![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Troche o Tractionator-ach:
Cytat:
|
why use such tyres for commuting unless you're working in woods :confused:
|
Cytat:
- NAT to motocykl do wszystkiego, także do dojazdu do pracy (też czasami jeżdżę nim do pracy), - w UK jest mało legalnego terenu do jazdy off-road i lokalne władze ciągle ten dostęp ograniczają poprzez zmiane przeznaczenia drogi. Więc aby pojezdzić w offie to trzeba trochę najpierw po czarnym przemierzyć. Ja mam to szczęście że mam najwiekszy brytyjski poligon wojskowy (390 km2) Salisbury Plain Training Area godzinę jazdy od siebie, więc jest gdzie poszaleć (o ile wojsko nie zamknie pewnyh stref na ćwiczenia). Ale nie wszyscy tu mają takiego farta. - zgodnie z tym co Motoz podaje Tractionator Adv jest klasyfikowana jako opona mniej więcej 25 off-road (patrz poniżej) tak więc de facto jest oponą ze wskazaniem na czarne: https://adventure-spec.com/wordpress...n-Chart-03.png |
Co by nie mowic,wygladaja najbardziej kozacko :p
|
Jak do tego commutingu jeździł 50km/h to może i tak wygląda ta opona po 3kkm :D
|
https://i.imgur.com/jOB3hgL.jpg
https://i.imgur.com/oqTnejw.jpg Po 7 tysiach. Widziałem opony na 1190 po zbliżonym przebiegu i wyglądały o niebo lepiej. Przód się %ujowo ząbkuje i u siebie założyłem tylko tył. Przód TKC80. |
Załącznik 79007
Po 14tyś. Dlaczego nikt nie przymierza się do Motozów GPSów czytałem, że takie same przebiegi robią a i w terenie i mokrym asfalcie są dużo lepsze.:Thumbs_Up: |
Lepsze od czego? To takie K60.
|
Zapomniałem dopisać lepsze od K60 oczywiście.
|
U nas i tak niedostępne. W UK rozmiar afrykański kosztuje na tył 150 funciaków więc sporo drożej niż cały zestaw K60.
|
Myślałem, że u olka są jeszcze.
|
U Olka to już dawno nie ma a i Tractinatorów ADV też brak.
|
Tył Motoza to najlepsze co do tej pory miałem. Nawet zimą nie było noża na gardle.
Przód natomiast ząbkuje się strasznie. Po 6k do wymiany bo jest niestety dramat. Myślę właśnie nad D908. Daje radę? |
Cytat:
|
|
Cytat:
Mam pytanie. Na tył już mnie namówiłeś (mt90) Ewentualnie Scorpion 2. A co radzisz na przód? Nie kombinować i tez brać mt90 czy jednak poradzisz coś innego? U mnie to raczej 90 asfalt. Ewentualnie szutr właśnie na Bałkanach. Chyba, ze te nowe pirelli. Przeczytałem cały wątek i dalej nie wiem ;) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Cytat:
|
Ponoć bieżnik lubił odpadać płatami,cena też wysoka i dobrze zeby tył był mifo superexplorer
|
Cytat:
Na razie zostały zdjęte i czekają na swój wyjazd do Azerbejdzanu , wtedy coś więcej napiszę ....... |
https://motogumy.pl/Opony_motocyklow...T&typ=MOTOCYKL
https://www.facebook.com/barryrides/...1673826675910/ Nowość, mam nadzieje że w porównaniu do karoo3 będzie dłużej wytrzymywać... |
Cytat:
|
Pirelli Rally Scorpion STR mają podobnie płytki bieżnik. Myślę, że Metzeler na tą samą modłę zrobił te opony, co ma Pirelli.
Cytat ze strony, której link wstawił Mada: "Koncern Pirelli, który jest właścicielem marki Metzeler po raz pierwszy taki zabieg zastosował w przypadku opony Pirelli Scorpion Rally STR, która była uszosowioną wersją opony Pirelli Scorpion Rally." |
Nawet więcej niż prawdopodobne że tak zrobili. Natomiast zwykłe karoo 3 po 3000 kilometrów mają chyba podobną głębokość bieżnika. Natomiast tutaj w str w mieszance jest dodatek krzemionki, co może wpłynąć na żywotność opony.
|
Cześć,
Obecnie na NAT mam założone Pirelli MT90 A/T - bardzo fajne opony, asfalt naprawdę super i na suchym i na mokrym. W lekkim terenie też spoko ale jednak trochę brakuje, szczególnie w jakimś piasku, trawie, lekkim błocie itp. Teraz planuję wyjazd bardziej off - tak 80/20 i chciałbym mieć większą frajdę w terenie. Chodzi mi po głowie Pirelli scorpion rally (nie str) albo mt21. Trochę o nich jest i ogólnie chwalone ale o rally za dużo nie znalazłem. No i pytanie czy ktoś może latał i na tym i na tym? Warto na któreś z nich zmienić na taki wyjazd moje mt90? A może jakieś inne macie propozycje (dojazdów na asfalcie trochę jednak będzie)? Pozdrawiam! Maciek |
Latam na rally uwielbiam.
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=28733&page=30 Ale teraz będę testował mc23 |
Cytat:
Tak Twój wpis widziałem :) Myslałem, że może ktoś coś jeszcze i w porównaniu do mt21. Nie ma co grzebać w temacie - będą rally. Pozdrawiam |
Cytat:
|
Tak 140 na normalną felgę w ktm też tak robiłem nie ma problemu.
Mt21 testował kumpel z 990 i mówi że w terenie lepiej za to na asfalcie dużo gorzej. |
Cytat:
Dzięki! |
Słuchajcie, czy stosując kostki na asfalcie - , nie macie problemów z ABSem ?
Pytam, bo walczę z wymienianyi czujnikami ABS , a w sumie nie wiem , czy może terkoczące kostki nie dają tego problemu. Z przodu mam Anakee Wild, a z tyłu Motozę Adventure Tractionator. |
TKC80 + Tractinator ADV na tyle. Bez problemów.
|
W Niemczech jest za to nowy przepis odnosnie kostek do motocykli-Przepis wszedl w zycie z poczatkiem roku i dotyczy opon z DOT 2018-Takie opony sa zabronione.Tak wiec chcac zalozyckostki musi byc DOT conajmniej 2017.Nawet jesli indeks predkosci i rozmiar sie zgadza z tym co mamy w dowodach,to DOT decyduje...chore.Tak wiec pozostaje mi szukanie i kupno na zapas opon z 2017 :D
|
nie rozumie a kto będzie określał czy to kostki czy nie?
np. takie pirelli rally str? |
Producenci dostali juz wytyczne i wszystko co podlega pod kostke nie jest oferowane do danego modelu.U handlarzy dostaniesz wszystko,ale bez homologacji...chore.Napewno chodzi o kase od koncernow.Podobno TKC wypada z oferty :haha2:
|
Cytat:
Sent from my G8441 using Tapatalk |
Zrobiłem już w tym sezonie ok 3500 km na Tractionatorze na tyle . Z przodu mam Anakee Wilda.
Opona super idzie , w piasku i na szutrze. Jedyna uwaga, na asfalcie bardzo uważać na mokrych białych pasach. Dupa się ślizga jak się nawet niekoniecznie dodaje gazu. To jednak jest prawda oczywista. Poza tym polecam tę oponkę. |
Następny zestaw to będzie karoo street, lekki teren ogarnia, a na asfalcie bije kostki
-przynajmnie tak w ścigaczu twierdza |
1 Załącznik(ów)
Pytalem w temacie o mt21 bo kupilem komplet. I faktycznie sa super i trafilem w 10 na asfalcie testowalem ten komplet do 170km/h i bardzo stabilne. W terenie bajka trzymaja i w bagnie i glebokim piachu. Jedyna wada to ze na czarnym od 90km/h zaczyna byc je slychac ale cos za cos..... Juz zbieram kase na nastepny komplet polecam dla kogos kto lata w terenie ale nie unika przelotow asfaltem nawet dluzszych
|
Tak się dziś natknałem na info, że Motoz wypuszcza nowe rozmiary: http://www.advpulse.com/adv-products...-dot-knobbies/
|
Cytat:
|
W czerwcvu beda u mnie zalozone wlasnie Metzelery Wild.Zobaczymy jak sprawdza sie w Piemoncie i Ligurii na kamieniach i szutrach
|
2 Załącznik(ów)
Ja zdecydowałem się na ubranie Mitas e-07 Dakar.Mięsa na tylnej oponie było 11mm od nowości na przedniej 7mm czy będzie dobrze,czy będzie źle,czy będzie ślisko czy będzie okej to wszystko wam powiem z czasem.
|
To mitas E 07 Plus. Niestety nie ma jej w niemczech...brak homologacji
|
Cytat:
Do mnie jedna z PL a druga z Hiszpani przyjechała :D |
Na zdjeciu jest co innego niz na twoich zdjeciach. To co pokazales to model Plus z 2018 roku. Podobają mi sie... i tyle mojego.
|
Tak jak piszesz,zdjęcie ze strony inne niż w realu,ale zamawiałem Dakar z żółtym paskiem :p i takie tyż mam.A czy one plus czy dakar to mi jedno bo mają wzmocnienie co by się za szybko nie przekłówały :D
Jedno wiem że w razie draki zmiana dętki to bedzie wyczyn bo boczki twarde jak ... ;) |
JA uwazam,ze warto wiedziec co sie zamawia i co dostaje :D.Ale to fajne opony,mam nadzieje.
|
Cytat:
Ps. Mam zwykłego mitasa na tyle to wkręty z asfaltu ładnie podwija... już chyba z 5 gum miałem na 7k km.... :/ |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:40. |