![]() |
Myślę, że można dyskusję techniczną uznać za oficjalnie zamkniętą.
A klocki zostały przez weekend przetestowane dość dokładnie, łącznie z hamowaniem awaryjnym. Bardzo awaryjnym :Sarcastic: za clou wątku proponuję zatem uznać: kobieta też potrafi :D |
Temat cieszy sie powodzeniem. A to wszystko przez tytuł: Kobiety, jak tam wasze hamulce? Jako typowy samiec natychmiast myślę o lejdiskach "bez hamulców" i wchodzę nakręcony...
|
To jest pomysł na pierwszą edycję warsztatów:Thumbs_Up: "Lejdiski bez hamulców", ale się będzie działo:dizzy::drif::dizzy::D
Tylko Ola wróci do "świata", a i może Mamcia Wasza dopomoże w realizacji planu to coś wymyślimy. Mam szalone plany co do tego spotkania. Jeśli dojdzie do skutku będzie ostra jazda z mechaniki. |
1 Załącznik(ów)
Odkopie temat, bo człowiek całe życie się uczy i odkrywa świat, jeśli samemu naprawia a nie leci z każdą pierdoła do mechanika, która na pewno się "zna".
Stronę prędzej w tym wątku wytłumaczono , co powoduje że tłoczek się cofa. I myslisz sobie że już wszystko wiesz o hamulcach a tu uja. Zacisk hamulcowy z astry G, tył z hamulcem ręcznym. Po co jest ten otworek w tloczku? Załącznik 122469 Pewnie w innych autach też jest, tylko nigdy o tym nie wiedziałem. PS. Wyślijcie to zdjęcie i pytanie waszemu mechanikowi. Jeśli wie, to się uczy. Jeśli nie wie to się na wszystkim zna i uczyć się nie musi ps.2. nasz nrdowski mechanik we wsi, lat 35 wiedział i odpowiedział. PS3. Kumpel co jest mechanikiem w Polsce napisał mi że wymienia zacisk na nowy , bo tego NIE DA się naprawić |
Sprawdź czy masz wersję z wkręcanym tłoczkiem.
Jeśli tak to ten ząbek może być do tego. Wiele autek ma wkręcane. |
O ile się znam, to jeśli ręczny przechodzi przez tłok hamulcowy, to ZAWSZE musisz wkręcać. Przednie hamulce nie mają ręcznego i tam się nic nie wkręca.
Kumpel właśnie sprawdził w zacisku VW, że też ma ta dziurkę i jest cała zapchana rdza. Dalej więc jest pytanie, po co ta dziurka? |
Kolega spotkał się z tym otworkiem , twierdzi że powinien być przelotowy/ oczyszczony.
Idzie do środka tłoczka. To ponoć coś z podciśnieniem ma związek lub czymś podobnym. |
Dziurka jest po to żebyś wiedział , że puścił Ci uszczelniacz i ucieka płyn hamulcowy :P
|
Ta dziurka to odpowietrznik wnętrza tłoczka, żeby bebechy z gumką zamontować.
|
Waw, blisko , ale też ma inną funkcję.
Lucky, no to ta dziurkę zaspawać i plyn by nie uciekał. Dzieju,też blisko. Ale jak ma funkcję dalszą ten otworek i dlaczego ZAWSZE musi być czysty. O ile też wiem, w hamulcach nigdy niema ujemnego ciśnienia bo mogłoby powietrze do środka zassac |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:58. |