![]() |
A ja kombinowałem w tym kierunku
https://www.honda.pl/motorcycles/ran...fications.html Albo taki https://www.honda.pl/motorcycles/ran...16/offers.html Tylko ten pierwszy ma większy prześwit. Pros , cena, spalanie , prostota Cons ciężko w dwie osoby |
Cub zajebisty serio. Fajnie uchwycili oryginał, tylko po wyjebach to by ciężko szło nawet samemu :)
|
Nie żartuj, przecież bym go przeniósł
|
Na to samo po cichu liczę z crf250...
Tu chyba dość uczciwie pokazane co można |
|
Co do interwałów serwisowych, nie podniecajmy się - jeździcie, to te z książki trzeba wsadzić między bajki. Im częściej, tym lepiej. Co marny sezon minimum, co 4-5 tysi pałowania maksimum i przeglądy filtra powietrza. Przy 100+ kmh ten silnik wyje jak dziki.
Trzeci sezon na Elce, 13 tysi, jeden remont silnika (z własnej głupoty) i wszystkie możliwe mody przerobiłem. Mam hondzie adv ready - 12,5L zbiornik, osłony, handbary, grzane manetki, porządny bagażnik, i inne duperele. Wszystko wypracowane... i... pojeździłem na Emkowej 22 letniej dr650, i kurna. Takiej Elki pragne. Żeby to samo nowoczesne ciało miało ten zajebisty silnik. No kurde, pełnia szczęścia i rozbity bank! ;( Wygoda i komfort Elki, i perdolnięcie DR. Czemu tak trudno to zrobić? Mam straszny dylemat teraz, ale skłaniam się ku dr. |
Oliwa co 10 koła, chcecie żeby ktoś robił Was w balona za własną kasę i wciskał takie pierdoły ?
Olej dobrej jakości to max 3 koła w nie wysilonym silniku o takiej pojemności. Inspekcja filtra powietrza/czyszczenie po każdej jeździe w terenie, wtedy może zrobicie tą stówkę. W przeciwnym razie mogę się założyć ze nikt takiego przebiegu tym motorkiem nie osiągnie. A internet kłamie bo mogą pisać i modrzy i głupi. |
Cytat:
https://www.olx.pl/oferta/suzuki-dr6...bdb8b;promoted |
Adagio - koleś co robi te swoje testy co 10tys km mówi, że wymienia olej co 4tys km. Oliwy wchodzi do tej hondki jakieś 2l bodaj - tak mała ilość musi zużywać się szybko zwłaszcza jak lata się wkoło komina i się popyla na miarę możliwości tej maszyny.
Jeśli jedzie się spokojnie gdzieś dalej myślę że raz na ruski rok wymiana wg książki, której na pewno głupi nie napisali, nie zaszkodzi. zdrowia m |
Cytat:
|
Pytanie o WR w watku o CRF :D.Czy mozna na terenie Europy kupic model z tego roku lub 2018?
|
raczej nie - ostatnie modele na ojroland były z 2017r.
|
no i chyba dr bedzie ;) jakby kogos elka sprawdzona i doposazona na wyprawy interesowala to pw. Ogloszenie dam jak mi zapalą słonko bo coś się chyba czeka po wplacie.
|
3 Załącznik(ów)
A ja nie wiem czy kupię póki co ale pożyczyłem se i w pytke jest ;)
Trzecia fota stoję na resztach wiaduktu kolejowego linii miedzy Boguszow Wschód a Szczawno Zdrój - Bad Salzbrunn. W tle Chełmiec. |
Kilka postów wcześnie pokazywałem sprzęt który znalazłem na âOLX. Jako, że zrezygnowałem z zakupu mogę przekazać namiar na właściciela. Jeszcze raz przypomnę: sprzęt na maksa doposażony, w idealnym stanie z symbolicznym przebiegiem a kierownik bardzo rozsądny. Proponował również rozsądną cenę.
Ja jednak idę w WR250R, po KTM690 nic już nie będzie takie same, ale minimum jadu musi zostać ;-) |
|
Stara sprawa
|
1 Załącznik(ów)
|
Marek - w sensie ze chyba była już o tym mowa.
|
Pojeździłem ten wypożyczkowy dzień... i jednak odpuszczę.
Wrażenie mam po jeździe na tyle dobre, że gdybym miał wybierać co zostawić lub w momencie zakupu co wybrać to wybrałbym 250tkę jako sprzęt ze wszech miar uniwersalny. Niemniej jednak co mi bardzo przeszkadzało: 1. zerowa ochrona przed wiatrem i deszczem /a załapałem się na zajebiste opady na powrocie/ - owiewka jakaś konieczna, 2. nie pałowałem bo sprzęt nie mój ale przejechałem 130km offem naprawdę na luzaku, 50km po czarnym około i po 180km przyszła rezerwa. spalanie wyszło 3l/100 - mało oczywiście ale przy takim baniaku to jest masakra. Zbiornik do wymiany lub kombinacja z dodatkowym tankiem; 3. kanapa do zrobienia - orginał jest ok na 150km - potem jest po prostu źle. Dobrze, że się stoi często ale i to nie pomaga; 4. silnik super, zajebista skrzynia biegów /o wiele lepiej działająca niż w moim NC/ ale po prostu męczyłem się na przelotówce 90kmh słuchając jak to wyje... ja wiem, że to wysokoobrotowa maszynka ale kurwać... flaki mi się przewracały słuchając tego wycia a to dopiero 5.5krpm. dodatkowo - wymiana przełożenia przy jakimkolwiek offowaniu konieczna - może to 42 z tyłu styknie już. Na plus - fajny kumpel do szwędaczki, na spokoju można kulać się 80kmh i patrzeć na okolicę. Wjeżdża wszędzie po prostu mimo słabiutkiego dołu. Dobrze działający ABS nawet w offie, zestrojony POD motocykl zupełnie inaczej niż w NC. W zasadzie nie trzeba go wyłączać w off jeśli nie ma się w planie zarzucania tyłem. Powtórzę - gdyby miało to być jedyne moto, zdecydowanie tak. |
Matias :dizzy:
Przecież to enduro klasy DUal a nie turystyk Szybę można dokupić Zbiornik wiekszy mozna dokupić Kanapę mozna poprawić Wyglada na to że kolega z którym bylem niedawno na wyjeździe to ze stali bo bez skarżenia się robil Przeloty po 600 czy 700 km dziennie i to byl jego pierwszy wyjazd ... Matias ....:confused: ta ... encekiem napewno się zobaczy z szosy ... Jurek sorry ,że filmiki bez Twojej autoryzacji Pytanie , czego Matiasie potrzebujesz Czy enduro koło domu i krótkie wyprawy Czy enduro klasy Dual na srednie wyprawy na kołach Czy turystyka ktorego już masz U mnie enduro -pozycja nr 1 to XR 400 z guzikiem Lekki bo ze z pelnym zbiornikiem 15 l nie przekracza 130 kg i na tyle bezobslugowy ze spokojnie Można walnac trasę 3 tys km bez wymiany oliwy Pozycja 2 to Xr 650 L Pozycja 3 to Franzalp |
Franz czytaj co napisałem - wszystko można poprawić. Ale jak to już poprawię to mam NIEMAL to samo co mam teraz w NC a jestem lżejszy o zakup + lekką ręką 2-3tys na poprawki = dwa motocykle, z których żaden tak naprawdę nie jest tym o co mi chodzi.
To czy ktoś ma dupę z żelaza mnie w ogóle nie interesuje. Sprawdziłem pojazd i gdyby to był jedyny mój sprzęt to bym go przerabiał i nim jeździł. Na szczęście nie musi tak być. |
Cytat:
|
jest to na pewno wariant na kiedyś. cena/własności jezdne są nie do pobicia.
|
2 Załącznik(ów)
Do 100 km / h motocykl owiewki nie potrzebuje
Crf niewiele wiecej osiąga ale jak ktos już bardzo potrzebuje to jest kilka rozwiązań |
Cytat:
|
Cytat:
https://i.imgur.com/SlqSLqh.png |
Cytat:
|
Cytat:
Załóżmy więc że jakbym napisał nie - patrzcie, to moja elka tylko - zobaczcie jaka ktos fajna elke wrzucił to byłoby ok? tak? Oczywiście, na luzie - tak tylko sobie piszę. Ale wytlumaczyc sie zasadami zawsze można. ;) Tylko jeszcze jakby zawsze działały jak należy. |
Nie masz słonka, nie wystawiasz. Amen.
|
Ok ok. Zostawmy temat. Juz grzecznie czekam.
|
Takie trochę średnie podejście jak dla mnie ... ale ja tu władzy nie mam :P
Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Nie wracajmy do drążenia tego tematu, pamiętam że przez forum przetoczyła się już kiedyś fala wypowiedzi za i przeciw określonym rozwiązaniom. Trzymajmy się sensownych reguł, ich zmienianie co kawałek raz w jedną, innym razem w drugą stronę raczej nie poprawi sytuacji.
|
:Thumbs_Up:
Koleżankę zawiozłem do Kielc i kupiła wersję rally. Bez żadnej wiedzy czy doświadczenia w weekend przejechała 800 km. Nikt jej nie powiedział, że kanapa niewygodna :D Podoba mi się ten motorek. Jakbym nie miał swojego obeliska to bym się tęgo zastanowił nad taką wyprawówką :) Powaga. https://scontent.fwaw7-1.fna.fbcdn.n...66&oe=5DC1C91A Prawie nówka niedotarta i na gwarancji do końca miesiąca jej się trafiła. Spalanie jakieś 2,5l/100 Można wyprzedzać co wolniejsze pojazdy :) Pytam się gdzie kupuje się gmole do tego i osłonę silnika? Oprócz salonowych zakupów. |
Jako drugie moto bez sensu ale jako jedyne dla kogoś kto wie czego chce to jak najbardziej. Sam byłem napalony.
Graty w stanach najwiecej. Crf250.com. Wpisz crfrally crash bars i obczaj |
Gmole do wersji Rally są bez sensu. Lepiej wywalić te dolne plastiki i założyć tylko porządną płytę pod silnik. Górne plastiki- te na zbiorniku, są dość trwałe i przeżyją- o ile nie będzie to targane po skałach. Dokładanie kilogramów temu motkowi jest bez sensu, bo on i tak jest ciężki jak na swoje 25KM.
Mi się podoba taka wersja jak w linku: https://thumpertalk.com/forums/topic...-rally/?page=2 Plastik którego nie ma się na pewno nie połamie, a przy okazji zmniejszamy masę a nie powiększamy. Te szerokie boczki spod siedzenia też warto zastąpić węższymi od wersji "L". No a jak ktoś chce to tyrać po lasach i prawdziwych bezdrożach, to chyba lepiej kupić elkę i po prostu dołożyć szybę- prościej i dużo taniej:) |
Matjas czemu twierdzisz ze jak drugi motek to bez sensu ? Serio pytam :) Nie zebym rozwazal (znaczy rozwazam ale i tak na razie nie kupie :P ) ale IMHO wyglada sympatycznie.
Afryka jest super ale to ciezki kloc jest, do lasu nie mam odwagi jej zabrac, zwlaszcza ze wzgledu na zerowe umiejetnosci. Ale taki maly szerszen, co to jedna reka podniesiesz (wiem, przesada) i ktory po glebie wstaje nie zostawiajac za soba plastikowych odlamkow... chyba ma sens ? |
:Thumbs_Up:
Gmole nie są bez sensu, jeśli jeździ CRFką dziewczyna. One mają inne pojęcie o wszystkim :D No i naczytała się, że przewrócona Honda z łatwością może urwać sobie zaczepy chłodnicy. Stąd gmole. A poza tym asfalt, asfalt, asfalt. |
@GregoryS - zaraz się tu odezwą wszechwiedzący na pewno ale piszę o SWOICH odczuciach teraz i wcześniej i naprawdę po tych kilkunastu motocyklach, które u mnie były mam w dupie co ktoś myśli. No, skoro jest disclaimer to mogę powiedzieć:
idea kolejnego motocykla w stajni jest jak nabardziej potrzebna i prawidłowa w myśl zasady, że mężczyzna powinien mieć N+1 motocykli, gdzie N to obecna ich liczba. osobiście, jak już pisałem, bardzo mi Lka przypadła do gustu i wciąż się waham, ale mam świadomość ile czasu jestem w stanie spędzić na motocyklu, gdzie i kiedy jestem w stanie pojechać /dzieci rosną to się polepsza ale wciąż.../ no i jednak GDYBYM miał typowo szosową maszynę to wybór byłby prostszy a tak... w lekki szutrowo, piaskowy teren mogę wolniej pojechać NCkiem, który na asfalcie jedzie bardziej niż poprawnie a życie codzienne to jednak JEST asfalt. na ukrainę w błoto po jaja /co zda się definiuje prawdziwego endurzystę/ się nie wybieram. miejsc do szwędania się offem w okolicy LEGALNIE niestety nie przybywa i martwi mnie to tak już poza tym tematem. ważę wciąż decyzję. jeśli ktoś ma w chuj czasu na jazdę lub po prostu ma kaprys mieć CRF250L to myślę, że nie będzie żałował bo ciężko zarzucić coś temu motocyklowi. IMO to JEST prawdziwy dual. jack of all cards jak to mówią. m |
W przyszłym tygodniu będę miał do sprzedania elkę.
Jedzie z Niemiec. Ma bak accerbis, handbary, gniazdo USB, jakąś akcesoryjną kierownicę, składane lusterka. Nie ma za to osłony łańcucha. Uczciwy przebieg ok. 41 tys. km. Nic więcej nie mogę powiedzieć, bo sam jej jeszcze na żywo nie widziałem. Jak ktoś chętny, to pisać na pw. Rocznik 2013. Cena 11000zł - moto + komplet dokumentów do rejestracji. Oglądać będzie można w Opolu. We środę wracam z Hamburga, to będę mógł porobić i wrzucić jakieś fotki i pewnie też napiszę w odpowiednim dziale. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:00. |