Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Jak sie obniza Afri? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1266)

DANDY 21.01.2010 20:58

2 Załącznik(ów)
żeby nie było , że temat odpuściłem - zrobiłem narazie prototyp do przetestowania
- pierwszy otwór od strony mocowania kości podwyższy afri o 4/5 cm , drugi ten w którym zamontowana jest "kiwaczka" obniży o 4/5 cm trzeci obniży o 8/9 cm ale tu może być problem z kołem , które może dotknąć błotnika przy max dobiciu kalamitka smarownicza oczywiście w standarcie :D

Kuler 07.07.2010 06:31

Witam, ja dziś obniżałem swoją 03. Wcześniej była max rozkręcona sprężyna na tylnym amorku, teraz zdecydowałem się jeszcze opuścić ją na lagach ok 4cm. Efekt jest, różnica odczuwalna, tylko nie wiem jak zachowuje się na drodze bo jeszcze nie próbowałem :)

173cm i 108kg :)))

pozdro :)

Dzieju 09.07.2010 22:25

Cytat:

Napisał Kuler (Post 122714)
Witam, ja dziś obniżałem swoją 03. Wcześniej była max rozkręcona sprężyna na tylnym amorku, teraz zdecydowałem się jeszcze opuścić ją na lagach ok 4cm. Efekt jest, różnica odczuwalna, tylko nie wiem jak zachowuje się na drodze bo jeszcze nie próbowałem :)

173cm i 108kg :)))

pozdro :)

Generalnie każda zmiana wpływa na prowadzenie , powinno się raczej robić i przód i tył proporcjonalnie.
Ale potestuj może ci podpasuje.

Kuler 29.07.2010 03:43

Różnica jest znacząca, przede wszystkim pewniej czuje się w "awaryjnych" sytuacjach - najczęściej w terenie. Jednak minus jest taki że mimo deflektora od kolegi WD60 po obniżeniu przodu znowu wieje w czuprynę :/ (krótka szyba+duży deflektor)

Wolf 02.08.2010 20:17

Cytat:

Napisał mad_leaf (Post 51548)
Moj kumpel w XTZ miał wpuszczone lagi i to było powodem wibracji przy wiekszych predkościach! Sam porównałem po wyrównaniu i było niebo a ziemia! To wynikało z wpuszczenia jako takiego czy moze złej głebokości? W AT 1,5cm nie zmieni właściwości trakcyjnych?

Potwierdzam. W TA miałem przód wpuszczony ok 3 cm i powstał wibrator, który dodatkowo ciężko się manewrował. Tył też został opuszczony o ok 3 cm jakąś niemiecką kością ( jeden element). Producent zalecał wpuszczenie przodu o 1 cm. Teraz przód mam na maxa w górę i jest bajecznie. Wibracji nie ma a prowadzi się rewelacyjnie.

Wojtek_K 17.10.2010 16:09

jak powinna być fabryczna wysokość/długość przedniego zawieszenia ? jak sprawdzić czy zawiecha nie została minimalnie obniżona ?

banditos 17.10.2010 20:10

Mnie tam te smarowniczki interesuja.
Nie wadza o nic?

Kobra 29.12.2010 19:34

DANDY i jak prototyp? Działa? Przy moim wzroście jestem zainteresowany takim cudem do obniżenia:drif: Bedzie więcej tego,coby można było kupić?

Kuba 29.12.2010 19:55

Cytat:

Napisał ADAMO_16 (Post 151271)
DANDY i jak prototyp? Działa? Przy moim wzroście jestem zainteresowany takim cudem do obniżenia:drif: Bedzie więcej tego,coby można było kupić?

Jeśli Dany nie będzie chciał/nie będzie miał czas/będzie miał czas i chęci, ale brak mocy przerobowych to ja Ci pomogę :)

Kobra 29.12.2010 22:16

OK, dzięki za info, teraz szukam sprzętu, mam coś na oku.Jak zakupie to bedziemy działac:)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:00.