Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Stukanie lag przy odbiciu (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2194)

petrosbike 29.09.2009 02:48

@Bonjour widac z tego że wszystko ma swój czasi miejsce. Zawiecha w końcu tez ma prawo dac sobie siana. Wynika z tego że masz podobna diagnozę jaką ja postawiłem. Niestety nowa zawiecha kosztuje bardzo sporo no i masz babo placek. Trzeba sie na razie z tym pogodzić. Sczęśliwie mój moto jeszcze nie pływa po zdrapkach to jeszcze polata.
To co napisałeś to chyba właściwa i jedyna ostateczna diagnoza na pukanie lag a tego naprawić się nie da- tylko wymiana. Niestety.

tomkow 29.09.2009 14:01

Moje moto też w miarę stabilne jest, więc pozostaje jeździć.

BTW - w rejonie przedniego zawieszenia dodatkowe dzwięki stukopodobne dobywają się u mnie z linki prędkościomierza przy ladze i jej wejściu w plastik pod półką. Postukuje też luźne ucho druciane prowadzące linkę sprzęgła przy chłodnicy. Może jeszcze zacisk?...

T.

calgon 30.09.2009 11:44

tomkow robiłem ta sama operacje u majnego co ty i juz olalem to stukanie.

majki 03.10.2009 13:49

U mnie jest to samo: jak zjeżdżam z krawężnika, latam po jakiś dziurawych drogach itp, zawias stuka. Olej wymieniłem, odmierzyłem suwmiarką lustro i dalej to samo. Narazie się przyzwyczajam, bo innych objawów brak. Jak ktoś znajdzie jakąś sensowną, tania przyczynę, to się pomyśli. ;)

Łysy82 13.12.2009 19:09

Wymieniał ktoś panewki? Ja wczoraj rozebrałem lagi w jednej olej czarny a w drugiej zielono czarny, sporo opiłków. Z panewek zrobiły sie "jaja" na innych elementach nie widać ubytków. Szkoda że poprzedni właściciel nie wymieniał oleju:(. Po wymianie tylko oleju stuki ustaną ale gdy panewki wpadną w swoje wyrobione miejsca to znowu bedzie stukać.:haha2:

HRABIA z Krosna 13.12.2009 20:28

Miałem ten problem w swojej ,zalałem olejem do atomatycznych skrzyń biegów
50 ml do kazdej lagi więcej niż przewiduje instrukcja ,jest troszeczkę twardsze zawieszenie, nawet lepiej mi się jeździ a jeżdżę po wszystkim i najwazniejsze nic nie stuka ani nie dobija.

mckrzysiek 18.12.2010 11:45

Cytat:

Napisał podos (Post 55738)
Haynes, s. 168 pkt trzeci, rozdział 8.
zaleca się poluzować dolną śrubę przed demontażem sprężyn. Należy maksymalnie ścisnąć sprężynę aby jak największa siłą działała na "damper rod" przyda sie pomoc drugiej osoby.

Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze te śrubkę dobrze jest odkręcić gwałtownym oderzeniem dłoni w klucz. (ona jest na loctite)

Nie da sie rozebrać lag bez demontażu uszczelniaczy.

Podosie, nie jestem w stanie powiedzieć ile razy Twoje posty mi pomogły. Nawet nie staram się za każdym razem dziękować, bo zostałbym oskarżony o nabijanie postów. Ale za tę radę muszę - WIELKIE, PRZEOGROMNE DZIĘKUJĘ!!! Pier... śrubka mało mnie nie wykończyła.

podos 18.12.2010 22:37

dziekuję.

marekw 04.05.2014 16:44

CZY slizki teflonowe do przednich amorow rd 07 wedlug katalogu to 23200-MV1-000 I 22100-MY1-000

Widmo80 29.04.2018 09:54

A czy ktos przerabiał problem tego stukania w RD03 ? Głuche puknięcia ( jakby plastików ) Przy dobijaniu i jeżdzie po dużych wybojach. Drugi rok sprawdzam, dokręcam, plastiki, łożysko główki ramy nowe , mocno dokręcone, .. niby pierdoła a denerwuje mocno. Jazda bez czachy i plastików i dalej to samo .

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:48.