![]() |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Cytat:
|
Piaggio jest najszybsze. Wiem, co mówię.
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Piękne to były czasy jak na FAT drogim motocyklem to była wymuskana 07a za 17-18k PLN :o
|
Za swoją NAT dałem w 2016 53 tys. Z dodatkami i dla mnie to była uczciwa cena. Jeśli ten trampek będzie kosztował poniżej 50 k to przy tym co sie dzieje na rynkach i tak jest ok. Nie rozumiem pisania w koło tego samego ze jest drogo jak i tak wiadomo ze taniej nie będzie a za rok peknie 50 k i jakoś to będzie
|
Bez sensu gadanie, w ciągu ostatnich 5 lat ceny wszystkiego wzrosły o 50% i każdy to czuje w portfelu, więc i motocykle drożeją. Przecież nie będą taniec, a tak by się działo, jakby cena była ciągle taka sama.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
na Słowacji wycenili nowego trampka na 9900 euro.
pozdrawiam Marcin Jan |
50 tysi za nowy i fajny motocykl trochę zweryfikuje i przetasuje rynek używanych motocykli,które sa w zawyżonych cenach.
|
to wychodzi jakies 46k zł plus ewentualne pakiety, to za drogo.
Stawiam że szału nie zrobi, dealer mi powiedział w Krakowie że tylko kilka ma przedpłaconych a zamówieonych ponad 40 sztuk. To juz NT1100 miało o wiele wieksza kolejke przedpłat. |
Cytat:
nie ma nic na rynku z kołem 21/18 cali za te piniondze. NT 1100 to taka afryka skuterowa dla innego odbiorcy |
Cytat:
czy Aprilia Tuareg ze znacznie lepszym zawieszeniem. |
Cytat:
To bogaci kupujący nowe pojazdy mają wpływ na te podwyżki cen. |
Cytat:
|
To zobaczcie od ilu zaczynają się ceny nowego VW Golfa od 115k zł !
W pierwszej połowie zeszłego roku zaczynał się od 105k !!! |
Wrzucę tutaj, do poczytania o starym Transalpie.
W danych technicznych jest cena z tamtych lat. https://swiatmotocykli.pl/motocykle/...-numer-6-1996/ |
to tylko ponad 100% poszła do góry :)
|
1 Załącznik(ów)
10 lat później 32900 (10950zł więcej niż za 600 z 96r.) za TA trzeba było zabulić.:) Ciekawe ile kosztowały ostatnie 700ki...
|
Jest i cena na honda.pl - 48 900 zł
|
A viadro zawsze było drogie ale ja to rozumiem worek talarów za porządny sprzęt dać. :D
|
5 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Cytat:
:Thumbs_Down::Thumbs_Down: |
Trial za 3 dychy jest ok a turystyk za 48 to przegięcie.
🤦🤣 |
Dokładnie, te żale nad obecnymi cenami motocykli rozwalają mi konstrukcje.
W roku 2000 było tanio w salonach Hondy ?? Jakoś nie było wtedy kolejek po motocykle, a nowych sprzętów na drogach było jak na lekarstwo. Teraz jak jadę to chyba większość sprzęty powyżej 50 tyś. wartości , więc chyba z poziomem życia w PL trochę się poprawiło. |
Dobry ten stary cennik w kontekście tego ile teraz wołają za używki, szczególnie takie wyciągnięte z pod siana
|
Rynek zweryfikuje cenę. Moim zdaniem jest rozsądna, jak na dzisiejsze czasy. Pytanie, co jest w tych pakietach? Nie miałem czasu przeglądać dokładnie, ale wybranie wszystkiego podbija cenę na ponad 70
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Cytat:
|
Chyba logiczne, że każda marka/sprzedawca chce sprzedać jak najwięcej za jak największą cenę.. To nie Caritas.
Ja wiem, że za darmo to uczciwa cena... Jeśli będą chętni wykupić TA w takiej a nie innej cenie, to znaczy, że jest dobra. Obecnie jak patrzę na ceny nowych GS to też mi się słabo robi.. ale skoro się sprzedają to pozostaje to zaakceptować i po prostu przyznać się, że nas na tyle nie stać, albo nie widzimy w tym sensu.... Na jedno wychodzi Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka |
Tak dla punktu odniesienia. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...016a3b4091.jpg
|
W 2000 roku to w Warszawie metr mieszkania na Woli kosztował 4-5 tys. Dzisiaj 15- 20tys.
Ja mam wrażenie że dzisiaj na tę motocykle za 50 stać dużo, dużo więcej ludzi niż 20 lat temu na jakiekolwiek nowe motocykle z salonu. Tak, ogólnie też mi się nie podoba że ceny rosną.. ale cena tego trampka jest taka jak by się można spodziewać. Taniej po prostu już było. Pozdr Zimny |
mnie tu zreszta nie chodzi o samą cene, tylko value for the money.
|
Abstrahując od ceny motocykla.
Ja osobiście jestem rozczarowany nowym Trampkiem. Trampek nigdy nie był maszyną stricte offroadową ale liczyłem na to, że Honda zrobi konkurencję dla T7 i niestety się rozczarowałem. Z silnikiem o tych parametrach (wyższe niż T7) byłby super alternatywą. Dodatkowo puścili rurki po samym dole zmniejszając jeszcze prześwit motocykla. Wydaje mi się, że rynek potrzebuję konkurenta dla Tenery w postaci Hondy. Honda zrobiła po prostu tańszą i mniejszą Afrykę wyglądającą bardziej jak chiński skuter... Moim skromnym zdaniem motocykl całkowicie bez sensu. |
Trochę arytmetyki:
cena trampka w 1996 - 21950 pln; przeciętne wynagrodzenie (GUS) w 1996 wynosiło 873 pln. Na nową zabawkę z salonu trzeba było położyć 25 wypłat w gotóweczce. Dziś 50000/ 5662 = 8,8 miesięcznego wynagrodzenia. O sytuacji z kredytowaniem, lizingowaniem itp. obecnych ułatwieniach też wypada wspomnieć. No i teraz porównujemy specyfikację techniczną obu roczników w stosunku do wyłożonych pieniędzy. We wspaniałym 1996 r to młody chłopak marzył o wyremontowaniu 40 letniego Junaka :D zdrowia |
Cytat:
|
Cytat:
Wszystkie te pojazdy są dla mnie rozczarowaniem a szczególnie T7 na którą się czaiłem ale środek ciężkości na wysokości 1 piętra ostudził mój zapał bo mimo że od AT to jest sporo lżejsze to na bok wali się tak samo pięknie lub nawet piękniej od Hondy. Trampek wydaje się zachował starą koncepcję czyli osioł ale wszędzie dowiezie z tym , że patrząc na parametry to już nie jest taki osioł i w tej kasie takiego pojazdu nie ma. Pomijam chińskie twory od Voge czy innych. Miała być mała Afryka i jest. I kupa ludzi to kupi a Hąda zaleje rynek pojazdem zbliżonym do AT z tym że lżejszym i zdecydowanie tańszym. T7 czy Touareg są jednoosobowe i nie będą stanowić większej konkurencji bo kto inny to będzie kupował. |
Nowy trampek ma bardzo dużo wspólnych części z innymi modelami hondy. Silnik z horneta, hamulce i koła z NAT. Będzie duży rynek używanych, tanich części.
Czy będzie konkurencją dla T7? Moim zdaniem nie. Ale klientów w salonach już ma. |
Cytat:
całkowicie sie zgadzam, liczyłem osobiście na małą Afryke Twin bardziej i może dlatego sie rozczarowałem. To moto troche jak uadvenczerowana CB500X do T7 w ogóle nie ma porównania, bo T7 to taki wyrośniety dirt bike. IMO to kolejny błąd hondy. Ten motór taki jakiś nijaki, bez wyrazu. |
Cytat:
Cytat:
Jeśli porównujesz ją do ogółu wszystkich motocykli wyprodukowanych kiedykolwiek to zdecydowanie nie, to chyba logiczne. Większość ludzi, z którymi rozmawiałem liczyło na motocykl bardziej w stylu: https://www.motomag.gr/sites/default...&itok=riLfWQqJ a tu zdziwienie. Jestem przekonany, że gdyby coś takiego pojawiło się w produkcji spod ręki Hondy ludzie masowo by się na to rzucili wypinając się na T7, Touarega czy inne. Cytat:
Moim zdaniem Trampek będzie strzałem w kolano przy próbie kontynuacji starego modelu, który był kupowany przez ludzi tylko dlatego, że był budżetową AT. Wg. mnie, gdyby nie Africa Twin, o Transalpie dzisiaj nikt by nie słyszał i nie pamiętał. |
Cytat:
|
Cytat:
A pobożne życzenia czego kto nie oczekiwał to już lata temu księgowi wykastrowali skutecznie. Afryka też miała wyglądać jakoś tak. https://i.imgur.com/qflAEMU.jpg A wyszedł taki kasztan. https://i.imgur.com/4OzAZo7.png |
niektórzy widze są tu oderwani od rzeczywistości, T7 mało widac? LOL :dizzy:
na każdym rally czy innym evencie off-roadowym co druga to T7 to samo na wyprawach motocyklowcyh. zainteresowanie nowym trampkiem nie jest szczególne jak wierzyć mojemu dealerowi z krakowa, tylko 7 przedpłat! na nowa maszynę, a zamówionych 40 podczas gdy na Afrykę jak wchodziła szybko limit się wyczerpał i nie było wolnych zanim się sprzedaż zaczeła. |
Cytat:
Widziałeś statystyki sprzedaży T7 lub proporcję ilość motocykli sprzedanych od początku produkcji do ilości motocykli sprzedawanych jako używane? Z tych danych wynika, że T7 jest dosyć popularnym motocyklem a ludzie niechętnie się z nim rozstają. To, że T7 nie widać, nie znaczy, że się nie sprzedaje. Może po prostu patrzysz w złym kierunku? :) Cytat:
|
Może. Dyskusja nie jest o T7 tylko o Trampku. W mojej ocenie ilość Trampiszonów na drogach zdecydowanie przebije T7 i to z wielu powodów.
|
Cytat:
Zapytaj swoje źródło jak wyglądają zamówienia na NAT czy na samochody i jak się to ma z pierwszą połową zeszłego roku. Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka |
A ja zapytam tak: myślicie, ze ksiegowi w hondzie nie pytali marketingu co się będzie sprzedawac? I Honda zrobiła sobie motocykl bo tak sobie ktoś wymyślił? Nie poparli tego analizą rynku? To poczekamy i zobaczymy.
To, że w Krakowie jest tylko 7 przedpłat, to nie oznacza, że to niewypał. W całej motoryzacji jest zapaść (może marki Premium jak to w kryzysie mają się dobrze), więc nie ma co patrzeć na liczby dzisiaj i oceniać czy to wypal czy nie wypal. Zwłaszcza w Polsce, gdzie ludzie przedkładają zakup pojazdu nad inne wydatki. 90% tych co kupi Transalpa, nawet nie pomyśli żeby zjechać z asfaltu. 90 % użytkowników Transalpa czy Afryki nie siedzi na forum. Wyjeżdżają dwa razy w roku motocyklem i się cieszą jazdą. Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka |
T7 na ulicach widać niewiele bo ludzie w krzaki nimi jeżdżą :)
Jako trampkarz były powiem tak - trampek powstał przed Afryką, a miliony tych maszyn świadczą o tym że ktoś dobrze jednak pomyślał. Miałem kilka Transalpów i dwie Afryki. Owszem, AT to jest to, to było kiedyś moje marzenie. Ale jednak, dla mnie, użytkowo trampek był bardziej poręcznym motocyklem. Kiedy w końcu Koledzy zrozumiecie, że grupą odbiorców docelowych takich motocykli nie są sympatyczni zapaleni kaskarzerzy polni i leśni (do których i ja się zaliczam/zaliczałem) a ludzie którzy potrzebują motocykla praktycznego, do jazdy na codzień i podróży. NAT jest praktyczna i ładna :drif: Trampek nigdy nie był tak ładny jak AT ale był co najmniej tak samo lub bardziej praktyczny i użytkowy. Podobnie będzie z tym modelem, tak sądzę. A T7 to jest do trampka nowego dokładnie taka analogia jak dekadę temu Trampek 700 i XT660Z Tenere. Nieco inne charaktery. Aha, trampek na początku produkcji nie był hitem. Ze 3-4 lata rynek się do niego przekonywał bo w owym czasie był dziwną koncepcją. A później jak było to wiemy :) Pozdrawiam zimny ps. a rynek zakupu aut czy motocykli dziś to się ma podobnie jak np. kredyty hipoteczne dziś i w 2019. |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46. |