Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Halogeny led (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=19889)

matjas 12.07.2023 13:14

dacie jakiś link do tych polecanych obecnie lampek? to są TE SAME co kiedyś czy chińczycy też zaczęli bardziej oszczędzać> ?

JaTomek 12.07.2023 15:52

Cytat:

Napisał Lucky Luke (Post 822790)
Do T4 to tak średnio , kto mi podbije przegląd itd...

Ja na żarówkach led h4 z Ali.. to już 3 czy 4 przegląd przechodzę ;) tylko muszą "profilować" strumień światła.

Lucky Luke 12.07.2023 16:49

Cytat:

Napisał JaTomek (Post 822805)
Ja na żarówkach led h4 z Ali.. to już 3 czy 4 przegląd przechodzę ;) tylko muszą "profilować" strumień światła.

to jest myśl , tyko ja nie mam soczewki w lampach spróbuję wsadzić jakieś ledy

Dubel 12.07.2023 18:14

Cytat:

Napisał matjas (Post 822792)
dacie jakiś link do tych polecanych obecnie lampek? to są TE SAME co kiedyś czy chińczycy też zaczęli bardziej oszczędzać> ?

Gdzieś w tym temacie były linki do moich ale pewnie już nie aktualne

Cytat:

Napisał JaTomek (Post 822805)

Takim z "profilowanym" źródłem światła lubię mrugać by ich oślepić ( a mam czym :). ) tak jak i oni oślepiają wszystkich z naprzeciwka.

Cytat:

Napisał Lucky Luke (Post 822812)

Jak masz soczewki to wystarczy dobry LED , do odbłyśników tych się to nie nada bo razi wszystkich bez względu na ustawienie.

JaTomek 12.07.2023 21:00

Cytat:

Napisał Lucky Luke (Post 822812)

Cytat:

Napisał Dubel (Post 822815)
Gdzieś w tym temacie były linki do moich ale pewnie już nie aktualne

Takim z "profilowanym" źródłem światła lubię mrugać by ich oślepić ( a mam czym :). ) tak jak i oni oślepiają wszystkich z naprzeciwka.

Jak masz soczewki to wystarczy dobry LED , do odbłyśników tych się to nie nada bo razi wszystkich bez względu na ustawienie.

Nie poznasz ;) to nie są led'y, które walą jak drogowe. Na sprzęcie do ustawiania świateł nie różnią się od h4 z homologacją. Dlatego przechodzą BT. Dodam tylko, że wiem to z doświadczenia ;)

IMHO możesz sobie mrugać czym chcesz tylko musisz wiedzieć komu ;)

CzarnyCzarownik 13.07.2023 10:56

Nie wiem czy ktoś pisał ale w Niemcach można do starego auta kupić LED i legalnie jeździć.

Google pod hasłem "retrofit led".

Takie światła świecą jak fabryka kazała.

Co z drugiej strony jest smieszne że w domu trzeba wymieniać tradycyjne żarówki na led bo eko, a w samochodach nie można być eko :)

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Dubel 13.07.2023 11:11

Cytat:

Napisał JaTomek (Post 822824)
Nie poznasz ;) to nie są led'y, które walą jak drogowe. Na sprzęcie do ustawiania świateł nie różnią się od h4 z homologacją. Dlatego przechodzą BT. Dodam tylko, że wiem to z doświadczenia ;)

IMHO możesz sobie mrugać czym chcesz tylko musisz wiedzieć komu ;)

Mrugam tym co z premedytacją oślepiają, jeśli masz zrobione to z głową to :Thumbs_Up:

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 822874)
Nie wiem czy ktoś pisał ale w Niemcach można do starego auta kupić LED i legalnie jeździć.

Co z drugiej strony jest smieszne że w domu trzeba wymieniać tradycyjne żarówki na led bo eko, a w samochodach nie można być eko :)

Światło z LED rozprasza się w inny sposób niż z żarówki halogenowej dlatego jest z tym problem w reflektorach odbłyśnikowych. Budowy żarówek też są inne. Przy zastosowaniu soczewki i przesłony te problemy znikają

WojtasA 13.07.2023 13:56

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 822874)

Najprawdziwsza prawda ! Czytałem artykuł o tym - a u nas nadal twierdzą ze pojazd z innym oświetleniem wymagałby ponownej homologacji :mur:

JaTomek 13.07.2023 14:28

Cytat:

Napisał Dubel (Post 822878)
Mrugam tym co z premedytacją oślepiają, jeśli masz zrobione to z głową to :Thumbs_Up:

Światło z LED rozprasza się w inny sposób niż z żarówki halogenowej dlatego jest z tym problem w reflektorach odbłyśnikowych. Budowy żarówek też są inne. Przy zastosowaniu soczewki i przesłony te problemy znikają

Sam byłem zdziwiony, że led z Ali tak ładnie profiluje wiązkę światła. Jak będę miał możliwość to zrobię zdjęcie. Najważniejsze, nie oślepia.

WojtasA 31.08.2023 12:59

Rozważam zakup do RTka takiego leda H7.
https://www.osram.pl/am/night-breaker-led.jsp

Niestety nie znalazłem pojedynczych opakowań a podwójne kosztuje prawie 500! Ma ktoś może dostęp żeby kupić 1 sztukę lub ktoś chciałby kupić na spółkę ?

Kumpel ma w CT poprzednią generację takich osramow i światło jest idealnie odcięte.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:34.