Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   KTM (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=178)
-   -   Dlaczego lubię KTM-a (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11357)

Jarek 20.06.2015 12:44

Mada-itd, takie same nalepy ma na swoim kacie R ma Robert Mooviestar z Trzebnicy...i też sam wymyślał:):)
pzdr

bicio 20.06.2015 12:49

A propos martwego wątku o AT: użytkownicy afryk nie muszą się ciągle brandzlować fotkami z neta :p

Ropuch 22.06.2015 21:37

1 Załącznik(ów)
Muszę Was pogodzić - oto wałek z 990ADVR po przebiegu 52700 km. salon polska jeden właściciel - motocykl jeżdżony tylko po asfalcie na dalekich dystansach we dwoje - słowo daję żadnego terenu, żadnego katowania, regularnie serwisowany w ASO, wszystko wymieniane na czas - ocokaman ??
Ma ktoś sensowne wytłumaczenie co mogło być przyczyną takiego zużycia - rynce opadają :(

Załącznik 55875

gruby 22.06.2015 21:45

Pewnie nie była śruba odpowiednio dokręcona

puszek 22.06.2015 21:55

Raczej to efekt dzidowania albo nieodpowiedniej zębatki.

Ropuch 22.06.2015 22:02

Curva, napisałem ZERO dzidowania/trzodowania/topienia itd - jeździł tym poważny i stateczny duet bogatych ludzi przed emeryturą i nie był to Blaza :)
Śruba była mocno dokręcona, podkładka też była - brak luzu ! Zresztą owa śruba zabezpiecza tylko zębatkę przed jej wypadnięciem na wałku, raczej wielkich sił nie przenosi ??
Stawiamy na nieodpowiednią zębatkę być może ze źle dopasowanym frezem zamontowaną w ASO przez jakiegoś ASO ucznia :(

wolly 22.06.2015 22:21

Żaba ale w BMW to nie występuje , no cóż ponoć młotki się nie psują i jedyne wytłumaczenie wałek był robiony w PONIEDZIAŁEK

Jarek_MTB 22.06.2015 22:29

Cytat:

Napisał wolly (Post 437379)
... no cóż ponoć młotki się nie psują i jedyne wytłumaczenie wałek był robiony w PONIEDZIAŁEK

:haha2::hehehe:

fassi 22.06.2015 22:34

brak podkladki pod nakretka i zebatke lekko zlapalo. Za lekko i sie ruszala. Pelno opilek tam widac. Nie ma opcji zeby zebatka sie nie ruszala i wyrobilo klin.

Fihu 22.06.2015 22:38

Ewentualnie ciągła jazda na za mocno napiętym łańcuchu?

Ropuch 22.06.2015 22:43

Fihu, o tym nie pomyślałem - być może to jest właściwy trop.
Fassi - podkładka była, w dodatku zaklepana na śrubie jak trzeba - pneumat ją odkręcał do demontażu !
Panowie, może jeszcze jakieś podpowiedzi ?
I najważniejsze - co z tym fantem zrobić i jak to zrobić żeby było dobrze, skutecznie i nie za drogo.....

gruby 22.06.2015 22:51

Jeśli był łańcuch za mocno napięty to ten gumowy ślizgacz powinien się wytrzeć do zera

fassi 22.06.2015 23:01

Ropuch, no to moze podkladka byla za cienka i nie trzymala. Pokaz powierzchnie boczne zebatki. Wzglednie nie bylo dociagniete momentem odpowiednim. Na beemce od JAgny chyba jest 150 Nm

Nie moglo wyrobic zebow bez ruchu zebatki.

No chyba ze walek z najlepszej jakosci gownolitu ;)

Naprawa bedzie nielatwa. Spawarka albo wymiana walka. Bo klej sie wysika jak taka moc obejrzy.

Albo duza podkladka i doyebac ta srube momentem 50% wyzszym.

I nie uzywaj pneumata do skrzyn biegow. zjebalem tak kiedys skrzynie w mercu...

Ropuch 22.06.2015 23:18

Jutro postaram się wkleić zdjęcia pacjenta czyli rzeczonej zębatki, może ona coś podpowie :(
Klej raczej odpada, bo nie bardzo wierzę, że da radę - nie ma się już czego złapać :)
Spawarka na sezon może ogarnie ten bałagan ale naprawa lekko przeraża właściciela tego wynalazku :( koszty kosztami tylko jak zrobić to poprawnie czytaj fabrycznie ?
Rozumiem, że śruba dociska zębatkę tak by ta nie pływała po jej długości ale na zdrowy chłopski rozum w tym przypadku nie są tam przenoszone jakieś WIELKIE siły ?? No chyba że ranty zębatki powolutku wyrabiały powierzchnię wałka i w końcu go ścięły ?
FAK 52700km na szafie i taaaka niespodzianka ??

Grucha 22.06.2015 23:30

Ciekawa sprawa. Ja jak zmieniałem w moim, to nakrętka była lekko dokręcona. Zębatka miała luzy, a nakrętka zabezpieczona zaklepaną podkładką. Wyglądało na fabrycznie nowe. Ciekaw jestem jak wygląda zębatka.
Napęd miałem fabryczny po 2 sezonach i przebiegu jakieś 25 000. Zużycie tylko na zębach łańcucha, wielowypust na wałku i zębatce był bez zarzutu.

madafakinges 22.06.2015 23:37

Mój przy przebiegu 30tyś zero śladów zużycia, nakrętka też lekko dokręcona trzymało ją zabezpieczenie. Za bardzo naciągnięty łańcuch zniszczyłby wcześniej łożysko na wałku.
Widać że awantura to godny następca afryki, pompa mitsubiszi w 950 zużyty wieloklin:)

Zmyler 23.06.2015 00:06

Panowie a nie PSJ ??? jazda na za niskich obrotach i odkręcanie z nich .powodujące zbyt udarową pracę ,dość mocnego silnika ?Pytam bardziej doświadczonych .

madafakinges 23.06.2015 00:08

Poniżej 4 tyś nie ma się co zapuszczać a najfajniej silnik pracuje pow 5tyś.

QrczaQ 23.06.2015 00:22

Cytat:

Napisał Ropuch (Post 437403)
Jutro postaram się wkleić zdjęcia pacjenta czyli rzeczonej zębatki, może ona coś podpowie :(
Klej raczej odpada, bo nie bardzo wierzę, że da radę - nie ma się już czego złapać :)
Spawarka na sezon może ogarnie ten bałagan ale naprawa lekko przeraża właściciela tego wynalazku :( koszty kosztami tylko jak zrobić to poprawnie czytaj fabrycznie ?
Rozumiem, że śruba dociska zębatkę tak by ta nie pływała po jej długości ale na zdrowy chłopski rozum w tym przypadku nie są tam przenoszone jakieś WIELKIE siły ?? No chyba że ranty zębatki powolutku wyrabiały powierzchnię wałka i w końcu go ścięły ?
FAK 52700km na szafie i taaaka niespodzianka ??

Uuuuuuuuu...

Powodem demolki jest para emerytów.

Naprawi Pan Kazio, spawacz.

Koniec kryminału.

QrczaQ 23.06.2015 00:29

PS. W robicie mam taką historię codziennie. Generalnie to silnik lubi dostać w piz#^*@! #/ a nie jakieś glaskanie Jasia.

ex1 23.06.2015 01:42

Cytat:

Napisał Ropuch (Post 437374)
Curva, napisałem ZERO dzidowania/trzodowania/topienia itd - jeździł tym poważny i stateczny duet bogatych ludzi przed emeryturą i nie był to Blaza :)
Śruba była mocno dokręcona, podkładka też była - brak luzu ! Zresztą owa śruba zabezpiecza tylko zębatkę przed jej wypadnięciem na wałku, raczej wielkich sił nie przenosi ??
Stawiamy na nieodpowiednią zębatkę być może ze źle dopasowanym frezem zamontowaną w ASO przez jakiegoś ASO ucznia :(

dlatego trzeba brać oryginalne zębaty...bo te mają specjalną gumę i są zdecyowanie lepiej wpasowane...

Lepi 23.06.2015 03:52

Zmierz grubosc zebatki i podaj producenta.

Ropuch 23.06.2015 08:07

QurczaQ - a może Pan Kazio naprawi; tak samo jak swoje BMW :)
http://www.zlomnik.pl/index.php/2014...ku-i-jego-e61/

Adagiio 23.06.2015 08:21

Jest coś takiego jak serwisówka z momentami dokręceń śrub i jeśli decydujesz się na ktm-a to dobry klucz dynamometryczny jest tu podstawą przy grzebaniu , kluczem pneumatycznym to się koła dokręca w aucie !
Jeśli serwis wykonuje te czynności to wiadomo jak może być , ale regułą jest nie używać zamienników , żadnych . Części oryginalne do kata kosztują mało w stosunku do japońskich czy innych moto wiec po co kombinować . Zadzwonię z ciekawości do przyjaciół z serwisu kata w Romie i zapytam czy mieli taki przypadek i co było ewent.. przyczyną ,
Powodem wyrabiania się wałków w Africe jest stosowanie zamienników zębatki zdawczej , które mają luźniejszy frez i nie mają gumy oraz zapominanie o wymianie zabezpieczenia . Największym błędem jest obracanie zabezpieczenia na drugą stronę przy wymienię zębatki bo tam nie jest wyrobiona .

fassi 23.06.2015 11:28

Adagio, nie zgodze sie z tym do konca

Powodem wyrabiania się wałków w Africe jest stosowanie zamienników zębatki zdawczej , które mają luźniejszy frez i nie mają gumy oraz zapominanie o wymianie zabezpieczenia . Największym błędem jest obracanie zabezpieczenia na drugą stronę przy wymienię zębatki bo tam nie jest wyrobiona .

Niemcy zauwazyli wyrabianie sie walka w pewnych rocznikach i podejrzewaja zmiane dostawcy walkow. Sa afryki na niemieckim Forum jezdzace na zamiennikach 250 000km !! i nic sie nie dzieje. A sa takie wychuchane 80 000km na oryginalnych zebatkach i walek w plecy.

A moze ten kat za blisko afryki stal i sie zarazil? :D

Michal 23.06.2015 11:41

Kilka km przejechałem na LC8, nigdy w żadnym egzemplarzu nie widziałem zużytego wałka. Obstawiam gównianą zębatkę + może za mocno naciągnięty łańcuch.
Adagiio ma racje, w ktm serwisówka i klucz dynamometryczny + loc243 to bardzo dobrzy przyjaciele.

CeloFan 23.06.2015 13:17

:Thumbs_Up:

Cytat:

Napisał Ropuch (Post 437368)
Muszę Was pogodzić - oto wałek z 990ADVR po przebiegu 52700 km. salon polska jeden właściciel - motocykl jeżdżony tylko po asfalcie na dalekich dystansach we dwoje - słowo daję żadnego terenu, żadnego katowania, regularnie serwisowany w ASO, wszystko wymieniane na czas - ocokaman ??
Ma ktoś sensowne wytłumaczenie co mogło być przyczyną takiego zużycia - rynce opadają :(

Załącznik 55875

Cytuję za service manual:
Hexagon nut on chain sprocket M20x1.5 sheet retainer + 60 Nm.

Ostatnio zmieniałem zębatkę zdawczą JT na oryginalną.
Ta którą wyjmowałem była dokręcona tak, że ... nakrętkę odkręciłem palcami. Trzymała się tylko na zabezpieczeniu z blaszanej podkładki.
Piszę to, bo przyszło mi na myśl że to nie mogła być wina siły dokręcenia zębatki, bo mimo przebiegu (u mnie) 62 tyś, wałek jest nienaruszony.
Może ktoś w twoim motocyklu założył niewłaściwą z jakiegoś powodu. (nie wiem czy to możliwe)
A z ciekawości, co na to serwis?

Fihu 23.06.2015 13:25

Fassi- nad zmianą dostawcy wałków też myślałem.
Rd03 nie widziałem wielu ze zużytym wałkiem, a trampków 650 widziałem sporo (i robiłem :D). Wałek, zębatki niby te same ... . Na ogół afry były oczywiście po o wiele większym przebiegu.

Tu do KTMa dodałbym jeszcze to co kolega wyżej napisał - zbyt niskie obroty (mogę się jedynie domyślać ze takie były).

Adagiio 23.06.2015 15:31

Cytat:

Napisał fassi (Post 437453)

Niemcy zauwazyli wyrabianie sie walka w pewnych rocznikach i podejrzewaja zmiane dostawcy walkow. Sa afryki na niemieckim Forum jezdzace na zamiennikach 250 000km !! i nic sie nie dzieje. A sa takie wychuchane 80 000km na oryginalnych zebatkach i walek w plecy.

A moze ten kat za blisko afryki stal i sie zarazil? :D

Fasi , to co napisałem to wyłącznie moje prywatne zdanie ponieważ jeździłem 5-cioma Africami z różnych roczników 93 , 95 , 98 , 00 , 02 i w żadnej z nich ten problem nie wystąpił , niektóre moje ex jeżdżą po dziś dzień wśród kolegów z forum . W czasach kiedy procowałem w zespole nauczyłem się zasady ze oszczędność nie popłaca bo wcześniej czy później coś dupnie , dlatego zawsze używam oryginalnych części wymieniając coś w moich motocyklach i samochodach i z perspektywy lat wiem że będę nadal tak robił .

Ropuch 23.06.2015 16:32

1 Załącznik(ów)
Zębatka oryginał KTM założona poprawnie :(
Napęd od ostatniej zmiany zanotował tylko 5tyś km przebiegu co widać po zębach - są jak nowe !
Nikt nie meldował żadnych oznak zużycia wałka po wymianie - co może być powodem jego zużycia w tak krótkim czasie czytaj 5 tysi km po czarnym ???
Jeżdżone tylko po asfalcie - niema mowy o żadnym offie !

Załącznik 55877

fassi 23.06.2015 16:43

Zebatka miala luz Widac swiecacy kolnierz dociskajacy sie od strony silnika. Ropuch masz moze druga strone?

Wyglada na to ze zebatka byla slabo dociagnieta (lub inny powod) i miala luz ale nie Taki aby reka mozna go sprawdzic.

fassi 23.06.2015 16:50

I jeszze nakretka. Jest ona symetryczna? Ma obie powierzchnie plaskie? W beemce jak robilem to jedna strona ma Taki kolnierz co dociska podkladke. Jak ja zle zalozysz to dociagniesz momentem ale oprze sie ona o zeby walka i zebatka nie bedzie dobrze docisnieta

strobus1 23.06.2015 17:13

A propo luzu na łańcuchu:
- za mały zniszczy łożysko wałka zdawczego,
- za duży spowoduje bicie łańcucha i może przyczynić się do takich zniszczeń jak na zdjęciach.
Ale nie będzie to główna ani jedyna przyczyna.

fassi 23.06.2015 18:51

Berlinskie dziewczyny scigaly sie ostatnio i zdobyly 1 miejsce wsrod dziewczyn ;)

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net...55410805_o.jpg

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net...55330175_o.jpg

Grucha 23.06.2015 19:06

Takie zęby od łańcucha to ja miałem na zębatce po 25 000. Nowa ma zęby symetryczne, a te są zdecydowania z jednej strony "wyciśnięte". No, ale ja się nie znam.

Jarek_MTB 23.06.2015 19:14

Moze wlozyli stara zebatke w serwisie.

fassi 23.06.2015 19:44

Ropuch,niemieccy kateemiarze mowia ze lancuch za mocno uciagniety i to szarpie zebatka na walku i go wyrabia. Przypadek znany. W super Enduro trzeba cholernie na to uwazac bo Maja wiekszy skok zawiechy.

Zapytaem o lekarstwo na ten walek, moze cos mi powidza

Ropuch 23.06.2015 22:00

2 Załącznik(ów)
Fassi dzięki za każdy post :)
Pacjent póki co już na stole operacyjnym - ciekawe czy oprócz tego wyjdzie coś jeszcze ?!
Swoją drogą zapytaj, może coś doradzą lub pozwolą uniknąć takiej przypadłości w późniejszym terminie - tak czy siak zabieg będzie bolał :(
Kolejne zdjęcia zębatki:

Załącznik 55878

Załącznik 55879

fassi 23.06.2015 22:03

Spoko,zobaczy<my jakie lekarstwo bedzie.

A mozesz jakos z powrotewm do kupy to wszytko zlozyc i naciagnac lancuch tak jak byl? I mocno nacisnac na bagaznik i zobaczyc czy lancuch ma luz. Jesli nie ma luzu to bedzie odpowiedz na to zuzycie

Mhv 24.06.2015 11:38

Nie wiem..ale nie kupuję tego, że za bardzo naciągnięty łańcuch mógł zrobić coś takiego, prędzej padłoby łożysko tego wałka niż wyżarło to co na zdjęciu, a kto wie czy ze skrzyni nie zlewałoby się opiłków, przecież tam po drugiej stronie są zębatki..jazdę na niskich obrotach też wsadziłbym między bajki. Najprostsze wyjaśnienie to by było wadliwe materiałowo wałki I zębatki, ale to strzał 1/1000000..
Lekko luźną zębatkę (wyczuwalne ręką) to ja mam w swojej afryce, zębatka oryginał, zmieniana 5-6tys. temu, nowe zabezpieczenie, nalot min. 100tys km. Wałek praktycznie idealny.

pytanie czy łożysko na tym wałku jest bez luzu - promieniowego:). Jeśli tak to naprawdę zagadka. Jeśli nie to i tak do wymiany (potrzeba otwierać silnik)? Rozumiem, że ta część zębatki która jest nie wyrobiona to od strony silnika i tam nie ma wielowypustu? Kuźwa i w ogóle nikt tego wcześniej nie zauważył?:mur: Jakim trzeba być ignorantem (serwis?)

A, i tak jak pisze Grucha, zębatka ma już krzywe (lub podcięte) zęby, nawet na zdjęciu widać, to może być spowodowane lekko używanym łańcuchem.

Dubel 24.06.2015 12:14

Cytat:

Napisał Ropuch (Post 437490)
Zębatka oryginał KTM założona poprawnie :(
Napęd od ostatniej zmiany zanotował tylko 5tyś km przebiegu co widać po zębach - są jak nowe !
Nikt nie meldował żadnych oznak zużycia wałka po wymianie - co może być powodem jego zużycia w tak krótkim czasie czytaj 5 tysi km po czarnym ???
Jeżdżone tylko po asfalcie - niema mowy o żadnym offie !

Załącznik 55877

A ciekawe jak wygladala poprzednia zebatka i ile miala przelatane? Bo przy poprawnej eksplatacji takie rzeczy sie nie dzieja

Jarek 24.06.2015 15:00

właśnie przed chwilą sprawdziłem mojego kaciora- prócz delikatnego luzu po-osiowego nic nie stwierdzam, przebieg niecałe 17tkm...
-ale daje mi ten przypadek do myslenia...
pzdr

ex1 24.06.2015 15:46

znam dużo kaciorów a takiego przypadku nie... coś dziwnego...

z założenia każdy wieloklin da się.załatwić

Adagiio 24.06.2015 15:59

Jeździłem EXC 525 na którym było nakręcone 780 godzin i miał wałek jak nowy , każdy kto choć raz przejechał się tym moto wie jak to zapierdala po krzaczoarch . Moim skromnym zdaniem przebieg 20 tys. km po wertepach to jak 200 tys. po asfalcie . Stosuję zasadę że łańcuch ma walić po wahaczu bo te moto mają ogromny skok zawiasu i jak go nie słychać to znaczy że jest za bardzo naciągnięty .
Otrzymałem informację z serwisu kata w Romie że takie przypadki były , ale nie działo się to nigdy w okresie gwarancyjny i nikt nie doktoryzował dokładnej przyczyny zjechania wałka .

Babel 25.06.2015 09:15

Ladny przebieg 780h - wiesz co było robione w tym czasie.

U mnie też w Kajtku łańcuch wisi jak szmata ( wprawdzie przebieg mam nie za duży) - ale wałek nówka

ex1 25.06.2015 13:11

poszło na FB łowców.. więc musi być też i tu.. ;)

wiele innych ujęć z osławionego poprzedniego filmu... widać dużo że jednak wiele przejazdów nie było takich prostych jak by się.mogło wcześniej wydawać :D

opanowanie kloca cud miód... aż chce sie.kupić :D

puszek 25.06.2015 13:13

ten gosc to by podniósł sprzedaz drzwi od stodoły, gdyby ktoś nakręcił jak na nich jeździ... jest niezły szatan

ex1 25.06.2015 13:19

Cytat:

Napisał puszek (Post 437774)
ten gosc to by podniósł sprzedaz drzwi od stodoły, gdyby ktoś nakręcił jak na nich jeździ... jest niezły szatan

no co Ty to przecież.motocykl taki fajny ;)

Lepi 25.06.2015 17:01

No na afryce to by odleciał ;)

madafakinges 25.06.2015 17:12

Chyba by zwiariował....

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:08.