Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Lejdis (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=45)
-   -   Kobiety, jak tam wasze hamulce? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=9291)

jagna 02.05.2011 11:52

Myślę, że można dyskusję techniczną uznać za oficjalnie zamkniętą.

A klocki zostały przez weekend przetestowane dość dokładnie, łącznie z hamowaniem awaryjnym. Bardzo awaryjnym :Sarcastic:

za clou wątku proponuję zatem uznać: kobieta też potrafi :D

motormaniak 02.05.2011 12:42

Temat cieszy sie powodzeniem. A to wszystko przez tytuł: Kobiety, jak tam wasze hamulce? Jako typowy samiec natychmiast myślę o lejdiskach "bez hamulców" i wchodzę nakręcony...

Kazmir 02.05.2011 23:17

To jest pomysł na pierwszą edycję warsztatów:Thumbs_Up: "Lejdiski bez hamulców", ale się będzie działo:dizzy::drif::dizzy::D

Tylko Ola wróci do "świata", a i może Mamcia Wasza dopomoże w realizacji planu to coś wymyślimy. Mam szalone plany co do tego spotkania. Jeśli dojdzie do skutku będzie ostra jazda z mechaniki.

fassi 20.02.2023 09:30

1 Załącznik(ów)
Odkopie temat, bo człowiek całe życie się uczy i odkrywa świat, jeśli samemu naprawia a nie leci z każdą pierdoła do mechanika, która na pewno się "zna".

Stronę prędzej w tym wątku wytłumaczono , co powoduje że tłoczek się cofa. I myslisz sobie że już wszystko wiesz o hamulcach a tu uja.

Zacisk hamulcowy z astry G, tył z hamulcem ręcznym.
Po co jest ten otworek w tloczku?

Załącznik 122469

Pewnie w innych autach też jest, tylko nigdy o tym nie wiedziałem.

PS. Wyślijcie to zdjęcie i pytanie waszemu mechanikowi. Jeśli wie, to się uczy. Jeśli nie wie to się na wszystkim zna i uczyć się nie musi

ps.2. nasz nrdowski mechanik we wsi, lat 35 wiedział i odpowiedział.

PS3. Kumpel co jest mechanikiem w Polsce napisał mi że wymienia zacisk na nowy , bo tego NIE DA się naprawić

Dzieju 20.02.2023 12:06

Sprawdź czy masz wersję z wkręcanym tłoczkiem.
Jeśli tak to ten ząbek może być do tego.
Wiele autek ma wkręcane.

fassi 20.02.2023 12:14

O ile się znam, to jeśli ręczny przechodzi przez tłok hamulcowy, to ZAWSZE musisz wkręcać. Przednie hamulce nie mają ręcznego i tam się nic nie wkręca.

Kumpel właśnie sprawdził w zacisku VW, że też ma ta dziurkę i jest cała zapchana rdza.

Dalej więc jest pytanie, po co ta dziurka?

Dzieju 20.02.2023 12:21

Kolega spotkał się z tym otworkiem , twierdzi że powinien być przelotowy/ oczyszczony.
Idzie do środka tłoczka.
To ponoć coś z podciśnieniem ma związek lub czymś podobnym.

Lucky Luke 20.02.2023 12:47

Dziurka jest po to żebyś wiedział , że puścił Ci uszczelniacz i ucieka płyn hamulcowy :P

waw 20.02.2023 13:05

Ta dziurka to odpowietrznik wnętrza tłoczka, żeby bebechy z gumką zamontować.

fassi 20.02.2023 13:18

Waw, blisko , ale też ma inną funkcję.

Lucky, no to ta dziurkę zaspawać i plyn by nie uciekał.

Dzieju,też blisko. Ale jak ma funkcję dalszą ten otworek i dlaczego ZAWSZE musi być czysty. O ile też wiem, w hamulcach nigdy niema ujemnego ciśnienia bo mogłoby powietrze do środka zassac

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:58.