Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   Aprilia Tuareg 660 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=40721)

Robur82 05.05.2022 12:06

Kto do Tuarega robi zawiasy? Myślę, że Aprilia nie ma doświadczenia w enduro.
A może jest na rynku(oprócz KTM), jakiś moto który można kupić bez zawiasów, i samemu założyć sobie co się chce, albo dopłacam tyle i tyle i kładą mi odrazu ohlinsa?
Szkoda płacić za taką t700 i oryginalny zawias na półkę- (odleży tam 10lat i na złom), bo szkoda wywalić, a podejrzewam że jest tego na rynku opór, gdyż ludzie wymieniają?

Africa Tigg 05.05.2022 15:18

Ta Huska wygląda kozacko , tylko jest dobrym rozwiązaniem jako drugie moto dla posiadacza dużego ADV, a nie jako jedyne wozidło jeżeli ktoś lubi pojechać też czasem gdzieś dalej po asfalcie (w miarę komfortowo).
W weekend może pojeżdżę Tuaregiem to napisze jak wypada w porównaniu do NAT.

Robur82 05.05.2022 16:15

Porównanie 2gary Aprilia do 1gar huska, to całkowicie inny segment

zimny 05.05.2022 16:28

Cytat:

Napisał Ronin78 (Post 779351)
Przy tych cenach wolałbym 140kg i 70KM
https://www.otomoto.pl/oferta/husqva...-ID6EnjjQ.html

To jak kiedyś porównywać Trampka 650 z suzuki DRZ-S. I tu i tu 50 koni.

Nie ten segment...to inne przeznaczenie. A co by kto wolał, kwestia gustu, wiadomo

nocny 05.05.2022 20:40

Cytat:

Napisał Africa Tigg (Post 779357)
Ta Huska wygląda kozacko , tylko jest dobrym rozwiązaniem jako drugie moto dla posiadacza dużego ADV, a nie jako jedyne wozidło jeżeli ktoś lubi pojechać też czasem gdzieś dalej po asfalcie (w miarę komfortowo).
W weekend może pojeżdżę Tuaregiem to napisze jak wypada w porównaniu do NAT.

No to czekamy na jakieś info. Aprilia powinna zrobić jakiś dzień otwarty z szerszą zabawą w terenie tymi testowkami. Kiedyś tak zrobiła Yamaha z T7 gdzie rzeczywiście z przewodnikiem można było podzidować w terenie na szutrach itp.

pozdrawiam Marcin Jan

rrolek 05.05.2022 20:42

No i ból w tym, że cena dla grupy docelowej krojona pod imidż i sprzedawane możliwości niż faktyczną wartość. Marnie to świadczy o KTM i innych próbujących urwać kawałek rynku.
Ta cena Hqv wywalona imo w kosmos jakieś jednak jej możliwości w offie (mimo nadwagi) uzasadnia. Ceny pozostałych w jakiś nie pojętych dla mnie przyczyn, powiedzmy odbiega dziwnie, od względnie rozsądnej ceny małego vstorma.
Toć ich koszt wytworzenia podobny. I nie miejcie złudzeń że mają jakieś tam terenowe mozliwosci, no może poza terenowym lookiem. Komponenty zawieszeń pokazują do jakiej jazdy te motorki celowane.

Cheers rr

zimny 05.05.2022 22:09

Cytat:

Napisał rrolek (Post 779385)
No i ból w tym, że cena dla grupy docelowej krojona pod imidż i sprzedawane możliwości niż faktyczną wartość. Marnie to świadczy o KTM i innych próbujących urwać kawałek rynku.
Ta cena Hqv wywalona imo w kosmos jakieś jednak jej możliwości w offie (mimo nadwagi) uzasadnia. Ceny pozostałych w jakiś nie pojętych dla mnie przyczyn, powiedzmy odbiega dziwnie, od względnie rozsądnej ceny małego vstorma.
Toć ich koszt wytworzenia podobny. I nie miejcie złudzeń że mają jakieś tam terenowe mozliwosci, no może poza terenowym lookiem. Komponenty zawieszeń pokazują do jakiej jazdy te motorki celowane.

Cheers rr

Mądrego dobrze posłuchać, dobrze gada, polać mu! :Thumbs_Up:

Robur82 06.05.2022 17:55

Cytat:

Napisał rrolek (Post 779385)

Cheers rr

Rozumiem, że jedziesz po grupie KTM(absolutnie nie jestem ich fanem)
Tylko jaką mamy alternatywę do takiej 690/701, co ma seryjnie taki zawias i taką masę w tym segmencie ? PR7- nie ma specjalnie opinii na jego temat, niektórzy twierdzą że to składak/kundel(gdzieś na YouTube ktoś tak nazywał) ale jeżeli poskładany z dobrych podzespołów, dobrane te podzespoły i dobrze poskręcane nawet na hali produkcyjnej a"la stodoła to co w tym złego?
W ogule nie ma na rynku takiego 1dno cylindrowca, a dwucylindrowce to tylko t7, Aprilia z masą ponad 200kg i zwykłym zawiasem(w przypadku Tuarega w sumie nie wiem co ten zawias warty). Jak do T7 zamontuje zawias porównywalny do 890R, to cena grubo przeskoczy KTM.

rrolek 06.05.2022 20:28

Robur miałem kilka w przeszlosci i mam ketema obecnie. Ich jednogarkowe sprzęty są jednymi z najlepszych w swoich klasach a jeśli chodzi o tzw duale, KTM jest jedyną marką której produkty bez dodatkowych inwestycji pozwalają na aktywna jazdę w offie. Wiadomo, można dolozyc bizuterii czy np. szpeju nawidacyjnego, juków i trokow lub innych "extrasow" jak ktoś pitrzebuje. Nie jest to jednak w mojej opinii jakos niezbedne.
Twoje pytanie o alternatywę jest więc retoryczne.
Co innego zabawki turystyczne z sektora tzw adv. Tu jak i u innych producentow imo mamy CCC. To pisze z przekorą, bardziej chodzi o to, że różnica miedzy taniością komponentów a ceną nieco, powiedzmy, zniesmacza. Trochę to nie dziwi jeśli patrzeć na taki nabytek z perspektywy naszych czasów.

BTW ten zawias w 890 chyba jednak inny iż identycznie zwany z 690/701

Robur82 07.05.2022 10:08

Chciałem napisać, to co też Ty napisałeś, że jednak nie ma konkurencji dla grupy KTM
Masa/Zawias,
I z tego co masa ludzi pisze pod względem awaryjności KTM też nie ma konkurencji:)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:35.