Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Bubel do szescianu (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31348)

Dubel 27.08.2018 22:39

W życiu bym nie polowil silnika przez ten uszczelniacz, a wyrwanie to mimo kołnierze jest dziecinie proste

ivenhoe 27.08.2018 22:43

Cytat:

Napisał ARG (Post 597182)
Piasek odpada bo zniszczy się uszczelniacz i trzeba będzie rozpoławiać silnik, żeby go wymienić albo wozić ze sobą silikon ;p

to może chociaż błoto ??

ARG 27.08.2018 22:44

Sam nie wiem, a jak rama i szprychy zaczną rdzewieć?

matjas 27.08.2018 22:50

Cytat:

Napisał dubel (Post 597183)
W życiu bym nie polowil silnika przez ten uszczelniacz, a wyrwanie to mimo kołnierze jest dziecinie proste

Dubel w swoim to bym zrobił ale komuś jednak nie.
Kurde jak zobaczyłem grubość tego rantu to trochę wymiękłem.
Niemniej jakby go wyciągnąć po obwodzie młotkiem rzymskim to by średnica się zmniejszyła i powinien wyjść. Ta blacha w uszczelniaczach to z reguły gównolit... dobrze jednak ze ten problem jest tylko w sferze wirtualnej.
Co do zabezpieczenia wystarczy tylko wstawić wytoczony element między zębatkę a uszczelniacz i zostawić 1mm luzu.

M

Dubel 28.08.2018 00:14

Cytat:

Napisał matjas (Post 597188)
Dubel w swoim to bym zrobił ale komuś jednak nie.
Kurde jak zobaczyłem grubość tego rantu to trochę wymiękłem.
Niemniej jakby go wyciągnąć po obwodzie młotkiem rzymskim to by średnica się zmniejszyła i powinien wyjść. Ta blacha w uszczelniaczach to z reguły gównolit... dobrze jednak ze ten problem jest tylko w sferze wirtualnej.
Co do zabezpieczenia wystarczy tylko wstawić wytoczony element między zębatkę a uszczelniacz i zostawić 1mm luzu.

M

Zazwyczaj jest to gownolit bo taka ma być, ja nie pracuje zawodowo przy cudzych motocyklach więc i komuś bym tego nie robił ale sobie jak naj bardziej. Rozpolawianie silnika by wymienić uszczelniacze to obroniony pomysł. Widziałem różne rzeczy w życiu ale tak "przemyslanej" opcji uszczelnienia jeszcze nie. Tak czy owak jest to problem wirtualny więc bez śpimy. Pozdro

radiolog 28.08.2018 09:12

Cytat:

Napisał wojtekk (Post 597179)
Chodzi o.magiczna blaszkę. Cały zachód kupi. Jak zabezpieczenie do drki (podobna wada )

Chyba nic trudnego dorobić blaszkę z dziurka, gorzej bedzie z przykreceniem tego, pozostanie na kleju ma imen chyba tylko.

matjas 28.08.2018 09:20

Cytat:

Napisał radiolog (Post 597224)
Chyba nic trudnego dorobić blaszkę z dziurka, gorzej bedzie z przykreceniem tego, pozostanie na kleju ma imen chyba tylko.

nie wiem ile tam jest miejsca ale można zrobić to dwojako: okrągła blacha wycięta w środku w kształt wielowypustu wałka i przetłoczona tak aby być wypukłą lekko w stronę zębatki - będzie się kręcić razem z zębatką. Lub element toczony coś w kształcie kubka z otworem okrągłym. Dno kubka niech ma 1mm grubości - wystarczy. O tyle odsunie minimalnie zębatkę w lewo /ale nie sądzę, żeby to miało wpływ na cokolwiek/ a sam osłoni uszczelniacz... Będzie się to opierać o tuleję dystansową. Jakby był problem tuleję można przetoczyć na długość o ten 1 czy 2mm, lub można się wręcz zastanowić nad jej skróceniem bez czegokolwiek - wtedy zębatka będzie bliżej karteru = mniejsze prawdopodobieństwo, że coś wpadnie. Ponownie podkreślam, że nie wiem ile tam jest miejsca, które trzeba 'wypełnić'.

Ja mam jeszcze jedno takie spostrzeżenie - honda na poziomie nitów łańcucha nie zrobiła zagłębienia w karterze i osłanianie samego uszczelniacza może nie dać tak wiele dla tych, którzy będą faktycznie jeździć w faktycznym terenie - łańcuch może wciągnąć sporszy kamień jak widzicie i rozwalić karter/osłonę łańcucha.
Jeśli już robić to coś co zlikwiduje jakiekolwiek miejsce w okolicy łańcucha i zębatki ALE samo będzie na tyle wytrzymałe, żeby się nie urwało i nie zrobiło syfu.

m

Dentka 28.08.2018 09:27

Łańcuch zamienić na wał , to jedna rzecz , którą bym wziął z BMW , no jeszcze amortyzator skrętu

matjas 28.08.2018 09:28

Cytat:

Napisał Dentka (Post 597228)
Łańcuch zamienić na wał , to jedna rzecz , którą bym wziął z BMW , no jeszcze amortyzator skrętu

wtedy AT ważyłaby 280kg i kto by to kupił...

Artek 28.08.2018 09:51

Honda nie robi motocykli z wałem:)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:27.