Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Trochę dalej (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Ekspresem w Kaukaz Południowy, Lipiec 2010 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7735)

podos 17.11.2010 12:52

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 144345)
Wziąłem tę podosową oponę na drugie jej Maroko. Troche jej zeszło, ale trzecie też objedzie. Od dwóch sezonów jezdżę po Azji na Dakarze i mam o niej bardzo dobrą opinię. Bardzo trwała i świetna na kamienie. W piasku faktycznie trochę się kopie. A na śliskim strach dotykać tylnego hamulca. Przodu nie używałem nigdy, ale źle słyszałem...

Ta opona akurat była Kryska (po waszym Tadzykistanie i Rosji) wiec nawet wiekszy chyba przebieg. Te opony sie nie zużywają:):haha2:

Sławekk 17.11.2010 12:59

Jeszcze polata :at:

O oponki tak czy siak trza dbać :) jak się jest daleko od domku .
.....i o MITASA DAKARA również .

A ta oponka wyprowadziła nas ( mnie) z równowagi na tyle że darowaliśmy sobie wyprawę po trofeum szanownego Lewara - pozdrawiam .

Lewar 17.11.2010 17:10

Cytat:

Napisał Sławekk (Post 144349)
Jeszcze pola :at:

ŁO oponki tak czy siak trza dbać :) jak się jest daleko od domku .
I o MITASA DAKARA również .

A ta oponka wyprowadziła nas ( mnie)z równowagi na tyle że darowaliśmy sobie wyprawę po trofeum szanownego Lewara - pozdrawiam .

Nawet nie będę udawał, że mnie ta wiadomość zmartwiła:)

Pirania 19.11.2010 07:54

Panowie,
wracając do Waszego wypadu, ile zajęło Wam to czasu, może jakieś orientacyjne koszty?

JARU 19.11.2010 11:57

przejechaliśmy w 19 dni co było zdecydowanie złym pomysłem ale to była pierwszy tak daleki wyjazd i sporo jeszcze się trzeba nauczyć. Na samym wyjeździe wydaliśmy po 3800zł na łepka. Oczywiście większość na paliwo.

henry 22.11.2010 23:38

Cześć:)
Super wyprawa, tylko pakować się i w drogę.
W związku z tym, że planuję Gruzję w przyszłym roku, mam kilka pytań, jeśli można.
- wizy do Gruzji trzeba nabyć u nas, czy można na granicy (myślę dojechać tam od północy lub wschodu) ?
- to samo do Armenii ?
- jak z kasą, co zabrać: $, euro, PLN, gdzie wymieniać (karta raczej się nie przyda) ?
-widzę, że kostka raczej jest konieczna, czy może da się przelecieć na Shiracach ?
- jak z benzyną, nie ma problemu z tankowaniem, czy lepiej mieć kanisterek ?
- namiot można rozbić gdziekolwiek, czy może być problem ?
Lecę Trampim.

Hej

Sławekk 23.11.2010 10:43

ad. 1 - Polacy nie potrzebują wizy do Gruzji . Od północy (Rosji) nie wjedziesz , od wschody (Azerbejdzan) wjedziesz .

ad. 2 - Wizę do Armenii kupujesz na przejściu granicznym ... coś ok. 15 euro

ad. 3 - z kasą obojętnie , wymienisz w większym mieście (bank , kantor)
Kartą na każdej większej stacji zapłacisz . W Armenii też .
Trzeba znać PIN karty - przydaje się .

ad. 4 - na Shiracach dasz radę . Błota raczej mało .

ad. 5 - Jeśli jedziesz w góry kanister zabieraj . Odległości nie są duże ,
ale jazda na niskich biegach zwiększa spalanie . Wychodziło raczej
na styyyyk. To , że jest tam stacja paliw nie zawsze oznacza ,
że jest w niej paliwo .

ad. 6 - Namiot rozbijasz gdziekolwiek . Przy Morzu Czarnym w zasadzie
bez ograniczeń , wystarczy rozsądek .
Uważaj na żmije w krzakach , Gruzini przestrzegali przed nimi .
My nie widzieliśmy żadnej .
Nas nocą w Poti policja na kogutach
poprowadziła przez miasto na pole namiotowe . Tam policjanci tak
śmigają . Pomagają i raczej nie wnikają .

ad. 7 - Trampki też wpuszczają ;):)

Powodzenia

wojtalski 23.11.2010 10:48

- do Gruzji nie ma wiz
- do Armenii załatwiasz na granicy, tak samo do Turcji - dodatkowo chcieli od nas deklaracji, którędy wyjedziemy z Gruzji (do Armenii, a później także z Gruzji - promem)
- jako waluta chyba lepiej sprawdzają się "zielone", z euro też nie będzie problemu
- z karty można korzystać bez problemu (w większych miastach oczywiście) - w bankomatach standardowa prowizja ok. 10 zł
- opony w zależności gdzie chcesz wjeżdżać - my jechaliśmy na Saharach i to był dobry wybór
- z benzyną nie ma raczej problemów - jeśli już to trzeba zlokalizować która jest bezołowiową

Heh... spóźniony o 5 min

Sławekk 23.11.2010 10:51

Cytat:

Napisał wojtalski (Post 145479)
- do Gruzji nie ma wiz
- do Armenii załatwiasz na granicy, tak samo do Turcji - dodatkowo chcieli od nas deklaracji, którędy wyjedziemy z Gruzji (do Armenii, a później także z Gruzji - promem)
- jako waluta chyba lepiej sprawdzają się "zielone", z euro też nie będzie problemu
- z karty można korzystać bez problemu (w większych miastach oczywiście) - standardowa prowizja ok. 10 zł
- opony w zależności gdzie chcesz wjeżdżać - my jechaliśmy na Saharach i to był dobry wybór
- z benzyną nie ma raczej problemów - jeśli już to trzeba zlokalizować która jest bezołowiową

Heh... spóźniony o 5 min

Kidy byliście i czy będzie możliwość zobaczenia / poczytania

wojtalski 23.11.2010 10:57

Zobaczenia --> http://picasaweb.google.com/wojtalsk...aIArmenia2007#
2007 rok

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:35.