Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Moja Africa- pierwszy duży serwis i duże problemy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=25578)

Misza 11.01.2016 09:45

Nie można, nie można, nie można. Można uszczelniacz.

wolly 11.01.2016 11:29

Cytat:

Napisał redneck (Post 464344)
Ciekawy ten link: [url] Obdzwoniłem już kilku mechaników z okolic Nowego Tomyśla i koszty warsztatowe są mi znane. Jeżeli ktoś z okolicy (do ok 100km) czuje się na siłach i warunki do takiej akcji to czekam na propozycje. To samo dotyczy polecanych mechaników. Ja nie chcę nic za darmo, zależy mi na uczciwie zrobionej robocie.

cena czyni cuda , podoba mi się taki przetarg lub jak kto woli licytacja , pamiętaj dużo tanio tesco , na cenę wykonanej usługi wpływa fachowość i rzetelność danej firmy a resztę sobie dośpiewaj; narzędzia kosztują ,o podatkach i lokalu nie wspomnę a najbardziej w cenie jest wiedza i fachowość , fakt silnik At to nie prom kosmiczny ale trochę kultury technicznej potrzebuje jedno jest pewne ludzie to zrobili ludzie to naprawią tylko jest pytanie jak . Musisz sobie zadać pytanie jak chcesz to zrobić czy dobrze czy tanio i na jakich częściach i jaka gwarancja na wykonaną usługę (czy np uszczelki firmowe czy z kartonu po butach ) po rozpołowieniu powinieneś dostać info co trzeba zrobić żeby jednostka była ok i teraz dopiero zaczynają się schody bo musisz podjąć decyzję jaki zakres naprawy chcesz zrealizować bo tak to wróżenie z fusów . o klasie łożysk to już wujek Go.... ci opowie jak jesteś ciekawy . tyle z mojej strony chociaż PROWIZORKI SĄ NAJTRWALSZE ponoć:)

pawlicho 11.01.2016 13:19

Jak chcesz wyjąć to łożysko ?

W Albanii sypneło się jednemu koledze.

http://i67.tinypic.com/96e43p.jpg

cezeters 11.01.2016 13:53

:D dobra wiem ze to druciarstwo i takich rzeczy klienowi się nie robi, ale sobie to bym spróbował tak: obspawalbym spawem ciągłym bieżnie zewnętrzna łożyska co spowoduje skurcz tejże i powiększenie luzu pomiedzy nią a karterem. A nastepnie przymocowalbym ściągacz 2 - 3 łapowy lub mlot odsrodkiwy ( tez pewnie spawajac do łożyska jakiś punkt zaczepienia- kwestia ściągacza) i opierajac o walek wyciągnął łożysko
Tyle w teorii. U siebie bym eksperymentowal ale innym nie polecam. ....

Sylwek_76 11.01.2016 14:26

Cezeters;
chciałbym kiedyś zobaczyć Twoją magiczną spawarkę i Ciebie jako operatora.
Zaciekawił mnie okrutnie proces technologiczny obkurczania bieżni,do wymiaru pozwalającego na wyjęcie łożyska wałka zdawczego w Afrze 07,przez otwór uszczelniacza :lol8:.

szynszyll 11.01.2016 14:34

dla mnie ten opis to zupelne SF... wystarczy porownac rozmiar lozyska i rozmiar uszczelniacza, zeby dojsc do wniosku, ze to zupelnie nierealne

cezeters 11.01.2016 14:47

To nie magia tylko fizyka. Spaw kuczy sie i sciaga spawane powierzcnie. Spawarka zwykly mig. Ja spawacz bez szkolenia co pół życia bez maski heftował zamykajac oczy. A metodę ta czesto i z powodzeniem stosuje wyciagajac zewnętrzne bieżnie z piast samochodów czy z główki ramy. Pokazal mi ją moj dziadek ponad 30 lat temu. I pisalem ze to druciarstwo tzn wyjecie łożyska to nie problem, problemem jest zamocowanie ściągacza i tak należy cos wyrzezbic lub rozbierac silnik. Wybor pozostawiam zaineresowanemu.

cezeters 11.01.2016 14:51

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 464404)
dla mnie ten opis to zupelne SF... wystarczy porownac rozmiar lozyska i rozmiar uszczelniacza, zeby dojsc do wniosku, ze to zupelnie nierealne

Czyli łożysko jast wbijane od wewnatrz i zapiera sie na kryzie w karterze? A w mnieszy otwor od zewnatrz wciskany jest simmering? Tzn srednice zewnętrzne sa różne? Bo patrzac na fote dwa podty w górę oto by sie dało ( wg mnie oczywiście)

Lepi 11.01.2016 15:04

Źle patrzysz. Musiałbyś skurczyć łożysko kilka milimetrów. Podobno da radę czarodziejską różczką ;)

raf 11.01.2016 15:06

A nowe łożysko też tak skurczysz?;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:50.