Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Tanie paliwo? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11351)

Misza 21.01.2016 22:00

Powiem tak... na szczęście powoli wyrastam z tego wieku w którym niektóre sprawy brało się dosłownie i naiwnie. Cenę dyktuje ten kto może. Oczywiście nie usprawiedliwi tego tekstem "bo tak mi się podoba i ch$$% ci do tego" tylko wymyśli inny sposób zakomunikowania tego faktu. Najczęściej zupełnie niezwiązany z dobrą wolą sprzedającego towar/usługę :)

Masz rację, należy działać w 2 strony... jesli ktoś podnosi swoje ceny - czemu ty nie podniesiesz swoich? Chyba, że nie możesz? Co jest przyczyną tego, że nie możesz? Konkurencja? Czy coś co możesz zmienić/usprawnić w swoim działaniu.
Ja nie mogę podnieść cen dwukrotnie, chociaż chciałbym :) Czemu nie mogę? Mogę konkurować albo ceną albo usprawnieniem usługodawania :) Wybieram to drugie :)
Mamy prawie wolny rynek.

konrad1f 21.01.2016 22:00

Cytat:

Napisał marekw (Post 466016)
Ilu ludzi straciło pracę w przemysle naftowym i stoczniowym nie wspominajac drobnych przedsiębiorców przez tak tanie paliwo a ceny towarów i tak szybuja do góry.Paliwo powinno kosztowac tyle ile kosztowało.

coś Ty żarł albo palił?

marekw 21.01.2016 22:04

Konrad ja nie żre tylko jem i nie pale skrętów ale nie wiem jak Ty

konrad1f 21.01.2016 22:11

a ja żrę :P i raczej nie palę ale takich głupot nawet zalany w trupa nie wypisuję ;)

Misza 21.01.2016 22:17

No to polecam joincika ;)

Lepi 21.01.2016 23:04

Cytat:

Ilu ludzi straciło pracę w przemysle naftowym i stoczniowym nie wspominajac drobnych przedsiębiorców przez tak tanie paliwo a ceny towarów i tak szybuja do góry.Paliwo powinno kosztowac tyle ile kosztowało.

Wlasciwie odkryles zloty srodek na bezrobocie. Wystarczy podkrecic cene paliwa :-)

marekw 21.01.2016 23:06

W calej Europie przemysl naftowy podupadl jak araby zaczely pompowac tanie paliwo i sie zbroic .W samej Norwegi zwolniono 150.000 osób

Dylan 21.01.2016 23:07

Cytat:

Brzmi jak jakaś prowokacja :)

konrad1f 21.01.2016 23:16

Cytat:

Napisał marekw (Post 466040)
W calej Europie przemysl naftowy podupadl jak araby zaczely pompowac tanie paliwo i sie zbroic .W samej Norwegi zwolniono 150.000 osób

ale na czyim interesie Ci zależy?
Polska nie ma złóż ropy (są niewielkie) i większość jest importowana
im taniej tym lepiej dla nas obywateli jak i dla pracowników naszego przemysłu naftowego
tańsza ropa -> większy obrót paliwami -> więcej roboty w przemyślę naftowym -> gospodarka się kręci
a u obywatela więcej pieniędzy, które może wydać a coś innego ->gospodarka w innych dziedzinach także lepiej się kręci
na tańszej ropie w plecy są ci, którzy ją mają a na tym powinno nam nawet zależeć
zresztą ceny ropy to totalna spekulacja - patrz sankcje gospodarcze na iran

marekw 21.01.2016 23:22

Zalezy mi na interesie Europy a nie Arabów.To sie odbija tez na Polskiej gospodarce chociaż by o to ze w samej Norwegii jest około 500.000 Polaków i prawie każdy przywozi kase do kraju nie wspominajac Dani Angli i innych krajów gdzie pracują Polacy i oczywiscie oni sami skoro nie zarobią to tez nic nie kupią z Polski.A araby zacierają ręce.Zebysmy potem nie plakali z tego powodu ze paliwo bylo tansze o 1.5 zł

Komak 21.01.2016 23:29

Czyli jak? jak paliwo tanieje a ludzie kupują więcej bo tanio a akcyza i podatek zawarty taki sam czyli państwo zarabia a my zjadacze chleba się cieszymy bo nie trzepie po kieszeni.To żle?Teoretycznie powinno wszystko tanieć ALLLe to jest Polska. Wiem jedno.Tanie paliwo =więcej kilometrów.

Misza 21.01.2016 23:31

Araby maja tak samo przewalone jak i ruskie. Na tym polega ich główny dochód. Jakoś norwegów mi nie szkoda.

Mówiłem... trudno, że jakaś branża przechodzi kryzys. Zawsze mogą zmienić branżę. Moja też przechodziła i jakoś nikomu nie przyszło na myśl sztucznie ja napędzać. Sztuczne napędzanie to jest najchujowsza rzecz jaką można wymyśleć. Drugie najchujowsze to opierać dochód narodow-krajowy na jednej branży. Rzadko się to sprawdza.

Europa-sresropa, ta Europa pierwsze co zrobi w sytuacji podbramkowej to wydyma tych z mniejszym kapitałem i bardziej naiwnych. Europa swoje (coraz mniejsze dochody) czerpie w znaaaacznej mierze czerpie spoza branży naftowej.

marekw 21.01.2016 23:34

Myślę ze to jest celowe zamierzenie czyli tanie paliwo zezwolenie arabą na pompowanie i sprzedaż i ci emigranci.takie jest moje zdanie i mysle że mam prowo do takich przemyśleń

Misza 21.01.2016 23:41

Masz prawo do wszelakich przemyśleń...

Niska cena ropy na rynkach to zwyczajne przesycenie rynku. Wszedł nowy gracz - Iran. Reszta pompuje jak szalona. Może trochę w tym spekulacji i geopolityki jest - nie zaprzeczę ale nadal nas jako narodowy interes Polski cieszy niska cena ropy.

Imigranci raczej nie mają tu nic do rzeczy. To zupełnie inna sprawa, kolejna odsłona debilnej polityki Europy. Prawdopodobnie ma tu też trochę znaczenia geopolityka i mentalna słabość zarówno tych imigrantów jak i "zapraszających"

Jac 21.01.2016 23:42

To musi być jakas prowokacja. Ew. gigantyczne opady śniegu w miejscu skąd marekw nadaje.

marekw 21.01.2016 23:45

He he .odsniezylem ale padało ostro.

Misza 21.01.2016 23:49

Ale ręcznie czy mikro-traktorkiem na paliwko!?!??! :D Paliwko mniam mniam, robi robotę, co nie? :)

marekw 21.01.2016 23:59

Recznie i to 2 razy bo posypało dosyć ostro a co do paliwa to używam go tyle samo czy tanie czy drogie czyli za 200 zł miesięcznie:)

konrad1f 22.01.2016 00:36

jeszcze bardziej niż z ceny benzyny cieszę się z ceny lpg
dwa dni temu w Poznaniu tankowałem za 1.67 czyli w takiej cenie jak udało mi się najtaniej w 2015r. a to jest zima :D
może na wiosnę będzie po 1,50 :D

Lepi 22.01.2016 09:00

Cena wzrosnie to przywieziona kase wydadza na paliwo :-)

fassi 22.01.2016 16:10

Jak slysze ze costam costam ratuje miejsca pracy to mnie skreca. Jakby miejsca pracy bylyby najwyzszym dobrem kazdego narodu. Kit z tym ze branza nierentowna, kit ze nieoplacalna ale wazne sa miejsca pracy...

Gdyby unia jewropejska do Polski przyszla tak z 25 lat wczesniej, to do dzisiaj istnial by zajebiscie dotowany zawod palacza na lokomotywie parowej. By staly te lokomotywy na bocznicy i by sobie te palacze w nich palili...

... bo miejsca pracy sa najwazniejsze, w socjalizmie...

Przyszlosc i tak pokazuje ze predzej czy pozniej plajta nieunikniona oczywiscie po wsadzeniu pierdyliona zloty, bo miejsca pracy sa zagrozone...

Im taniej dla konsumenta, tym lepiej.

MotoGdyniaMariusz 22.01.2016 17:37

Jeden przykład, mam nadzieje że celny bo aż tak sie tym nie interesuję, ale chodzą plotki że do górnictwa się dopłaca :)

Ja liczę na to że cena paliwa zostanie, a nawet niech spada, będę mógł więcej jeździć :)
Tylko obawiam się jeszcze jednego, jakby nie było, podatki z 6zł, a z 4zł są kolosalnie duże w skali państwa, tak więc powoli trzeba wyczekiwać nowego podatku w paliwie.

A co do europy to przyznam racje koledze, europa się wypnie na taki kraj jak Polska, trzeba patrzeć na to co wspiera naszą gospodarkę, a nie np: niemiecka, bo jest w UE.

To tylko moje skromne zdanie, kwestia wychowania i bycia ;)

Lepi 22.01.2016 18:48

Kaby nie było akcyza jest kwotowa więc nie ważne ile kosztuje paliwo akcyzy płacisz tyle samo. Więc o budżet nie musisz się martwić.

RonDell 22.01.2016 19:48

Wczoraj w NL widziałem DIESEL poniżej 1 EUR a w Belgii LPG 0,257 EUR.

Adagiio 22.01.2016 20:53

Na Słowenii 0.951 euri za litr ON, w Austrii 0.960, we Włoszech od 1.120 do 1.500, na Słowacji 0.998, na Węgrzech 340 forinta, w Tunezji 0.810, w Bieczu 3.80 zł.
Tylko w Afryce jest taniej:haha2:

fassi 22.01.2016 21:14

W Berlinie dzisiaj 0.859 ojro/litr dizla i idzie na dol co mnie niesamowicie cieszy :D

Dane stad i mozna sobie w calych niemczech ogladac. Ceny sa LIVE

http://www.clever-tanken.de/tankstel...on=&ort=berlin

a benzyna po 1,18

http://www.clever-tanken.de/tankstel...on=&ort=berlin

zbyszek 22.01.2016 23:23

Zauważcie że tania ropa to marne dochody Rosji, a Rosja w słabej kondycji jest niebezpieczna.
Słyszałem szacunki że jeżeli cena baryłki utrzyma się przez okres około jednego roku w okolicach 30$, to zasoby finansowe Rosji skończą się z początkiem 2018 roku.
I co dalej?
Podobno nic tak nie nakręca gospodarki jak wojna.
:confused:

marekw 22.01.2016 23:29

Zbyszek masz racje.I jak zwykle USA zarobi na wyzysku i odbudowie.

fassi 23.01.2016 00:16

Zanim gruby schudnie, to chudy juz kopyta wyciagnie. Drukarki do Euro ida na maxa a Rosja kopie zloto, diamenty, i inne bogactwa naturalne. Nikomu, a tym bardziej Polsce, nie lezy w interesie plajta Rosji bo bedzie trzeba rope z Iranu na lawetach dowozic.

Zadluzenie Rosji 17% PKB, zadluzenie gejropy to 85 % :D
http://pl.tradingeconomics.com/russi...nt-debt-to-gdp

zbyszek 23.01.2016 09:32

Bez złota i diamentów można żyć tak samo dobrze. Paliwa są nam niezbędne. Bez opłacalnego wydobycia paliw nie ma petrdulalów, nie ma petrodulalów -nie ma papu.
Na kryzys dobrze jest znaleźć jakiegoś wroga narodu, wtedy można na tym skupić uwagę głodnego motłochu i bijatyka.

Jak po jakimś czasie kurz opadnie, i można zacząć od nowa
przy okazji i dług publiczny się zeruje:cold:

W skali globalnej widzę same plusy takiej sytuacji:mur:

fassi 23.01.2016 10:14

Zbyszku, ja tam bardziej widze ze nasz zachod predzej kopyta wyciagnie od dodruku makulatury niz Rosja. Ciekawe czy ilu Rosjan ma kredyty w frankach?? W tej chwili BRICS rosnie w sile i tworzy swoj bank. Jesli sie dogadaja miedzy soba i zaczna omijac dolce i euro do rozliczen to mozna sobie tym naszym papierem w piecach palic. I podejrzewam ze w jakimkolwiek konflikcie to nam pierwszym bedzie grozic glod niz Rosjanom. No chyba ze bedziemy placic zlotem i diamentami za paliwo bo naszego papieru nikt nie bedzie chcial. A co z Arabia Saudyjska, Kuwejtem itepe? Tam tez tylko z ropy zyja, wiec tez im plajta grozi i kolejna fala niemieckich uchodzcow przyjedzie do Europy? ;)

Pamietam jak 5 lat temu mowili ze jak zwieksza wydobycie ropy to zaraz jej zabraknie i diabel w piekle sie wkurzy. Dzisiejsze wydobycie jest najwieksze w historii i swiat zalany jest ropa. Jest jeszcze jedna rzecz ktora trzyma dzis pokoj miedzy mocarstwami, to bomba atomowa.

Jakby ktos chcial sie wiedziec jak sie robi przyszly papier toaletowy

zbyszek 23.01.2016 22:31

Fassi
Zachodnia Europa żyje na kredyt- niech sobie żyje.
Rosja żyje po swojemu, i w dupie ma(ludzie, zwykli Rosjanie) kreatywną księgowość, a głębiej jeszcze ma franka CH i kredyty w tymże, i normy spalania, i to że ocieplenie klimatu jest faktem...
Oni wierzą w swoje mocarstwo, i jak będą głodni, i nie daj Boże wódka mocno zdrożeje to zaczną dymić.
A jak zaczną dymić to wystarczy ich wziąć za mordę i odpowiednio ukierunkować
(pokazać kto jest winien drogiej wódki i taniej ropy)
Przywódca który ich poprowadzi przecież od dawna jest, i ma ogromne poparcie wśród Rosjan,
czeka tylko na sprzyjające okoliczności.

Teraz wraca Iran ze swoją ropą, sankcje, zdaje się odniosły skutek.

A czy czasem, nie jest to gra na osłabienie Rosji?? Nam jako bliskiemu sąsiadowi ta gra może się dotkliwą czkawką przez długi czas jeszcze odbijać.

Życzę sobie i Nam wszystkim żebym się mylił:Thumbs_Down::confused:

fassi 23.01.2016 22:50

Dlatego Polska powinna miec bombe atomowa i Rosja juz by 5 razy pomyslala czy atakowac czy nie. Jak mam sasiada co pakuje na silowni i coraz to grozniej do mnie pomrukuje to zbieram sile aby w razie WU miec czym przywalic. No chyba ze tak jak francuzi maja kwiatki, a terorrysci karabiny.

Iran jest kumplem Rosji a arabia saudyjska kumplem juesej. Iran nie bedzie szkodzic rosji tak jak araby ameryce.

Tankowa,,em dzis benzyne po 1.15 ojro. Idzie na dol :)

zipo 24.01.2016 00:06

Jeszcze kilka dolcow w dol na barylce, a koszty wydobycia i magazynowania przekrocza zysk.
Zloza tez nie moz.a skutecznie zakorkowac bez wplywu na srodowisko.
Z drugiej strony,tania ropa pozwala finasowac operacje militarne dalej i dluzej.

marekw 24.01.2016 13:31

Zopo.znowu glos racji

marekw 24.01.2016 13:35

Wole placic 5 zeta za paliwo niz miec wojnea niedzwiec ruszy.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:24.