![]() |
130kę TKC zamykasz z pelnym obciazeniem. Ale jak masz do chorwacji jechac to aneke sobie zaloż. Przeciez 95% trasy to asfalt. A na suchym terenie Aneke idzie jak burza. Piasku tam chyba za bardzo nie ma.
|
Dzięki za ripostę.
Podos piasku nie ma w chorwacji , w której będę przez tydzień.Ale pod domem mam piach i asfalt. Stąd moje dylematy :mur: Wieczny mnie zachęcił do TKC. Wieczny, hamuję przednim na codzień. W potrzebie dołączam tył. Tak mi mówiono na kursie i tak pisał autor Motocyklisty Doskonałego, i tak czuje sie pewnie na szosie. Mieszkam w Kampinosie.Do roboty latam smołą, a na fajrancie mam ochotę wjechać w piachy. Może inaczej skonstruuję pytanie. Na czym towarzysze jeżdzą? ( bo jeżdżą w terenie i po asfaltach. Nawet w jeepie nie ma takiego problemu . :) |
Teraz mam tkc (na wyprawy a potem na dorzniecie)
w miedzyczasie dorzynam T63 - bo nauczylem sie szybko wymieniac opony. Poza tym mam drugie kolo z Anakiem czy innym tourancem ktore zakladam jak mam gdzies onroad jechac. (ale bardzo rzadko) nie ma opon uniwersalnych. |
Skoro na codzień w piochy, raz ja jakiś czas traska i brak potrzeby wpierdzielania się tę zasraną miejską dżunglę to tylko TKC. Trza jeno pamiętać, że na czarnym hamujemy wcześniej, słabiej. A najlepiej hamować silnikiem. Coś za coś. Motocykl się przy takim hamowaniu rozciąga blablabla, ale za to gumy dajom niezłą pizde w lesie :).
|
Łokey,wywnioskowałem,że łyknę 2 komplety kosztem kolejnej wizyty u dentysty i w www.shamanshop.pl :) i nauczę się zmieniać gumy przez zimę.
Prawda to, nie ma uniwersalnych. Na codzienne jazdy TKC a na wypad na bałkany wdzieję Anakee. Jestem na maxa ciekawy prawdziwej jazdy po lesie, który mam za balkonem. Czyli z tego co wiem anakee I, a nie II? |
No to jak już bierzesz dwa komplety to może na tył agresywniejsza w terenie T63? By przyszła od ramiresa w jednej przesyłce. Przód TKC od Bodocaru, albo z Autokompleksu.
|
Wielkie dzięki!!
T63 bardziej się wgryza niż TKC? Inna kostka, inna guma? A jak wygląda sprawa w kopnym śniegu? Mówię o lokalnej rundce po lesie. |
T63 ma agresywniejszy bieżnik. Więcej wybiera, łatwiej się czyści. Na mokrym asfalcie trzyma dla mnie porównywalnie do TKC. Jej minusem jest to, że buja powyżej pewnej prędkości no i potrafią się kości wyrwać. Mnie się urwały, ale następną też zakładam T63.
Różnica w oponach jest taka, że mając TKC pewien szutrowy zakręt robiłem bokiem, a mając T63 tył trzymał i przód zaczynał mi wyjeżdżać. |
ale jak odpadna kosci to takowa opone wysylasz do mnie i ja odprawiam mambo czambo i abra dakarabra i otrzymujesz po 2-3 tygodniach nowa opone :)
|
Kurdeeee jak wybrać między dobrą oponą na asfalt ...a lansikiem pod enduro ... może te opony: (daje link bo nie wiem jak wklejać foty) Ramires na pomoc !!
http://www.tiresunlimited.com/images...20&%20rear.jpg To Metzelery Sahara ?? ... tak znalazłem pod google ... bo na oponach jest napis Enduro 3 ... |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:28. |