Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Trochę dalej (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Wypad na AT (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=649)

ENDRIUZET 31.07.2008 12:11

Właściwie mam wielką ochotę zapytać o finansową stronę takiego wyjazdu, ale ponieważ jest to bardzo nie po dżentelmeńsku ... zapytam Ciebie 7GREG - jakim sprzętem fotografujesz te swoje ekskursje ?? Prosiłbym tak dokładniej ... właściwie wprost ... fotografia jest moim konikiem ... Twoje foty są naprawdę .... niezłe ... dobre ... zaje *****:)

7Greg 31.07.2008 17:37

Cytat:

Napisał ENDRIUZET (Post 17746)
Właściwie mam wielką ochotę zapytać o finansową stronę takiego wyjazdu, ale ponieważ jest to bardzo nie po dżentelmeńsku ... zapytam Ciebie 7GREG - jakim sprzętem fotografujesz te swoje ekskursje ?? Prosiłbym tak dokładniej ... właściwie wprost ... fotografia jest moim konikiem ... Twoje foty są naprawdę .... niezłe ... dobre ... zaje *****:)

Ja tam marnym pstrykaczem jestem. Ambicje mam duże ale pstrykam G9 ;)

ENDRIUZET 01.08.2008 10:29

Zwyczajny Canon G9 ?? ... Dzięki za informację (ja używam jeszcze G5) :cool: ... no przesadziłem z wyrazem "zwyczajny" ... dobry sprzęt !!

newrom 01.08.2008 11:20

Endriuzet, a zastanawiałeś się kiedyś jakich pędzli używał Leonardo da Vinci?

pozdr
newrom

Michasso 01.08.2008 18:56

newroom, pijesz do tego, że najprostszych, bo był bardzo biedny? Nie mówcie że kompakty cyfrowe są dobre, prooszę:D. Zgodziłbym się, gdyby fotki wykonane były starym, dobrym analogiem, gdzie matryce dobrych nawet lustrzanek cyfrowych ciągle próbują dorównać kliszy (nie tylko podstawowym parametrom jak zakres tonalny, ilość szumów, ale przede wszystkim formatem). W ładnym miejscu nie sposób chyba zrobić złej fotki, prawda? Chwała Gregowi, że jako laik używa filtrów i fotki wygladają dobrze.

rambo 01.08.2008 20:03

oglądałem ostatnio fotki zrobine małym ixusem canona przez mloda osobe bez zadnego doscwiadczenia. tez miałem kiedys ixusa i jakosc zdjec z mojego kilka lat temu a dziś to przepasc. iso 3200 matryca 12mln pic itd.. predzej chyba dzis lutrem mozna zpaprac fote niz markową dobra małpa. takei mi sie wydaje

abrasadera 01.08.2008 22:22

A ja powiem tak - bawiłem się Nikonem D300 z nikorem (tutaj możemy powiedzieć coś o URZYTECZNYM wysokim ISO) i potem zdięcia z dobrego kompaktu nie wyglądają zachwycająco - i nie chodzi tu o upychanie pixeli w matrycy a poprostu o szkło (następnie wielkość fizyczna matrycy i jej wykonanie). Na podróże to ciężko tachać puszkę i całą szklarnię więc kompakt daje rady - ale.... szału nie robi
Jeszcze warto wziąś pod uwagę takowy element że jak się foci jakieś miejsce, scenerie bądz ulice gdzie nie można się cofnąć szerokokątne szkło i dobre lustro zawsze da nam szerszą perspektywę na to co ogarną swym wzrokiem podróżnik...

ENDRIUZET 01.08.2008 22:29

No cóż. Generalnie zdjęcia robią ludzie, a nie aparat. Ważne by znaleźć dobry obiekt i odpowiednio go wyeksponować. Zadbać o głębię ostrości, właściwe oświetlenie i takie tam różne. Znam ludzi dysponujących potężnym sprzętem foto, lecz ich zdjęcia są ... nijakie. Nie będę tu się uzewnętrzniał ... bravo dla seven-grega za świetne foty ... i tyle ...

Michasso 03.08.2008 23:10

Hmm no tak, tyle że w kompakcie większość robi puszeczka, a nie Ty. Nie chcę się więcej sprzeczać, bo znowu poza jestem poza tematem, ale odnośnie dobrych fot, będę wszystkich zachęcał do dzwigania szkieł i lepszego sprzętu..bo po prostu warto. Skoro podróżujemy, to dobrze byłoby robić fotki, które będą się wyróżniały od tych zrobionych kompaktem. Jeśli tylko macie coś do pokazania w swój (dobry), jedyny sposób, to chyba nie ma wyjścia, trzeba zabrać lustro. Może przy jakimś wspólnym wyjeździe uda mi się namówić samego Grega na to co lepsze:). No i nie muszę dodawać, że lepiej czerpać wzorce z czegoś co ma wyższy poziom. Ramires kiedyś dał linka to fajnych fot, nie zastanawiało Was dlaczego nie moglibyśmy robić tego jak tacy kolesie ze Stanów: http://www.fotolibra.com/gallery/407...-0654tif/like/

newrom 03.08.2008 23:46

Cytat:

newroom, pijesz do tego, że najprostszych, bo był bardzo biedny?
Piję do tego że widząc fotografie ludzie nie zastanawiają się nad kadrem, światłem, kompozycją tylko pytają 'jakim było robione aparatem' zakładając że jak sobie kupią podobny to też zaczną robić dobre zdjęcia. Ale co ciekawe, niewielu zakłada, że gdyby mieć takie pędzle jak Leonardo to każdy mógłby namalować 'damę z gronostajem'.

Cytat:

W ładnym miejscu nie sposób chyba zrobić złej fotki, prawda?
Nie prawda! Wiem bo mam w duże doświadczenie w robieniu nieciekawych zdjęć w fantastycznych miejscach :-D

Cytat:

Chwała Gregowi, że jako laik używa filtrów i fotki wygladają dobrze.
Hihi
"

7Greg 05.08.2008 12:12

Cytat:

Napisał newrom (Post 18276)

Widzę, że dzieje się tu coś poza moją świadomością :confused:

Czy ktoś tu się ze mnie nabija ??

Wybieram pojedynek na gołe pięści :D :D :D

newrom 05.08.2008 13:47

no kurde obcięło ;(
Chciałem zacytować info że .... KUFRA! po znaku - cudzysłów - obcina.
Pojedynki na gołe pięści nam wyszły, ale w zamian mogę polecić pojedynek na pięści z przylepionymi misiami-żelkami lub na gołe klaty ;)

A o nieuzywaniu filtra przez fotografa zawodowca trza se znaleźć w linkowanym artykule. Znaczy używanie przez Ciebie filtra nie jest powodem dla którego 'zdjęcia dobrze wychodzą' :D

pozdr
newrom

7Greg 05.08.2008 13:49

No kurde, chyba znowu obcięło :D

Marcin SF 05.08.2008 14:04

Nawiązując do watku fotograficznego :P

jak ktoś umi to zrobi piękne zdjęcia małpą, znam parę osób które nie mają wybitnych aparatów, a robią piękne zdjęcia. Znam też kilka które mają dobre aparaty, za ciężkie pieniądze i nie potrafili by sfotografować gówna (w dodatku obnoszą się ze swoim sprzętem jak by wygrali połowę nagród za zdjęcia na świecie)

dobry sprzęt może pomóc amatorowi, profesjonalista małpą potrafi zrobić wybitne zdjęcie.

PS. Ciekawy artykuł :)

dery 05.08.2008 14:24

Cytat:

Napisał Marcin SF (Post 18505)
dobry sprzęt może pomóc amatorowi, profesjonalista małpą potrafi zrobić wybitne zdjęcie :)

tylko ze tutaj wszyscy jezdza na super sprzetach. amatorzy i profesjonalisci.
pewnie wszyscy chcieli by tez robic foty super sprzetami..:haha2:

Michasso 06.08.2008 19:34

Marcin SF, byłbym zajeciście wdzięczny za pokazanie tego "genialnego" zdjęcia wykonego kompaktem. :D W myśl tego Rossi wycina każdego superbike na Torze Poznań jadąc komarem, bo w końcu profesjonalista. A co do wątku samej podróży zastanawia mnie jedno Greg..Dlaczego nie dałeś się wymasować facetowi w Syrii?:) Jakieś obawy, uprzedzenia czy jak?

newrom 06.08.2008 21:19

Kompaktem ? Ależ proszę Cie bardzo: FALLING SOLDIER Robert Capa. :D
Jak na owe czasy to było robione odpowiednikiem naszych kompaktów, jakość zdjęcia jak sam widzisz słaba (albo inne zdjecia Capy z Omaha Beach gdzie wogóle jest rozmemłane wszystko), ale mimo wszystko są to fotografie genialne.
Mój stosunek do aparatów świetnie oddaje cytat z Kena Rockwella
<i>
I get what I get because I point my camera in the right place at the right time. That's the art of photography. The equipment has nothing to do with it.

7Greg 06.08.2008 22:18

Cytat:

Napisał Michasso (Post 18646)
A co do wątku samej podróży zastanawia mnie jedno Greg..Dlaczego nie dałeś się wymasować facetowi w Syrii?:) Jakieś obawy, uprzedzenia czy jak?

Z facetem mogę sobie co najwyżej rękę podać :)
Co innego z kobietą :D

Michasso 07.08.2008 00:09

Newroom, mówisz o niebywałej sile fotografii dokumentalnej w dodatku wzbogaconej takim klimatem, jaki nie odda żaden kompakt. Założę oddzielny wątek, to się posprzeczamy:) Greg miał blisko do Iraku, szkoda że nie wykorzystał szans..Hehe, mogło być i parę fot upadających. Co do samych masaży, to kiedyś widziałem urywek z przygód McGregora kiedy byli w drodze do Mongolii. Uśmiałem się jak w Kazachstanie dali się wymasować kolesiom, którzy znali się na rzeczy:) gruchotało, że aż miło i pomimo że było to bolesne, na drugi dzień czuli się zdecydowanie lepiej. Kobieta..hmm nie miałaby tyle siły żeby na chwilę wyprostować komuś kręgosłup:). Trochę się dziwię takim uprzedzeniom..Nasza narodowa cecha?

Marcin SF 07.08.2008 08:25

Cytat:

Napisał Michasso (Post 18646)
Marcin SF, byłbym zajeciście wdzięczny za pokazanie tego "genialnego" zdjęcia wykonego kompaktem. :D W myśl tego Rossi wycina każdego superbike na Torze Poznań jadąc komarem, bo w końcu profesjonalista. A co do wątku samej podróży zastanawia mnie jedno Greg..Dlaczego nie dałeś się wymasować facetowi w Syrii?:) Jakieś obawy, uprzedzenia czy jak?

może komarem to nie, ale na cb 500 wszystkie lytry by wciągnął na poznaniu :dizzy: co do fotki to muszę sie zapytać właściciela czy mogę

artuurrooo 23.08.2008 22:51

Witam forumowiczów.
Na początek wyrazy uznania za pokonanie traski i świetny reportaż.
Na początku wrześnie na 3 motocykle (dwie Afriki i KTM )jedziemy do Syrii i Jordanii.Ze względu na ograniczony czas ( 14 dni )Europę zamierzamy przejechać jak najszybciej, a od Turcji podróżować. Mam w związku z wyjazdem parę pytań do 7Greg :
1. Jakie miejsca warto zobaczyć w krajach arabskich?
2. Jaką walutą można płacić i ewentualnie gdzie wymienić ?
3. Czy około 5000PLN na osobę to nie jest zbyt mało (bierzemy śpiwory, namioty - nie wykluczamy noclegów w hotelach ) ?
4. Czy jakieś lekarstwa trzeba zabrać(chodzi mi o tamtejszą wodę lub posiłki) ?
5. Może jeszcze jakieś przydatne informacje o których nie napisałem?
Pozdrawiam Artur :):):)

Andrzej_Gdynia 23.08.2008 23:17

W tym samym czasie jedzie ekipa Lewar+Dr Spławik + Piotr z Kobióra. Widzę że kierunek wielce popularrny. Kurde, a ja palcem po mapie...

artuurrooo 24.08.2008 16:08

Kiedy dokładnie chłopaki jadą ? My jedziemy 1 lub 2 września z Wrocławia dwa lub trzy motocykle

mototar 25.08.2008 12:34

Nie napisze nic nowego:) Jestem pod bardzo duzym wrażeniem ...bardzo ,bardzo ...dopiero wczoraj przeczytałem 1 raz dzisiaj 2 ....Max Szacunek dla Ciebie 7greg
Dziekuje ze nowe wrażenia!!!!!!!
Pozdrawiam

Andrzej_Gdynia 25.08.2008 21:32

Lewar startuje w piątek wieczorkiem i jedzie do Kobióra. Razem w sobote rano przekraczaja granicę PL

Izi 02.09.2008 11:38

dopiero przeczytałem/znalazłem
fajne tylko pozazdrościć
widać że ciągle pogodę mieliście zdaje się

7Greg 03.09.2008 11:28

Cytat:

Napisał Izi (Post 21807)
dopiero przeczytałem/znalazłem
fajne tylko pozazdrościć
widać że ciągle pogodę mieliście zdaje się

Pogoda wypas. Jedyny opad to 15 min w Turcji i w Rumunii koło transfogarskiej. Prawie miesiąc bez deszczu to sukces. Chociaż w tamtych rejonach to nie problem :D

7Greg 18.03.2024 09:07

Mały update tego wyjazdu.

Siedzę właśnie na lotnisku w Erywaniu i trzech groźnych generałów twierdzi, że cały czas od 2008 roku popierdalam po ich kraju Afryką i pytają w jaki sposób tu się dzisiaj dostałem samolotem? Na razie nie mają pojęcia co ze mną zrobić ;)

Dubel 18.03.2024 09:39

Cytat:

Napisał 7Greg (Post 848676)
Mały update tego wyjazdu.

Siedzę właśnie na lotnisku w Erywaniu i trzech groźnych generałów twierdzi, że cały czas od 2008 roku popierdalam po ich kraju Afryką i pytają w jaki sposób tu się dzisiaj dostałem samolotem? Na razie nie mają pojęcia co ze mną zrobić ;)

:dizzy:

Dzieju 18.03.2024 14:03

Dobre , tyle lat i nikt nie wiedział że tam " byłeś ":)
Niezły burdel tam mają.
To podaj adres , paczkę wyślemy :D

CzarnyEZG 18.03.2024 14:13

Trzymam kciuki, żeby dobrze skończyło.

Swoją drogą "Złota Łopata" wędruje dziś do Ciebie.
Ale w tym jak najbardziej pozytywnym tego słowa znaczeniu.

7Greg 18.03.2024 14:36

2 Załącznik(ów)
Już jestem poza lotniskiem. W sumie prawie 3 godziny. Dobrze że miałem foty z telefonu z tamtego wyjazdu to coś mogłem udowodnić :)

Jak już mi uwierzyli że ja od nich wyjechałem, no bo przecież teraz przyleciałem to padło kluczowe pytanie jak na ten rejon. A maszina gdzie? Ojojoj budziet prabliem ;)

No ale dobrze sie skończyło. Na koniec najważniejsza szycha uścisnął mi dłoń i rzekł: welcome sir. I poszedłem dalej

Załącznik 132900

Załącznik 132901

Mhv 19.03.2024 12:23

Podobny temat zdaje się miał kiedyś Sambor przy wjeździe do RU chyba..wriemiennyj wwoz się chyba zagubił wtedy..była chwila konsternacji..po czym podjechał do okienka "2" w którym "wyjechał" a potem wrócił do okienka "1", w którym "wjechał":D

sebol 20.03.2024 18:58

W 2016r. przy wyjeździe z Rosji do granicy z Mongolią zapytali nas jak możemy wyjeżdżać z Rosji skoro do niej w ogóle nie wjechaliśmy. Was tu nie ma ! :) Na przejściu w Buraczkach nie wpisali nas do systemu. Dokumenty papierowe na szczęście wszystko wyjaśniły. Ot takie drobne graniczne "śmieszne" przygody.

piesy 27.03.2024 23:35

A ja wcale nie żałuję że Cię tam przetrzymali. Dzięki temu że to zrobili napisałeś w tym wątku i zrobiłeś mi wieczór. Nie czytałem wcześniej tej relacji a jest zajebista.
Pozdr. Sławek

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:50.