODA.
MOJE 2 ULUBIONE TRASY W GRUZJI

Pisalem duzymi, zeby widac bylo.odpowiedzi

ArtiZet 28.01.2019 11:55

Może ktos podpowie, bo pewnie sporo osób to ma ogarnięte.
Pomysł mam żeby pokaząć rodzinie Gruzję- polecieć salolotem i wynająć auto terenowe na miejscu i tu pyt. mam:
Jakimi liniami?? na jakie lotnisko ?
Gdzie wynająć auto na miejscu??
Chodzi aby kosztowo się to jakoś spinało.
2 dorosłych i 2 małolatów 4 i 6 lat
Termin przełom sierpnia/września albo początek września
Na miejscu z 10-14dni

Emek 28.01.2019 12:00

LOT do Tbilisi . Do Kutaisi latają tanie linie. Na miejscu bez problemu wynajmiesz auto, mogę dać ci namiar do gościa. Ja tak wynajmowałem, auto podstawione na lotnisko, formalności 3 minuty i już jedziesz.

piotr.dialog 28.01.2019 12:25

Witam
Emek możesz podać ten numer telefonu bo lecę go Gruzji w połowie kwietnia może się przyda. Gość rozmawia po Polsku?

Emek 28.01.2019 12:46

Po Polsku nie rozmawia ale po angielsku mówi bardzo dobrze.
Tela ci puszczam na pw.

Darek CRF 28.01.2019 13:56

Cytat:

Napisał ArtiZet (Post 621997)
Może ktos podpowie, bo pewnie sporo osób to ma ogarnięte.
Pomysł mam żeby pokaząć rodzinie Gruzję- polecieć salolotem i wynająć auto terenowe na miejscu i tu pyt. mam:
Jakimi liniami?? na jakie lotnisko ?
Gdzie wynająć auto na miejscu??
Chodzi aby kosztowo się to jakoś spinało.
2 dorosłych i 2 małolatów 4 i 6 lat
Termin przełom sierpnia/września albo początek września
Na miejscu z 10-14dni

Kolego podac Ci namiar do polki mieszkającej w Gruzji ogarnia wszystko za wypozyczenia land cruisera kasowała jak dobrze pamietam okolo 70 dolarów za dobę, nie korzystałem z jej usług namiar do niej zdobyłem na targach podrózniczych sprawiała dobre wrazenie widac ze znala sie na tym co robi
+995571012122 whatsApp
martyna.vivalageorgia@gmail.com

Michal 30.01.2019 13:10

Pożyczałem tutaj http://4x4carrental.pl/en/cars LC105, wszystko super

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46.