![]() |
W domu używam Ryobi one+ od 2015 mam tych narzędzi około 15, wyremontowane dom, wybudowalem garaż, wyremontowane warsztat i duzooo w koło domu i dalej żyje wszystko. Za te pieniądze ciężko coś lepszego. Używam w pracy sprzętu prof makita, hilti, festol czy dewalt i jest lepszy ale porównując cena jakość ryobi wypada bardzo dobrze
|
Od kilku lat używam malutką Black&Decker z BP za punkty. Do śrubek i małych wierteł działa wyśmienicie. Miałem dokupić drugą bakterię, ale nie ma takiej potrzeby. Ładuję bardzo rzadko, trzyma pojemność wyśmienicie. Jak się kiedyś zepsuje, kupię taką samą.
Do wiercenia z udarem mam potężny młot pneumatyczny Graphite 58G862 1500W - w każdy beton wchodzi jak w masło. Kupiłem go, gdy wierciłem w betonie zwykłą wiertareczką z udarem mechanicznym i dwa otwory mordowałem z pół godziny. Wiertareczka nieźle dostała w doopę przy okazji... Do śrub używam klucza pneumatycznego 680 Nm. Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. PS Wcześniej miałem inne tanie wkrętarki i zawsze problemem były akumulatorki, które padały dość szybko. |
Dziś aku robią już robotę :)
W makicie szybciej padnie operator niż bateria :) Najlepszego w nowym roku :) |
Cytat:
|
W drewnie powyżej 4 mm wiercę dziurki pod wkręta, 1-2 mm cieńszym wiertłem, zależy jakie drewno, i wchodzi jak w masło, a trzyma że ho, ho...
|
Cytat:
|
Cytat:
Zwróciłeś uwagę że piszę o grubych wkrętach? Badania naukowe dowodzą, że wytrzymałość takiego rozwiązania jest dużo większa. Drewno jak pęknie wkręcając grubego wkręta, to jest to dopiero błąd. Z kolei w dąb w życiu nie wkręcisz wkręta powidzmy fi 10 mm bez ukręcenia go. Zwykłych wkrętów nie robi się ze stali narzędziowej. Ja napisałem bardzo ogólnie. Dużo zależy też od rodzaju i rozmiarów drewna w jakie wkręcasz wkręta, no i długości wkręta. Średnicę wiertła dobiera się odpowiednio do twardości drewna i wysokości gwintu. |
Czasem warto nawiercać by materiał nie pękał wszystko zależy od sytuacji. Twardość drewna itp.
Fajne są teraz śruby kręcone bezpośrednio w beton bez dybli. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:21. |