Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział Producentów i Dostawców (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=53)
-   -   Szynszyll garaż (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38530)

szynszyll 15.02.2024 20:49

Cytat:

Napisał magneto (Post 845640)
A tak z ciekawości - coś się wyjaśniło z tym "olejem" ?
Powodzenia :)

no nic sie nie wyjasnilo :O przyjmujemy, ze byla to jakas podroba, ktora zwariowala. Luz na ukladzie tlok/cylinder nie doprowadzilby do takiego zamieszania - byl zbyt maly. Kolezka bije sie w piers, ze nic nie dolewal ale fakt, ze i poziomu nie pilnowal. No albo dalej mnie buja. Teraz wszystko idzie w pył do gruntownego mycia, skladam na nowych czesciach i ma żyć. Na szczescie korba na wale bez luzow i głowka korby nie ucierpiala. Bedzie syf jak walek rozrzadu zdechl bo to wyjatkowo ciezki temat :( to jest prosty silnik i zrobiony po ludzku na oem-ach bedzie robil jak sie go poszanuje.

majo 16.02.2024 09:56

Obstawiałbym brak oleju. Miałem większe zniszczenia przy zapchanym sylikonem kanale olejowym.

szynszyll 16.02.2024 18:23

3 Załącznik(ów)
jest źle, a nawet całkiem do dupy. koleżka od szlifów wysłał mnie do firmy Świątek - może ktos zna?

https://swiatek.com.pl/

poza tym, ze regeneruja walki to rowniez je produkuja. do DR600 rowniez. nowy na wzor seryjnego kosztuje 800pln. to co mam wyglada tak jak widac - podesle im to i zapytam o ewentualne koszty regeneracji. nowy OEM - nadal dostepny kosztuje 2050pln. uzywki jezeli sa to w chorych cenach i zciorane nie mniej niz ten co mam. cdn.

kylo 16.02.2024 21:22

2 Załącznik(ów)
Raczej będzie lipa....

Tak na szybko z betoniarkowego forum.

"wałek rozrządu wytarty jakby moto miało milion km a przecież niedawno wymieniałem na Świątkowy - echh."

Mallory 16.02.2024 21:49

Świątek bardzo znany i lubiany, kiedyś tam forumowy wałek zdawczy dorabiałam gdy nie było OEM - choć się w końcu nie udało to kontakt super.

Co jak tam wiem o motocyklach jako amator, ale wg mojej wiedzy, gdy w DR głowica zużyta to nawet nadwymiarowe wałki od Świątka na wiele km nie wystarczą, choć jakiś czas (raczej krótki) będzie to działać.

zbyszek_africa 16.02.2024 22:27

Ech, stare czasy Swiątek w 85-tym, czyli zaraz po okupacji:D ( jak to mówią moi synowie) dorobił mi wałek do żiguli 1300 rajdowy, chodziło to jak wściekły pies...+ jakieś 15 koni
Już wtedy ludzie różnie o nim mówili,ale skoro dotrwał do dzisiejszych czasów ( pewnie już potomkowie) to mu za to chwała:Thumbs_Up:

Szynszyl, te dźwigienki zaworowe z fabrycznych wypukłych przerabiało się na lekko wklęsłe ( na którymś zdjęciu są) chodziło o dłuższy czas otwarcia zaworów. Może ktoś się brał za "rasowanie" tego silnika.

pozdr.

szynszyll 17.02.2024 07:29

no to jestesmy w lesie. jezeli te walki to taki szajs to jakim cudem koles wciaz je produkuje i sprzedaje? przeciez po kilkunastu takich akcjach to by sie musialo zesrac...

dzwigienki jak widzicie sa dane nowe i tanie nie byly, wiec szkoda zakladac byle co, zeby je popsuc. niepewna uzywka to minimum 1000pln... nowka w USA 1500pln, wiec nieoplacalna zabawa zupelnie z wysylka, clem itp.

ramires 17.02.2024 08:48

U hesslera ma ich?

szynszyll 17.02.2024 08:59

Cytat:

Napisał ramires (Post 845775)
U hesslera ma ich?

gdzie jakis katalog znajde bo google nic o tym nie wie - ok mam. fatalnie sa w google zpozycjonowani

no maja jakis 'tuningowy'. pisza cos o szlifowaniu walkow dekompresatora i innych czarach. ja chce serie - za 'tjuningi' dziekuje - starczy mi to co mam 'stjuningowane' na stole

chca, zeby im wyslac uszkodzony wałek i za 200E robią z niego wałek 'tuningowy' i odsylaja.

https://hessler-motorsport.de/

steve69 17.02.2024 09:38

A ja z czystym sumieniem Świątka mogę polecić. Mam w Uralu, po kilku tysiącach km brak śladów zużycia.

Mallory 17.02.2024 09:51

O Świątku też mam bardzo dobre zdanie np. niektórzy porównywali HoTCams ze Świątkiem z dużym plusem na rzecz Świątka np co do jakości wykonania - kumple mechanicy zakładali do różnych motocykli i HotCams i Świątka. Podobno Świątek dużo lepszy.

Z tym, że to konkretnie w Dr jest problem słyszałem (a właśnie o DR chodzi tutaj), a nawet ktoś dokładnie to sam z siebie ostatnio poruszył na forum transalpa.
Może to w DR jest konstrukcyjnie coś inaczej?

Kiedyś żart słyszałem od jednego z mechaników - jak chcesz mieć nieprzespaną noc, to wrzuć na aukcję wieczorem, że masz głowicę w z wałkiem do DR i podaj nr telefonu:)

Sam miałem tylko DR 350 i nie polubiłem tego motocykla więc był krótko.

szynszyll 17.02.2024 09:54

ja spotykam negatywne wpisy z przed lat. 2010-2015. sporo sie moglo w technologii zmienic. siedze i szperam - gdyby to byla zupelna kaszana to przeciez by goscia zjedli...

Mallory 17.02.2024 10:03

Kaszany w Świątka nie ma.

Ale przypominam, że mówimy dokładnie o DR, a on robi mnóstwo elementów.

Tu np. tez jest opinia:
https://africatwin.com.pl/showpost.p...&postcount=221

Kolega sąsiad walczył z DR 600 kilka lat - wszystko miała ładne i fajne poza głowicą i wałkiem. Silnik ciągle wyciągany. Po kilku latach się poddał - poszła na ści.

Update:
Na dzisiaj znalazłem 2 sztuki - jedna u na jedna w DE i to bez wałka. Ceny kosmos a i stan samemu trzeba ocenić.
https://www.kleinanzeigen.de/s-anzei...80939-306-2418
https://www.otomoto.pl/czesci/oferta...-ID6G2T51.html

szynszyll 17.02.2024 10:25

glowica, ktora mam wyglada na wzglednie zywa - nie ma zatarc jakims cudem ani na lozach walka ani na deklu dociskajacym. to, ze te silniki maja gowniana gore wiem doskonale - LS650 to jezdzace nieszczescie i glowica predzej czy pozniej zdechnie. ja bym w zyciu DR z tamtych lat nie kupil - podobno w XF i DR SE juz jest lepiej, ale tam glowica i walek sa inne. z tego co przegladam rozkladowki od dr500 do dr650 1995 walek byl taki sam, chociaz ma inny numer OEM. poniesło młodego i zrobił głupote, do tego srogo przeplacajac :(

pałeł 17.02.2024 10:30

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 845785)
ja spotykam negatywne wpisy z przed lat. 2010-2015. sporo sie moglo w technologii zmienic. siedze i szperam - gdyby to byla zupelna kaszana to przeciez by goscia zjedli...

Z szybkiej lektury tego co sami napisaliście. problem nie jest w wałku a jego smarowaniu pewnie trzeba poprawić magistrale aż do krzywki a moze nawet dorobić nowy punkt smarowania na krzywki

szynszyll 17.02.2024 10:45

problem jest w smarowaniu bo w silniku nie bylo oleju tylko gnojowka - pisze o tym kilka postow wyzej. na 100% to chodzilo na sucho bo byla odrobina gnoju na dnie miski.

pałeł 17.02.2024 10:47

tak wiem ale w każdej dr ?

szynszyll 17.02.2024 11:08

no nie w kazdej i czytalem na forach, ze kolezenstwo robi rozne patenty - wierci otwory w walkach itd. ja na to jestem za glupi. chce zlozyc najlepiej na nowych OEM, zalac olejem wg specyfikacji i zapomniec. nie mam ambicji poprawiac 40-to letniej konstrukcji. a jak ktos sie zdecydowal na zakup motocykla z wada fabryczna to niech pisze na:

300 Takatsuka-cho, Minami-ku, Hamamatsu-shi, 432-8611 Shizuoka

p.s. tych misiow jeszcze chwala jezeli chodzi o regeneracje walkow wszelakich:

https://www.polok.pl/uslugi/

ktos sie o Nich otarl?

Melon 17.02.2024 11:42

Świątek wiem że regenerował wałki rządowe w Volvie 13L ale ja wymieniłem na używany i nie mam opinii.

Mallory 17.02.2024 13:17

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 845721)
nowy OEM - nadal dostepny kosztuje 2050pln. uzywki jezeli sa to w chorych cenach i zciorane nie mniej niz ten co mam. cdn.

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 845799)
chce zlozyc najlepiej na nowych OEM, zalac olejem wg specyfikacji i zapomniec. nie mam ambicji poprawiac 40-to letniej konstrukcji.

Popieram.
Ale też rozumiem rozterki i ból - bo wałek w cenie 1/3 motocykla pewnie.

szynszyll 17.02.2024 15:21

wszystko prawda ale ja sie chce poruszac dla swietego spokoju w zakresie tzw. sztuki, a nie odkrywac i przecierac nowe szlaki

nie znalismy sie wczesniej z mlodym, a mieszka kilka kilometrow od mojej norki. gdyby mnie spotkal przed zakupem i poprosil o pomoc to bym mu wybil DR z glowy i poszukalibysmy jedynego rozsadnego zlomka z tamtej epoki czyli XT600Z :D

Tygrys 74 18.02.2024 12:06

He,-he XT 600z tak samo trudno znaleźć z dobrą głowica jak DR i XR��

szynszyll 18.02.2024 18:51

2 Załącznik(ów)
ciekawostka z innej beczki - TA600 1987 VH-06. 83 tys km. przy temperaturze 2 stopnie, na zimnym silniku wydmuchal 11Bar. Cieply ( tak podaje serwisowka hondy, zeby uciac odwieczne spekulacje) zapewne wydmucha wiecej. ogolnie widac, ze dlugo stal ale stan 100% oryginal - naszych tam nie bylo. swiezy szwajcar. takze, jak mi Afra wydmuchuje bidne 9Bar to nie gniewajcie sie na mnie kiedy nie wierze w te nasze tradycyjne 65 tys km...

Vidon 18.02.2024 19:21

Może warto pomyśleć o swapie i wrzucić silnik z XF do tej DR.

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

szynszyll 18.02.2024 19:23

Cytat:

Napisał Vidon (Post 845974)
Może warto pomyśleć o swapie i wrzucić silnik z XF do tej DR.

xf ma inna glowice, dwa gazniki inny airbox, pewnie elektryke i hgw co jeszcze. w chwili obecnej akcja zupelnie mija sie z celem.

zerknalem: silnik 2500-3000, gazniki 400-1000, modul 600-1000, a gdzie reszta?

Vidon 18.02.2024 19:31

Poszukać używki bez papierów i robić przeszczep, gdzieś już widziałem takie DR z tym silnikiem, będzie zabawy, ale lepszy silnik + dostępność części powinny kusić

szynszyll 18.02.2024 19:38

nie interesuja mnie motocykle bez papierow - starczy mi klopotow w zyciu ktore mialem, mam i pewnie jeszcze miec bede. sorry. nie mam w sobie zylki rzeźbiarza - chcialbym, zeby takie motocykle pozostaly w mozliwie jak najbardziej oryginalnym stanie.

Mallory 01.03.2024 16:38

Szybka akacja. Kumpel dzwoni, że nie ma na cmsl i w aso części gaźnikowych do afryki. Więc łapię za telefon i do Szynszylla.
Jurek błyskawicznie podał mi numery części z Larssona, i kupiłem je osobiście po 30 min, o których nawet oni nie wiedzą, że są do afryki:)))
TXH

Dzieju 02.03.2024 06:39

Zgadza się , w larsonie wiedzą tylko to co im wyświetli komputer.
Cała reszta przekracza ich możliwości a znajomość sprzedawanego towaru widać jest u nich zbędna.

szynszyll 02.03.2024 06:53

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 847125)
Zgadza się , w larsonie wiedzą tylko to co im wyświetli komputer.
Cała reszta przekracza ich możliwości a znajomość sprzedawanego towaru widać jest u nich zbędna.

no i tak ma byc. to olbrzymi sklep i sprzedawca musi sie na czyms opierac - winic mozna tworce bazy danych a nie szeregowego pracownika. wole, zeby koles dzialal wedlug jasnych zasad bo jak czytam wpisy z FB i forow motocyklowych to wlos sie na glowie jeży jakie bzdury 'mechanicy' wypisuja. wole, zeby sprzedawca nie myslal za duzo i dzialal zgodnie z procedurami. w firmowych serwisowkach japonskich przytrafiaja sie bledy a ostatni wylapalem blad na firmowej rozkladowce do hondy transalp 700 - jedna z waznych czesci ukladu hamulcowego byla niewlasciwie opisana. nie da sie tego uniknac przy setkach tysiecy rzeczy w asortymencie. czesto ta sama czesc wystepujaca w dwoch roznym motocyklach ma rozne numery OEM.

to, ze ktos ma hopla na punkcie 40-to letniego rumpla jakim jest XRV u wielu wywoluje usmiech politowania - ludzie jezdzacy na kilkuletnich supersportach z technika zaawansowana jak w promie kosmicznym nie bardzo moga w nasze istnienie uwierzyć :D ja nie mam zielonego pojecia o budowie Kawasaki H2R czy BMW S1000RR...

Dzieju 02.03.2024 06:56

Masz rację w sumie, ale wtedy wiedza o zamienności części pozostaje tylko po stronie kupującego.

szynszyll 02.03.2024 06:59

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 847127)
Masz rację w sumie, ale wtedy wiedza o zamienności części pozostaje tylko po stronie kupującego.

nie wymagam od kontrolera lotu znajomosci budowy 737 :D

Dzieju 02.03.2024 07:32

Ale jak widzi dwie sztuki tylko w różnym malowaniu to tak trudno stwierdzić że to dwa 737 a nie dwa różne samoloty? :)
Jam mu się wyświetli na ekranie numer lotu( jak w sklepie nr części) to też musi wiedzieć co to leci , cesna czy ten 737. Także temat złożony.

Melon 02.03.2024 09:01

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 847126)
no i tak ma byc. to olbrzymi sklep i sprzedawca musi sie na czyms opierac - winic mozna tworce bazy danych a nie szeregowego pracownika. wole, zeby koles dzialal wedlug jasnych zasad bo jak czytam wpisy z FB i forow motocyklowych to wlos sie na glowie jeży jakie bzdury 'mechanicy' wypisuja. wole, zeby sprzedawca nie myslal za duzo i dzialal zgodnie z procedurami. w firmowych serwisowkach japonskich przytrafiaja sie bledy a ostatni wylapalem blad na firmowej rozkladowce do hondy transalp 700 - jedna z waznych czesci ukladu hamulcowego byla niewlasciwie opisana. nie da sie tego uniknac przy setkach tysiecy rzeczy w asortymencie. czesto ta sama czesc wystepujaca w dwoch roznym motocyklach ma rozne numery OEM.

to, ze ktos ma hopla na punkcie 40-to letniego rumpla jakim jest XRV u wielu wywoluje usmiech politowania - ludzie jezdzacy na kilkuletnich supersportach z technika zaawansowana jak w promie kosmicznym nie bardzo moga w nasze istnienie uwierzyć :D ja nie mam zielonego pojecia o budowie Kawasaki H2R czy BMW S1000RR...

Z tymi błędami masz rację, mi w CT nie zgadzał się poziom do lustra oleju a ilość w przednim zawiasie. Chłopak z serwisu rozwiązał moją zagadkę gdzie w serwisówce podane było 138mm a powinno być 118mm.

Lepi 02.03.2024 10:08

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 847129)
Ale jak widzi dwie sztuki tylko w różnym malowaniu to tak trudno stwierdzić że to dwa 737 a nie dwa różne samoloty? :)
Jam mu się wyświetli na ekranie numer lotu( jak w sklepie nr części) to też musi wiedzieć co to leci , cesna czy ten 737. Także temat złożony.

Nie musi widzieć a nawet nie może. Numer lotu nie jest na zawsze przypisany do jednego modelu samolotu.
Musi dostać tę informację za każdym razem. Przykład z d.
Zresztą szynszyl świetnie wyjasnił to, do czego po raz kolejny się czepiasz.
Nie wszyscy są zakręceni Afryki

Dzieju 03.03.2024 06:48

Dlaczego uważasz to za czepianie , po prostu jak mallory potwierdziłem że miałem podobny przypadek. Dwie identyczne części różniące się tylko jedną cyfrą.
Wielu sprzedawców wystawiając np części od razu wypisuje wszelkie modele do których pasuje dana część , podają numery części innych producentów, zamienników itd.
Czy larson to jakaś święta krowa że togo nie robi , nie potrafi czy się nie chce...
Wszystko z mojej strony.....już się nie czepiam.

szynszyll 03.03.2024 07:12

sierżant Duma - jebać, karać, nie wyróżniać - 2000 rok, jesień:

https://www.youtube.com/watch?v=sgVJb2oeoQ8

Mr_gun 04.03.2024 08:55

Dobra a co z Suzuki? ...bo sie wkreciłem.

zimny 04.03.2024 09:48

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 847129)
Jam mu się wyświetli na ekranie numer lotu( jak w sklepie nr części) to też musi wiedzieć co to leci , cesna czy ten 737.

To prawda i jak mu się wyświewtla nr lotu - to ma podgląd na model samolotu realizujący. Ale...

Cytat:

Napisał Lepi (Post 847133)
Numer lotu nie jest na zawsze przypisany do jednego modelu samolotu.
Musi dostać tę informację za każdym razem.

To prawda również. Bo nie raz bywają zmiany samolotów choćby z powodu awarii, niedostępności etc.

Tak chciałem wyjaśnić te lotnicze niuanse bo coś tam kojarzę w temacie :)

W katalogi się nie mieszam ale błedy bywają - choć w Suzuki i w BMW z błędami się nie spotkałem. Nr zawsze się zgadzał z częścią jak idzie o OEM. Zamienniki to czasem loteria ale to nie nowość i chyba każdej marki dotyczy.

nabrU 04.03.2024 10:11

Cytat:

Napisał zimny (Post 847295)
To prawda i jak mu się wyświewtla nr lotu - to ma podgląd na model samolotu realizujący. Ale...

A z transpondera w modzie S i ADS-B plus jeszcze paru innych zabawek to ma jeszcze kupę innych informacji.

Też mi się to kiedyś obiło o uszy na kursie pszczelarstwa :cool:

ramires 04.03.2024 13:31

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 847210)
Dlaczego uważasz to za czepianie , po prostu jak mallory potwierdziłem że miałem podobny przypadek. Dwie identyczne części różniące się tylko jedną cyfrą.

Wielu sprzedawców wystawiając np części od razu wypisuje wszelkie modele do których pasuje dana część , podają numery części innych producentów, zamienników itd.

Czy larson to jakaś święta krowa że togo nie robi , nie potrafi czy się nie chce...

Wszystko z mojej strony.....już się nie czepiam.

Ale różnice w cyferkach z jednej strony mają znaczenie konstrukcyjne a czasem tylko nowsza produkcja/fabryka.

Przerabiam to nagminnie w Hondzie.

Ich numery idzie wbrew pozorom łatwo dekodować.
Najpierw typ części potem zaszeregowanie do maszyn a ostatnie to rewizja.

I prawdę mówiąc ten ostatni człon można w wielu przypadkach olać jak się różni +-kilka cyferek ostatnich typu coś ma być 000 a przychodzi 003.

Inaczej się sprawa np. tłokami gdzie nie tylko typoszereg jest ważny, ale również pod jaką normę emisji spalin. Tu można się zdziwić, bo będzie różnic się czasem punktem osadzenia sworznia i czasem uszczelka pod głowicą / cylindrem można kompensować a czasem wymienić korbę trzeba.

Dzieju 05.03.2024 06:03

Ale się rozdmuchało , pisałem nieco w innym kontekście niż kierunek w którym poszło. Ale już nieważne.

szynszyll 22.03.2024 19:34

1 Załącznik(ów)
jutro oddaje 'zieloną żyrafę' po dużym remoncie - bedzie sesja zdjeciowa najwyzszej XRV w historii tego kraju. a tym czasem do mojej obory zawedrowalo na serwis TAKIE cudo. i tu konkurs: kto wie co to za motocykl i z ktorego roku?

p.s. stan 1A

DwaMariany 22.03.2024 20:15

GSX 1100ef. 1984?

Silv 22.03.2024 21:01

Albo 1150 efa

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

szynszyll 22.03.2024 21:06

Cytat:

Napisał DwaMariany (Post 849053)
GSX 1100ef. 1984?

dokladnie wlasnie tak! i tu odpowiedni na te okazje utwor:

https://www.youtube.com/watch?v=CZFqJL_AJqI

Melon 22.03.2024 21:12

Mogłeś teraz wstawić więcej fot jak Suzi się prezentuje. :)

szynszyll 22.03.2024 21:14

Cytat:

Napisał Melon (Post 849062)
Mogłeś teraz wstawić więcej fot jak Suzi się prezentuje. :)

powrzucam jak ja rozbebesze :D a rozbebesze ja konkretnie :D

Melon 22.03.2024 21:23

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 849063)
powrzucam jak ja rozbebesze :D a rozbebesze ja konkretnie :D

Ale goła to dla młodzieńców ja chciał zobaczyć w pięknej plastykowej sukni. :D

szynszyll 22.03.2024 21:32

Cytat:

Napisał Melon (Post 849064)
Ale goła to dla młodzieńców ja chciał zobaczyć w pięknej plastykowej sukni. :D

zrobimy sesje w wiosennym sloneczku jak skoncze i poskladam. jutro wrzuce 'neonowa żyrafe' poskladana to Wam dopiero szczeny poopadaja jaki mad-max wyszedl z rd04 :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:57.