Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   BMW (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=179)
-   -   Kącik cycatych BMW GS 100/1100/1150/1200/1250 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=41877)

Baza 16.04.2023 10:52

Cytat:

Napisał zimny (Post 815199)
Ja gdy brałem sobie historię z Auto FUS to mam w pdf całą fabryczna listę wyposażenia motocykla gdzie wszystko pokrywa się ze stanem faktycznym. Także też proponuje z Vin do dealera BMW.

Co do lampy z Ali wieczorem poszukam i podrzucę link!

Pozdrawiam
Zimny

Czy tka usługa jest płatna? Chodzi mi też o to czy muszę osobiście się fatygować do Sikory w Bielsku czy też wystarczy jak napiszę via e-mail i grzecznie poproszę.

ŁukaszBIA 16.04.2023 12:10

To zależy od dealera, Fus w Białymstoku jest bardzo pro. W dwa dni na prośbę przez telefon dostałem homologację auta kurierem do domu. Jeśli będą Ci marudzić to daj znać, kolega jest tam kierownikiem sprzedaży motocykli. Nie będzie problemu.

zimny 16.04.2023 13:56

Baza, dokładnie jak Łukasz napisał, w razie co też mam kogoś życzliwego w BMW w Warszawie. Jakbyś miał kłopot to także postaram się pomóc.

Pozdrawiam
zimny

Baza 16.04.2023 18:06

Dziękuję napiszę do BMW Sikora w B-B jak będa robili pod górkę to się odezwę.

zimny 17.04.2023 08:13

Odnośnie lampy LED, to ja mam dokładnie tą:

https://a.aliexpress.com/_mNCfsrW

Pasuje bez specjalnej rzeźby, w razie potrzeby podpowiem jak ja to montowałem za radą mądrych ludzi.

Uwaga - lampa nie ma regulacji góra dół światła z pokrętła jak oryginał. Mi to nie przeszkadza, głównie jeżdżę sam a do tego aby motocykl był właściwie ustawiony to mam pokrętło od tylnego amora.

No i jeszcze jedna wada, dla mnie lampa jest super bo działa lepiej niż bym oczekiwał, na forum BMW ta lampa dla większości to chiński syf. To się nazywa dysonans poznawczy :)

Z innej beczki - nie wiem czy to wina akrapa (nie powinno to wpływać i nie słyszałem ), żagla pt. Airflow (ale przecież mniejszy niż ta w ADV) czy hm... świątecznego trybu jazdy ale coś 6.3-6.4L spalanie jest za duże. Wcześniej palił od tak 5.2 do 6. Może jakaś regulacja potrzebna - śrubki w głowie albo czegoś w motocyklu :) poważniej to jadąc solo cały czas 120 ekspresówką ponad 6L więc coś jakby nie halo. Może jakieś synchro, TPS sprawdzić - zobaczymy. Na razie pojeżdżę kilka zbiorników.

Pozdrawiam
Zimny

matjas 17.04.2023 09:56

Nie znam się na bmw1200 ale trochę na silnikach owszem i taki freeflow wydech zubaża mieszankę. Masz sondę w wydechu albo i dwie - system dba o to aby mu się zgadzało.
Przy założeniu wydechu powinna być nowa mapa. Moim zdaniem to co widzisz pod dystrybutorem to prawda.

Chyba ze tak lubisz teraz dźwięk moto ze ciagle odkręcasz bardziej niż wcześniej :)

consigliero 17.04.2023 10:18

W teorii niby nic nie trzeba regulować, ale przez lata jeździłem z Remus i niby wszystko było ok, do momentu kiedy nie założyłem z powrotem oryginalnego. Silnik zaczął pracować wyraźnie lepiej i ciszej, spokojniej, nie chodzi o ciszej ze względu na wydech. Nie zaobserwowałem negatywnej zmiany w spalaniu, ale chyba z zasady jeździłem spokojnie, ale 6 litrów to musiałoby by być mocno gonione i w dwie osoby z bagażem

Gilu 17.04.2023 10:29

Z innej beczki - nie wiem czy to wina akrapa (nie powinno to wpływać i nie słyszałem ), żagla pt. Airflow (ale przecież mniejszy niż ta w ADV) czy hm... świątecznego trybu jazdy ale coś 6.3-6.4L spalanie jest za duże. Wcześniej palił od tak 5.2 do 6. Może jakaś regulacja potrzebna - śrubki w głowie albo czegoś w motocyklu :) poważniej to jadąc solo cały czas 120 ekspresówką ponad 6L więc coś jakby nie halo. Może jakieś synchro, TPS sprawdzić - zobaczymy. Na razie pojeżdżę kilka zbiorników.

Pozdrawiam
Zimny[/QUOTE]

Dzięki za link do lampy ,przyglądnę się.

Myślę że coś trzeba by pokręcić. Mam takiego akrapa w tym samym modelu i nawet przy pałowaniu nie przekraczam 5,5L, ja takiego kupiłem więc nie wiem czy był ustawiany po wymianie.
Inna sprawa akustyka, fajne doznania przy pokonywaniu zakrętów, zmiany biegów, przegazówki ale długa jazda z autostradową prędkością jest męcząca.
Przejechałem się wczoraj na targi do Krakowa i lecąc chwilami pod dwie paki akrap w połączeniu z scorpionami dawał wrażenie urwania głowy

zimny 17.04.2023 10:47

Cytat:

Napisał matjas (Post 815326)
Chyba ze tak lubisz teraz dźwięk moto ze ciagle odkręcasz bardziej niż wcześniej :)

Coś w tym może być. Bo ta pralka na akrapie naprawdę na wyjściu z zakrętu i przy odkręceniu od 3.5k rpm w górę daje fajne doznania :)

No ale, wracałem od Navaja, ekspresówka 115-120 i jakoś 6.3 pokazywało, skasowałem jak ruszałem.

Na razie przejeżdżę trochę do roboty - tu doskonale pamiętam jak palił rok temu - od 5.1 do 5.6. Mi nie tyle o 0.3 spalania chodzi co o zasięg - mam w tę i nazad równo 150km i nie podoba mi się tankowanie po 280 :confused:

Aha, nie Adventure nie chcę :D

Co do mapy - sondy mam przed katalizatorem, sama końcówka to raczej masa i dźwięk. No i lepsze wkręcanie w obroty. Takze Matjas, komp sobie z korektą raczej radzi, to nie pełen decat. Zresztą i z decatem Marek tak jak pisze - ponad 6 nie spala.

Gilu - ty jeździsz z db killerem? Ja tak i po 300km z czego 200 w trasie zero kłopotu dźwiękowego. Tzn. coś słychać ale w trasie mam wrażenie że bardziej oryginał słyszałem.

Póki co - spróbuję pojeździć tak jak wcześniej, do roboty. Może regulacja TPS w głowie potrzebna :haha2:

Gilu 17.04.2023 14:29

Cytat:

Napisał zimny (Post 815337)
Coś w tym może być. Bo ta pralka na akrapie naprawdę na wyjściu z zakrętu i przy odkręceniu od 3.5k rpm w górę daje fajne doznania :)

No ale, wracałem od Navaja, ekspresówka 115-120 i jakoś 6.3 pokazywało, skasowałem jak ruszałem.

Na razie przejeżdżę trochę do roboty - tu doskonale pamiętam jak palił rok temu - od 5.1 do 5.6. Mi nie tyle o 0.3 spalania chodzi co o zasięg - mam w tę i nazad równo 150km i nie podoba mi się tankowanie po 280 :confused:

Aha, nie Adventure nie chcę :D

Co do mapy - sondy mam przed katalizatorem, sama końcówka to raczej masa i dźwięk. No i lepsze wkręcanie w obroty. Takze Matjas, komp sobie z korektą raczej radzi, to nie pełen decat. Zresztą i z decatem Marek tak jak pisze - ponad 6 nie spala.

Gilu - ty jeździsz z db killerem? Ja tak i po 300km z czego 200 w trasie zero kłopotu dźwiękowego. Tzn. coś słychać ale w trasie mam wrażenie że bardziej oryginał słyszałem.

Póki co - spróbuję pojeździć tak jak wcześniej, do roboty. Może regulacja TPS w głowie potrzebna :haha2:

Bez db , tylko nie wiem co więcej wyje wydech czy opony. Tylnia powoli się kończy i wywalę te pseudo kostki bo to nie mają sensu w motocyklu którym nie da się wjechac w teren.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:19.