Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   DCT- Automatyczna skrzynia w Motocyklu.. daj mi parę minut a Cię.przekonam (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=46101)

Rajtek 17.07.2024 08:43

Cytat:

Napisał radiolog (Post 856883)
jak nachylenie wjazdu do garażu jest duże, to łatwiej i bezpieczniej jest to zrobić siedząc, po płaskim jak najbardziej obok.
Zawsze zsiadasz i przepychasz obok ,nawet o 5 cm, jak tyle potrzeba? To ciągłe zsiadanie i wsiadanie musi być upierdliwe strasznie

Zawsze.
„Drobienie” nóżkami to bardzo lamerskie zachowanie i mało skuteczne i jak kiedyś noga Ci odjedzie na piasku lub po prostu to się oduczysz „ drobić „
Łatwiej i bezpieczniej jest wziąć moto w łapy, zwłaszcza pod górę.
O 5 cm ? A co da te 5 cm. Tak parkujesz , aby już nie robić korekty nóżkami :)

WojtasA 17.07.2024 09:06

Po co takie określenia jak lamerskie.... nie zawsze jest dość miejsca, równie dobrze można poślizgnąć się prowadząc motor co kiedyś widziałem i kierownikowi przygniotło nogę więc trochę luzu i mniej pozjadanych rozumów...

Emek 17.07.2024 09:23

Cytat:

Napisał Rajtek (Post 856893)
Zawsze.
„Drobienie” nóżkami to bardzo lamerskie zachowanie i mało skuteczne i jak kiedyś noga Ci odjedzie na piasku lub po prostu to się oduczysz „ drobić „
Łatwiej i bezpieczniej jest wziąć moto w łapy, zwłaszcza pod górę.
O 5 cm ? A co da te 5 cm. Tak parkujesz , aby już nie robić korekty nóżkami :)

I nigdy nie przepychałeś moto siedząc na nim? Okeeeej.

Rajtek 17.07.2024 10:50

Cytat:

Napisał Emek (Post 856895)
I nigdy nie przepychałeś moto siedząc na nim? Okeeeej.

kiedyś tak, no ale czlowiek z czasem sie uczy

Emek 17.07.2024 10:54

Dla mnie to coś normalnego. Siadam i cofam siedząc a nie przepycham moto. I faktycznie jak miałem NAT to te podnóżki wadziły.

radiolog 17.07.2024 10:57

A wracając do tematu, chyba jednak zostawie tryb D na wolną jazdę w koreczku, w innych 98% zastosowań tryb manualny będzie najlepszy.
Czasami jednak nie rozumiem, dlaczego nawet w trybie S2 uparcie zmienia biegi wyżej, a np przed zakretem uparcie nie chce redukować dół, czasami trzeba 2x razy mu powtarzać przyciskiem "-" zredukuj, ja wiem lepiej.
W trybie M zmiana biegów jest na poziomie, jaki rzadko można osiągnąć z manualnym sprzęgłem i bez QS.
No i czasami przy prędkościach granicznych, potrafi na rondzie przejść z 2 na 1, co objawia się zawahaniem, w trybie M to raczej niemożliwe, chociaż nawet w trybie M skrzynia sama redukuje jak obroty są za niskie i grożą zadławieniem.
W dodatku w trybie D/S i jednoczesnm korzystaniu z carplay trzeba na ucho się domyślać co za bieg.
No itrzeba nauczyć mózg, że kierunkowskaz jest wyzej, bo jak się pomyli to redukcja zamiast migacza może wystraszyć.

zbychuto 17.07.2024 12:39

Faktycznie ten tryb D poprawili w stosunku do rocznika, którym jeżdżę czyli 2017 i da się tym jechać bez szarpania. Co do mylenia kierunków z redukcją to raczej miałem inne wrażenia. Afryka po prostu ma te kierunki tam gdzie inne motocykle klakson i ja tutaj miałem problem. W stosunku do modelu z 2016-2017 nic się tutaj nie zmieniło z rozmieszczeniem. Jedyny problem to responsywnością tych kierunkowskazów. Zrobiły się jakieś takie małe i plastikowe, prawie za każdym razem musiałem się upewnić, że wrzuciłem kierunek.
Miałem 3h do potestowania i w sumie motocykl fajny ale jakoś poza wysokością i kompaktowości to nie widzę wielkiej różnicy. Ja mam już wysoki pesel i ta ilość elektroniki nie jest dla mnie do ogarnięcia i zupełnie niepotrzebna. W dodatku pasażerka po 2h jazdy podsumowała, że mniej wygodny bo plastiki wbijają się w uda a uchwyt na łapki jest mniej wygodny bo kanciasty.
Ot i nie będzie zmiany na nowszy model….

radiolog 19.07.2024 11:28

Im więcej jeżdżę tym częściej używam Tryb M, to tryb który niczym nie różni się od wersji manualnej, ale pozwala zmieniać biegi w sposób nieosiągalny dla wersji ze sprzęgłem czy qs.
Tryb D/S to na jakąś paradę się nada jedynie, bo albo trzeba łoić gaz, albo ciągle redukować z 5-tki czy 6-taki przy 70 km/h

nabrU 19.07.2024 12:38

Cytat:

Napisał radiolog (Post 857074)
Im więcej jeżdżę tym częściej używam Tryb M, to tryb który niczym nie różni się od wersji manualnej, ale pozwala zmieniać biegi w sposób nieosiągalny dla wersji ze sprzęgłem czy qs.

Niektórym zajęło to 8 lat ;)

Cytat:

Napisał radiolog (Post 495194)
Ja się tylko utwierdziłem, że w motocyklu tylko manualna skrzynia

radiolog 19.07.2024 16:34

Tylko krowa nie zmienia poglądów hehe, do dct trzeba dojrzeć, albo przejrzeć hehe i zdecydowanie nauczyć się tym jeździć . Przesiadając się z manualną na 1 godzinę testów tylko nabiera się złych przekonań.
Ale dct sprzed 8 lat jest inna niż obecna hehe

Nie jestem pomarańczowym radykalista, żeby dostawać orgazmu wyłącznie na widok tej marki, a tak naprawdę to mocno grzeje, brzmi jak sieczkarnia i trzeba mieć dobre Assistance

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:50.