Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział ogólny (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=271)
-   -   Honda CRF300L/Rally (2021) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38547)

Emek 13.03.2021 10:42

No nie wiem. Ja bym się wcale nie zabierał za wkładanie 500 do ramy 250L. Ona sie gnie w oczach niemal. Byle dzwon i rama przy podnóżkach się wygina. Piec niby nie jest wiele cięższy ale inne całkiem obciążenia będą. Wydaje mi się ze rama z wersji enduro byłaby lepsza a do tego mamy w komplecie dobry zawias. Tylko o taką ramę z papierami ciężko.

matjas 13.03.2021 10:53

Taka Przerobka to jest rzeźba.
Takie podnóżki tez trzeba wzmocnić. Przy całej robocie to jest małe piwo.

M

jtd 13.03.2021 12:32

Cytat:

Napisał Emek (Post 722968)
No nie wiem. Ja bym się wcale nie zabierał za wkładanie 500 do ramy 250L. Ona sie gnie w oczach niemal. Byle dzwon i rama przy podnóżkach się wygina.

Serio tak się gnie ? Czy ktoś piznął porządnie i się wgięła trochę, co zresztą jest lepsze niż złamanie. Nigdzie takiego problemu nie wyczytałem tylko jeden w PL. A 0d 2012r trochę tego śmiga po świecie, szczególnie w USA

Emek 13.03.2021 12:58

Tak na serio to miałem do czynienia z 5 sztukami CRF250L. Sztuka kolegi @sudden chyba wolna od pogiętej ramy. Juras na Kaukazie poobijał swoją okrutnie i nic się nie pogięło. 2 sztuki, które oglądaliśmy przez zakupem miały pogięte ramy w okolicach podnóżków a nie były po dzwonach. Nie kupiliśmy bo Jurek zdecydował że woli jednak kupić nówkę. Ostatnia sztuka to kolegi @piotrektt i jego akurat możesz sam zapytać jak dokonał pogięcia ramy bo miał CRF od nowości. Nie sądzę żeby jakaś gigantyczna siła do tego była użyta. Statystycznie 3 na 5 miało ramę zgiętą w tym samym miejscu. 2 sztuki po lewej a jedna po prawej stronie.

AfroMan 13.03.2021 13:54

Moja L-ka miała nalatane ponad 40 tysięcy i ramę miała prostą. Przynajmniej ani ja, ani nikt z otoczenia nie zauważył aby była pogięta.
Poza tym, to nie jest przecież jakiś super sport. Co się pogięło, można odpogiąć :D

I tu wracają wspomnienia, jak w młodości latałem Simsonem S51 Enduro i nie było fajnej wycieczki, żeby nie trzeba było prostować podnóżków po glebach :D

Emek 13.03.2021 14:31

Ta rama jest po prostu miękka. To nie jest mój wymysł. Poczytajcie w necie.
https://cdn.thumpertalk.com/uploads/...1444059068.jpg
https://thumpertalk.com/applications...da1a2cf8c58a8a
https://bikingoveryonder.com/user/pa...76885_high.JPG
https://cdn.thumpertalk.com/uploads/...84c41192b.jpeg
https://farm5.staticflickr.com/4533/...62d1ceb0_o.jpg
Trzeba też uważać na te pół chłodnicy. Warto się pokusić o takie wzmocnienie bo Jurka upadła na bok i to wcale nie jakimś mega impetem i mocowanie się oberwało.

mikelos 13.03.2021 16:10

Odebrałem dziś papiery do rejestracji CRF300L. Marcowa dostawa wyprzedana, nie wystawiają nawet nic na salon do pokazania. Dostawa kwietniowa - będzie parę sztuk z produkcji 2020 w cenie 23 KPLN. Jak ktoś się zastanawia to dzwońcie na Malowniczą w W-wie. Powołać się na FAT. Potem już tylko regularna cena 24.200 za produkcję 2021.

muszel72 13.03.2021 16:41

Warto za rocznik dopłacić 1200

dario9z 13.03.2021 17:47

Moim zdaniem nie warto, bo to moto docelowo i tak do przeróbki np. zawieszenia, zostaje 1200 zł za które masz prawie amor na tył np. YSS.
Nie ważę tyle co Taj, więc to pozycja obowiązkowa.
A tak naprawdę kupując takie moto wiązałbym się świadomie na dłuższy czas, znając jego ograniczenia i wady, więc sprzedaż za dwa trzy lata nie wchodziła by w grę, więc rocznik bez znaczenia.
A tak z innej beczki, mam fazę teraz na Rally, he,he, bo po wyrzuceniu i obcięciu dolnych owiewek, dodaniu płyty pod silnik wygląda bardziej kozacko moim zdaniem, tylko te 5 koła dopłaty to sporo.
No i byłoby prawdziwe Szwenduro z owiewką ala rajd Paryż -Dakar.

fart1 14.03.2021 19:45

1 Załącznik(ów)
Salon hondy zrobił mi niespodziankę i dostarczył motko w sobotę więc co miałem zrobić zacząłem ją docierać.
Z uwagi, że moje doświadczenie w terenie jest na razie znikome nigdy nie miałem tak lekkiego sprzętu na oponach kostkowych oto moje spostrzeżenia z 110 kilometrów.
- z uwagi że jestem klocem 94kg zawieszenie wydaje się niesamowici miękkie czuje się jak na kanapie w salonie. Chyba należy schudnąć
- pojechałem w teren - żwirownie oraz rozlewiska zaskoczyła nie lekkość motocykla i niesamowita trakcja opon. Tam gdzie koło gs kloca ucieka honda jedzie jak wryta w teren.
- moc silnika nie powala ale daje radę w terenie nie odczułem żeby mi brakowało ale pewnie jak poziom umiejętności pójdzie w górę to zmienię zębatkę z przodu.
- pozycja man 183 cm wzrostu kierownica zdecydowanie za nisko
- szósty bieg jest zdecydowanie nadbiegiem przelotowy reszta krótka
- spalanie 4,4l /100km
- zaskoczenie z uwagi na niską masę wirującą w silniku (efekt żyroskopu) motek szybko wali się na boki na rondach.

Fizolof 14.03.2021 20:29

Cytat:

Napisał fart1 (Post 723209)
- zaskoczenie z uwagi na niską masę wirującą w silniku (efekt żyroskopu) motek szybko wali się na boki na rondach.

Raczej bym podejrzewał przednia oponę bądź kąt główki ramy. Jak pierwszy raz założyłem kostki do Tenery to się prawie wywaliłem przy pierwszym zakręcie, taka była różnica w waleniu się w zakręty, z czasem się przyzwyczaiłem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

tadzik 14.03.2021 20:40

W zakręty się wali jak jest mało powietrza z przodu. Kiedyś mało nie wy..bałem na zakręcie na szosowym moto z tego powodu. Sprawdź czy to to.

fart1 14.03.2021 20:42

idę sprawdzić do garażu :)

matjas 14.03.2021 20:54

4,4l?????

jtd 14.03.2021 20:55

Ja w gorącej wodzie kąpany byłem i w listopadzie 2020 wziąłem 250L. Bo nie było jednoznacznie wiadomo czy będzie 300L. Zdążyłem 350km nawinąć i zima naszła. Teraz tak troszku no wiecie ......:-) mam jakby wyrzuty sumienia, dlatego czekam z niecierpliwością jak dwóch kierowników się spotka 250/300 i ładny filmik sklecą : waga, wysokość siodła, prześwit, spalanie, obr.silnika na poszczególnych biegach , jakiś wspólny start na przyspieszenie , no i porównania typu ten sam podjazd, ten sam odcinek piaszczysty itd.
Kolega pisze 4,4l/100km . Mi wychodziło 3,6l/100km po lasach ale ja do pierwszego przeglądu nie odkręcam. Zawiecha na moje 93kg bez zastrzeżeń. Odczucia jak na Trampku XL600, tyle że 60kg mniej . Poprzednie LC4 640 waliło po łapach przy normalnej jeździe i wężykowanie przy wysokich prędkościach. Kierownica zdecydowanie za nisko , mam 180cm. Przywiązałem linke z ciężarkiem na końcu manety, moto na podnośniku. Odchylałem kiere od siebie do momentu aż ciężarek będzie najwyżej posadzki. Pomogło , ale i tak podwyższenie bedzie zrobione. Biegi pierwsze dwa za długie, na turystykę leśną także będą zębatki 13/42. Na razie ok. Wiadomo mocy powinno być 35KM , tym bardziej ciekawi mnie te 300L 27KM lepszy moment i ta krótsza niby skrzynia. Z kolei wyższy prześwit i wyższy środek ciężkości może być na minus. A i bardzo mi brakuje wyświetlacza zapiętego biegu. Miałem wiele moto i nigdy tego nie potrzebowałem , ale w 250L już zdążyłem zauważyć że czegoś takiego brakuje

fart1 14.03.2021 21:01

1 Załącznik(ów)
o przepraszam spadło 4,2l

Załącznik 105241

sudden 14.03.2021 21:07

Oooo, wyświetlacz biegów :drif::drif:

rrolek 14.03.2021 22:24

Cytat:

Napisał jtd (Post 723219)
....Przywiązałem linke z ciężarkiem na końcu manety, moto na podnośniku. Odchylałem kiere od siebie do momentu aż ciężarek będzie najwyżej posadzki...

Z takim ustawieniem kierownicy zmasakrujesz cobie nadgarstki. Radzę manety mieć poziomo.

Pozdr rr

jtd 14.03.2021 22:57

Cytat:

Napisał rrolek (Post 723231)
Z takim ustawieniem kierownicy zmasakrujesz cobie nadgarstki. Radzę manety mieć poziomo.

Pozdr rr

I tak chcę zainwestować w podniesienie kiery. Nie wiem czy oto CI chodzi ale klamki sprzęgła i hamulca ustawiłem sobie tak jak łapa naturalnie leży na manecie. Paluszkiem łapie. Klamki troszkę nisko leżą , a listki Acerbisa jakby troszkę je odsłaniają , ale od dołu więc jest ok. Generalnie Honda jako marka to kojarzy mi się z ergonomią, a każde moto do tej pory leżało na mnie jak "ulał". :-) . Ale CRF250L niestety moim zdaniem ma problem z tym , że siedzi się za blisko kiery i kiera jest za nisko. Tak czy owak inne marki nie mają NIC.

mikelos 15.03.2021 15:35

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 723010)
Warto za rocznik dopłacić 1200

Warto/nie warto to subiektywna ocena. Gdyby była jakaś zmiana w roku modelowym, to pewnie warto. Ale tu mówimy o dokładnie tym samym modelu. Zawłaszcza że rocznik produkcji w przypadku motocykla to nie to samo co w przypadku samochodu. Dawno wyleczyłem się z patrzenia na rok produkcji. Kupuje stan pojazdu, historię serwisową - bo to redukuje realne ryzyko kupienia szajsu. Sam rocznik nic nie znaczy. Więc, w mojej opinii, nie warto :)

muszel72 15.03.2021 15:42

Ja też się wyleczyłem z patrzenia na rok prod w przypadku używanych sprzętów. Tutaj jednak może to mieć znaczenie przy sprzedaży za kilka latek. Zwłaszcza, że kwota niewielka. To oczywiście też subiektywnie.
Sam kupiłem ATAS z rok prod wcześniejszym ale tam była różnica ponad 5 kpln:0

matjas 17.03.2021 13:34

NO I????

nowy sprzęt i gdzie są ochy i achy i urlop na okazję docierania?

jak to się mówi z głupia frant zadzwoniłem dzisiaj do RPM we Wrocławiu /oni nawet nie planują mieć testówki - apoco skoro się wszystko sprzedaje/ i w kwietniu mają być trzy /!/ sztuki ewentualnie a potem to nie wiadomo.
znajomy mi Karlik Poznań, twierdzi, że u nich można się spodziewać dopiero w Sierpniu2021 - nie wcześniej. Ponoć rozsprzedali po PL część swojej puli...

No i tak to. Ciekawie się zrobiło.

Szczerze - bym się zdecydował ale w ciemno nie ma opcji...
W karliku można się bujnąć po placu ponoć. I to by było na tyle.

Witamy w Polsce.

m

Emek 17.03.2021 13:39

Matjas, poczekaj. Naród pokupuje a potem będzie sprzedawać bo za słabe, takie a srakie. Tak było i z 250L. Prawie nowe sztuki wpadały na rynek. Teraz się trochu zmieniło ale może to będzie okazja wydłubać prawie nówkę taniej bo się nabywca zawiódł brakiem mocy. Cierpliwości.

muszel72 17.03.2021 13:47

To może ja tutaj już wrzucę ogłoszenie, że chętnie kupię 300 Rally w cenie ok 20 kpln:):haha2:

Emek 17.03.2021 13:48

Poprosze o ofertę ze zdjęciami na priv :D

Babel 17.03.2021 13:55

Poczejacie - moze beda moze nie :)
Ale jak Emek pisał z 250 L - sam widziałem w listopadzie była crf250L z fajnym wyposażeniem z 2020 za chyba 17 tys.
Rwania nie było - z miesiac była i chyba sie sprzedała

jabolos 17.03.2021 14:13

Jakby ktoś szukał to w Olsztynie stoi dostępna od ręki https://www.otomoto.pl/oferta/honda-...ID6DGhaK.html?

matjas 17.03.2021 14:14

przy tych deklarowanych zmianach w skrzyni + większy skok to musi być znacznie lepszy motocykl.
ale czy jest?????

i zdies sabaka zaryta

p.s. kupowanie używki za 18 gdzie za 24 masz nowe moto z finansowaniem 50/50 na przykład ma się nijak do tego co chciałbym :D

Babel 17.03.2021 14:42

Miałem ten sam dylemt i powtorze po raz kolejny - bez pojeżdzenia nie kupie w ciemno motocykla.
Dlatego odpuściłem CRF na rzecz niewiele tanszego ale używanego exc450 .

sudden 17.03.2021 14:48

Cytat:

Napisał matjas (Post 723726)
(...)
p.s. kupowanie używki za 18 gdzie za 24 masz nowe moto z finansowaniem 50/50 na przykład ma się nijak do tego co chciałbym :D

Ostrożnie z tym finansowaniem 50/50 w Hondzie, bo to ostatnio szło przez Getin Bank Czarneckiego i to jest de facto umowa na 80 gruuuuubo oprocentowanych rat z możliwością spłaty na raz tylko w jednym określonym terminie (chodzi o to drugie 50%). Prowizja też była wyraźna.
U Czarneckiego w IdeaBank miałem konto przez rok. To był jedyny rok w moim życiu kiedy nie rozumiałem miesięcznych wyciągów bankowych. Ciągle jakieś omyłkowe księgowania i wyksięgowania, jakby konto żyło własnym życiem.

matjas 17.03.2021 14:58

50/50 to jest to co napisane i jeśli masz do spłaty ratę to masz ją zapłacić. amen.

jak nie zapłacisz to się rozkłada na 24raty - świeże info. co do oprocentowania nic nie wiem bo się chyba zdecydowałbym na normalną kreskę na rok zamiast wykładać tą kasę na stół ot tak.

natomiast czy IdeaBank to dobry pomysł, że tak zagram słowami, to również mam wątpliwości. Ciekawe, że przez tyle lat Honda PL ma z nimi umowę i amen.

m

m

sudden 17.03.2021 15:19

Hondzie to żadna różnica z kim ma umowę, byleby przelewy przychodziły sprawnie. A pewnie przychodzą. Większość osób nie czyta wcale umów (kredytowych też) więc taki Getin ciągle ma co robić.
Ja z ciekawości poprosiłem o ofertę 50/50 jak kupowałem 250L, ale nie było o czym gadać. Prowizji chcieli 10% wartości motocykla. To było w 2018 i jeśli teraz jest lepiej to dobrze, ale i tak polecam raczej omijać wszystkie Getiny i IdeaBanki :)

jabolos 17.03.2021 15:30

Taki mały off dotyczący wynajmu długoterminowego Idea Getin Fleet https://www.youtube.com/watch?v=zBvWGOTr6IU

kristoch 17.03.2021 15:43

Cytat:

Napisał sudden (Post 723746)
To było w 2018 i jeśli teraz jest lepiej to dobrze,

Od 2018 to sporo się wydarzyło ;-). Między innymi spadły w Polsce stopy procentowe na PLN, a od tego zależy m. in. maksymalny koszt jaki bank może pobrać od klienta.

Tak czy inaczej, Honda nie wymusza na dealerach jednolitej formy finansowania i każdy z nich ma ofertę z rożnych banków.

matjas 17.03.2021 16:01

nie wiem skąd /z jakiego banku/ otrzymałem ofertę ale najtaniej jest wziąć 50/50 i spłacić po 11 mcach. rrso około 10% wychodzi jak to w gotówkowym po prostu.

Wpłata własna: 11 650zł
ALE
Po 11 mcach - 2 możliwości:

- spłaca się pozostałą kwotę + prowizję banku = koszt całkowity 1044zł

lub przy braku spłaty z automatu sie rozbija to na 20rat po 693PLN.

Co zważywszy, że kredytujemy ww. kwotę przez dwa lata podwaja niemal koszt do 2200blach...

Kredyty kosztują ale też są dla ludzi. Nie jest to Afryka /nikomu nie wypominając/ za 70 koła więc taki tam kredycik nie jest tragedią. Nie ma konieczności zabezpieczenia w postaci AC.
Niestety mam doświadczenie spore z naprawianiem starego gówna i traceniem czasu na jazdę oraz kasy - tutaj po prostu jest czysty zysk. Można skupić się na robocie i zarabianiu na tą kreskę przez 11mcy i na jeżdżeniu do pęknięcia dupy.

Oczywiście wciąż pozostaje kwestia czy nowa CRF300 ma to coś żeby złożyć podpis na świstku...

tak to.
m

mikelos 17.03.2021 16:38

Stopy procentowe spadły, ale teraz będą tylko rosły. :) To jest perspektywa 6-9 miesięcy, bo inflacje trzeba czymś będzie hamować. Odroczony popyt w gospodarce i gospodarstwach domowych jest olbrzymi. W samym 2020 gospodarstwa domowe odłożyły ok 95 mld PLN.

Przyjmując te warunki kredytu dla NAT i zachowując ten sam poziom wpłaty własnej, koszty kredytu urośnie do 6-7 tys. Do tego często dochodzi często obowiązkowe AC. A wtedy okazuje się że kredytowanie NAT to extra kilkanaście tys PLN w 2-3 lata. Czyli 2/3 ceny nowej CRF300L :)

Co do testowania CRF300L - raczej będzie trudno. Dealerzy nie mieli 250L do testów i tak się sprzedawały. To jest słabe, bardzo mnie dziwi i nie rozumiem takiego podejścia. Zwłaszcza że to tanie moto, nawet jak dealer weźmie zakup na siebie, to nie blokuje 80 tys PLN na NAT z wypasem.

Myślę że rynek motocykli się zmienia. Polaryzuje się na tanie, stare trupy (cena czyni cuda) oraz sensowne egzemplarze, z historią serwisową, często poleasingowe, zadbane.

Jak spojrzycie na historię tego forum, to 10-15 lat temu mało kto kupował coś nowego. Teraz, zdecydowanie więcej osób idzie po nówkę do dealera. Kiedyś posiadanie 2-3 motocykli było ewenementem. A teraz - przyznać się kto ma 1 moto ? Raczej mniejszość :)

tommi 17.03.2021 16:43

Cytat:

Napisał mikelos (Post 723762)

Jak spojrzycie na historię tego forum, to 10-15 lat temu mało kto kupował coś nowego. Teraz, zdecydowanie więcej osób idzie po nówkę do dealera. Kiedyś posiadanie 2-3 motocykli było ewenementem. A teraz - przyznać się kto ma 1 moto ? Raczej mniejszość :)

10-15 lat temu, to się człowiek zastanawiał, w którym miesiącu kupić przednią oponę, w którym tylną, a kiedy napęd, a nie czy nowy motocykl czy używany ;)

kristoch 17.03.2021 17:27

W zeszłym tygodniu wpadłem przy okazji do jednego dealera Hondy zapytać o jazdę próbną 300L.
W salonie stały 2 sztuki. Obie z karteczką „Sprzedane. Proszę nie siadać” 😀.
Pan powiedział, że nie mają nic do jazd próbnych bo nawet do sprzedaży brakuje (jest więcej chętnych niż motocykli). Raczej nie spodziewa się mieć nic do jazd próbnych.
Podobno w kwietniu mają się pojawić jakieś sztuki z 2020. Potem to nie wiadomo.
Także faktycznie - powinniśmy tu mieć wysyp recenzji i wrażeń z pierwszych jazd. Testówek od dealerów to raczej nie ma co się spodziewać 😞.

JarekO 17.03.2021 17:31

Tu jest namiastka recenzji 250 i 500:

https://www.youtube.com/watch?v=GlN4Tq6D9OI

matjas 17.03.2021 17:32

w Tychach stoją 2szt z 2020 o tysiaka taniej jeśli to kogoś interesuje.
U karlika można se jebnąć kółko po placu :D

Oddam tu zdalnie sprawiedliwość DD z Wrocka bo mieli do testów 250L i miałem możliwość sobie pojeździć, dzięki czemu w ogóle mam pojęcie o czym mowa...

A teraz pomyślcie sami - takie moto to zawsze stracona kasa. Rejestracja, sracja, ubezpieczenie, wynajem, ogarnianie kaucji, potencjalna szkoda, chujwicojeszcze.
Jeśli sprzedaje się wszystko na pniu to po co się zginać? No i nikt się nie zgina.

m

AfroMan 17.03.2021 17:45

Cytat:

Napisał mikelos (Post 723762)
Teraz, zdecydowanie więcej osób idzie po nówkę do dealera. Kiedyś posiadanie 2-3 motocykli było ewenementem. A teraz - przyznać się kto ma 1 moto ? Raczej mniejszość :)

Hmmm. Ja mam obecnie tylko jedno moto i w Twoich oczach, jest to zapewne stary trup :(

A może by tak zrobić ankietę?
Mamy "Średni wiek afrykanera w 2021", to może zróbmy (ja nie wiem jak) ankietę "średni wiek motocykla w 2021"?
Myślę, że wszyscy chętnie zobaczymy, jakie będą wyniki.

matjas 17.03.2021 18:30

Dla pocieszenia AfroMan - przez całe lata miałem I MAM stare strupy pod swoim dachem i niestety przybytek siana zmienił głównie ich ilość.
A ostatni zakup Urala nawet mnie rozdupił na atomy. Nie pękaj nic.

m

aadamuss 17.03.2021 18:39

Ludzie nie pojechali na wakacje z rodziną to mają kasę na takie małe crf :-)

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Novy 17.03.2021 18:41

Tak czytam i nie wierzę, że w Polsce jest takie ruchanie obywateli na kredytach 50/50 :dizzy:

W de kredyt 50/50 to:
Hipotetyczna cena zakupu: 10.000€
Wpłacasz 5.000€, otrzymujesz pojazd i po dwóch latach (!) wpłacasz kolejne 5.000€ i pojazd jest twój.
Nie inaczej. Chyba, że coś źle odczytuję

AfroMan 17.03.2021 18:42

Dzięki Matjas za pocieszenie, ale nie jestem smutny.
Lubię swojego "starego trupa". Zresztą chciałbym mieć znowu tyle lat, co ten trup ;)
A tak w ogóle, to ten trup przegonił z mojego garażu dużo młodszą CRF250L więc tego ...

Emek 17.03.2021 18:44

Moje 3 trupy 18, 22 i 24 lata dają najwięcej frajdy. 👍

matjas 17.03.2021 18:50

zaraz zaczniemy wątek NASZE STRUPY. będę grał Wam pierwsze skrzypce :D

ad rem: KIEDYŚ u nas w pomrocznej też 50/50 to było tak jak piszesz. byłem srodze zdziwiony, że to jest teraz taka chujoza ale...
albo wykładasz na blat te 24patyki, albo godzisz się z tym, że przez rok będziesz puszczał luźniejsze bączki. ot.

m

AfroMan 17.03.2021 18:51

Cytat:

Napisał Emek (Post 723788)
Moje 3 trupy 18, 22 i 24 lata dają najwięcej frajdy. 👍

Emek, przecież to jeszcze dzieci są :haha2:
Mój ma 35.

A tak na poważnie, to fajnie że mamy wybór i każdy może sobie kupić i jeździć tym, co mu się podoba i na co go stać.
Nigdy nie patrzyłem na motocykle przez pryzmat ich wieku.

matjas 17.03.2021 18:55

moje najbardziej zestrupiałe mają 42 i 34.
ostatnio zapałałem platynową miłością do motocykla w moim wieku.
jezu jak on mi się podoba - po prostu wszystko. zupełnie inaczej niż ja sam :D

m

Novy 17.03.2021 18:59

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał matjas (Post 723791)
(...)
ostatnio zapałałem platynową miłością do motocykla w moim wieku.
jezu jak on mi się podoba - po prostu wszystko. zupełnie inaczej niż ja sam :D

m

Poka, poka... :)

Mnie ostatnio taki wpadł w oko... :drif:

Załącznik 105309

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:07.