Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Przeróbka pompy paliwa (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=95)

bouli 05.03.2010 19:14

Cytat:

Napisał Zając (Post 104945)
Bouli tu coś było o naprawie pompy http://www.africatwin.home.pl/Puff/pompa_paliwa.html

Było też o wymianie styków , ale coś nie mogę wejść na afripedie, chyba tam coś było.

Dzieki ale dzisiaj sprawdziłem ja wymontowa łem i podłaczyłem pod akumulator bezposrednio i nic nie ruszyła calkiem padnięta tak jak mówil sprzedawca AT. Musze kupić nową. A co do założenia styku z PF 126p nie da rady gdyż jest on w kowadełku wprasowany i stalowy. Pozdro:at:.

klanol 05.03.2010 22:32

zanim kupisz nową poczytaj na forum

Dubel 05.03.2010 23:35

Cytat:

Napisał bouli4 (Post 105225)
Dzieki ale dzisiaj sprawdziłem ja wymontowa łem i podłaczyłem pod akumulator bezposrednio i nic nie ruszyła calkiem padnięta tak jak mówil sprzedawca AT. Musze kupić nową. A co do założenia styku z PF 126p nie da rady gdyż jest on w kowadełku wprasowany i stalowy. Pozdro:at:.

Zestaw styków do pompy AT kupisz w Larsonie za ok. 60zł
Po za tym jak pisze kolega wyżej poczytaj forum tu o pompie w AT jest chyba wszystko napisane:D
Pozdro

bouli 10.03.2010 13:31

Cytat:

Napisał dubel (Post 105275)
Zestaw styków do pompy AT kupisz w Larsonie za ok. 60zł
Po za tym jak pisze kolega wyżej poczytaj forum tu o pompie w AT jest chyba wszystko napisane:D
Pozdro

Zasięgnąłem porady R2D2 poczytałem jak pisaliście i pomogło. Sprawdzałem pompe bez styków dlatego też nie działała ale złożyłem i elektromagnes ruszył. Zamówiłem dzisiaj styki w larssonie 90 zł z przesyłką bo starych nie było tak wypalone i zamówiłem płytke u ramiresa zmontuje wszystko i w drogę. Nie mogę tylko odnaleźć strony z montażem płytki ramiresa bo serwer coś się cały czas zawiesza. Pozdrawiam !!!.:)

Igor 12.03.2010 00:03

Cytat:

Napisał bouli4 (Post 106155)
Zasięgnąłem porady R2D2 poczytałem jak pisaliście i pomogło. Sprawdzałem pompe bez styków dlatego też nie działała ale złożyłem i elektromagnes ruszył. Zamówiłem dzisiaj styki w larssonie 90 zł z przesyłką bo starych nie było tak wypalone i zamówiłem płytke u ramiresa zmontuje wszystko i w drogę. Nie mogę tylko odnaleźć strony z montażem płytki ramiresa bo serwer coś się cały czas zawiesza. Pozdrawiam !!!.:)

Widzę buli że ty się nie poddajesz :) przyjadę jutro do was. Wożę Jara gmole w samochodzie to wypakuje u Krzycha :):Thumbs_Up:

samul 23.06.2010 21:54

Wracajac do tematu ;) przejechalem bez pompy kilka tysiecy kilometrow. W warunkach szwajcarskich (w gore w dol zakret za zakretem i fotoradar co krok) jedyne problemy pojawialy sie przy dluzszej jezdzie maksymalna dozwolona predkoscia na autostradzie. Przypuszczam, ze winne przytkane odpowietrzenie baku. Odpuszczenie gazu na pare sekund usuwalo na jakis czas problem. Co ciekawe, pilowanie silnika przy niskiej predkosci, nie dawalo takich objawow.
Jak wyzej wspomniano, trzeba miec w baku troche wiecej wahy. Z rezerwy nie chce ciagnac.

Teraz mam podlaczona pompe Facet (?). Oryginalna z wymienionymi stykami lezy i czeka na magiczna plytke. Pewnie na Gwiazdke sie doczeka :/

R2D2 01.07.2010 22:33

Plik w wersji PDF , do poprawnego przeglądania potrzeby jest AR 9.0 lub nowszy

Plik do ściągnięcia tu : http://rapidshare.com/files/404353791/Pompa.rar.html

hasło do pliku to adres forum.

banditos 02.07.2010 00:13

R2D2 dzieki za pomoc ale gupi jezdem....
i nadal nedznego pliku odpalic nie moge:(

Cholerum juz mnie bierzy bo posciagalem kupe jakis programów a pliku nie widac...

Panowie a na co jest wklejony oring na pompie?
Pierdyknol przy sciaganiu....

banditos 05.07.2010 23:44

1 Załącznik(ów)
Witajcie Mosci Panowie...
Jestem po udanej operacyji pompy paliwa (przynajmniej mam taka nadzieje- komarytko chodzi, pompa pyka)
Czas pokaze i zweryfikuje ewentualne bledy....

Pozwolilem sobie na modyfikacje by- banditos3 (prawa autorskie zastrzezone)
Prosze o opinie czy miejsce ktore wybralem na zamontowanie plytki jest wlasciwe...

R2D2 06.07.2010 00:35

Powinno chodzić , jak się płytka nie odklei to masz pompę do skończenia się membrany czyli nie wiadomo na ile bo chyba jeszcze nikomu membrana się w pompie nie skończyła :)

banditos 06.07.2010 01:09

R2D2- Liczylem na twoja ocene....

Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc w rozwiazaniu problemu i podeslanie pliku na maila!

bukowski 06.07.2010 01:10

kurcze, u mnie to chyba jednak nie pompa. pomozcie, mam 2kkm do domu...
dzisiaj Matylda, majac z 15 litrow w baku, po znajomych objawachstraty mocy zgasla. nie chciala odpalic, po wlaczeniu ssania na dotyk, po czym jechala juz normalnie. niby luz, ale szutry sa tu zarabiste, tyle ze nie chcialbym w nich zostac. bez gazu nie da sie zjechac, bo na samych hamulcach nie ma trakcji :D dzisiaj na przymusowym wstecznym zrbilem chyba z 10 metrow do tylu, jak sie nie wyj.... to do tej oory nie wiem :)

płock1964 13.07.2010 12:04

Wysyłka płytki

R2D2, dzięki za wysłanie płytki, dotarła. Też mam problem z otworzeniem pliku z instrukcją. Może ktoś by łopatologicznie wyjaśnił? Bo ja taki mniej komputerowy!

everybike 18.08.2010 19:16

Założyłem nowe styki a pompa nadal protestuje tzn. grzeje się a Afri nie chce pracować .
Bez pompy jest OK , nalałem do pełna i tak sobie śmigam ale co z pompą jeśli to nie wina styków ?
Czy może lepiej ją 'do kosza' i jednak Mikuni ?

ps. Ta pompa to mi padła 3 dni po powrocie z wycieczki....która miała 7600km :)
ps2. są fotki w necie , relacja się płodzi

R2D2 18.08.2010 20:24

Cytat:

Napisał everybike (Post 128358)
Założyłem nowe styki a pompa nadal protestuje tzn. grzeje się a Afri nie chce pracować .
Bez pompy jest OK , nalałem do pełna i tak sobie śmigam ale co z pompą jeśli to nie wina styków ?

Wymieniając styki trzeba je odpowiednio przykręcić , mają małą regulację na śrubach mocujących.Źle zamontowane styki mogą nie chodzić prawidłowo lub szybko ulec zniszczeniu.
Pompa się grzeje bo ma na stałe zablokowany styk i prąd płynie przez elektromagnes cały czas.

Podłącz pompę ze zdjętym dekielkiem i zobacz czy styk pracuje .

płock1964 19.08.2010 10:59

Instrukcja montażu

Witam. W instrukcji początek jest profi : tu odizoluj, tu przylutuj, tam odlutuj, zaizoluj, :) , wszystko poparte zdjęciami. Extra. Jednak dalej już jest pod górkę: :vis: " przylutuj płytkę do przewodów "? I tyle :mur:. Który przewód do którego miejsca na płytce ? Trzeba się domyślać po zdjęciach,:dizzy: a to łatwe nie jest. Mogę prosić o uzupełnienie ? Typu: przewód stąd przylutować tu, tamten tu, itd ? Plissss.:bow:

Banditos3: dzięki za rozszyfrowanie.

everybike 19.08.2010 12:54

Nowe styki zamontowałem dokładnie tak samo jak stare . Elektromagnes ma podobny 'luz' jak w starych stykach . Oczywiście sprawdzałem na otwartej pompie - nie iskrzy i nie działa , nie pompuje benzy ..... tylko się grzeje ;(

ps. A płytka sobie czeka w gotowości na wlutowanie.

R2D2 19.08.2010 21:34

Cytat:

Napisał płock1964 (Post 128419)
Witam. W instrukcji początek jest profi : tu odizoluj, tu przylutuj, tam odlutuj, zaizoluj, :) , wszystko poparte zdjęciami. Extra. Jednak dalej już jest pod górkę: :vis: " przylutuj płytkę do przewodów "? I tyle :mur:. Który przewód do którego miejsca na płytce ? Trzeba się domyślać po zdjęciach,:dizzy: a to łatwe nie jest. Mogę prosić o uzupełnienie ? Typu: przewód stąd przylutować tu, tamten tu, itd ? Plissss.:bow:

Niebawem będzie instrukcja w wersji 1.1 , tylko muszę mieć jakąś pompę do przerobienia u siebie.
Lepiej opiszę proces montażu oraz ujawnię inne miejsce montażu , zresztą zasugerowane przez jednego z forumowiczów.
Nowe miejsce montażu jest już wstępnie przetestowane i nie powinno być problemu z taką formą mocowania płytki , a jej montaż jest znacznie prostszy.

Cytat:

Napisał everybike (Post 128434)
Nowe styki zamontowałem dokładnie tak samo jak stare . Elektromagnes ma podobny 'luz' jak w starych stykach . Oczywiście sprawdzałem na otwartej pompie - nie iskrzy i nie działa , nie pompuje benzy ..... tylko się grzeje ;(

ps. A płytka sobie czeka w gotowości na wlutowanie.

Jeżeli przed wymianą działało a po wymianie już nie to na pewno gdzieś popełniłeś błąd. Odlutuj przewód który musiałeś przelutować do nowych styków i sprawdź czy nie ma tam jakiegoś zwarcia do masy pompy , sprawdzaj przy rozwartym styku.Zwarcia nie powinno być.

banditos 21.08.2010 00:25

Plock1964 drobiazg.
Zgodze sie z przedmowca... Gdyby nie fotki to ciezko byloby rozszyfrowac co gdzie trza wlutowac.

bouli 21.08.2010 09:22

Cytat:

Napisał płock1964 (Post 128419)

Banditos3: dzięki za rozszyfrowanie.

Płock 1964 z całym szacunkiem wierzę w Ciebie . Banditos 3 ma rację proste, ja też wymieniałem. Trochę pomyslunku przypatrz się na zdjęcia i tak po kolei każdy kabelek lutujesz w swoje miejsce sa tylko 3 miejsca na płytce wiec chyba żadnej filozofi nie ma wg mnie, nie musza być kolory takie same jak w instrukcji zachowac tylko przekrój kabla. Moim zdaniem lepiej montaz wyrażają zdjęcia jak opis bo widzisz gdzie co ma być. Mi remont pompy zajęłą 2 h z montażem i demontażem nic prostrzego. Powodzenia i do dzieła.:Thumbs_Up:

płock1964 23.08.2010 11:55

Z całym szacunkiem, ja też wierzę w siebie, więc mam zrobione. Chodziło mi raczej o innych, mniej uzdolnionych manualnie w tym kierunku.

bouli 24.08.2010 06:42

Cytat:

Napisał płock1964 (Post 128823)
Z całym szacunkiem, ja też wierzę w siebie, więc mam zrobione. Chodziło mi raczej o innych, mniej uzdolnionych manualnie w tym kierunku.

Ludzie dzielą się na dwie grupy tych którzy chcą i nie chcą. Ty zaliczasz się do tej pierwszej.

everybike 24.08.2010 10:22

"Jeżeli przed wymianą działało a po wymianie już nie to na pewno gdzieś popełniłeś błąd. Odlutuj przewód który musiałeś przelutować do nowych styków i sprawdź czy nie ma tam jakiegoś zwarcia do masy pompy , sprawdzaj przy rozwartym styku.Zwarcia nie powinno być."

Przed wymianą działało ...... aż przestało :Sarcastic:

Zmieniłem styki jak już doszedłem ,że to wina pompy ( moto nie chciało pracować - na razie podłączyłem grawitacyjnie - już 300km tak zrobiłem i jest OK tylko wcześniej tankuje po prostu ) .
Dodam ,że stare są dosyć mocno wypalone ale zdaję się ,że nadal dają styk .

I stąd moje pytanie : Czy zdarzyło Wam się ,że w pompie zepsuła się 'pompa' a nie tylko wypaliły styki ?

MaRP 24.08.2010 11:34

Cytat:

Napisał banditos3 (Post 122534)
Pozwolilem sobie na modyfikacje by- banditos3 (prawa autorskie zastrzezone)
Prosze o opinie czy miejsce ktore wybralem na zamontowanie plytki jest wlasciwe...

Na co wklejałeś, taśma dwustronna?

banditos 24.08.2010 14:40

Dalem kropelke ale mysle ze tasma bylaby tez niezla;)

R2D2 07.05.2011 21:22

Panowie i Panie ,
dziś robiłem pompę dla jednego z userów tegoż forum z zamontowanymi zamiennikami styków po przebiegu ok 15K Km.
Interesowało mnie i innych jaka jest jakość tych styków więc .....

Moim zdaniem wygląda to lepiej niż dobrze , po zużyciu można wnioskować ze styki przeżyją spokojnie 60K Km , oczywiście pracując bez płytki.
Poza lekko wypalonymi stykami nie zauważyłem innych zmian w układzie styków.

banditos 07.05.2011 23:22

Ja mialem oryginalne styki po przebiegu 6 tys km i byly juz zwedzone.
Po zamontowaniu nowych z Larsona i plytki RD02, przy przebiegu 18 tys km wszystko wyglada jak nowe.

raf 08.05.2011 00:43

Banditos, jesteś pewien, że twoja pompa jest po takim przebiegu?. Ja mam w tej chwili jakieś 63 tys i styki sa trochę wypalone.
Ps. kontroluje co jakieś 5 tys.

banditos 08.05.2011 00:44

Pewien to malo powiedziane...;)

robal1987 17.06.2011 23:50

U nie styki zaczęły strajkować po 60 tys, czyszczone wcześniej dwa razy

baggins 23.08.2011 00:06

Cytat:

Napisał everybike (Post 128975)
"Jeżeli przed wymianą działało a po wymianie już nie to na pewno gdzieś popełniłeś błąd. Odlutuj przewód który musiałeś przelutować do nowych styków i sprawdź czy nie ma tam jakiegoś zwarcia do masy pompy , sprawdzaj przy rozwartym styku.Zwarcia nie powinno być."

Przed wymianą działało ...... aż przestało :Sarcastic:

Zmieniłem styki jak już doszedłem ,że to wina pompy ( moto nie chciało pracować - na razie podłączyłem grawitacyjnie - już 300km tak zrobiłem i jest OK tylko wcześniej tankuje po prostu ) .
Dodam ,że stare są dosyć mocno wypalone ale zdaję się ,że nadal dają styk .

I stąd moje pytanie : Czy zdarzyło Wam się ,że w pompie zepsuła się 'pompa' a nie tylko wypaliły styki ?

Mnie, dzisiaj. Styki wymienione wiosną, na tourmaxowe plus płytka (ale nie u źródła wymiana, mój błąd). Pompa gorąca jak piekarnik, potam zagadała, pojechała 800m i znowu crash.
PS. Już wiem co zrobię, potem opowiem ;) — jadę do R2D2 z pompą, płytką i "siezobaszy"

sebol 23.08.2011 15:25

Cytat:

Napisał banditos (Post 176140)
a mialem oryginalne styki po przebiegu 6 tys km i byly juz zwedzone.
Po zamontowaniu nowych z Larsona i plytki RD02, przy przebiegu 18 tys km wszystko wyglada jak nowe.

ja z wymienionymi stykami i wlutowana płytką sprawdzałem po ok 25 tys i też wyglądają jak nowe

jorge 24.08.2011 00:26

Cytat:

Napisał baggins (Post 192920)
Mnie, dzisiaj. Styki wymienione wiosną, na tourmaxowe plus płytka (ale nie u źródła wymiana, mój błąd). Pompa gorąca jak piekarnik, potam zagadała, pojechała 800m i znowu crash.
PS. Już wiem co zrobię, potem opowiem ;) — jadę do R2D2 z pompą, płytką i "siezobaszy"

Napisz co było źle :confused:

baggins 25.08.2011 15:32

Uwaga na etap zakładania pokrywy. Przewody potrafią się bardzo dziwnie układać pod nią. U mnie się zwarły w jedym miejscu. Banał. Z tego miejsca dziękuję R2D2. Przyjął, ugościł, naprawił pompę i trip. Wnioski pozostawiam innym.
"end of transmission"
C3PO

Kefir7 25.08.2011 19:51

Witajcie ja wsadziłem pompe i przekażnik od R1, o wiele lepiej sie zbiera, jest elastyczniejsza koszt 300zl kpl. używka i ma pewnie przejechane mniej niz afrykańska używana, na zestawie przejechane 2,5 tys. i jest ok.

Lucky Luke 10.07.2018 13:39

Siemka, potrzebuję nr tel do R2D2.
Chcę mu wysłać trip i obrotek do naprawy.

Z góry dzięki za pomoc.

mam, dzięki

kbim 01.04.2019 21:03

Panowie gdzie można zakupić wspomnianą w temacie płytkę?

Onufry22 01.04.2019 21:04

zapraszamy do Powitalni. Płytki możesz kupić u pomysłodawcy czy R2D2.
Ostatnio sprzedawał w komplecie 10szt:)

szarik 19.02.2020 14:09

5 Załącznik(ów)
Czołem , przepraszam za odkop i za to że nie czytałem całego wątku , ale to "relacja na gorąco" Moja pompa paliwa powoli zdycha
Załącznik 93795
Zamierzam ją zregenerować ... ale kilka lat temu kupiłem pompę już poprawioną , po tuningu "dożywocie" podobno , która leżała sobie aż do dziś (nigdy jej wcześniej nie rozkrecałem ) Ma ona wlutowany chyba tranzystor , ale ja się nie znam. Pytanie , czy ktoś z Was widział , montował już taki patent ? Chcę sobie zaoszczędzić ewentualnej nie potrzebnej roboty . A oto i ona
[ATTACH][ATTACH][ATTACH]Załącznik 93799[/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH]
Ps. Pisanie , dodawanie zdjęć z telefonu to dla mnie test cierpliwości :) Z góry dziękuję za odpowiedzi.

CzarnyCzarownik 19.02.2020 14:14

Jak działa to będzie git.
Na 99% styki pompy sterują tranzystorem czy tam triakiem i przez niego leci cały prąd. Teoretycznie prędzej zjesz wałek w silniku niż wypalisz styki :)

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

szarik 19.02.2020 18:35

Niestety pompa pali bezpiecznik , (dożywocie - rwałnać ! :mur: ) Tak że tego , mam na ten moment dwie pompy do naprawy .

Dzieju 20.02.2020 04:44

Nie mogę zrozumieć zawracania Wisły kijem.
Skoro styki normalne bez udziwnień jeżdżą do ok 80tyskm to po co kombinować z "jakimś dożywociem patentowym" ?

Franz 20.02.2020 10:16

Dzieju, mialem styczność z wieloma Afrykami i styki wytrzymywaly 35 - 40 tys. Około tego przebiegu było albo po wymianie albo chwilę przed

ATomek 20.02.2020 11:21

Na forum AT Niemcy była tabelka zużycia-awarii- przebiegu w kilometrach - podzespołów typu pompa i regulator w zależności od roku produkcji. Według niej pompa afryki z 1996 padała statystycznie po ok 110 kkm a z 2003 przy ok 45 kkm.
Użytkowanie afryki mojego szwagra i mojej potwierdziło i uwiarygodniło te statystyki.
Franz. Używaną pompę, którą od Ciebie kupiłem 11 lat temu wzbogaciłem o płytkę od R2D2 i użytkuję bezstresowo przez 150 kkm, styki jak nowe. Pozdrawiam

Bałtrok 20.02.2020 11:34

aaaaaaaaaaa może ktoś ma zalegającą płytkę od R2D2?
chętnie nabędę drogą kupna

DanielRD07a 20.02.2020 12:23

Rozmawiałem z R2D2 w tej sprawie. Niestety nie ma możliwości wysyłki, ale jak ktoś byłby w Olsztynie można odebrać osobiście. Też chętnie 1-2szt kupię

Franz 20.02.2020 13:08

Możliwość wysyłki pewnie jest tylko czasu
brak na stanie na poczcie w kolejce
Dorzucie na polecony wartosciowy 10 zl
Na kopertę bąbelkowa 4 zl
Na szminkę lub waciki dla Żony- ? Kochanki syna czy córki ( syn i wacikow j szminki nie używa)
... i bedzie możliwość wysylki

apex 20.02.2020 13:43

Ja zamontowałem w pompie zestaw naprawczy TourMaxa ok 20 tyś km temu i ostatnio zaglądałem do niej to styki były w bardzo dobrym stanie.

szarik 20.02.2020 14:33

Dzieju w mojej afryce jest 43 tyś na liczniku , ja przez 7 lat od zakupu "natrzskalem" 5300 km :) Ta pompa skończyła się chyba ze starości:) Objawem były nieregularne wyłączenia silnika z braku paliwa , jak gdyby pompa się zacinała.
Dzisiaj rano usiadłem do tego bajzlu raz jeszcze (bez złych emocji) i ... bingo , ktokolwiek to przerabiał pomylił przewody + z - . Przewody przelutowałem i wszystko jest ok , pompa pracuje bez iskrzenia na stykach (stara poprostu świeciła)
Na pewno będę regenerował moją oryginalną pompę , jak tylko to zrobię to ją zamontuję i jednocześnie sprawdzę jak będzie się spisywał ten patent z chyba-tranzystorem .

CzarnyCzarownik 20.02.2020 14:58

Albo po prostu dodaj diodę i efekt bedzie ten sam.

Zastanawiałem się jeszcze czy to jest tranzystor, a nie właśnie dioda. Bo to ma tylko 2 nogi używane (ta środkowa chyba jest ucięta? A nie zagięta w dół i do czegoś przylutowana?).

Na youtube wpisz "xrv750 fuel pump diode"

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:17.