![]() |
Jak tłoczek cofnąć w tylnym zacisku ?
No to się za wymianę klocków wziąłem
Wszystko dobrze. nawet śrubki puściły bez przecinaka, młotka udarowego itp ... Zakładam nowe klocki (szersze, bo nie zużyte :D) i co ? Tłoczek wystaje i się na tarczę hamulcową nie ma miejsca :dizzy:. Heeelp :bow: |
Czy dolewałeś płynu miedzy wymianami klocków? Jeśli tak to musisz upuścić.
Czy przy poprzedniej wymianie tez nie chciał dać się wcisnąć? Rozwiazaniem może być wyjęcie tłoczka , przy okazji oczyszczenie w razie potrzeby i wciśnięcie ponowne. Parę dni temu zmieniałem tylne klocki i tłoczek wszedł niemal palcami. |
Była wymiana płynu i to po kupnie (04.2010).
Jak upuścić płyn ? |
w tym przypadku mozesz zrobic najprostszą operację, czyli strzykawka i zassac ze zbiorniczka pompy. Pozniej wcisnac tloczki i po sprawie
|
3 Załącznik(ów)
Zassij ze zbiorniczka.
Przy tym nie oblej moto bo go zachla ruda. A tak naprawdę jak tłoczki nie latają w rękach to rozbieraj to w piździec. Wybebusz sobie całe zaciski i wyczyść. Potem organoleptycznie oceń gumowe elementy i całość poskładaj na magicznej paście. Przemyśl wymianę przewodów na stalowe (jak niemasz) inwestycja jest ale opłacalna. Zalej płyn, odpowietrz, wyczyść tarcze. W przypadku nowych klocków pierwsze 200 kilosów delikatnie docieraj a potem ciesz się z jazdy np w sobotę po bieszczadach jak masz ochotę to priv i jeździmy. A tak to się czyści do białego :) |
Jeżeli masz zapieczone tłoczki to najlepiej rozebrać i wyczyścić. Ruszyć takie tłoczki możesz obracając tłoczka żabką (delikatnie) a następnie dwoma śrubokrętami na krzyż wciskasz.
|
Najłatwiej to odkręcić odpowietrznik w trakcie rozpychania tłoczków. Jeśli wtedy nie wchodzą jak w masło to wszystko do rozbiórki.
|
Cytat:
zabezpieczenie(te na płaski śrubokręt) nie było do ruszenia, wd, płyn ham, nafta i takie tam. bez powodzenia.(przez parę dni) w końcu w imadło i mikroprzecinakiem w kierunku odkręcenia... poszło.. nie wspomnę o śrubie na imbus, trza będzie wiercić więc użyję Twojego patentu pałeł,z nadzieją że prawa autorskie nie są zastrzeżone...:) dobrze że to zima i można całymi wieczorami eksperymentować. latem to by mnie już dawno coś trafiło. |
będzie trzeba flaszkę postawić :)
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:45. |