GregoryS |
05.01.2021 12:47 |
Nie no Panowie, poczytajcie watki o NAT jak sie pojawila w 2016. Tez byly wpadki wieku dzieciecego. Rdzewiejące szprychy, wycierające sie lagi, i inne takie.
Od dluzszego czasu juz tak jest ze kupujac "pierwszy wypust" zostajesz betatesterem nowego produktu. I to nie dotyczy tylko Hondy, ale tez KTM, BMW (prawie kupilem gs850, zanim dostalem swoj egzemplarz wyszla na jaw "mala wtopa" ze smarowaniem silnika w dostarczonych juz egzemplarzach) i wielu innych. W sumie wszedzie juz tak jest - kupujac nowy model samochodu, lodowki, czy nawet smartwatcha - ryzykujesz.
Kupujac nowy zegarek od garmina prawie rok czasu (!!!) zajelo im doprowadzenie firmware do jako takiego porzadku, a i tak skonczylo sie na programowym pudrowaniu sprzetowej wtopy.
Nauczylo mnie to ze nowych modeli czegokolwiek po prostu sie NIE KUPUJE. Poczekam, poczytam co ludzie pisza, i co producent z tym zrobi. Po jakims czasie zazwyczaj jest juz ok.
Ale najwazniejsze pytanie to co PRODUCENT zrobi z ujawnionymi wpadkami. Nasz rynek jest specyficzny, nie mamy sily przebicia, nie jestesmy w czolowce sprzedazy czy to motocykli czy samochodow czy elektroniki. Nasze lokalne przedstawicielstwa tez dzialaja ..różnie.
Wiec to nie tak że Honda jako Honda może miec to gdzieś, napisali o akcji, znaja problem, przyznaja sie i temat przechodzi z centrali na oddzialy/wykonawcow regioalnych czy lokalnych. I tu spodziewalbym sie ewentualnych problemow, nie "na gorze".
Podobalo mi sie jak BMW zalatwilo problem wspomnianej usterki w 850. Nie znam za dobrze tej marki, czytam ze z ASO tez bywa "różnie", ale w tym wypadku zadzialali "podrecznikowo". Z tym ze w wypadku problemow ze smarowaniem ktore zostaly ujawnione w nowych motocyklach usterka byla wlasciwie smiertelna dla silnika, ktory po prostu musial skonczyc sie duzo szybciej niz powinien.
ASO BMW dostalo odgorny nakaz zatrzymywania wydanych juz motocykli na przegladach po 1000 km, i wstrzymania gotowych do wydania sztuk. Wlasciciele zatrzymanych motocykli mieli dostawac nieodplatnie w wypozyczenie motocykl "nie nizszego segmentu", a nastepnie funkel nowke sztuke pozbawiona problemu, w pierwszej kolejnosci, jak juz takie zostana dostarzczone. Ja jako wciaz oczekujacy dostalem oferte albo znizki (bo czas oczekiwania sie znacznie wydluzyl), albo mozliwosc bezkosztowej rezygnacji.
Zrezygnowalem, bo jesli wyszla taka wpadka, to kto wie co tam jeszcze moze wyjsc w eksploatacji. I jednak nie chce byc betatesterem za wlasne, niemale pieniadze.
Zamiast tego zamowilem ATAS ktora byla juz na rynku pare lat, i co mialo byc poprawione, poprawione juz zostalo. Jestem bardzo zadowolony.
|