Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Spostrzeżenie olejowe. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7351)

bliźniak 28.02.2011 21:06

Dzięki Rambo za opinie :) "Uszczelniać" silnika nie muszę, jeszcze nie cieknie / nie bierze oleum, poprostu nie chcę kiszki lać, ale dobry olej bo serducho jest najważniejsze w motongu, wg mnie w każdym razie.
Wieczny! Jak możesz? Zaczynasz: "mam zupełnie inne doświadczenia", budzisz we mnie wątpliwości i nie kończysz ;) . Wal śmiało co wiesz :Thumbs_Up: , albo wrzuć likna jak już gdzieś pisałeś o tym. Ale z tą partnerką to chyba lekka przesada :haha2: serducha Afryczek aż tak bardzo się nie różnią ;)

wieczny 01.03.2011 11:09

Bo za tydzień znów ktoś zapyta o to samo.

Po wymianie pierścieni i uszczelniaczy nie brała mi nic Motula 5100 10W40, wlałem Agipa 10W60 i brała 300ml/1000km. Niemniej jednak na pewno lepiej chronił silnik w warunkach jakie mu zadałem.

bliźniak 01.03.2011 17:36

...lepiej chroni" - i wszystko jasne ;) :Thumbs_Up:

Joseph 31.03.2011 23:12

A ja mam pytanie o trwałość oleju jeszcze nie wlanego do motocykla.

Skoro przyjmuje się, że wymiana powinna nastąpić co XX tys. km lub (zazwyczaj) 12 miesięcy, co mam myśleć o oleju, który stoi w oryginalnym opakowaniu 2 lata w garażu? :dizzy:

Pacjent to Motul 5000 10w40.

paku 31.03.2011 23:20

Minerałom bardziej to szkodzi niż syntetykom.
Ale dramatu nie ma.

Olej "niszczeje" głownie przez temp,ŚWIATŁO, ścinanie łańcuchów węglowodorów w czasie pracy.

Sam wiesz co wystąpiło w garażu :)

Joseph 01.04.2011 00:10

Cytat:

Napisał paku (Post 169396)
Olej "niszczeje" głownie przez temp,ŚWIATŁO, ścinanie łańcuchów węglowodorów w czasie pracy.

Temperatura dodatnia, światła w czarnym kanistrze brak, nikt nie zaglądał do środka w godzinach pracy i nie podcinał ręcznie łańcuchów węglowodorów...

Dzięki, jutro go zalewam :D

Henryk-Knox 01.04.2011 11:14

Cytat:

Napisał paku (Post 169396)
Minerałom bardziej to szkodzi niż syntetykom.
Ale dramatu nie ma.

w minerałach lezakowanych kilka lat wystepuje zjawisko wytracania sie czasteczek uszlechetniajacych co mogłem kiedys zauwazyc powstały osad na dnie pojemnika z olejem który nie był w ogóle otwierany , mysle ze dwu letni olej nie stracił na jakosci , osobiscie takiego oleju bym nie kupił w sklepie , zawsze sprawdzam date na opakowaniu oraz unikam kupowania olejów rozlewanych w Polsce

puntek 01.04.2011 11:26

Cytat:

Napisał Henryk-Knox (Post 169520)
...osobiscie takiego oleju bym nie kupił w sklepie , zawsze sprawdzam date na opakowaniu oraz unikam kupowania olejów rozlewanych w Polsce

tak jak by rozlewane np n aUkrainie lub w niemcowni czymś się różniły :)

Henryk-Knox 01.04.2011 13:07

Cytat:

Napisał puntek (Post 169530)

moze nie na temat , dawny laty gosciłem u rodzinki w czechach mieszkajacych koło pilzna , bardzo mi przypadło do gustu tamtejsze piwo Pilsner Urquell , wypiło sie niemało , będac juz w polsce nastepnego dnia kupiłem mój ulubiony napój , jakie było me rozczarowanie smakowe - siki weroniki , czytam etykiete , rozlewane w polsce .Podobnie ma sie sprawa co do chemii gospodarczej markowych proszków do prania itp. zakupione przykładowo w Belgii lub w Niemczech maja namacalnie wyzszą jakość , doświadczyłem tego osobiscie .

bukowski 01.04.2011 13:29

Cytat:

Napisał puntek (Post 169530)

chemia gospodarcza rozni sie istotnie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:18.