Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Szpej turystyczny - Produkty i Porady (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=132)
-   -   Jaki namiot 2os. samonosny ??? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=35725)

Dubel 09.09.2019 09:01

Cytat:

Napisał ArturS (Post 650576)
Nic nie cieknie, nic się nie rwie, na wygląd/dotyk średnia półka, brak zastrzeżeń. Jedyne zastrzeżenia mam do aluminiowych masztów, ale porównanie mam tylko z colemanem, który ma własny alu-stop (gdzieś o tym czytałem). Coleman w pewnym momencie ugięcia po prostu pęka z wielkim hukiem, raz mi się to zdarzyło, myślałem że jakaś gałąź walnęła w namiot. W chince rurka się podda, tj. zegnie i już tak zostanie, ale można ją naprostować. Zupełnie nie wpływa to na użytkowanie, ale trochę mnie to zdziwiło na początku.

Co do samej konstrukcji a'la MSR, to jeszcze warto przy wyborze przyjrzeć się wymiarom. Chyba Ex ma taką chinkę, ale z innej firmy, też dwójkę, ale wymiary po rozłożeniu są wyraźnie mniejsze. Do tego mojego dwumetrowiec rozciąga się wygodnie i ma jeszcze luz na toboły.

A mialo byc tak latwo i prosto :)

Miszel 10.09.2019 11:33

Dubel, rzadko tu bywam, ale się wtrącę:
Jeżdżę niemal wyłącznie na Północ i od 10 lat używam Arco od Marabuta. Sam o nim wcześniej wspomniałeś - spełnia wszystkie twoje wymagania. Nie zamienię go na nic innego, choć wcześniej używałem kilku innych.
On waży 3.5kg, a nie 4 (no, chyba że mokry). Zresztą takie różnice na moto nie grają pierwszorzędnej roli.
Jakość wykonania najwyższa z możliwych. A gdy po kilku latach dość długich wypraw podziurawiona podłoga zaczęła przeciekać (chyba właśnie ty dobrze wiesz co to kamieniste podłoże i jak trudno na Północy znaleźć trawkę..) wymienili mi tę podłogę na nową za zupełnie śmieszne pieniądze i trwało to "aż" dwa dni.
Dla mnie to namiot z absolutnie najwyższej półki.

Jedna dodatkowa uwaga: silne zimne wiatry (płaskowyże, otwarty brzeg morza) podwiewają do środka i potrafią mocno wychładzać nawet w zimowym śpiworze. Wersja z fartuchami śnieżnymi załatwia sprawę.

Zdrówko,
Miszel

Navaja 10.09.2019 14:29

Miszel,
popieram w całej rozciągłości. Nie pomnę ale chyba Ty mi kiedyś rekomendowałeś ten namiot.
Używam Marabuta Arco od 7 lat. Nic się nie pruje, nie łamie, nie rozchodzi na szwach. To nie jest tania zabawka ale wykonanie na najwyższym poziomie. Serwis na miejscu w Polsce. Dwa wejścia, spory przedsionek. Z gabarytów jestem ponad średnią krajową, w środku z ciuchami moto, kaskiem i tankbagiem mam sporo miejsca.
Fakt - waży więcej niż drobna chinka ale za to podłoga jest jak z plandeki od TIR-a - byle szyszka jej nie przedziurawi.
Jednym słowem: polecam

ArturS 10.09.2019 16:00

Kurła, mam już 6 namiotów, a się teraz najarałem na tego Arco :mur:

Mallory 10.09.2019 16:09

Cytat:

Napisał ArturS (Post 650807)
Kurła, mam już 6 namiotów, a się teraz najarałem na tego Arco :mur:

Artur ... i racja. Mi się tu nie chce zachwalać za bardzo Marabuta bo dlaczego ktoś miałby mi wierzyć bardziej niż innym:::))) ale specjalnie Tobie powiem jeszcze raz... marabut jest tak solidnie wykonany i takiej jakości, że nie pożałujesz... czy arco czy baltoro... Ja lubię w baltoro dwa wejścia (już bym nie chciał z jednym, przyzwyczaiłem się) ... to jest zajebiste, otworzyć oba w górach i niech wiater hula ::))). Ale jeżeli z jednym wejściem to arco. Ponadto czy arco czy baltoro to oba są zintegrowane z tropikiem... wkładasz pałąki i stoi... pamiętasz jak łatwo mój przenieść nawet z manelami w środku... kilka razy w nocy mi się zdarzyło opuścić namiot i przeciągnąć go z zawartością kilkadziesiąt metrów dalej...
Acha... i zastanów się nad wersją red-line ... lekka ... sam tej wersji myślę... tyle że mój marabut ostro molestowany ciagla jak nowy:::)))

Miszel 10.09.2019 16:55

@Mallory - Arco ma dwa wejścia, a ta najnowsza "czerwona" wersja nawet trzy.

Generalnie można jeszcze dodać, że w samym materiale po 10 latach nie ma żadnych śladów degradacji od słońca, deszczu, ciągłego składania (bardzo często na mokro) i upychania w worku. Żadnego przeciekania.

@Navaja - :Thumbs_Up: Serdeczne pozdrowienia! :)

Zdrówko,
Miszel

Mallory 10.09.2019 17:39

Cytat:

Napisał Miszel (Post 650810)
@Mallory - Arco ma dwa wejścia, a ta najnowsza "czerwona" wersja nawet trzy.

Generalnie można jeszcze dodać, że w samym materiale po 10 latach nie ma żadnych śladów degradacji od słońca, deszczu, ciągłego składania (bardzo często na mokro) i upychania w worku. Żadnego przeciekania.

@Navaja - :Thumbs_Up: Serdeczne pozdrowienia! :)

Zdrówko,
Miszel

O... to mi umknęło ... dzięki za info... myślałem, że jedno... byłem w mylnym błędzie. To faktycznie arco chociaż troszkę cięższy od baltoro to fajna opcja szczególnie na moto.
Acha - ja mam z fartuchami śnieżnymi - jak nazwa wskazuje na śniegu się przydają.

consigliero 10.09.2019 17:46

Jeszcze moja drobna uwaga jako użytkownika Gwinei. Waga tak naprawdę to nie jest największy problem. Subiektywnie mnie drażni wymiar po spakowaniu, czy to 2kg czy 4 przeważnie pakunek ma minumum 45 długości i nie wchodzi do kufra.

Dubel 10.09.2019 18:50

Ten Arco jest fajny i wierze wam zenie zajebliwy, moze bedzie nastepny jak se decatlon nie sprawdzi.
Zdecydowalem sie na Quickhiker 2 os. F&B teraz nawet cene obnizyli o 20% :D https://www.decathlon.pl/namiot-trek...BKFUxTH-sUdT8k

3 os. jest tanszy o 28%
https://www.decathlon.pl/namiot-trek...d_8386029.html

Cytat:

Napisał consigliero (Post 650814)
Jeszcze moja drobna uwaga jako użytkownika Gwinei. Waga tak naprawdę to nie jest największy problem. Subiektywnie mnie drażni wymiar po spakowaniu, czy to 2kg czy 4 przeważnie pakunek ma minumum 45 długości i nie wchodzi do kufra.

ten decatlon ma 40cm
Pozdro

greenman 10.09.2019 19:28

Będzie Pan zadowolony, ten fresh and black jest super :D kiedyś zmieniłem zwykły zielony najprostszy na f&b najprostszy żeby móc spać na zlotach do 10 i się sprawdza.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:33.